81 İlin Gazetecileri Yalova’da Buluştu

81 İlin Gazetecileri Yalova’da Buluştu

Yayın: 10.10.2016 10:09
Paylaş:
A+ A-

Marmara Gazeteciler Federasyonu ve Yalova Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) 9. Başkanlar Kurulu toplantısı 6-8 Ekim tarihlerinde Yalova’da yapıldı. Toplantıda Anadolu Basınının sorunları görüşüldü.

Marmara Gazeteciler Federasyonu ve Yalova Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) 9. Başkanlar Kurulu toplantısı 6-8 Ekim tarihlerinde Yalova’da yapıldı. Toplantıya; Ağrı Valisi Musa Işın, Yalova Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın yanı sıra; Türkiye Gazeteciler Konfederasyonuna bağlı Bölgelerin Federasyon Başkanları, 93 gazeteciler cemiyetinden 82’sinin başkan ve temsilcileri katıldı. Toplantıya İlimizi temsilen Karabük Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kaya ile Yönetim Kurulu Üyeleri Nurettin Acar, Sadık Arslan ve Hakan Tuçer katıldı.

Basının sorunlarının ve çözüm önerilerinin tek tek ele alınarak görüşüldüğü başkanlar kurulunun açılış konuşmasını yapan Marmara Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Polat, Türkiye’nin dört bir yanından Yalova’ya gelen gazetecilere ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Ayhan Polat, “Sizleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Benim kentimdir’ dediği Yalova’da ağırlamak bizler için büyük onurdur. Başkanlar Kurulu toplantımızın sektörümüze önemli katkı sağlayacağınıza inanıyorum” diye konuştu.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı ise, konuşmasına 15 Temmuz darbe girişimi sürecine dikkat çekerek başladı.

Türkiye’nin FETÖ, PKK ve DEAŞ terör örgütleriyle mücadele ettiğine dikkat çeken TGK Genel Başkanı Kolaylı, “Terörle mücadelemiz, 15 Temmuz gecesi farklı bir boyuta ulaştı ve demokrasimiz adına endişe verici bir darbe girişimi yaşadık. Bu darbe girişiminin artçı şokları halen devam ediyor” dedi. Konuşmasında 15 Temmuz gecesi yaşananlara değinen Kolaylı, “Hatırlayacağınız gibi o gece yine hep beraberdik ve Ağrı’daydık. Darbe haberini alır almaz şu an aramızda bulunan Ağrı Valimiz Sayın Musa Işın’ı makamında ziyaret ederek, darbeye karşı olduğumuzu ifade ettik, sivil yönetime desteğimizi açıkladık. Ertesi gün Başkanlar Kurulu toplantımızı tek maddeli gündemle topladık. Ağrı’da bulunan 74 Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Ağrı Valisi Musa Işın’la birlikte tek yürek halinde darbeye karşı olduğumuzu içeren bildirimizi okuduk, kamuoyu ile paylaştık” dedi.

Darbenin önlenmesinde basının önemli rol oynadığını da belirten TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, “O gece darbeciler, kendilerini hala 1980’de zannedip TRT’den bildiri okumakla darbe yapacaklarını zannettiler. Oysa bu ülkenin yurtsever bir medyaya sahip olduğunu unutmuşlardı. CNN Türk’le başlayan kıvılcımı hesap edememişlerdi. Nitekim meslektaşlarımızın dirençleriyle karşılaştılar ve yayınlarını kesemediler… Darbe girişimine halkımızın şanlı direnişiyle birlikte tüm gücüyle karşı duran medya kuruluşlarımız, halkın haber alma hakkını sonuna kadar savundu, darbecilerin müdahalelerine rağmen yayınlarını sürdürerek darbeye geçit vermedi. Türkiye’deki tüm meslektaşlarımız adına medyamızla gurur duyuyorum. İyi ki o yayınları kesintisiz sürdürüp bu alçakça, halkını katleden darbecilerin emeline ulaşmalarına engel oldular” dedi.

Darbe gecesi önemini kanıtlayan medya sektöründe çeşitli sorunlar yaşandığını ve bu sorunların bir an önce çözümlenmesi gerektiğini kaydeden TGK Genel Başkanı Kolaylı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sektörümüzde yaşanan sorunların çözümlenmesi, demokrasimiz açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle; medya mensuplarına yönelik yapılan operasyonlarda kılı kırk yarmalı, kurunun yanında yaşın da yanmasına izin verilmemelidir.
Ülkemiz, medya alanında kapsamlı bir değişime, yenilenmeye ihtiyaç duymaktadır. Özgürlüklerden çalışma koşullarına, mesleki standartlardan yasal düzenlemelere kadar bir dizi yenilik, geniş katılımlı çalıştaylar dizisi ile belirlenmeli ve uygulanmaya konulmalıdır.
Bilindiği gibi meslektaşlarımız yazdıkları yazılar ve yaptıkları haberler konusunda uzun yıllar hep özgür olma mücadelesi vermişlerdir. Özellikle 12 Eylül döneminde büyük baskılar yaşanmıştı. Geçmişte olduğu gibi bugün de gazeteciler yazdıkları yazılar, yorumlar ve haberler nedeniyle yargılanabilmektedir. Bu durumun sona erdirilmesi ve basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması için özgürlükçü bir basın yasası hazırlanmalıdır. Sektörümüzün, avukatlık, doktorluk, mühendislik veya mali müşavirlik gibi mesleki standartlara sahip olmaması bir diğer sorunumuzdur. Eğitimine, birikimine bakılmaksızın herkes gazeteci olabilmektedir. Bu yüzden de haberciliği şantajcı kimliklerine alet edenler “gazeteci” olduklarını öne sürerek toplumda kendilerine yer edinmeye çalışmaktadır. Bu nedenle de sektörümüzde acil olarak mesleki düzenlemeye gidilmelidir. İnternet Yasası da bu kapsama alınarak, yasal boşluktan kaynaklanan sorunlar çözümlenmelidir.”

