Bilimi ‘Bilim Sokağı’ ile öğrenecekler

Bilimi ‘Bilim Sokağı’ ile öğrenecekler

Yayın: 19.05.2019 23:22
Paylaş:
A+ A-

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde lise öğrencileri, bilimi sevdirmek ve daha kolay öğrenmeyi sağlamak amacıyla Bilimi okul koridorlarının duvarlarına taşıyarak “Bilim Sokağı” oluşturuyor.

Resim öğretmeni Yılmaz Darılmaz’ın öncülüğünde Safranbolu 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi öğrencileri okulun koridor duvarlarına bilimle ilgili çizimler yapıyor. Daha önce okulda ‘Edebiyat Sokağı’ oluşturduklarını kaydeden İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, eğitim öğretimin sadece sınıflarla sınırlı değil, her yerde yapılabilecek olgu olduğunu söyledi.

Okul koridorlarının hem eğitici, hem eğlendirici hem de eğlendirirken de öğretmeyi amaçladıklarını kaydeden Gümüş, “Daha önceki süreçte ‘Edebiyat ve Sanat Sokakları’nı, açmıştık, şimdi koridorlarımızda ‘Bilim Sokakları’nı açıyoruz. Burada en büyük özelliklerden bir tanesi, bunları oluştururken öğrencilerin ve öğretmenlerimizin kendi el emeğinin olması. Öğrencilerin çalışmayı yaparken aynı zamanda el becerilerini ve resim yeteneklerini geliştirirken, bunun yanında öğrendiği konuları pekiştirme şansına sahip oluyorlar. Diğer duvarda matematikle ilgili çalışmaları yaparken öğrendikleri matematik konularını pekiştirmeye ve diğer öğrencilerin de bu koridordan geçerken öğrendikleri bilgileri akılda tutmalarına yardımcı oluyor. Koridorlar da tek bir renkten çıkıp, eğlenceli ve öğretici hale geliyor. Bunu ilçemizdeki tüm okullarımızda yaygınlaştırmaya devam ediyoruz.” dedi.

Resim öğretmeni Yılmaz Darılmaz ise, okul koridorlarındaki monotonluğu ortadan kaldırmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Benim için öğretilenden ziyade görsellik önemli. Renklerin oluşumunu görerek, hissederek yapıyoruz. Aynı zamanda teorik derslerle de bağdaşıyor. Öğrenci koridora çıktığında gününün büyük bölümünü okulda geçirdikleri için ferah bir ortam olmasını istedik” diye konuştu.

Lise öğrencisi Zeynep Demir ise, koridorlara yaptıklarını eğitici ve öğretici çalışmaların kendileri için aynı zamanda sınav öncesi rehabiltasyonlarına yardımcı olduğunu kaydetti.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da kırmızı orman karıncaları biyolojik mücadele için yeni yuvalarına taşındı

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.04.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun'un Vezirköprü ilçesinde kırmızı orman karıncaları, orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele amacıyla Narlısaray Orman İşletme Şefliğine bağlı başka bir ormanlık alana nakledildi.

Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü Çiğdemli Orman İşletme Şefliği sınırlarında bulunan kırmızı orman karıncaları, özel kıyafetli görevliler tarafından hazırlanan özel sandıklara konuldu.

Araçlarla Narlısaray İşletme Şefliği Kızılcapelit mevkisine götürülen karıncalar, burada önceden hazırlanmış yeni yuvalarına kraliçe karıncalarla tekniğine uygun şekilde yerleştirildi. Yuvalara, karıncaların beslenmesi için toz şeker de döküldü.

Vezirköprü Orman İşletme Müdürü Mecit Koçak, yaptığı açıklamada, kırmızı orman karıncalarının 80-100 metrekare çapında alanda ormanlara zarar veren böcekleri yiyerek biyolojik mücadeleye katkıda bulunduklarını belirtti.

Mevcut karınca yuvasının bir kısmını, yuva bulunmayan yeni bölgeye naklederek orada zararlı böceklere karşı biyolojik mücadele yapılmak istendiğini vurgulayan Koçak, şunları dile getirdi:

“Nakledilen kırmızı karınca yuvasının geride kalan kısmı, karıncaların faaliyetlerine devam etmesi için eski haline benzer yapıda olacak şekilde düzenlendi. Geride kalan karıncaların beslenmeleri için bu yuvaya da toz şeker döküldü. Ayrıca orman hayvanlarının yuvaya zarar vermemesi için yuva, tel örgü içine alınarak korunmaya bırakıldı.”

Karınca nakil operasyonuna Vezirköprü Orman İşletme Müdür Yardımcısı Tuncay Patan, Narlısaray İşletme Şefi Dilek Aksoy da katıldı.