Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 28.09.2017 00:25
Paylaş:
A+ A-

Karabük AFAD (Karabük İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü) koordinasyonunda, Avrupa Birliği Projesi olarak yürütülen ve şirketimizin de proje ortağı olduğu, “Kimyasal Kaza Önleme Hazırlıklı Olma Yeterlilikleri Eğitim Modülü Projesi”nin son çalıştayı Karabük Üniversitesi Hamit Çepni Konferans Salonu’nda yapıldı.

2016 yılından bu yana yürütülen projenin son çalıştayına proje ortaklarının yanı sıra Kardemir A.Ş genel müdürü Ercüment Ünal, Demir ve Çelik Üretim Başmüdürümüz Ahmet AYCAN, İSG Müdürümüz Mehmet BİÇER, Kok Fabrikaları Müdürümüz Mehmet AĞUŞ, İnsan Kaynakları Eğitim Şefi Kenan Kızılay ve İSG personelimizin yanı sıra şirketimiz adına projenin sorumluluğunu üstlenen Çevre Yönetim Başmühendisi Müge Cebeci, Su Tesisleri Baş Mühendis Fatma Serap Güleç ve Yan Ürünler İşletme Mühendisi İlhan Attar katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Genel Müdür Ercüment ÜNAL;
Kimyasal malzemelerin, bulundukları yerler, üretildikleri prosesler, depolandıkları, taşındıkları bölgelerde yönetim ve uygulamalarda oluşan yanlışlarla beraber çok ciddi kimyasal kazalara yol açtığını söyledi.

Özellikle 1976 yılında İtalya’nın Seveso kentinde yaşanan sızıntı sebebiyle bölgede bulunan insanlar ve diğer canlıların ciddi şekilde zarar gördüğünü, bu tarihten sonra kimyasalların yönetimiyle ilgili dünyada ciddi hassasiyet oluştuğunu ifade eden Ünal, “Bu kazanın arkasından 1980’lerde Avrupa Birliği’nin sınıflandırma, etiketleme ve paketleme tüzüğü oluşturulmuştur. Avrupa Birliği’ne geçiş sürecinde de yayınlanan bu prosedür çerçevesinde endüstriyel kazaların kontrolü ve etkinliğinin artırılmasıyla ilgili yönetmelik, sanayiden tarıma, sağlıktan kozmetiğe kadar birçok sektörü içeren farklı yönetmelik ve tebliğler ülkemizde de yayınlanmış ve yayınlanmaya devam etmektedir” dedi.

“Kardemir’in yasal mevzuatlardaki rolü ve yükümlülükleri gereği;
• 2015 yılından itibaren SEVESO yönetmeliği kapsamında güvenlik raporunu hazırlayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na teslim ettiğini,
• Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yönetmelik kapsamındaki kimyasal maddelerin bildirimlerini yaparak yükümlülüklerini tamamladığını,
• Şirketimizde kimyasal taşıyan tüm araçların kapı giriş kontrolleri ADR Tüzüğüne göre yapılmakta olduğunu ve ilgili yönetmelik gereği 2 personelimizin Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olarak tüm kimyasal üretim, depolama ve sevkiyat noktalarında gerekli kontrollerini yaptığını,
• CLP tüzüğü kapsamında şirketimize ithal edilerek alınan ve üretilen tüm tehlikeli madde ve karışımlara ilişkin; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdindeki yükümlülüklerimizi yerine getirerek konuyla ilgili her yıl güncellemelerimizi yapmakta olduğumuzu,
• Bu nedenle proje kapsamında kimyasal yönetimi ile ilgili 3 uzman personelimizin görevlendirildiğini ve bu proje ile ilgili konuların şirketimizdeki eğitim planına ekleneceğinin hedeflendiğini.”
dile getirdi.
Çevre Yönetim Başmühendisi Müge Cebeci’nin sunumu ile devam eden çalıştay, diğer ortaklarının sunumları ile devam etti.