Konuşmasında son olarak Basın İlan Kurumu’ndaki çalışmalara değinen TGK Genel Başkanı Kolaylı, sözlerini, “Günümüz koşullarına uygun hale getirilen “Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği” bu hafta Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni yönetmeliğin tüm camiamıza hayırlı olmasını diliyorum” diye tamamladı. Yalova Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar ise, toplantıya katılan gazetecilere Yalova Valisi Tuğba Yılmaz’ın selamlarını ileterek, “Yalova’nınturizm alanında hak ettiği yeterli tanıtımını yapmak için yoğun çaba gösteriyoruz. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanlar Kurulu toplantısının Yalova’da yapılmasını bu kapsamda önemsiyoruz. Yalova’dan güzel anılarla ayrılacağınıza ve illerinizde şehrimizin tanıtımını yapacağınıza inanıyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Toplantının son açılış konuşmasını yapan Ağrı Valisi Musa Işın ise, bir önceki toplantının Ağrı’da yapıldığını hatırlatarak şunları söyledi: “Kalbimizin bir köşesinde misafirperverliğimizi istediğimiz gibi yapamadığımızın kırgınlığı var. O geceyi unutmak mümkün değil. 15 Temmuz gecesi Türkiye işgale uğrayacaktı. Halk nezdinde hiçbir karşılığı olmayan alçaklar, PKK’ya karşı mücadele için kullanacağımız silahları, bu millete çevirdiler. Bundan daha büyük bir ihanet olamaz. Bu işgali Sayın Cumhurbaşkanımız, aziz milletimiz ve çok değerli basınımız ittifakla bertaraf etti. Bu demokrasi mücadelesinin bir benzeri, bugüne kadar dünyanın hiçbir ülkesinde görülmedi. Eğer başarılı olsalardı, bugün bu toplantıyı yapıyor olmuyorduk, iç savaş yaşıyor olacaktık. Emperyalist bir düşünceye hiçbir zaman sahip olmadık. Üç kıtaya hüküm sürdüğümüz dönemde bile kimsenin ne dinine ne de diline karıştık. Böyle bir millet elbette istiklaline ve istikbaline sahip çıkacak ve bu alçak girişime geçit vermeyecektir. Ağrı’da 15 Temmuz gecesi, ırk ve din ayrımı yoktu. Türk Bayrağı’nı omuzlarına alan on binlerce Ağrılı, tam bir ay boyunca valiliğimize gelerek demokrasiye, ülkesine sahip çıktı.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tarihi Tuzhisar Kilisesi Satışa Çıkarıldı 16 Milyon TL

Yayın: 29.03.2024 11:39
Paylaş:
A+ A-

Sivas’ın Hafik ilçesinde bulunan ve 19’uncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Tarihi Tuzhisar Kilisesi, sahibi Hatice Akay tarafından 16 milyon TL bedelle satışa çıkarıldı. Kilise, bir zamanlar Ermeniler tarafından kullanılan ve bir diğer ismi Surp Garabet olan bir yapıdır.

Kilise, Göydün köyünde yer almakta ve 1’inci Dünya Savaşı’nda başta ABD ve Rusya olmak üzere çeşitli ülkelere göç eden Hristiyanlar tarafından kullanılmıştır. Kilise, uzun yıllar boyunca atıl kalmış ve 2012 yılında 1’inci Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edilmiştir.

Kesme taşlarla yapılan kilisenin içerisinde ve dış yüzeyinde ‘haç’ işaretinin işlendiği taşlar bulunmaktadır. Kilise, emlak danışmanı Vahap Yıldız’a verilerek 16 milyon TL’ye satışa çıkarıldı ve girişine satılık yazısı asıldı.

Emlak danışmanı Vahap Yıldız, kilisenin satış süreciyle ilgili olarak, “Kilisemiz 19’uncu yüzyılda yapıldığını tahmin etmekteyiz. Burada önceden 3 bine yakın Ermeni yaşıyormuş. 1’inci Dünya Savaşı sonrasında buradaki Ermeniler başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelere göç etmişler. Kilise de o günden bu güne kadar atıl bir şekilde kalmış. Burayı satışa çıkardık” dedi.

Yıldız, kilise için 16 milyon liralık bedel belirlediklerini belirtti ve “Bugün itibariyle çekimleri yapıldı ve ilana koyuldu. Burası baya bir kilise olarak kullanılmış. Burası daha sonra da samanlık olarak kullanılmış. İlanımızın ardından yeni sahibine hayırlı olsun diyoruz. Sivas medeniyetler şehridir. İnşallah burayı artık yakışan birine vereceğiz” ifadelerini kullandı.