Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 06.12.2019 21:22
Paylaş:
A+ A-

Son yıllarda 2 milyar doların üzerinde yatırım yaparak kendisini yenileyen milli marka Kardemir, 2023 hedefleri doğrultusunda ülkenin milli hamlelerine katkı sağlayacak

Türkiye’nin ilk ağır sanayisi olma özeliğini “Fabrikalar Kuran Fabrika” unvanıyla 82 yıldır taşıyan ve son yıllarda 2 milyar doların üzerinde yatırım yaparak kendisini yenileyen milli marka Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (Kardemir), 2023 hedefleri doğrultusunda ülkenin milli hamlelerine katkı sunacak.

Temelleri, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı ulusal sanayileşme hamlesinin yapı taşlarından biri olarak 82 yıl önce Karabük’te atılan Kardemir, çelik üretimiyle dünyada sekizinci, Avrupa’da ise ikinci büyük üretici konumuna ulaştı.

Üretim teknolojilerini yenileyen Kardemir, son yıllarda katma değeri yüksek ürünlerle ürün yelpazesini değiştirdi ve ülkeyi birçok kalemde dışa bağımlılıktan kurtardı.

2007 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını gerçekleştirdiği Ray-Profil Tesisleriyle Türkiye ve bölge ülkeler arasındaki tek ray üreticisi olarak, ülkede başlatılan demir yolu seferberliğinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının (TCDD) en önemli stratejik ortaklarından biri haline gelen Kardemir, yaklaşık 750 milyon lira harcamayla bu yıl yatırımını tamamladığı Demir yolu tekeri üretim tesisiyle dünyanın sayılı teker üreticileri arasına adını yazdırdı.

“Milli hamlelere katkı vereceğiz”

Kardemir yönetim kurulu üyesi olarak uzun yıllar görev yaptıktan sonra geçen ay yönetim kurulu başkanlığına seçilen Mustafa Yolbulan, yaptığı açıklamada, büyüme sürecinin, yeni dönemde de üretim, ürün çeşitliliği, çevre ve sosyal sorumluluk alanlarında kesintisiz devam edeceğine dikkati çekti.

Yeni dönemde öncelikli hedeflerinin, Kardemir’deki çelik üretim kapasitesini 3,5 milyon tona çıkarmak olduğunu söyleyen Yolbulan, “Türkiye ve bölge ülkeler arasındaki tek ray, aynı zamanda bir milli marka olarak dünyanın sayılı demir yolu tekeri üreticisi arasında bulunan Kardemir, ülkemizin otomotiv ve savunma sanayisindeki milli hamlelerine katkı verecek.” dedi.

Yolbulan, Türkiye’nin en önemli hedeflerinden birisinin yerli otomobili bir an evvel caddelere çıkarmak olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde kurulan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu buna yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu süreçte, otomotiv sektörünün ihtiyacı olan muhtelif çelik kalitelerini sektörün hizmetine sunacağız. Yine, Barış Pınarı Harekatı’yla bir kez daha görüldü ki ülkemiz kendi milli savunma sanayisine sahip olmalı. Bu konuda çok büyük yol kat edildi. Sektördeki millileşme oranları yüzde 70’lere ulaştı.

Ülkemizin ilk entegre demir çelik fabrikası olarak milli bekamıza katkı sunmak istiyoruz. Profesyonel kadromuz buna yönelik ciddi çalışmalar yapıyor. Oluşturulan çalışma gruplarımız sektördeki tüm taraflarla görüşerek beklenti ve ihtiyaçlara yönelik Ar-Ge faaliyetleri yürütüyor.”

Özellikle fabrikanın bağımsız yönetim kurulu üyelerinin, gerek otomotiv gerekse savunma sanayi sektörlerindeki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve bu konudaki önerileriyle fabrikaya yeni açılımlar kazandırdıklarını belirten Yolbulan, Kardemir’in, güçlü finansal yapısı ve kurumsal yönetim yaklaşımıyla pozitif sonuçlar elde ederek ulusal ve uluslararası arenada marka değerini her geçen gün artırmaya devam ettiğini dile getirdi.

Dijital dönüşüm sağlanacak

Dünyada yaşanan hızlı değişim ve dönüşüm sürecine dikkati çeken Yolbulan, Endüstri 4.0 ve nesnelerin iletişimi gibi yeni kavramların tüm şirketleri daha hızlı ve inovatif olmaya ittiğini anlatarak, “Kardemir’de süreçlerini daha dinamik yönetebilmek için Cumhuriyetimizin 2023 hedefleriyle uyumlu şekilde yeni bir dijital dönüşüm projesi başlattık. Bunun için mevcut kurumsal kaynak planlama yazılımlarımızı yenileyeceğiz. Şu anda geniş bir ekip proje üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Proje gelecek yıl sonunda tamamlanmış olacak.” ifadesini kullandı.

Kardemir’in büyüme sürecindeki katkıları dolayısıyla hükümete, tüm kamu ve yerel yönetimlere teşekkür eden Yolbulan, ülkenin en büyük çevre yatırımlarına ve sosyal sorumluluk projelerine imza atacaklarının altını çizdi.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Emekli ziraat mühendisi kurduğu serada fidan aşılaması yapıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Niksar ilçesinde emekli ziraat mühendisi Kayhan Argun, Türk fındığı fidanlarına aşılama yaparak satıyor.

Kayhan Argun, emekli olduktan sonra kurduğu serada fındık aşılaması yaparak isteyenlere gönderiyor.

Argun, AA muhabirine, geçen yıl Tarım ve Orman Müdürlüğünden emekli olduğunu söyledi.

Fide ve fidan yetiştiriciliği için sera kurduğunu belirten Argun, “Ceviz ve fındık fidanları üretiyorum. Yabani cevizlere Amerikan chandler ve Fransız çeşidini aşılıyoruz. Bir de Türk fındığını, ağaç usulü olan fındığı aşılıyoruz. Geçen yıl yaptık, aşı gayet başarılı. Türkiye'de bunu yapan üç kişiden birisiyiz. İzmir Ödemiş'te, Düzce'de ve Tokat Niksar'da biz varız.” dedi.

Aşılama yapıldıktan sonra verimin güzel olduğunu dile getiren Argun, şunları kaydetti:

“Bahçeleme dediğimiz ışkın alma yok bunda. Bu fındık, direkt ağaç oluyor, üstten dallanıyor. Kök yapısı diğerinden çok farklı. Artık ocak usulü fındıkçılıktan ağaç usulü fındıkçılığa geçiliyor. Makineli tarıma, silkelemeye, budamaya, toplamaya uygun. Talep çok fazla. Aşılama mevsimi Şubat 20'den Nisan 20'sine kadar süren bir zaman. Biz kalem aşısı yapıyoruz. Mevsimlik aşılamamız 5 bin adet.”