Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 22.03.2020 19:32
Paylaş:
A+ A-

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan Pandemi Planı çerçevesince oluşturulan İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Fuat Gürel başkanlığında gerçekleştirildi.

Valilik Büyük Toplantı Salonunda Sosyal mesafe kuralı kapsamında gerçekleştirilen toplantıya Vali Fuat Gürel’in yanı sıra Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak, Vali Yardımcıları Muhittin Gürel ve Barboros Baran, Kaymakamlar, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, İl Jandarma Komutan Vekili Mustafa Kuraş, Safranbolu 125. Jandarma Eğitim Alay Komutanı Hasan Başkök, kurum müdürleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

İl Sağlık Müdürü Ahmet Sarı tarafından;  Karabük Pandemi Planını Dünya Sağlık Örgütü dokümanları ve örneklerinden yararlanılarak hazırlandığını planın içerisinde eski pandemi örnekleri ve başlangıç ve yayılma hızları, hazırlıkları, sürdürülen çalışmalar pandemi senaryoları pandemi sırasında ve sonrasında uyulması gerekenler, pandemi süreleri ilimizin sağlık altyapısı kurumların görevleri ve yapması gerekenler oluşturulan komite ve kurullarını görevleri gibi İl Pandemi Planında yer alan unsurlarla ilgili olarak bilgiler verildi.

Karabük İl Pandemi Planının sürekli olarak güncellendiğini, planın şu an yaşanmakta olan koronavirüs pandemisine uygun hale getirildiğini, il genelinde yapılan tüm çalışmaların bu plan doğrultusunda gerçekleştirildiğini ifade etti.

Pandemi ilk olarak ortaya çıktığı ve  yayılmaya başladığı andan itibaren il olarak tedbir hazırlığı yapmaya başladıklarını ifade eden Vali Gürel, “Plan dâhilinde yapılması gereken her şeyi bakanlıklarımızın talimatları doğrultusunda adım adım kontrollü bir şekilde gerçekleştirdik. İlk baştan itibaren ülkemiz dünyada örnek gösterilen bir süreci yürüttü ve halen yürütmeye devam ediyor. Türkiye 83 milyon nüfusu ile büyük bir ülke aynı zamanda bulunduğumuz coğrafyada, etrafımızdaki ülkelerde bu salgının yaygın şekilde görülüyor olmasına rağmen biz uzun süre bu hastalığı ülkemizden uzak tuttuk. Ama dünyaya açık bir ülkeyiz, dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinden ülkemizde insanlar var. Bizim insanlarımız dünyanın birçok ülkesinde yaşıyor. Böyle bir bölgede uzun süre bu salgından uzak kalmakta mümkün değildi ve nihayetinde bir hasta ile başladık şu anda dün itibariyle 359 hasta sayısına ulaştı.

Bu bir pandemi yani dünyada eş zamanlı olarak birden fazla kişiyi etkileyen çok kolay olarak bulaşan bir hastalık, sürekli olarak  kitle iletişim araçlarından, televizyonlardan, internetten korunma yolları ile ilgili yayınlar yapılıyor, kurumlarımız da yapıyor ancak görüldüğü gibi yayılmaya devam ediyor.

Karabük geneli olarak alınan tedbirlere bakacak olursak çok hızlı tedbirler aldık, ani refleks gösterdik. Kurum yetkilileriyle koordinasyon toplantılarının yapılması, kurumların yapacakları işlerin planlanması, Karantina hastanesinin ayarlanması, kurum kuruluşların dezenfekte edilmesi, insanlarımızın yoğun kullandığı camiiler, okullar, meydanlar, sokaklar, alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları gibi yerler dezenfekte edildi ve edilmeye devam ediliyor. Okullar ile ilgili okul idareleri ilk baştan tedbirler planladılar, özellikle okul tuvaletlerinde  hijyen kurallarına uyulması ile ilgili talimatlar verilmişti.

Sonra Bakanlıkların almış oldukları tedbirler devreye sokuldu, tüm ülkede olduğu gibi ilimizde de tedbirler bütünlük içinde yürütülmeye başlandı.

Tüm alınan önlemler ışığında bakacak olursak şu an ilimizin oldukça iyi durumda olduğunu söyleyebilirim. Süreç burada oldukça iyi yürütüldü, hassas davranıldı, yurtdışı öyküsü  olan herhangi bir hastada en ufak bir belirti olsa bile hemen gözlem altına alındı, tahliller alındı ve takibi yapıldı.

Süreci çok iyi yönettik ve yönetmeye devam ediyoruz, kurumlar arası diyalogumuz oldukça iyi, kurum ve kuruluşlarımız  kontrollü bir şekilde süreci yürütüyorlar, kendilerine teşekkür ediyorum.

İnşallah bundan sonraki süreçte hassas ve kontrollü tedbirlerimiz devam ettiği müddetçe ilimiz ile ilgili bir sıkıntı yaşanmayacaktır. İlimizde bulunan tüm kurumların plan dâhilinde üzerine düşen görevler var, yeri ve sırası geldiği zaman onları devreye sokmak zorundayız ama şu ana kadar hiçbir sorunumuz yok, hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz.

