AB Hibe Programlarına Proje Hazırlama Eğitimi

AB Hibe Programlarına Proje Hazırlama Eğitimi

Yayın: 22.11.2019 08:01
Paylaş:
A+ A-

Karabük Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan ve 20-22 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek “AB Hibe Programlarına Proje Hazırlama Eğitimi” çalışması başladı.
Valilik Büyük Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen eğitim çalışmasının açılış toplantısına Vali Fuat Gürel, Vali Yardımcısı Vekili Numan Tahir Şimşek, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun, kurum müdürleri ile kamu kurum ve kuruluşlarından personel katıldı.
Eğitim toplantısının açılış konuşmasını yapan Vali Fuat Gürel, düzenlenen eğitim çalışmasını önemsediklerini söyledi.
Karabük olarak aslında Avrupa Birliği projeleri ya da dış kaynaklı fonlardan yararlanmakla alakalı bir büronun eskiden beri olduğunu ifade eden Gürel, “Özellikle Milli Eğitim Müdürlüğünde yıllardır okullar bazında Milli Eğitim Müdürlüğü bazında proje hazırlamakla ilgili belli bir kapasite oluşmuş birkaç kuruluşumuzda daha var. Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezimizde 2 arkadaş vardı diğer kurumlardan destek alarak bazılarını tam zamanlı bazılarını da haftanın belli günleri bazı arkadaşların buraya dahil olmasıyla bu büromuzu biraz daha güçlendirmeye çalıştık, arkadaşlarımızda belli kapasiteye ulaştı. İnşallah bundan sonrada güzel işlere imza atacaklar. Şunun özellikle tespitini söylemek istiyorum. Avrupa Birliği ve Dış Finansmanla ilgili, projelerle ilgili faaliyetlerimizin bir kısmını maalesef bir kalkınma ajansına yönelme var. Yani böyle bir hazırlanan projelerin büyük bir kısmında sanki dış finansman çok fazla yok ya da eskiden ulusal ajans vardı, şimdi Dışişleri Bakanlığına bağlandı. Oralardan çok da kaynak üzerinde uğraşmaya gerek yok zaten kalkınma ajansında yeterince kaynak var orada elde edelim bu projelerimizi oraya sunalım anlayışı çok hakim ama oranında sınırlı kaynakları var. Oradaki projeler de biraz daha genç ortam bilemiyorum ama bence proje yazmasını, proje hazırlamasını öğrendikten sonra artık her türlü projeyi her türlü kaynağı fırına müracaat etmekte fayda var” dedi.
Projenin kabul edilirliği, hazırlanış şekli, sürdürülebilirliği ne kadar iyi hazırlanmış ne kadar sorunlara çözüm üretiyorsa aslında bir o kadarda değerli olduğu ve daha fazla kaynağı ülkeye çekme açısından önemli olduğunu aktaran Gürel, şunları kaydetti:
“Burada asıl olan sizin proje hazırlama kapasitesine kavuşabilmeniz. Belli aralıklarla bir araya gelip karşılıklı bir fikir alışverişinde bulunmakta da fayda var. Çünkü hiç fark etmediğiniz bir iki husus size puan kaybettirebilir. Geçen yıl arkadaşlarımız iki proje hazırladılar, çok da umutluyduk aslında. Birkaç ülkeyle beraber ortak bir proje hazırlandı ama bir iki eksikten dolayı bu projeyi bitiremedik. Belki bu işi bilen başka arkadaşlar bizim gözden kaçırdığımız hususları dikkate alıp onların tamamlamasını sağlayabilirdi ve projemiz geçebilirdi. Onun için belli aralıklarla bir araya gelip, projelerinizi masaya yatırıp bunun üzerinden belki düzeltmeler, geliştirmeler yapabilirsiniz. Bu Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezimizin geliştirilmesi biraz daha bir üst kurum gibi Koordinasyon Merkezi gibi algılanmasında fayda var. Bütün kurumlarımızın bu büroyla, birimle iletişim halinde olmasında fayda var diye düşünüyorum. Sizin hazırladığınız projeler size seyahat hakkı sunuyorsa bile çok güzel, çok değerli. Buradaki uygulamaları sadece görsel görmeniz bile size ufuk kazandıracaktır. Bu yüzden önemseyip, değer gösteriyoruz.”
Eğitim semineri AB Türkiye Delegasyonu Proje Yönetimi Uzmanı Zafer Günal tarafından verilen proje yazma semineri ile devam etti.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sakarya, Zonguldak ve Kocaeli’de balıkçılar, av yasağının başlamasıyla limanlara demirledi

Anadolu Ajansı
Yayın: 16.04.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

SAKARYA/ZONGULDAK/KOCAELİ (AA) – Endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemilerini (gırgır ve trol) kapsayan av yasağının başlamasıyla Sakarya, Zonguldak ve Kocaeli'de kıyıya çekilen balıkçılar, teknelerin bakımı ve ağların onarımı için kolları sıvadı.

