Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 22.11.2019 21:26
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde düzenlenen Uluslararası Yüksek Eğitim Zirvesi’ne katıldı. Zirvede Rektör Polat’a, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Açar ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Öğr. Gör. Oya Önalan eşlik etti.  

Uluslararası iş birliği ağını tüm kıtalara yaymak isteyen Karabük Üniversitesi (KBÜ), dünya üzerindeki farklı ülkelerde düzenlenen uluslararası fuarlara katılmaya devam ediyor. Bu kapsamda KBÜ’nün yeni durağı Güney Afrika Cumhuriyeti oldu.

Başkent Cape Town’da düzenlenen “Uluslararası Yüksek Eğitim Zirvesi”ne katılan Rektör Polat ve heyeti, yeni iş birlikleri için görüşmeler yaparak, KBÜ’yü tanıttı. Zirve süresince gerçekleştirilen görüşmelerde ayrıca Türk yükseköğretim sistemini tanıtan KBÜ heyeti, uluslararası öğrenci alımı ve Mevlana Değişim Programı anlaşmaları için ön mutabakatlar yaptı.

Toplamda 38 farklı ülkeden 164 yükseköğretim ve kamu kurumu temsilcisinin yer aldığı zirvede, Türkiye’den KBÜ ile birlikte toplamda 7 üniversite hazır bulundu.

Zirveden önce Güney Afrika Cumhuriyeti’nin önde gelen üniversiteleri; University of the Witwatersrand, Nelson Mandela University, University of South Africa, University of Pretoria, University of Western Cape ve Stellenbosh University’e ziyaretler gerçekleştiren Rektör Polat, söz konusu üniversitelerle akademik iş birliği konularını görüşmüştü.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Migros “Yerli Susam, Yerli Üretim” projesini hayata geçirdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 12:36
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Migros, Pol's işbirliğiyle, Çukurova bölgesindeki yüzde 90’ı kadın üreticileri kapsayan “Yerli Susam, Yerli Üretim” projesini hayata geçirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre Migros, Pol's işbirliğiyle “Yerli Susam, Yerli Üretim” projesini başlattı.

Proje sayesinde, son yıllarda ağırlıklı olarak ithal edilen susam ürünün yerel üretimi desteklenerek sürdürülebilir bir tedarik zinciri oluşturulması amaçlanıyor. Yerli susamın yanı sıra yerli susamla üretilen tahin ve helva ürünleri, Migros mağazalarında Pol's markası altında satışa sunuldu.

Şirket yüksek oranda kalsiyum, demir ve magnezyum içeren yerli susam üretimini desteklemek üzere, projenin ilk aşamasında Adana Çukurova bölgesinde, sözleşmeli tarım modeliyle, yüzde 90'ı kadın üreticiler olmak üzere 390 dekarlık alanda susam ekimi gerçekleştirildi. Migros'un alım garantisiyle güç bularak, yeniden üretime geçen çiftçiler, ürünün dikim öncesi, hasat ve kurutma süreçlerinde, ziraat mühendislerinden oluşan “Pol's Tarım Koordinasyon” ekibinden zirai eğitim ve teknik destek aldılar.

Üretilen yerli susamlar, Pol's fabrikasına gönderilerek şeker pancarı ile tatlandırılmış tahin, çifte kavrulmuş tahin helvası ve Ermenek bölgesine özgü üzüm pekmezi ile tatlandırılmış Ermenek helvası üretildi. Ürünler Pol’s markası ile Migros mağazalarında satışa sunuldu. Projenin genişleme aşamalarında ise daha önce hiç susam ekilmemiş farklı bölgelerde de yerli susam ekiminin yaygınlaştırılması ve daha fazla çiftçiye ulaşılması hedefleniyor.

– “İthalatı yüksek olan susamı yerelleştirmeyi hedefliyoruz”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Migros Grubu Pazarlama İcra Kurulu Üyesi Ekmel Baydur yerli üretimi teşvik edecek iş birlikleri gerçekleştirdiklerini, yerli üretimle birlikte, yerel kalkınmanın öneminin çok büyük olduğunu ve kendi kendine yeter olmak için Türkiye'nin her bölgesinde yerel üretimin devamlılığını sağlamaya yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Baydur, “Bir taraftan sürdürülebilir tarıma yatırım yaparken, bir taraftan da kadın üreticilerin güçlenmesine yönelik çalışmalarımıza her yıl yenilerini ekliyoruz. Pol's iş birliği ile 'Yerli Susam, Yerli Üretim' projesini bu kapsamda hayata geçirdik. Projenin genişlemesiyle beraber susam ekim alanlarını, çalıştığımız çiftçi sayısını ve tonajı artıracağız. Ayrıca mevcut potansiyel alanlarda da verimi artırmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Pols şirketi CEO'su Ali Polat da “Migros'un talebi ile başlayan projede, ilk etapta 120 ton yerli susam için sözleşme yaptıklarını belirterek, “Migros'un alım garantisi, üreticilerimiz için çok büyük teşvik oldu. Yerli susamın hasat süresi 120 gün. Çukurova bölgesinde yapılan Mısır ekiminin ardından boş kalan arazilerin etkin kullanımı için susam üretimini teşvik ettik. Böylece yıl boyunca sürekli bir üretim döngüsü oluşturarak yerli tarımın sürdürülebilirliğini sağlıyoruz.” açıklamalarında bulundu.