Amplitüd EEG Cihazı İle Tedaviler Nitelikli Hale Gelecek

Amplitüd EEG Cihazı İle Tedaviler Nitelikli Hale Gelecek

Yayın: 15.11.2019 21:13
Paylaş:
A+ A-

Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi, hipotermi (vücut soğutma) cihazı ve beyin fonksiyonların takip ederek gerektiğinde müdahale edilmesine imkan sağlayan Amplitüd EEG cihazını bünyesine kazandırdı.
Anne karnında ya da doğum esnasında oksijensiz kalan bebeklerin ölmelerini ya da felç olmalarını engellemekte kullanılan ve tüm dünyada faydası ispat edilen sağlayan Amplitüd EEG cihazı Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesine kazandırılarak hastalara hizmet verilmesi sağlandı. Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlu Hekimi Dr. Öğretim Üyesi Sadrettin Ekmen, hastaneye kazandırılan cihaz hakkında, “Anne karnında veya doğum sırasında, çeşitli nedenlerle oksijensiz kalan bebeklerde, başta beyin olmak üzere birçok organda hasar oluşabilmektedir. Oksijen eksikliği yaşayan bu bebeklerin birçoğu yaşama devam edememekte, yaşayabilenlerin ise büyük bir kısmında zihinsel ve bedensel kalıcı hasarlar meydana gelmektedir. Hipotermi ile tedavi sürecinde oksijensiz kalan bebeklerin tüm vücudu bu özel cihazla 33.5 dereceye kadar soğutulmakta, beynin oksijen düzeyi ve elektrik aktiviteleri yenidoğan ekibi tarafından aEEG ile yakından takip edilmektedir. Tüm vücut soğutma işlemi ile öncelikli hedef beyin olmak üzere tüm vücut metabolizma hızının ve enerji kullanımının azaltılması, beynin su toplamasının engellenmesi ve sinir hücresi ölümünün en aza indirgenmesidir. Hipoksik zedelenmeden hemen sonra vücut ısısındaki her 1C’lik düşüş beyin metabolizmasında yüzde 6-10’luk bir azalmaya neden olur. Sonuçta beyin ısısındaki 2-3C‘lik azalmanın enerji tüketimini azalttığı ve histolojik olarak nöron kaybını azalttığı gösterilmiştir. Hipotermi tedavisinin etkinliği beyin hasarının şiddetine ve hastanın genetik özelliklerine göre değişmekle beraber tedavinin başarısı tedavinin başlama zamanı ile de yakından ilgilidir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa etkinlik o derece artmaktadır. Özellikle ilk 6 saat içinde başlanan tedavilerin sonucu çok daha başarılı olmaktadır. Soğutma işlemine ortalama 72 saat devam edilmektedir” İfadelerini kullandı.

Hipotermi uygulamasına 1950’li yıllarda başlanıldığını kaydeden Ekmen, son teknoloji hipotermi cihazının yoğun bakım ünitesine kazandırılması ile hastanenin hem Karabük hem de çevre illere hizmet verebilecek bir konuma geldiğini belirterek, “Cihaz eksikliğinden kaynaklanan sevklerin de önüne geçilmiştir ve gerekli durumlarda tedaviye biran önce başlanmaktadır. Bunun yanında beyin hasarı oluşma riski bulunan oksijensiz kalan yeni doğanların ve Terapötik Hipotermi uygulanan yenidoğanların beyin faaliyetlerini yakından takip etmeye yarayan aEEG cihazı da yenidoğan yoğun bakım ünitesine temin edilmiştir. Son zamanlarda, yoğun bakımda kalp hızı, kan basıncı, oksijen satürasyonu takip etmek kadar ensefalopati veya nöbet şüphesi olan preterm ve term yeni doğanlarda beyin işlevini izlemede aEEG kullanmanın da önemli olduğu ortaya konulmuştur. Cihaz mevcut problarının bebeğe yerleştirilmesi suretiyle beyin elektiriksel aktivitesini ölçen bir cihazdır. Mevcut kanıtlar, aEEG’in serebral arka plan aktivitesini izlemek, nöbetleri teşhis ve tedavi etmek, erken veya zamanında doğan bebeklerde nörogelişimsel sonuçları öngörmek için yararlı olduğunu göstermektedir. Bu cihazın temini ile riskli yenidoğanların takipleri güçlenmiş, erken ve yerinde müdahale ile yüz güldürücü sonuçlar alınmaya başlanmıştır.’’ dedi.
“Takip ve tedavileri daha nitelikli hale gelmiştir”

