Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 14.01.2020 19:35
Paylaş:
A+ A-

Karabük Barosu Avukatlarından Hüseyin Aksoy’un Tir ve Yazıköy Muhtarlıkları adına açtığı dava da sonuçlandı. 28 Kasım’da Kastamonu İdare Mahkemesi’nde yapılan duruşmalı  oturumda, Avukat Hüseyin Aksoy, suların süresiz kullanımının bir  doğa suçu olduğunu vurguluyarak, şunları söyledi. ” Yenice Ormanları 1999 yılında WWF tarafından acil korunmaya alınmış 100 sıcak bölgeden birisidir. HES Projesinin uygulanacağı Şeker Deresi’nde avlanması yasak olan  kırmızı benekli alabalık yaşamaktadır. Yenice Ormanlarında 34 ayrı ağaç ve ağaççık türü vardır”

Yenice Platformu’nun  zorlu bir çalışmayla  2013 yılında alınmış ÇED Raporlarına ulaşmasından sonra incelemeye başlayan Av. Hüseyin Aksoy, 2013’te verilmiş ÇED Raporlarına itiraz süresinin geçtiğini, ancak ÇED Raporlarının içinden başka unsurlar bulunabileceği düşüncesiyle yoğun bir çalışmaya başladı. 460 sayfalık ÇED Raporlarını  defalarca okuyan Aksoy. ÇED Raporundan  önce Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile T.M Enerji arasında 14 Kasım 2008 tarihinde suyun kullanımı için sözleşme imzalandığını tespit etti ve çalışmalarını bunun üzerine yoğunlaştırdı.

Yenice Platformu’nun Tir Köyü Muhtarı Niyazi Çenesiz ve Yazıköy Muhtarı İlhan Kahveci’den vekaletname alması üzerine 13 Nisan 2018 tarihinde Kastamonu İdare Mahkemesi Başkanlığına “yürütmenin durdurulması’ talebinde bulunan dava açıldı. Kastamonu İdare Mahkemesi, 22 Nisan 2019 tarihinde bilirkişi incelemesi isteğinde bulundu. Avukat Hüseyin Aksoy’un bilirkişi ücretinin devlet tarafından karşılanması talebi de yerinde bulundu ve diğer dava ile birlikte aynı gün keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı.

Kastamonu İdare Mahkemesi 22 Nisan’da yapılan bilirkişi incelemesinden sonra 2 Eylül 2019 tarihinde yürütmeyi durdurma kararını vererek 28 Kasım’da duruşmalı oturum yapılacağını bildirdi.

28 Kasım’da Kastamonu’da yapılan duruşmalı oturuma Avukat Hüseyin Aksoy suyun kullanımına ve inşaat iznine ilişkin her iki davaya, Türkiye Ormancılar Derneği Avukatı Kemal Aybek de inşaatla ilgili davaya girdiler. Bu davada DSİ’ni Avukat Ulaş Utkan temsil etti.

Duruşmayı Yenice Platformu’ndan  Mustafa Akay, İsmet  Cebecioğlu ve Tuncay Arslan da izlediler.

Böylece iki yıldır süren bir mücadele başarıyla sonuçlanmış oldu.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Emekli ziraat mühendisi kurduğu serada fidan aşılaması yapıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Niksar ilçesinde emekli ziraat mühendisi Kayhan Argun, Türk fındığı fidanlarına aşılama yaparak satıyor.

Kayhan Argun, emekli olduktan sonra kurduğu serada fındık aşılaması yaparak isteyenlere gönderiyor.

Argun, AA muhabirine, geçen yıl Tarım ve Orman Müdürlüğünden emekli olduğunu söyledi.

Fide ve fidan yetiştiriciliği için sera kurduğunu belirten Argun, “Ceviz ve fındık fidanları üretiyorum. Yabani cevizlere Amerikan chandler ve Fransız çeşidini aşılıyoruz. Bir de Türk fındığını, ağaç usulü olan fındığı aşılıyoruz. Geçen yıl yaptık, aşı gayet başarılı. Türkiye'de bunu yapan üç kişiden birisiyiz. İzmir Ödemiş'te, Düzce'de ve Tokat Niksar'da biz varız.” dedi.

Aşılama yapıldıktan sonra verimin güzel olduğunu dile getiren Argun, şunları kaydetti:

“Bahçeleme dediğimiz ışkın alma yok bunda. Bu fındık, direkt ağaç oluyor, üstten dallanıyor. Kök yapısı diğerinden çok farklı. Artık ocak usulü fındıkçılıktan ağaç usulü fındıkçılığa geçiliyor. Makineli tarıma, silkelemeye, budamaya, toplamaya uygun. Talep çok fazla. Aşılama mevsimi Şubat 20'den Nisan 20'sine kadar süren bir zaman. Biz kalem aşısı yapıyoruz. Mevsimlik aşılamamız 5 bin adet.”