Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 18.07.2019 22:28
Paylaş:
A+ A-

2019 Yılı İlk 6 Aylık Trafik Değerlendirme Toplantısı Vali Fuat Gürel Başkanlığında, Valilik Toplantı Salonunda yapıldı.

İçişleri Bakanlığınca “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı 2011-2020” kapsamında uygulamaya konulan “Trafik Güvenliği Uygulama Politikası Belgesi” ile trafik kazalarının en aza indirilmesi için, kısa vadede yapılacaklarla ilgili bir sistem yaklaşımı geliştirerek, trafik kazası nedenli ölümler ve ciddi yaralanmaların en aza indirilmesi, kaza nedeniyle yaşanmakta olan manevi kayıplar yanında sosyo-ekonomik kayıplarında ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Bu amaçla ilimizde yürütülen çalışmaların değerlendirildiği 2019 Yılı İlk 6 Aylık Trafik Değerlendirme toplantısında ilimize ait trafik verileri hakkında İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ ve İl Jandarma Komutanı Ali Sefa Yılmaz tarafından bilgiler verildi.

İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ yaptığı bilgilendirmede; Trafik Kazalarını Önleme Planı kapsamında çıkartılmış olan 100 günlük eylem planına göre, 2018 yılının ilk 6 Ayı ile 2019 Yılının ilk 6 Ayı karşılaştırıldığında, şehir içi ve şehir dışı yollarımızda denetim sayıları 2019 yılında 2018 yılının ilk altı ayına göre %28 artmıştır. Yapılan Denetimlerin etkinliği çerçevesinde de Ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan trafik kazalarında, 2019 yılında 2018 yılının ilk 6 ayına göre %8 azalma, ölü ve yaralı sayısında da %19 azalma kaydedilmiştir. Yine hız denetimlerinde 2019 yılında 2018 yılının ilk altı ayına göre %42, emniyet kemeri denetimlerinde ise %28 artış sağlanmıştır. Emniyet Kemeri denetimlerine ek olarak insansız hava araçları(DRONE) ile denetim çalışmaları da yapılmış, yapılan çalışmalarda hava araçları ile yapılan denetimlerin sürücüler ve yolcular üzerinde emniyet kemeri kullanma algısını artırdığı gözlemlenmiştir. DRONE denetimlerimiz yapmış olduğumuz planlamalar çerçevesinde ara vermeden devam etmektedir. İlimiz Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü önünde “Yaşam İçin Kısa Bir Mola” sloganıyla 1 adet “Yaşam Tüneli“ oluşturulmuş olup, 1 Temmuz 2019 itibari ile faaliyete geçirilmiştir. Bu Yolda Hep Birlikteyiz/Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı Düzenlenmesi konulu talimat kapsamında da, 2018 yılında 554 tane Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personeline Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağının dağıtımı yapılmıştır. Bu çerçevede 2018 yılında 666 adet Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı düzenlenmiş, 2019 yılında ise bu sayı ilk altı ay itibari ile 187 olarak gerçekleşmiştir. Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personelinin yapmış olduğu tespitler neticesinde Seyir halinde cep telefonu kullanan ve Emniyet kemeri takmadan araç kullanan sürücüler üzerinde ciddi bir algı oluşturulmaya başlanmıştır. Önce Yaya Uygulaması kapsamında ise ilimizde 06 Şubat 2019 Çarşamba günü 12.00 – 13.30 saatleri arasında tüm iller ile eş zamanlı olarak ilimiz Albay Karaoğlanoğlu caddesi (KARES AVM.-PTT Kavşağında) ilimiz kamu, kurum kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin yöneticileri, üyeleri, engelli vatandaşlarımız ve öğrencilerin katılımı ile; İl merkezinde raket (camlı bilbord) reklamların yayınlandığı 20 noktada aynı anda “Öncelik hayatın, Öncelik yayanın” sloganı ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi doğrultusunda bugüne kadar yapılan çalışmalar neticesinde 2018 yılı ile 2019 yılının ilk altı ayı baz alınarak yapılan fayda analizleri sonucunda 2019 yılında hiç ölümlü kaza meydana gelmemiş, yaralamalı kazalarda %7, maddi hasarlı kazalarda %5, yaralı sayısında da %18 azalma kaydedilmiştir, dedi.

