Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 23.11.2020 21:32
Paylaş:
A+ A-

Yenice Kaymakamı Yasin Erdem, cumhuriyet savcıları ile birlikte ormandaki damga ve üretim faaliyetlerini yerinde inceledi.
Yenice ormanlarından yıl boyunca devam eden damga ve üretim faaliyetlerine İlçe Kaymakamı Yasin Erdem ve Cumhuriyet Savcıları Muhammed Boçoğlu ile Kadir Özdemir de katıldı. Çitdere Orman İşletme Şefliğinde yapılan programda Yenice Orman İşletme Müdürü İlhan Albuz ve Çitdere Orman İşletme Şefi İsa Güney tarafından damga çeşitleri, damga teknikleri, ölçüm yöntemleri, kayıt işlemleri, ağaç kesimi, boylama teknikleri, orman emvali standardizasyonu ile iş güvenliği hakkında teorik ve pratik bilgiler uygulamalı olarak gösterilerek anlatıldı.
Yenice Kaymakamı Yasin Erdem, iş sağlığı ve güvenliği açısından ormancılık sektörü yüksek riskli sınıfa girmesi nedeniyle kurallara, alınan önlemlere uyulmasının ne kadar önemli olduğunu belirtti.
Orman İşletme Müdürlüğünde iş güvenliğinin artırılması için yapılan çalışmalar hakkında Kaymakam Erdem ve cumhuriyet savcılarına bilgilerin verilmesinin ardından program sona erdi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hüsn-İ Hat ve Kaligrafi Sanatı Safranbolu’da Yaşatılmaya Başladı

Yayın: 23.04.2024 13:49
Paylaş:
A+ A-

“Safranbolu’da Bir-İz” Hüsn-i Hat ve Kaligrafi Sergisi, 20 Nisan cumartesi günü Cıngıllıoğlu Sanat Galerisi’nde açıldı. Bu yıl 48’ncisi kutlanan Turizm Haftası (15-22 Nisan) kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Niyazi Ünal ve öğrencileri tarafından açılan sergi, yerli ve yabancı turistlerinde ilgi odağı oldu.

Hat ve Kaligrafi Sanatçısı Niyazi Ünal, hem tarihi bilgilerle hem de geleneksel el sanatına farklı bakışıyla sergiye katılanları Türkiye Yüzyılına özel “İstiklal Marşı”nın 10 kıtasını 100 adet bağ deseni çevreleyerek, dairesel halkalarla oluşturduğu gözbebeği formundaki çalışmasıyla etkiledi. Latin Ma’kıli yazı çeşidinde, 40×40 cm ölçülerinde baskı çalışması için “Türkiye’nin Gözbebeği” ifadesini kullanan Sanatçı Ünal, sergi hakkında şu bilgilere yer verdi: Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Unutulmaya yüz tutmuş el sanatları” projesinde yer alan “Hat Sanatı” Karabük ve Safranbolu’da ilgi görmesi bizi çok heyecanlandırdı. Açıkçası böyle bir projeden Karabük’te daha önce herhangi bir çalışma olmaması da bizleri üzdü. Bugünden itibaren neler yapılabilir? Bu sorunun yanıtını hep birlikte yanıtlayacağımızı düşünüyorum. Geleneksel Türk El Sanatları Hat Ana Sanat Dalı mezunuyum. Memleketime eğitim aldığım, İstanbul’da edindiğim iş hayatımdaki tecrübemle ne yapabilirim diyerek sergimizi öğrencilerimizle birlikte açtık.

Safranbolu ‘Hat Sanatı’nın Merkeziydi

Sergide Hüsn-i Hat ve Kaligrafi Sanatı arasındaki farka da değinen Sanatçı Ünal, Safranbolu’nun Osmanlı Dönemi’nde 19-20. yüzyıllarda 300’e yakın Hattat (Hat Sanatçısı)’ın olduğunu, Türkiye’nin çeşitli bölgelerine ihraç edilmek üzere buradaki bir okul ya da medresede Mushaf (Kuran’ı Kerim) yazıldığını ifade etti. Konuşmasında: “Safranbolu, İstanbul başta olmak üzere Şumnu, Isparta, Tokat ve (Larende) Karaman gibi Mushaf yazan hattatların yetiştirildiği bir merkeze sahipti. Bu bilgilere Prof. Dr. Süheyl Ünver’in araştırmalarına göre ulaşıyoruz. Birbirinden önemli isimlerin arasında Mehmet Şevki Efendi, Mehmet Vasfi Efendi gibi isimlerin olduğu biliniyor. Bu kadar özel bir yerin, tarihi sürecine bakıldığında hat sanatı konusunda desteklenmesi ve yeniden bir sanat okuluna sahip olması gerektiğini düşünüyoruz. Böylece tarihi çarşıda workshoplarla halkımıza açık, kolay öğrenilebilir olduğunu gösterebiliriz.” diyerek 30’a yakın öğrencilerinin sergideki emeklerine değindi.

Çocuklar Hat ve Kaligrafi’de çok başarılı

Hat ve Kaligrafi Sanatçısı Niyazi Ünal, suç oranlarının artmasının sebeplerinden birinin hay  atımızdaki boşluklar olduğunu belirtti. Özellikle çocukların ve gençlerin sanatı benimsemesi ve boşlukları faydalı bir şekilde doldurması gerektiğini vurguladı. Ünal, çocuklara kültürel mirasımızı öğretmemizin önemine değinerek, sanatı koruyarak geleceğe taşıyabileceğimizi söyledi.

Ünal’ın öğrencileri arasında yer alan İpek Serra Turan ise serginin en renkli hat sanatı eserini sergiledi. Sergide eserleri bulunan diğer öğrenciler ise şunlardı: İhsan Kapanşahin, Melike Köroğlu, Simge Uludağ, Ferdane Turan, Leyla Yeter Çakır, Havva Deniz, Adem Özçetin, Alperen Ünsal, Gülzina Nuridinova, Jahangir Nematullayev, Nermin-Zehra Küçükzoroğlu, Ahmadhan Nasriddinov, Abdulbosit Nasriddinov, Cankınay Seyitbek Kızı, Fatma Zehra Tekin, Dilek Özal, Kevser Korkmaz ve Abdulbosit Abdulbokiev.

Ünal, sergiye katılan öğrencilere teşekkür ederken, 7’den 70’e herkesin sanatı keşfetmeye ve katılmaya davet etti. Özbek ve Kırgız dostlarının da sergide yer aldığına dikkat çekerek, sanatın insanları bir araya getiren güçlü bir araç olduğunu belirtti. (Esra Oğuzkağan Özkan)