Vatandaşlarımız salgınla ilgili olarak ilk başlarda biraz  önemsemediler ancak yapılan yayınlar ve uyarılar etkisini göstermeye başladı. Vatandaşlarımız olayı ciddiye almaya başladılar. Sokaktaki ve kurumlardaki, hastanelerdeki insan sayısı epeyce azaldı. Vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamalarını istirham ediyoruz.  Özellikle 60 yaş üstü vatandaşlarımız ve kronik hasta olan vatandaşlarımız evlerinden dışarı çakmasınlar.

İlk baştan beri umreden dönenlerin listeleri çıkarıldı. Sağlık müdürlüğü ekipleri birebir görüşmeler yaptılar, evlerinde ziyaret ederek 14 gün boyunca evlerinde kalmaları gerektiği tebliğ edildi. Aynı zamanda hastalık belirtisi olanlar gözlem altına alınarak tahlilleri yapılarak takipleri yapıldı. Şu an itibariyle sağlık ekiplerimiz polis ve jandarma ile birlikte 14 günlük süreyi tamamlamayan umreden dönen vatandaşlarımızı günlük olarak ziyaret ederek kurallara uyup uymadıkları takip edilmekte ve sağlık kontrolünden geçirilmekteler. Ancak ilimize yurtdışı hikâyesi olup da herhangi bir kontrolden geçmeden gelebilen vatandaşlarımız olabilir, muhtarlarımızla bu konu ile ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Bu tür vakalar varsa bizlere bilgi versinler.

Ayrıca bir kısım ülkelerle sınırların kapatılması ve son umreden gelenlerin ve yurtdışından gelenlerin yurtlarda gözlem altında tutulması uygulaması bizleri çok rahatlattı. Biz de ilimizde bir Yurdu bu maksatla hazır hale getirdik, ihtiyaç halinde kullanacağız. Ama biz yine de özellikle Safranbolu ilçemizde tedbirlerimizi yoğunlaştırıyoruz, kısa bir süre önce Safranbolu’da da taraflarla bir toplantı gerçekleştirdik alınan tedbirler ve önlemleri değerlendirdik.

Kamu kurumlarımız, kaymakamlıklarımız, belediye başkanlıklarımız, meslek odalarımız kısaca tüm kurumlarımız süreci oldukça iyi ve özenli takip etmektedirler. Bakanlıklarımızın talimatları çerçevesince ve Valiliğimizin almış olduğu kararlar doğrultusunda önlemleri alıyoruz ve almaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın sağlığı önceliğimiz, bu mana da  hassasiyetimiz had safhada, paniklemeden,  soğukkanlı olarak bu süreci yönetmek zorundayız. Vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmaması çok önemli, zorunlu olmadıkça hastanelere, resmi kurumlara, bankalara gitmeyin, topluma taşıma araçlarına binmeyin. Asker uğurlaması, düğün,  nişan gibi insanları  bir araya getiren etkinlikleri yapmayalım, kalabalıklardan uzak duralım, dışarı çakacaksak sosyal mesafelere uyalım,  kamu kurumlarının resmi sitelerini takip edelim, yalan, aldatıcı, panikletici  sosyal medya bilgilerine itibar etmeyelim, resmi kurumların  aldığı  kararlara uyalım, bunları sağlayabilirsek kısa  sürede bu beladan inşallah kurtulmuş olacağız.

Başta Sağlık Müdürümüz Ahmet Sarı olmak üzere bütün fedakar sağlık personelimize, Kamu kurum ve kuruluş amirlerimize, personelimize, belediye başkanlarımıza ve personeline ve vatandaşlarımıza bu süreçte göstermiş oldukları üstün  gayret ve anlayıştan dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safranbolu Belediyesi Seralarında 200 Bin Adedin Üzerinde Çiçek Üretimi

Yayın: 25.04.2024 14:59
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, şehrin doğal güzelliklerini ve estetiğini koruma ve geliştirme misyonuyla hareket ediyor. Bu doğrultuda, son dönemde gerçekleştirilen önemli bir çalışma ile 200 bin adedin üzerinde çiçek üretimi gerçekleştirildi.

Müdürlük bünyesinde yer alan uygulama ve üretim birimleri, modern tarım teknikleri ve uzman ekip desteğiyle, çeşitli çiçek türlerinin üretimini başarıyla tamamladı. Üretilen çiçekler arasında kadife çiçeği, gül, çuha, sardunya, petunya ve begonya gibi popüler ve yerel çiçek türleri bulunuyor.

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse öncülüğünde başlatılan bu büyük çiçek üretim projesi, Safranbolu’nun sokaklarına, parklarına ve kamusal alanlarına renk katıyor. Aynı zamanda, doğal yaşamın korunması ve şehir estetiğinin artırılması açısından da önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Safranbolu’nun tarihi ve kültürel dokusunu koruma gayreti, çiçek üretimiyle sınırlı kalmayıp, şehirdeki peyzaj düzenlemeleri ve yeşil alanların artırılması gibi çalışmalarla da devam ediyor. Bu çabalar, yerel halkın ve ziyaretçilerin daha yaşanabilir bir şehirde vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştiriliyor.

Üretilen çiçeklerin bir kısmı şehrin park ve bahçelerinde kullanılacakken, bir kısmı da satışı yapılarak gelir elde ediliyor. Bu şekilde, şehrin her köşesinde doğal güzelliklerin ve renklerin daha fazla hissedilmesi amaçlanırken bölgede önemli bir konuma sahip olundu.