İl Jandarma Komutanı Ali Sefa Yılmaz tarafından yapılan bilgilendirmede; Trafik Kazalarını Önleme Planı kapsamında çıkartılmış olan 100 günlük eylem planına göre, 2018 yılının ilk 6 Ayı ile 2019 Yılının ilk 6 Ayı karşılaştırıldığında, Karabük İl J.K.lığı sorumluluk sahasında bulunan yollarda denetim sayıları 2019 yılında 2018 yılının ilk altı ayına göre %15 artmıştır. Yapılan Denetimlerin etkinliği çerçevesinde de Ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan trafik kazalarında, 2019 yılında 2018 yılının ilk 6 ayına göre %-15 azalma, ölü sayılarında %-20 azalma ve yaralı sayısında da %15 azalma kaydedilmiştir. Yine hız denetimlerinde 2019 yılında 2018 yılının ilk altı ayına göre %52, emniyet kemeri denetimlerinde ise %53 artış sağlanmıştır. Trafik denetimlerine ek olarak, 2018 yılı ilk altı ayında 47 okulda 1.948 öğrenciye 2019 yılı ilk altı ayında ise 74 okulda 5.624 öğrenciye Emniyet Kemerinin önemi, Okul servis araçlarındaki hal hareketleri ve genel trafik bilgisi konularında Trafik Dedektifleri Eğitimi ve Trafik Semineri verilmiştir. Yol Kenarı Fırsat Eğitim Faaliyeti kapsamında da 2019 yılı ilk altı ayında 2018 yılı ilk altı ayına göre %352 arttırılarak 16.756 sürücü, yolcu ve yayaya emniyet kemeri kullanımının önemi ve genel trafik bilgisi konularında trafik eğitimi verilmiş, Jandarma Bilgi Sistemi (JTBS) üzerinden yayımlanan emniyet kemeri kullanımı konulu video tablet bilgisayarlar ile izletilmiştir. Trafik denetimleri yapmış olduğumuz planlamalar çerçevesinde ara vermeden devam etmektedir. Yol arızalarının giderilmesi, trafik işaret eksiklikleri konularında ilgili kurumlarla yazışma yapılarak eksiklik ve yol arızalarının giderilmesi sağlanmaktadır. Bu Yolda Hep Birlikteyiz/Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı Düzenlenmesi konulu talimat kapsamında da, 2018 yılında 114 Jandarma Personeline eğitim verilerek Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağının dağıtımı yapılmıştır. Bu çerçevede 2018 yılında 73 adet Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı düzenlenmiş, 2019 yılında ise bu sayı ilk altı ay itibari ile 86 olarak gerçekleşmiştir. Trafik kazalarını Önleme Planı Kapsamında Jandarma Personelinin yapmış olduğu tespitler neticesinde Seyir halinde cep telefonu kullanan, Emniyet kemeri takmadan araç kullanan ve sürekli ve seri olarak şerit değiştiren (Makas atma) sürücüler üzerinde ciddi bir algı oluşturulmaya başlanmıştır, dedi.

Trafik düzeni ve güvenliğinin sağlanmasına yönelik trafik eylem planları kampanyalar, trafik düzenleme ve denetleme ile bilgilendirme faaliyetlerinin “Bir kazayı önleme ve bir canı kurtarmanın ne kadar önemli ve değerli olduğu bilinciyle” hassasiyetle yürütülmesi ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi için gerekli tedbirlerin alınması kararının ardından toplantı sona erdi.

Toplantıya; Vali Yardımcısı İsmail Bayata, Safranbolu Kaymakamı ve Ovacık Kaymakam Vekili Dr. Fatih Ürkmezer, Eflani Kaymakamı Sinan Aşcı, Yenice Kaymakamı Muhammed Evlice, Eskipazar Kaymakamı Muhammed Burak Akköz, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, İl Jandarma Komutanı Ali Sefa Yılmaz ve Karabük Belediyesi Zabıta Müdürü Sedat Köse katıldı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Emekli ziraat mühendisi kurduğu serada fidan aşılaması yapıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Niksar ilçesinde emekli ziraat mühendisi Kayhan Argun, Türk fındığı fidanlarına aşılama yaparak satıyor.

Kayhan Argun, emekli olduktan sonra kurduğu serada fındık aşılaması yaparak isteyenlere gönderiyor.

Argun, AA muhabirine, geçen yıl Tarım ve Orman Müdürlüğünden emekli olduğunu söyledi.

Fide ve fidan yetiştiriciliği için sera kurduğunu belirten Argun, “Ceviz ve fındık fidanları üretiyorum. Yabani cevizlere Amerikan chandler ve Fransız çeşidini aşılıyoruz. Bir de Türk fındığını, ağaç usulü olan fındığı aşılıyoruz. Geçen yıl yaptık, aşı gayet başarılı. Türkiye'de bunu yapan üç kişiden birisiyiz. İzmir Ödemiş'te, Düzce'de ve Tokat Niksar'da biz varız.” dedi.

Aşılama yapıldıktan sonra verimin güzel olduğunu dile getiren Argun, şunları kaydetti:

“Bahçeleme dediğimiz ışkın alma yok bunda. Bu fındık, direkt ağaç oluyor, üstten dallanıyor. Kök yapısı diğerinden çok farklı. Artık ocak usulü fındıkçılıktan ağaç usulü fındıkçılığa geçiliyor. Makineli tarıma, silkelemeye, budamaya, toplamaya uygun. Talep çok fazla. Aşılama mevsimi Şubat 20'den Nisan 20'sine kadar süren bir zaman. Biz kalem aşısı yapıyoruz. Mevsimlik aşılamamız 5 bin adet.”