Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 18.05.2016 10:34
Paylaş:
A+ A-

Türk Tabip Birliği tarafından Danıştay Mahkemesine açılan bir dava,Ülke genelinde Sağlık Sektörünü çok önemli oranda Kaos ortamına sürükleyecek bir gelişme olarak gösteriliyor. Örneğin Karabük’ün Tek Hastanesi olan KBÜ Şirinevler Eğitim Araştırma Hastanesi Afiliasyon sistemi ile yürütülüyordu.

Bu sistemin Danıştay tarafından iptal edilmesi ile,anılan KBÜ Şirinevler Eğitim Araştırma Hastanesi’nin Devlet hastanesi olarak mı,yoksa Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi olarak mı kullanılacağı merakla bekleniyor ve her iki durumunda Karabük açısından çok önemli sorunlara yol açacağı belirtiliyor.

Şirinevler Eğitim Araştırma Hastanesi’nin Tıp Fakültesi Hastanesi olarak kullanılması halinde Sağlık Bakanlığı personeli olan,diğer Hekimlerin pozisyonları ile Devlet Hastanesi olarak kullanılması halinde ise burada görev yapan Profesör,Doçent,Yardımcı Doçent ünvanlı hekimlerin pozisyonları merak uyandırıyor.

Türk Tabip Birliği’nin konuya ilişkin yazılı açıklaması da aynen şu şekilde

Sağlık Bakanlığı, 3 Mayıs 2014 tarihinde “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarına Ait Sağlık Tesisleri ve Üniversitelere Ait İlgili Birimlerin Birlikte Kullanımı ve İşbirliği Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği” yürürlüğe koymuştu.

Türk Tabipleri Birliği, bir bütün olarak tıp ve tıpta uzmanlık eğitiminin gereklerine aykırı, eğiticileri ve uzmanları olumsuz etkileyen yönetmeliğin iptali için dava açmıştı.

Danıştay 15.Dairesi, Yönetmeliğin 7. maddesinin 2 bendi ile 8. Maddesinin birinci bendinin yürütmesini durdurmuştu. Kararın gerekçesinde;

• Sağlık tesislerinin birlikte kullanımının sağlık hizmet sunumu ve eğitim araştırma hizmetleri olmak üzere iki temel unsur üzerine kurulduğunu, birlikte kullanımdaki tesislerde sağlık hizmet sunumunun eğitime herhangi bir olumsuzluk oluşturmayacak şekilde yürütülmesi gerektiği,
• Hastane yöneticisinin almakla yetkili olduğu tedbirlerin sınırının eğitim hizmetlerinin aksatılmaması olduğu, ancak Yönetmelikte bu durumu güvence altına alan düzenlemelerin bulunmadığı
• eğitim hizmetlerinin nitelikli olarak verilmesini güvence altına alacak bir biçimde eğitim hizmetleri sorunlusu ile idari sorumlunun yetki görev ve sorumluluklarına ilişkin çakışma ve çatışma alanlarını giderecek, işleyişe ilişkin açıklık getiren düzenleme olmaksızın birlikte, ya da ayrı ayrı görevlendirme düzenlemesinin yapılmasının hukuka aykırı olduğu belirtilmişti.

Yönetmeliğin Yükseköğretim Kurumu ile birlikte yükseköğretim gereklerine uygun olarak birlikte düzenlenmediği gerekçesi ile bütününün iptali ve yürütmenin durdurulması talebimizin oy çokluğu ile reddedilmiş ve karara tarafımızdan itiraz edilmişti.

Danıştay İdari Dava Daireleri itirazımızı görüşerek, Yükseköğretim olan tıp ve tıpta uzmanlık eğtimini doğrudan etkileyen bu düzenlemenin Yükseköğretim kurumu ile müştereken hazırlanması gerektiğini, buna uygun düzenleme yapılmamasının hukuka aykırı olduğunu saptayarak Yönetmeliğin bir bütün olarak yürütmesinin durdurulmasına kararı verdi.

Bu kararlardan sonra Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulundan beklenen bu alandaki tıp ve tıpta uzmanlık eğitiminde görev alan öğretim üyelerinin, meslek örgütlerinin alandaki sorunlarla ilgili görüşlerini alarak tıp ve tıpta uzmanlık eğitimi ile araştırma hizmetlerinin nitelikli bir biçimde yürütülmesini güvence altına alacak, tıp eğitimini yürüten yetkililerin ve organların alacağı kararların belirleyici olmasını sağlayacak düzenlemeleri hızla yapmasıdır. Tıp ve tıpta uzmanlık eğitiminin yapboz alanı olmaktan hızla çıkarılması toplum yararı için ertelenemez bir ihtiyaçtır.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Trabzonspor, Mehmet Ali Yılmaz’ın başkanlığında önemli başarılara imza attı

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Trabzonspor, hayatını kaybeden onursal başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın kulüp başkanlığı döneminde 4 kupa kazandı.

Trabzon'da 21 Ekim 1948'de dünyaya gelen Yılmaz, İstanbul Mühendislik ve Mimarlık Akademisi İnşaat Fakültesi'nden mezun oldu. Yılmaz, iş insanı, medya patronu, siyasetçi ve spor yöneticisi olarak tanındı.

1982-1983 sezonunda Trabzonspor'un 8. başkanı olarak seçilen Mehmet Ali Yılmaz, bu görevini 1987-1988 sezonun ortasına kadar sürdürdü. Bir yıllık aranın ardından 1989'da tekrar başkanlık koltuğuna oturan Yılmaz, 1992'ye kadar görevde kaldı. Üçüncü başkanlık dönemi 1996'nın sonundan 2000 yılının sonuna kadar devam eden Mehmet Ali Yılmaz, kulüpte en uzun süreyle başkanlık yapan kişi oldu.

Trabzonspor, Yılmaz'ın başkanlığı döneminde 1982-1983 sezonunda Cumhurbaşkanlığı Kupası, 1983-1984 sezonunda lig şampiyonluğu ve Türkiye Kupası, 1984-1985 sezonunda Başbakanlık Kupası olmak üzere 4 kupa kazandı.

Kulüpte 1988'de yapılan Divan Başkanlık Kurulu'nda verilen önergeyle Mehmet Ali Yılmaz, kulübün onursal başkanlığı ünvanını elde etti.

Yılmaz, bordo-mavili kulüpte tesisleşmenin de ilk adımlarını attı. Mehmet Ali Yılmaz'ın ismi kulübün mevcut tesislerine verildi.

Mehmet Ali Yılmaz, 1991 genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi'nden Trabzon milletvekili seçilerek, 49 ve 50. hükümette Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yaptı.

Mehmet Ali Yılmaz'ın Bakanlığı döneminde Türkiye Futbol Federasyonu özerk bir yapıya kavuştu. Yılmaz, futbolda havuz sistemini düzenleyen kişilerden biri oldu.