Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 09.07.2019 22:45
Paylaş:
A+ A-

Valilik Toplantı Salonunda yapılan Safranbolu Safranı ve Lokumu Toplantısına Vali Yardımcısı Barboros Baran, Safranbolu Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Sami Acar, Safranbolu Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Muammer Dumaner, Kent Konseyi Başkanı ve Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık ile Safranbolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli katıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık tarafından yapılan sunumda; Safranbolu Safranı 2,5-3 cm uzunluğunda partiküller halinde parlak koyu kırmızı renkli, kendine has tat, koku ve aroması olan renk yoğunluğu açısından ise 1. Sınıf safran standartlarının üzerinde Safranbolu yöresine ait tıbbi ve aromatik üründür. Safran (Crocus Sativus ) süsengiller (Iridaceze) familyasından, sonbaharda çiçek açan soğanlı bir kültür bitkisi olup, toprak üstü kısmı tek, toprak altı kısmı çok yıllıktır. Safranın toprak altındaki soğan kısmı üç yıl süresince her yıl filiz vererek yeni bitkiyi oluşturur. Yeni bitki çiçek verdikten ve gelecek yılın soğanını oluşturduktan sonra toprak üstündeki kısmı kurur. Soğan kısmı küre şeklinde, üstten ve alttan hafif basık, çevresi kahverengi kabuklarla örülmüş durumda, büyüklüğü 2-4 cm çapındadır. Toprak üstündeki kısmında bitkinin iğne şeklinde ince uzun yaprakları bulunmaktadır.

Çiçeklenme Ekim ayının ikinci veya üçüncü haftasından başlayarak 15-20 Kasıma kadar sürmektedir. Her bir bitkiden ortalama 7-8 adet çiçek alınmaktadır. Bitki boyu 20-30 cm kadardır. Çiçekler mor renklidir ve altı tane taç yapraktan oluşmaktadır. Çiçekte üç adet erkek organ bulunmaktadır. Bir adet olan dişi organ (ovary), yumurta borusu ve tepecik (stigma)’den oluşmaktadır. Tepecik kısmı, uzunlukları 2,5-3 cm olan flament de denilen ipliksi görünüşlü olarak üç parçaya ayrılır. Tepecik (stigma) parlak koyu kırmızı (kiremit) renktedir. Bitkinin yararlanılan organı işte bu üç parçalı olan tepecik kısmıdır.

Ürünün ayırt edici özellikleri; Ağırlığının 100 bin katı kadar boyama özelliği vardır. Dünyada üretilen diğer safranlardan, renk, aroma ve renklendirme özelliği bakımından kalitesinin yüksek olduğu bilinmektedir. Tarihte yöredeki 40 kadar köyde yetiştiriciliğinin yapıldığı yazılı kaynaklarda belirtilmekte olup 1000 yıldır üretimi yapılmaktadır. İklim açısından Karadeniz iklimi ile Orta Anadolu iklimi arasında geçit özelliği göstermesi sebebiyle mikro klima iklim şartları görülmektedir.

Safranbolu Safranına, Safranbolu Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığınca, 555 Sayılı Coğrafi işaretlerin Korunması hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Menşe Coğrafi İşareti alınmış olup, 30.07.2010 tarih ve 27657 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.”dedi.

Toplantı, Safranbolu Safranı’nın üretimi ve satışı esnasında alınacak tedbirler ve denetimi, kurumlarımıza düşen görev ve sorumlulukların karşılıklı fikir alışverişi şeklinde müzakere edildi.

Ayrıca son aylarda, Safranbolu’da giderek artan Safranbolu Lokumu üretim ve satış yerlerinin denetimi, kaliteden ödün vermeden gelen misafirlere kaliteli Lokumun sunumu ile ilgili alınacak tedbirler görüşüldü.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Çorum FK, Erzurumspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 16:12
Paylaş:
A+ A-

ÇORUM (AA) – Ahlatcı Çorum FK, Trendyol 1. Lig'in 32. haftasında 28 Nisan Pazar günü deplasmanda Erzurumspor FK ile yapacağı maçın hazırlıklarına devam etti.

Teknik direktör Serkan Özbalta yönetiminde kulüp tesislerinde gerçekleştirilen antrenmanda futbolcular, ısınma hareketlerinin ardından şut çalışması ve çift kale maç yaptı.

Antrenmana sakatlığı devam eden Atakan Cangöz, Ozan Sol ve Geraldo katılmadı.

Kırmızı-siyahlı ekip, yarın yapacağı idmanla hazırlıklarını sürdürecek.