6 Bin Kişi İstihdam Edilecek

6 Bin Kişi İstihdam Edilecek

Yayın: 12.03.2019 20:20
Paylaş:
A+ A-

Karabük’te 2019 yılı Milli İstihdam Seferberliği bilgilendirme toplantısında konuşan Vali Fuat Gürel kentte 6 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) toplantı odasında gerçekleşen bilgilendirme toplantısına Karabük Valisi Fuat Gürel, Karabük TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mescier, SGK İl Müdürü İsmail Yıldırım, Çalışma ve İŞKUR İl Müdürü Mustafa Çalış ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Galip Sökmen katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından desteklenen “İstihdam Seferberliği 2019” programı çalışmalarına Karabük’te başlandı. Toplantıda konuşan Vali Gürel, 2019 yılı istihdam seferberliği ile 2 milyon 500 bin kişinin istihdam edileceğini belirterek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 21 Ocak itibari ile Ankara’da TOBB Ekonomi şurasında beyan ettiği bir seferberlik söz konusu. İnşallah bu yıl 2 milyon 500 bin insanın istihdamı ile ilgili bir teşvik paketi söz konusu. Son 16 yılda işverenler ve girişimler sayesinde hem iş sahamız hem de istihdam sahamız 3.5 kat büyümüş durumda. 2002 de 727 bin olan çalışan iş yeri sayımız 1.9 milyona, aktif sigortalı sayımız 12 milyondan 22.3 milyona yükselmiş durumunda. İŞKUR’un aktif işgücü sayısı programlardan yararlananların sayısı da 3 milyonu geçmektedir” dedi.

Vali Gürel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beyanından sonraki teşvik programı ile beraber hem Türkiye’nin herhangi bir şehrinde hem de Karabük’te bu teşvik paketi ile istihdamın artmasını beklediklerini ifade ederek, “2 milyon 500 bin kişiden ilimize denk gelen kısmı 6 bin civarında. Elimizde 43 bin aktif sigortalı çalışan insan var. İnşallah bunu 49-50 bine çıkarmayı hedefliyoruz teşviklerle beraber. İlimiz sanayinin başkenti diyoruz. Diğer yandan turizm alt yapımızda iyi. Yenice de kereste ile ilgili önemli sektörler var. Bu kapsamda bütün sektörlerin faydalanabileceği, herkesin işyerlerinin faydalanabileceği istihdam dan bahsediyoruz. Nisan sonuna kadar programa dahil olmak gerekiyor. Üç ay boyunca bu pakete dahil olan iş yeri sahipleri istihdam edecekleri işçilerin 3 ay boyunca devlet sigortasını ve maaşını ödeyecek. Daha sonra ki 9 ay süresinde vergi ve SGK’sını ödeyecek. Geri kalan maaşını da iş yeri ödeyecek. Bu önemli teşvikin ülkemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum . İnşallah hem sanayi hem de iş alanlarında gelişmeler olur. Diğer taraftan evinde sokakta iş arayan insanlarımız bunlardan yararlanmış olur. Bu teşviklerle birlikte iş yeri sahipleri işlerini büyütmüş olurlar” diye konuştu.

“Bu tarihi teşvikten yararlanın”

‘İstihdam Seferberliği 2019’ kapsamında iş dünyasına, girişimcilere 8 farklı teşvik sunulduğunu dile getiren Karabük TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mescier, şunları söyledi: “Ben size bunlardan özellikle çok önemli gördüğüm ikisinden bahsedeceğim. Birincisi nisan ayı sonuna kadar sağlayacağınız her ilave istihdamın tam 3 ay boyunca ücretini, sigorta primlerini ve vergisini devlet karşılıyor. Bu 3 ay boyunca işverenin maliyeti sıfır. 2 bin 021 TL ücret ve bin 113 TL sigorta ve vergiler olmak üzere 3 bin 134 TL’ yi devletimiz karşılamış olacak. İşveren cebinden sıfır maliyetle yeni bir işsiz kardeşimizi işe almış olacak. Devamındaki 9 ay boyunca da devletimiz sigorta primlerini ve vergileri ödemeye devam edecek. Yani aylık bin 113 TL’ yi devletimiz karşılayacak. Biz işverenler olarak sadece çalıştırdığımız kardeşimize ücretini ödeyeceğiz. İş alınacak kişi kadın, genç ve engelli ise 9 aylık süre 15 aya kadar uzamış olacak. Yine imalat sanayi ve bilişim sektöründe aylık bin 113 TL olan prim ve vergi teşviki 2 bin 712 TL olarak verilecek. Buradan iş dünyasına çağrıda bulunuyorum. Gelin bu tarihi teşvikten yararlanın. Böyle bir teşviki hayata geçirdiği için hükümetimize çok teşekkür ediyoruz.İkincisi de herhangi bir sebeple işinde sıkıntı yaşayan girişimcilerimiz için çok önemli bir destek getirildi. Böylece Devletimiz sıkıntılı günümüzde de yanımızda olduğunu bir kez daha gösteriyor. Eğer bir işveren işlerinde sıkıntı yaşadıysa, faaliyetleri durmuş ya da azalmışsa; çalışanlarının maaşı 3 ay boyunca Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödeniyor. Yani burada devletimiz işverene diyor ki, düzenini bozma, istihdamı koru.”