Ekmen, dünyada yaygın olarak kullanılan Terapötik Hipotermi ve aEEG yöntemlerinin artık KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanmakta olduğunu, bu cihaz sayesinde oksijensiz kalmaları nedeniyle ölüm, zihinsel ve bedensel engelli olma riski yüksek olan bu bebeklerin sırf bu sebepten dolayı sevk ihtiyaçlarının ortadan kalktığını dile getirerek şunları söyledi: “Takip ve tedavileri daha nitelikli hale gelmiştir. Bu bebekler tedavilerine hızlıca başlanması sebebiyle de daha sağlıklı ve daha az engelli olma şansını yakalamışlardır.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu, Tokat’taki depreme ilişkin açıklamada bulundu:

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.04.2024 00:12
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, deprem nedeniyle hasar gören yapılarla ilgili bilgi vererek, “Tokat ilimizde 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar var. Bunlar yıkık değil, hasar var. Yozgat ilimizde ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitlerimiz var.” dedi.

Karaloğlu, Tokat'ın Sulupazar ilçesinde depremden zarar gören bölgedeki incelemelerinin ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

Bölgede Sulupazar merkezli 5 deprem ve 41 artçı sarsıntı olduğunu vurgulayan Karaloğlu, depremden etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini iletti.

En büyük tesellilerinin yaralı ve can kaybı bulunmaması olduğuna işaret eden Karaloğlu, “Ekiplerimiz şu anda sahada. Köylerin tamamı tarandı. Tokat'ta 3 ilçe, Yozgat tarafında 3 ilçe ve etkilenen tüm köylerimiz taranmış durumda. Tokat'ta 112 Acil Çağrı Merkezi'ne 576 vatandaşımızın ihbarı var. Yozgat ilimizde de 250 deprem kaynaklı vatandaşımızın ihbarı var ve bütün ihbarlara da arkadaşlarımız cevap verdiler, incelemelerini tamamladılar.” diye konuştu.

Bölgedeki çalışmaların sürdüğünü dile getiren Karaloğlu, şöyle devam etti:

“Tokat ilimizde 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar var. Bunlar yıkık değil, hasar var. Yozgat ilimizde ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitlerimiz var. Evinde çatlağı olan, hasarı olan hiçbir vatandaşımız evini kullanmasın lütfen. Biz onları misafir etmeye hazırız. Sayın Valimiz şu anda yurtları hazır hale getirdi. Şu ana kadar 30 vatandaşımız Tokat'ta yurtlarda kalmak için müracaatta bulundu. Onları biz misafir edeceğiz ama daha fazla talep olursa onları karşılayacak imkanımız olduğunu ifade etmek isteriz. Yine vatandaşların beslenmesi konusunda 5 bin kumanya hazırlandı, dağıtılıyor. Tokat'ta üç ilçemizde sıcak yemek çıkarmak için aşevleri oluşturuluyor.”

Karaloğlu, bölgede ulaşımda, altyapıda, elektrik ve haberleşmede herhangi bir sorun yaşanmadığının altını çizerek, “Yollarımız açık, enerjisi olmayan köy yok, haberleşme imkanı olmayan yerleşim birimimiz de yok. Tedbir olarak Tokat ilimizin genelinde eğitime bir gün ara verdik. Yozgat ilimizde ise Kadışehri, Çekerek ve Aydıncık ilçelerimizde eğitime bir gün ara vermiş olduk.” diye konuştu.

Vatandaşlardan sosyal medyada dolaşan yanlış bilgilere itibar etmemelerini isteyen Karaloğlu, “AFAD tarafından açıklanmayan hiçbir bilgiye itibar etmemelerini istiyoruz. Biz zaten vatandaşlarımızı çok hızlı şekilde AFAD üzerinden bilgilendiriyoruz. Yapmamız gereken uyarılar varsa bunları da yapıyoruz. Vatandaşımızın bir tereddüdü olmasın.” ifadelerini kullandı.

Karaloğlu, bölgede 750 personel ve 150 aracın hazır bekletildiğini sözlerine ekledi.