BİR SAFRANBOLU KİTABI ÜZERİNE…

BİR SAFRANBOLU KİTABI ÜZERİNE…

Yayın: 07.03.2021 17:15
Paylaş:
A+ A-

Pandemi günlerinde ne yapılır?
Özgürlüğünüzün kısıtlı olduğu bu zamanlarda en iyi yapılacak şey kitap okumak ,olanağınız varsa kitap yazmaktır.
İçimizde bunu en iyi başaranlardan biri çok değerli büyüğümüz Sayın Kızıltan Ulukavak olmuş.
Safranbolu Korumada Tarihsel Süreç adlı kitap böyle bir zamanın değerlendirilmesi sonucunda kaleme alınmış…
Kitabın bir anlamda Safranbolu’da korumacılığın 45.yılının kutlama anısının bir armağanı olarak da yayımlanması anlamlı olmuş.
Safranbolu Belediye Başkanı Sayın Elif Köse’nin ,yapıtı, Safranbolu Araştırmaları Merkezi yayınları arasında Belediye’nin girişimi ile yayınlatması bence çok hoş ve isabetli bir girişim olduğunu söylemeye gerek bile yok…
Darısı bizim Karabük Belediyesi Kültür yayınları arasında çıkmayı bekleyen Karabük Seçme Yazılar 1 adını taşıyan çalışmamıza…
Her nedense Karabük Belediye Başkanı Sayın Rafet Vergili, söz vermesine karşın (!) bütün yayın hazırlıkları tamamlanmış olan eseri herhalde olgunlaşsın diye(!) masasının üzerinde bekletiyor.
Allah kendisine selamet ve sağlıklı bir ömür versin.
Safranbolu Belediyesi gerçekten Sayın Kızıltan Ulukavak’ın bu önemli eserini yayınlamakla Safranbolu’da özellikle korumacılık kültürünün serüvenini ve bu işte kimlerin emeğinin geçtiğini gelecek kuşaklara aktarmakla çok önemli bir görevi yerine getirmiş.
Gerçekten…
Sayın Kızıltan Ulukavak’ın Safranbolu’yu konu alan bu son kitabı neden önemli…
Birincisi Safranbolu’da koruma ile her yerde farklılık gösteren yazı ve yorumlara açıklık getiriyor.
Bu konudaki tartışmalara belgelerle yanıt vererek koruma düşüncesi ile korumacılığın başlatılması ,eyleme dönüştürülmesi ı arasındaki farkı net bir biçimde ortaya koyuyor.
İkinci önemli özelliği kitabın ekler bölümünde ele aldığı konular ve yayınladığı makaleler oluşturuyor.
Bunlardan ilki Mimar Burhan Arif Ongun tarafından 1936’da yapılan Safranbolu’nun ilk imar planının okuyucu ile buluşturulması….
Makalelerden ikincisi Tarihsel Süreçte Safran ve Safranbolu” adını taşıyor.
Ekler bölümü Tarihsel Süreç İçinde Safranbolu’nun Eski Adları başlıklı yazı ile son buluyor.
Toponimi yani yer adları konusu benim bir tarihçi olarak her zaman ilgimi çekmiştir.
İlmi çalışmalarda en çok dağınık ve bilgi yoksunluğuna sahip olan alan toponimidir.
Sayın Ulukavak’ta bu noktada zaten kesin bir açıklama ortaya koymamış.
Ancak yer adları konusunda yazısında yer verdiği şu düşünceye ben de yürekten katılıyorum.
“Safranbolu’nun Türklerin yönetimindeki eski adlarının aydınlığa çıkarılması ,bu konudaki dayanıksız görüş ve yorumlara son verilmesi ve ilgilenenlere benimsetilmesi, başta Karabük Üniversitesi olmak üzere bilim çevrelerinden beklenilmelidir.”
Safranbolu Korumada Tarihsel Süreç adını taşıyan ve 86 sayfadan oluşun kitabın editörlüğünü Safranbolu Araştırmaları Merkezi danışmanı Aytekin Aytekin(Kuş) yapmış. Aralık 2020’de Mavi Ay Ofset tarafından İstanbul’da basılmış. Basım sorumluluğunu Safranbolu Araştırmaları Merkezi Sekreteri olarak Gülşen Karataş üstlenmiş.
Kitabın İngilizce çevirisini Kaan Karaoğlu yapmış.
Yapıtın proje sahipliğini üslenen ,Safranbolu’nun ilk kadın Belediye Başkanı Sayın Elif Köse’ye bizlere sundukları bu kültür hizmeti dolayısıyla çok teşekkür ederiz.
Safranbolu ile ilgili yaptığı çalışma ve yayınlarla bizleri mutlu eden ve bilgimize bilgi katan çok değerli büyüğümüz Sayın Kızıltan Ulukavak’a Allah’tan sağlıklı günler dilerim.
Bol yayınlı günlerde buluşmak bu noktada en büyük dileğimiz olacaktır….

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Görele’de “Aynalı Çarşı” adlı tiyatro oyunu sahnelendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 29.03.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

GİRESUN (AA) – Giresun'un Görele ilçesinde 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin destansı mücadelesinin anlatıldığı “Aynalı Çarşı” adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

Uğur Bilgi'nin yönettiği, eğitmenliğini ise Nur Tuba Bankoğlu'nun yaptığı oyunda Görele Anadolu Lisesi öğrencileri rol aldı.

Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde sahnelenen oyunu izleyen Belediye Başkan Vekili Hediye Dülger, öğrencilerin Çanakkale'de yaşanan destansı mücadelenin ruhunu salona en iyi şekilde yansıttıklarını söyledi.

Dülger, öğrencileri tebrik ederek, çeşitli hediyeler verdi.