PROJE HAKKINDA

“Kimyasal Kaza Önleme Hazırlıklı Olma Yeterlilikleri Eğitim Modülü Projesi”nin ilk çalıştayı 18-20 Şubat 2016 tarihleri arasında Türkiye’de, ikincisi 29 Mayıs – 2 Haziran tarihleri arasında Finlandiya’da, üçüncüsü 25-30 Eylül 2016 tarihleri arasında Portekiz’de ve dördüncüsü 23-30 Nisan 2017 tarihleri arasında İspanya’da gerçekleştirilmişti. Yapılan bu son çalıştay sonrası proje raporu hazırlanarak, Kasım ayı sonunda Avrupa Birliğine gönderilmesi planlanmaktadır. Proje, endüstrideki her sektörde tüketim yoğunluğu olan kimyasalların sınıflandırılması, bu konuda ulusal ve uluslararası mevzuatın sorgulanması, kimyasal kazalara yönelik önlemlerin bilinmemesi ile ilgili eğitimlerin sağlanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle müdahale / etkinlik açısından güvenlik, sağlık, eğitim ve acil durum bakımından büyük bir profil ortaya çıkmaktadır. Bu profil içerisinde Afet ve Acil Durum Müdürlükleri’nin arama kurtarma ekipleri, büyük sanayi kuruluşlarındaki acil durum üniteleri, çevre, kimya ve güvenlik gibi alanlarda çalışmalarını yürüten üniversiteler yer almaktadır. Proje sonucunda eğitim modülü için 500 sayfalık kitap oluşturulmuştur. Ayrıca proje ile ilgili www.chemippr.org adresindeki internet sitesi oluşturularak, yapılan faaliyetlere bu site üzerinden ulaşılabilmektedir” açıklamasına yer verildi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hong Kong’da tek kullanımlık plastik yasağı yürürlüğe girdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 23.04.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

HONG KONG (AA) – Hong Kong'da çevre kirliliğini azaltmak amacıyla tek kullanımlık plastiklere getirilen yasak yürürlüğe girdi.

Hong Kong Çevre Koruma Departmanının resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, tek kullanımlık plastiklere yönelik yasağın başladığı bildirildi.

Büyük gıda üreticisi ve tüketicisi olması nedeniyle çok miktarda plastik ve straforun tüketildiği Hong Kong'da bu alanda getirilen yasağın bugünden itibaren geçerli olacağı kaydedildi.

Yeni yasa kapsamında çatal, bıçak, pipet ve tabak gibi tek kullanımlık ürünlerin satılamayacağı ve dağıtılamayacağı ancak yasağın paket servislerde kullanılan plastik gıda kapları ve bardaklar için henüz geçerli olmadığı belirtildi.

Yasağın seneye uygulanması beklenen ikinci aşamasında paket servis de dahil tek kullanımlık tüm plastik ürünleri kapsayacağı vurgulandı.

Geçiş sürecinde 6 ay mühlet verilen restoranların birçoğunun yeni önlemi uygulamaya başladığı kaydedildi.

– “Plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti iki katına çıkarıyor”

Hong Kong'daki Kuen Fat Kitchen restoranının sahibi Kitty Chan, artan maliyetlere dikkati çekerek, “Tek kullanımlık bir çatal bıçak setinin küçük bir değişiklik olduğunu düşünebilirsiniz ancak plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti iki katına çıkarıyor. Dolayısıyla yiyecek ve içecek sektörü için pek de dostane değil.” dedi.

Çevreci örgüt Greenpeace, plastik çatal bıçak takımlarının, Hong Kong'da tek kullanımlık poşetlerden sonra en büyük plastik atık kaynağı olduğunu ancak birçok işletmenin ambalajlarını iyileştirmek yerine yeni kurallara uymak için doğal kaynaklardan yapılmış alternatif plastiklere yöneldiğini açıkladı.

Greenpeace üyesi Leanne Tam, her türlü plastik yasağı politikasının, halkı maddeden uzak durmaları yönünde etkilemeyi amaçlaması gerektiğini dile getirerek, “Hükümete tek kullanımlık yerine yeniden kullanılabilir ürünleri teşvik etmek için daha fazla kaynak ayırması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Sorunun temelini çözmenin yolu budur.” diye konuştu.

Hong Kong hükümetinin 2022 rakamlarına göre şehir, günde 11 bin 128 ton katı atık imha ediyor, bunların 2 bin 369 tonunu plastikler oluşturuyordu.

Hong Kong'da atıkların yok edilmesi için 3 düzenli katı atık depolama sahası bulunuyor fakat hükümet, bu sahaların 2026 yılına kadar dolmasını öngörüyor.

Hong Kong, 1 Ağustos'tan itibaren evleri, restoranları ve tüm işletmeleri attıkları çöpler için ödeme yapmaya zorlayacak katı atık ücretlendirmesini uygulamayı planlıyor ancak uygulamayla ilgili lojistik sorunu henüz çözülemedi.