Atıl Durumdaki Tarım Arazileri Üretime Kazandırılıyor

Atıl Durumdaki Tarım Arazileri Üretime Kazandırılıyor

Yayın: 29.04.2021 20:09
Paylaş:
A+ A-

Karabük’ün Eskipazar ilçesinde tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla tarım arazisi olup kullanılmayan 350 dekarlık alanda ilk defa Ayçiçek ekimi yapıldı.
Milli Tarım Projesi kapsamında tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla Karabük’te tarım arazisi olup, kullanılmayan alanlar üretime kazandırılıyor. Tarımı geliştirmek ve çiftçileri desteklemek için başlatılan proje kapsamında Eskipazar ilçesine bağlı Yazıkavak Köyü’nde Ayçiçek tohumları toprakla buluşturuldu. Karabük genelinde ilk defa üretimine başlanan ve yüzde 75’i hibe tohum destekli Ayçiçek ekimi için 350 dekar alan seçildi.
Öte yandan Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bitkisel üretimi daha kolay hale getirmek için 1’er adet pnömatik ekim mibzeri ve ara çapa makinesi alımı gerçekleştirilerek çiftçilerin hizmetine sunuldu.
İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, 2021 yılı için Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından kente toplamda 750 bin TL civarından bir ödenek aktarımı yapıldığını açıkladı.

“Amacımız atıl tarım arazilerini üretime kazandırmak”
Ayvalık, “Bakanlığımızca yürütülen Milli Tarım Projesi kapsamında atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması için Eskipazar İlçesi İmanlar köyündeyiz. Bugün burada 350 dekar arazide ayçiçeği ekimini gerçekleştireceğiz. Bu yıl da üreticilerimizin talebi doğrultasında alternatif ürün deseni için yeni projeler geliştirerek 100 dekar alanda kuru fasulye tohuma ve 350 dekar alanda ayçiçeği ekimi için tohum desteği sağlamış olduk. Amacımız atıl tarım arazilerini 2021 yılı için yüzde 5 oranında azaltmak ve üretime kazandırmak. Bu kapsamda özellikle sonbahar ekimi için hububat tohumlarını üreticilerimize dağıtarak atıl durumdaki tarım arazilerinin değerlendirilmesi üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız” diye konuştu.
Ayvalık, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle çiftçilere hububat ve yem bitkisi tohumları başta olmak üzere birçok üründe tohum desteği sağlayarak tohum açıklarını kapattıklarını söyledi.
Çiftçi Ali Osman Şahin, yaptıkları araştırmalarda atıl arazilerin değerlendirilmesi ile ilgili proje ile karşılaştıklarını ifade ederek, “Bununla ilgili kaymakamlığımız, Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile görüşmeler neticesinde buna çok sıcak baktılar. Bize destek oldular. Buraya Ayçiçeği, yani Eskipazar ve civarda olmayan şeyleri denemek için başladık. Ayçiçek tohumu için bedelsiz destek verdiler” dedi.
Şahin, atıl tarım arazilerinin faaliyete geçirmenin vermiş olduğu huzur doğrultusunda daha iyi verim alacaklarını kaydetti.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Düzce Üniversitesinde “TUSAŞ ve Türk Havacılığı” konferansı düzenlendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 18.04.2024 08:12
Paylaş:
A+ A-

DÜZCE (AA) – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Bozdoğan, Düzce Üniversitesinde düzenlenen “TUSAŞ ve Türk Havacılığı” konferansına katıldı.

DÜ'den yapılan açıklamaya göre, Cumhuriyet Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta konuşan Bozdoğan, TUSAŞ'ın, “Türkiye'nin havacılık ve uzay sanayisinin en büyük şirketi” olduğunu belirtti.

Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra TUSAŞ'ın, ardından 1984'te TAI şirketinin kurulduğunu, 2005'te de TAI ile birleşen TUSAŞ'ın yüzde 100 milli şirkete dönüştüğünü aktaran Bozdoğan, TUSAŞ'ın bağlı ortaklıkları, iştirakleri, mali verileri ve Mühendis Geliştirme Programından bahsetti.

TUSAŞ'ın uçak, helikopter, İHA, uzay ve havacılık yapısalları olmak üzere 5 ana üretim alanı olduğunu ifade eden Bozdoğan, şirketin ürünleri ve milli muharip uçağı KAAN hakkında bilgi paylaştı.

KAAN'ın 5. nesil savaş uçağı olduğuna ve Türkiye'nin bu uçağı uçuran 5. ülke konumunda bulunduğuna dikkati çeken Bozdoğan, konuşmasının sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.

Programın açılışında konuşan Düzce Valisi Selçuk Aslan da Türkiye'de uçak sanayisinin 1910'lara kadar uzandığına işaret ederek,” 5. nesil milli muharip uçağımız KAAN'ın uçuşuna şahitlik ettik, bu noktaya kolay gelinmedi. Ülke olarak bir yola çıktık ve kendi ayaklarımızın üzerinde durabiliyoruz. Öğrencilerin programdan alacakları ilhamın yeni kapıların açılmasına vesile olacağın inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

DÜ Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir ise TUSAŞ'ın, savunma sanayinde Türkiye'nin göz bebeği olduğunu kaydetti.

Programın sonunda Bozdoğan'a, Vali Aslan tarafından hediye, Rektör Sözbir tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Bozdoğan da Vali Aslan'a, Rektör Sözbir'e ve Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Burçin Sarıcan'a KAAN uçağının maketini hediye etti.