“Türkiye’nin geleceğine yatırım yaparak kazanan siz olun”

Mescier, 2017’deki istihdam seferberliğinde kamu-özel sektör olarak el ele verdiklerini ve 1.5 milyon ilave istihdam sağladıklarını hatırlatarak, “Kamu-özel sektör el ele verdimi yapılmayacak şey yoktur. Buradan tüm iş dünyamıza ve işverenlere de çağrıda bulunuyorum. Sizler vasıtasıyla ülke çapında her işverene sesleniyoruz. Türkiye’nin gücüne ve geleceğine güvenin. İstihdam Seferberliği 2019’a katılın, bu tarihi istihdam teşviklerinden faydalanın. En az bir işsiz vatandaşımızı işe alarak, hem işinizi geliştirin, hem ekonominin büyümesine katkınız olsun, hem de Türkiye’nin geleceğine yatırım yaparak, kazanan siz olun. Dünün en çok kazananları, Türkiye’ye yatırım yapanlar, Türkiye’de istihdam sağlayanlar oldu. Yarının en çok kazananları da, bugün Türkiye’ye yatırım yapanlar, insanımıza istihdam sağlayanlar olacak” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

  1. Önemli degil

    piyasalar acilmadiktan, piyasada para bollasmadiktan sonra nasil olacak bu is. carsida kapatan devreden isyeri dolu. hergun bir yerlerden isci cikarma haberleri aliyoruz. iskurun 3-6 aylik istihdamiyla bu is nereye kadar gidecek acaba?

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Emekli ziraat mühendisi kurduğu serada fidan aşılaması yapıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Niksar ilçesinde emekli ziraat mühendisi Kayhan Argun, Türk fındığı fidanlarına aşılama yaparak satıyor.

Kayhan Argun, emekli olduktan sonra kurduğu serada fındık aşılaması yaparak isteyenlere gönderiyor.

Argun, AA muhabirine, geçen yıl Tarım ve Orman Müdürlüğünden emekli olduğunu söyledi.

Fide ve fidan yetiştiriciliği için sera kurduğunu belirten Argun, “Ceviz ve fındık fidanları üretiyorum. Yabani cevizlere Amerikan chandler ve Fransız çeşidini aşılıyoruz. Bir de Türk fındığını, ağaç usulü olan fındığı aşılıyoruz. Geçen yıl yaptık, aşı gayet başarılı. Türkiye'de bunu yapan üç kişiden birisiyiz. İzmir Ödemiş'te, Düzce'de ve Tokat Niksar'da biz varız.” dedi.

Aşılama yapıldıktan sonra verimin güzel olduğunu dile getiren Argun, şunları kaydetti:

“Bahçeleme dediğimiz ışkın alma yok bunda. Bu fındık, direkt ağaç oluyor, üstten dallanıyor. Kök yapısı diğerinden çok farklı. Artık ocak usulü fındıkçılıktan ağaç usulü fındıkçılığa geçiliyor. Makineli tarıma, silkelemeye, budamaya, toplamaya uygun. Talep çok fazla. Aşılama mevsimi Şubat 20'den Nisan 20'sine kadar süren bir zaman. Biz kalem aşısı yapıyoruz. Mevsimlik aşılamamız 5 bin adet.”