Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 02.08.2019 00:25
Paylaş:
A+ A-

Şeker Kanyonu’nda yapılacak HES’le ilgili bir aşama daha tamamlandı. Şeker’de yapılacak HES’le ilgili Karabük İl Genel Meclisi’nde 1 Ocak 2018 tarihinde kabul edilen, toplanan imzalarla yapılan itirazın da 5 Şubat 2018 tarihinde reddi üzerine açılan davada yeni bir aşamaya geçildi.

Bilindiği gibi, Şeker Kanyonu’nda T.M Enerji tarafından yapılması planlanan HES için YENİCE PLATFORMU öncülüğünde Tir ve Yazıköy köyleri adına iki dava açılmıştı. İl Genel Meclisi’nin 147 sayılı kararının iptali istemi üzerine açılan dava sürecinde 22 Nisan’da olay mahallinde keşif yapılmıştı. Denizli Pamukkale Üniversitesi ile Kastamonu Üniversitesi’nden 9 kişilik bilim insanları Kastamonu İdare Mahkemesi heyeti gözetiminde keşif ve inceleme yapmışlardı.

22 Nisan’da yapılan keşfin raporu bilim insanları tarafından tutuldu ve Kastamonu İdare Mahkemesi Başkanlığına sunuldu.

49 sayfadan oluşan ayrıntılı raporda, burada yapılacak HES’in çeşitli sakıncaları içereceği vurgulandı. Raporun bir bölümünde Şeker’deki suyun 1. sınıf kaliteli su olduğuna da yer verildi. Ayrıca, kırmızı benekli alabalık türünün yayılış gösterdiği, can suyunun yetersiz olduğu, yapılacak patlamalarda yaban hayatının olumsuz etkileneceği belirtildi.

Raporun bir başka önemli maddesi ise Yenice Ormanlarının Türkiye’nin en önemli 122 bitki alanından birisi olma niteliği ile doğa turizmine elverişli olduğu vurgusu yapıldı.

Raporda yer alan önemli maddelerden birisi de çalışmalar sırasında toprak kayması, heyelan ve kaya düşmesi gibi olayların yaşanabileceği üzerinde duruldu.

Sonuç maddesinde ise “Üretilecek toplam faydanın/hizmetin yaygın etkisi ve katma değerinin belirsiz olduğu, plan gerekçesinin bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelere dayandırılmadığı, eşik analiz-sentezi yapılmadığı, dolayısıyla imar planı esaslarına uygun hazırlanmadığı bu yönleriyle, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği 7. maddesi 1. fıkrası içeriğinde ifade edilen “planlar kamu yararı amacıyla yapılır” hükmü esas olmak üzere Kamu yararı ve hizmet gereğinin karşılanması ilkesi bakımından uygun-tutarlı olmadığı kanaati edinilmiştir” denildi.

Ayrı ayrı incelenen tüm maddelerde de ilgili mevzuat açısından uygun-tutarlı olmadığı ibaresi kullanıldı.

Yazıköy ve Tir köyleri adına Av. Hüseyin Aksoy , Türkiye’nin en eski derneklerinden Türkiye Ormancılar Derneği Avukatı Kemal Aybek’te müdahil olarak keşif sırasında görüş bildirmişlerdi. Ayrıca, Prof. Dr. Doğan Kantarcı da Yenice adına görüşlerini sunmuştu. Keşif sırasında Yenice Platformu Sözcüsü Mustafa Akay da mahkeme ve bilirkişi heyetine bilgiler vermişti. Keşif sırasında bazı yurttaşların da bilgilerine başvurulmuştu.

Türkiye Ormancılar Derneği Avukatı Kemal Aybek, Av. Hüseyin Aksoy ve Prof. Dr. Doğan Kantarcı bilirkişi raporuyla ilgili görüş ve itirazlarını mahkeme başkanlığına sunacaklar.

Yorumlar

  1. KARABUK

    RAPORDA UMUT VERİCİ İFADELER KULLANILMIŞ DİYE HABER YAPMIŞSINIZ. BU UMUT VERİCİ İFADE HES’LERİN YAPILMAYACAĞI ANLAMINIMI TAŞIYOR.ŞEKER KANYONU BUGÜNKÜ GİBİ KALACAKMI MAHKEME HESLERİN YAPILMAMASINA MI KARAR VERECEK BUNU ZAMAN GÖSTERECEK.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Emekli ziraat mühendisi kurduğu serada fidan aşılaması yapıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Niksar ilçesinde emekli ziraat mühendisi Kayhan Argun, Türk fındığı fidanlarına aşılama yaparak satıyor.

Kayhan Argun, emekli olduktan sonra kurduğu serada fındık aşılaması yaparak isteyenlere gönderiyor.

Argun, AA muhabirine, geçen yıl Tarım ve Orman Müdürlüğünden emekli olduğunu söyledi.

Fide ve fidan yetiştiriciliği için sera kurduğunu belirten Argun, “Ceviz ve fındık fidanları üretiyorum. Yabani cevizlere Amerikan chandler ve Fransız çeşidini aşılıyoruz. Bir de Türk fındığını, ağaç usulü olan fındığı aşılıyoruz. Geçen yıl yaptık, aşı gayet başarılı. Türkiye'de bunu yapan üç kişiden birisiyiz. İzmir Ödemiş'te, Düzce'de ve Tokat Niksar'da biz varız.” dedi.

Aşılama yapıldıktan sonra verimin güzel olduğunu dile getiren Argun, şunları kaydetti:

“Bahçeleme dediğimiz ışkın alma yok bunda. Bu fındık, direkt ağaç oluyor, üstten dallanıyor. Kök yapısı diğerinden çok farklı. Artık ocak usulü fındıkçılıktan ağaç usulü fındıkçılığa geçiliyor. Makineli tarıma, silkelemeye, budamaya, toplamaya uygun. Talep çok fazla. Aşılama mevsimi Şubat 20'den Nisan 20'sine kadar süren bir zaman. Biz kalem aşısı yapıyoruz. Mevsimlik aşılamamız 5 bin adet.”