Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 15.05.2019 23:55
Paylaş:
A+ A-

Karabük Çevre Derneği Başkanı Bünyamin Coşkun, Karabük’te hava kirliliğinin insan sağlığını ciddi boyutta etkilediğini belirterek, önlemler alınmadığı takdirde her doğan çocuğun risk altında olduğunu söyledi.

Saatlik ve günlük NOx(azot oksit)ölçümü yapan ve güvenli veri alan istasyon verilerine göre Türkiye’nin en kirli illeri arasında Karabük’ünde bulunduğunu dile getiren Coşkun, “Karabük’ün önceliği hava kirliliği ile mücadele olmalı. Karabük’ü o puslu örtünün altından çıkartmamız lazım. Halen Karabük kirli hava soluyor. Çevre mühendisleri odası tarafından hazırlanan rapora göre 2018 yılı boyunca yapılan ölçümler değerlendirilerek Türkiye’nin hava kirliliği tablosunu ortaya koydu. Rapora göre Türkiye’de 60 milyon kişi kirli hava soluyor.37 ilde ki istasyonların çevresinde yaşayan 20 milyon kişinin soluduğu hava kalitesine dair veri eksikliği nedeniyle yorum yapılmakta zorlanılmaktadır. 2019 yılında yeterli veri oluşturulması adına ölçüm istasyonlarının bakım ve kalibrasyonuna daha da özen gösterilmesini istiyoruz. Solunum yolu hastalıkları, kanser, asit yağmurları gibi sağlık etkilerine yol açan SO2(kükürt dioksit) ölçümlerinin yapılabildiği ve kirlilik seviyesinin sınır değerlerin üzerinde çıktığı illerin başında İstanbul, Adana, Edirne, Ağrı, Yozgat, Manisa, Hakkâri, Bitlis, Şanlıurfa ve Karabük gelmektedir. Saatlik ve günlük NOx(azot oksit)ölçümü yapan ve güvenli veri alan istasyon verilerine göre Türkiye’nin en kirli illeri İstanbul, Ankara, Adana, Amasya, Balıkesir, Çorum, Edirne, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Iğdır, İzmir, KARABÜK, Tekirdağ, Bursa, Kayseri, Kocaeli ve Samsun olarak ortaya çıkıyor. Ç.M.O.(Çevre mühendisleri odası)Türkiye atmosferdeki partikül maddelerin son 15 yıldır Avrupa ya göre daha kirli olup, bu kirlilik 2018 yılında Avrupa ya göre yüzde 33,4 oranında daha fazladır. Avrupa atmosferindeki partikül maddeler son 15 yılda yüzde 14,2 oranında azalırken Türkiye de yüzde 8,4 artış göstermiştir. Artvin, Ardahan, Tunceli, Gümüşhane, Rize illerinin havası diğer bölgelere göre daha az kirlidir” dedi

AZOT OKSİTLER NEDİR?

Azotoksitler (NOx) :Azot bileşikli maddeler genellikle büyük sanayi kuruluşlarından, büyük fabrikalardan, yüksek sıcaklıkta yanan kazanların bacalarından ve benzinli araçların egzozlarından havaya karışmaktadır. Azotlu bileşiklerin en önemli iki tanesi azotmonoksit (NO) ve azotdioksit (NO2) dir. İkisi de zehirlidir. Bunlar da SO2 gibi suda kolayca çözünür ve suya girer. Sonrada kana karışarak zehirlenmelere yol açar. Çok düşük miktarda bile, kana karıştığı zaman ödem ve kanamalara yol açtığı için hem insanlar hem diğer canlılar için oldukça tehlikelidir. Renksiz, kokusuz, tatsız olan NOx akciğeri tahrip edip, hastalık yapabilme özeliğine sahiptir. Atmosferde fotokimyasal sis oluşumuna da yardımcı olan bu gaz, su buharı ile karışarak asit yağmuruna dönüşebilmektedir.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KTÜ’den “Haydi KTÜ’yü Sen İfade Et” temalı slogan yarışması

Anadolu Ajansı
Yayın: 29.03.2024 08:12
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörlüğünce “Haydi KTÜ'yü Sen İfade Et” temalı slogan yarışması düzenlenecek.

Rektörlükten yapılan yazılı açıklamada, ülke genelini kapsayan yarışmaya başvuruların 15 Nisan 2024 tarihine kadar KTÜ'nün resmi internet sitesi üzerinden veya “www.ktu.edu.tr/bks2024” adresinden yapılabileceği belirtildi.

Jüri değerlendirmesinin 15 Nisan-7 Mayıs tarihleri arasında yapılacağı ve sonuçların 8 Mayıs'ta kamuoyuna duyurulacağı vurgulanan açıklamada, yarışmanın birincisine 20 bin lira, ikincisine 10 bin lira, üçüncüsüne ise 5 bin lira ödül verileceği kaydedildi.

Açıklamada, Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı'nın şu görüşlerine yer verildi:

“KTÜ olarak öğrencilerimizin ve toplumun üniversitemizi nasıl gördüğünü, hangi değerleri önemsediğini bu yarışma ile öğrenmeyi amaçlıyoruz. Sloganlar, üniversitemizin ruhunu ve misyonunu yansıtmalıdır. Bu yarışma, katılımcılara KTÜ'yü ifade etme ve üniversitemizin kimliğine katkıda bulunma fırsatı sunacak. Belirlediğimiz slogan, uzun yıllar KTÜ'yü temsil edebilecek.”