Sakarya'nın Karadeniz'e açılan kapısı Karasu ilçesinde teknelerini kıyıya yanaştıran balıkçılar, 1 Eylül'de yeniden “vira bismillah” demek için her sene yapılan onarım işlerine başladı.

Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Atilla Bıçakcı, AA muhabirine, balıkçıların kötü bir sezon geçirdiğini ve umduğunu bulamadığını söyledi.

Sezonun palamutla başladığını ancak umdukları kadar avlanamadıklarını anlatan Bıçakcı, kış balıkçılığından da suyun geç soğuması nedeniyle istifade edemediklerinden bahsetti.

Bıçakcı, midye teknelerinin ise her gün 10 ton civarında midye avladığını aktararak, “Onlar için kayıp söz konusu olmadı. Ortasu teknelerimiz vardı iki üç tane. Onlar da zaman zaman hamsi avına gittiler. Birkaç sefer hamsi aldılar. Onun dışında bu seneyi kayıplarla atlattık. Umduğumuz gibi bir sezon geçirmedik.” değerlendirmesinde bulundu.

Tekneler ile ağların bakımının yapılması gerektiğine değinen Bıçakcı, “Ağlarımızı da elden geçireceğiz. Önümüzdeki sezona hazırlıklarımızı tamamlayacağız. Geçen sezon umduğumuzdan fazla palamut çıktı. Bu sene hiç olmadı. Tahmin ediyorum, önümüzdeki sene yine palamutta patlama yaşayacağız.” diye konuştu.

İlçede 18 yıldır balıkçılık yapan Ekrem Aydın, geçen seneyle bu sezon arasında çok fark olduğuna işaret ederek, “2022'de süper balıkçılık oldu. Geçen sezon inanın 4 palamut yakaladım. Şimdi de bakım yapıyoruz. Bu seneden çok ümitliyiz.” dedi.

– Zonguldak

Zonguldak Kozlu Su Ürünleri Kooperatifi Müdürü Şahin Sarıtaş, gazetecilere, istedikleri gibi bir sezon geçiremediklerini söyledi.

Özellikle palamut bakımından balıkçıların bekledikleri parayı kazanamadıklarını anlatan Sarıtaş, “Tuttukları balıklar anca masraflarını karşıladı. Kalkanda da başta güzel balık vardı ama sonra o da bitti. Şimdi ise balıkçılar ağlarını onarıp teknelerini tamir etmeye başladı. Bu sezon balıkçılık anlamında zayıftı.” şeklinde konuştu.

Sarıtaş, önümüzdeki yıl bereketli bir sezon geçirmek, bu sayede vatandaşlara ucuz balık satmak istediklerini sözlerine ekledi.

Balıkçı Şafak Göktepeli, yeni sezon hazırlıkları için kayıklarına bakım yaptıklarını belirterek, “Burada palamut olmayınca sezon kötü geçiyor çünkü küçük kayıkçılarımız var. Ağ kayığımız çok az. Bunlar çoğunlukla palamuttan ve çinakoptan geçimini sağlayanlar. İnşallah seneye diyoruz.” ifadelerini kullandı.

– Kocaeli

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde de av sezonu yasağının başlamasıyla endüstriyel avcılık yapan gırgır ve trol araçları limana yanaştı. Ereğli Limanı'na demirleyen balıkçılar, ağ ve teknelerinin bakım ve onarımını yapıyor.

Balıkçılık yapan 33 yaşındaki İsmail Erdoğan, meslekte ailesinin 3. kuşağı olduğunu, işi babasından öğrendiğini anlattı.

Bu sezon hamsi bolluğu yaşandığını aktaran Erdoğan, “Sadece hamsi var dersek yeridir. İstavrit küçük, onun için bakmadık; palamut ve lüfer bu sezon yoktu. Önümüzdeki sezon için balıkçı ağabeylerimiz, reisler palamut ve lüferin bol olacağını belirtiyor. Şu anda yasağa girdik, şimdi ağalarımızı ve teknelerimizi bakıma aldık.” diye konuştu.