Bartınlı öğrencilerden anlamlı konser

Bartınlı öğrencilerden anlamlı konser

Yayın: 19.10.2017 00:02
Paylaş:
A+ A-

BARTIN (İHA) – Bartın’da üniversite öğrencilerinden oluşan Genç Gönüllüler Topluluğu, geliri yardıma muhtaç kişilere bağışlanması amacıyla konser düzenledi.

Genç Gönüllüler Topluluğu’nun yardım amacıyla düzenlediği “Karışık Kaset” konseri büyük ilgi gördü. Bartın’da bir düğün salonunda düzenlenen konsere protokol üyeleri, öğrenciler ve bine yakın vatandaş katıldı. Mahmut Başaran, Ali Baran ve Hünkar’ın sahne aldığı konserde müzikseverler eğlenceli anlar yaşadı.

Gecede il protokolü tarafından etkinliği düzenleyen Genç Gönüllüler Topluluğu’na teşekkür etti.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Rosatom, onkolojik ve fonksiyonel hastalıkların teşhis ve tedavisine yönelik teknoloji geliştirdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 04:36
Paylaş:
A+ A-

ANKARA (AA) – Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) bünyesindeki Khlopin Radyum Enstitüsü AŞ'den bilim insanları, yeni tip galyum-68 jeneratörlerinin üretimi için bir pilot sorbent sentez ünitesi geliştirdi ve üniteyi devreye aldı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Rosatom bilim insanları, onkolojik ve fonksiyonel hastalıkların teşhis ve tedavisine yönelik yeni bir teknoloji geliştirdi.

Söz konusu teknoloji, birçok hastalığın daha doğru teşhis ve tedavisi için radyoaktif izotoplar içeren bir ilaç grubu olan radyofarmasötiklerin geliştirilmesini sağlıyor.

Galyum-68 bazlı bir radyofarmasötik, nöroendokrin tümörlerin, miyokardiyal perfüzyonun ve prostat kanserinin en doğru şekilde teşhisi için kullanılıyor. Radyum Enstitüsü'nün gelişmiş sorbent sentez teknolojisine sahip jeneratörleri, dünya çapında kabul gören en üst seviyedeki standartları karşılayacak.

Titanyum dioksit bazlı bir sorbent elde etmek için jel-sferifikasyon teknolojisinin kullanılması dolayısıyla benzersiz olma özelliği taşıyan yöntem, bir radyofarmasötiğin doğrudan bir jeneratörün içeriğinden sentezlenmesini sağlayacak ve kliniklerde üretim işlemlerinin sayısını azaltacak. Proje, yerli ve yabancı ilaç pazarlarının ihtiyaçlarını tamamen karşılayabilecek, tüketiciler için ilacın etkinliğini artırabilecek ve ilaca erişimi kolaylaştırabilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Khlopin Radyum Enstitüsü AŞ Proje Müdürü Stepan Danilov, söz konusu teknolojinin, teşhisin yanı sıra onkolojik ve fonksiyonel hastalıkları tedavi etmek için de kullanılabileceğini ifade ederek,”Radyonüklid, halihazırda kullanılan izotoplara kıyasla onkoloji ve fizyolojik süreçleri görüntülemek için daha yüksek kontrast ve çözünürlüğe sahiptir. Oluşturduğumuz bilimsel ve teknolojik temel ve sürecin esnekliği, mevcut jeneratörlerin rekabet gücünü artırmamıza ve yeni nesil jeneratörler geliştirmemize olanak tanıyacaktır.” ifadelerini kullandı.

Khlopin Radyum Enstitüsü AŞ Genel Direktörü Konstantin Vergazov da, “Özellikleri göz önüne alındığında bu tür bir jeneratör Rusya Federasyonu’nda üretilenlerin en verimlisi olacak ve dünya çapında öncülerden biri haline gelecektir. Ar-Ge çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Radyum Enstitüsü sahasında inşa edilmekte olan siklotron kompleksinin bir parçası olacak germanyum-68/galyum-68 jeneratörlerinin üretimine yönelik bir projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu proje çerçevesinde jeneratörlerin üretimi, germanyum-68 izotopunun üretimi için ışınlamadan nihai ürünün üretimine kadar tüm süreç zincirini birleştirecek.” değerlendirmesinde bulundu.