Bulak Mağarası’nda Gizemli Bir Not Bulundu

Bulak Mağarası’nda Gizemli Bir Not Bulundu

Yayın: 11.10.2021 23:13
Paylaş:
A+ A-

(İHA) – Unesco Dünya Mirası listesindeki Tarihi evleriyle ünlü Safranbolu’da bulunan Türkiye’nin 4’üncü büyük mağarası olan Bulak’ın (Mencilis) 2 bin 150’nci metresinde gizemli bir not bulundu. 1845 tarihli Arap harfleri ile yazılan notta, “İkiniz orada mısınız? Biz burada (sizi) arıyoruz” yazdığı öğrenildi.
Doğa araştırmacılarından oluşan 4 kişilik ekip, Safranbolu’da bulunan Türkiye’nin 4’üncü büyük mağarası olan Bulak’ta (Mencilis) araştırma ve inceleme yaptı. İnceleme yapan ekibin içerisinde doğa araştırmacıları Cemil Belder, Cemal Özbek, Ümit Çolakoğlu ve Bahadır Öztürk bulunuyordu. Yeraltının gizemli dünyasını araştırmak ve doğal güzellikleri gün yüzüne çıkarmak için araştırma yapan ekip, kask kameraları ile 10 saat süren yolculuğu saniye saniye kayıt etti. Yolculuk sırasında yer yüzeyinden ortalama 650 metre aşağıda 3 bin metrekarelik zorlu ilerleyiş yapıldı. Mağara içinde ortalama sıcaklığın 15 derece olduğu ve nem yüzeyinin yüzde 70 seviyelerinde olduğu keşif sırasında belirlendi. Kimi zaman yürüyerek kimi zaman tırmanarak ilerledikleri zorlu parkurda tırmanış ve inişlerde yaşanan güçlükler kameraya yansıdı. Cemil Belder, mağarada inceleme yaparken mağaranın 2 bin 150’nci metresinde duvarda Arap harfleri ile yazılmış bir not gördü. Gördüğü notu fotoğraflayıp kayıt altına aldı. Hattat yardımıyla Türkçeye çevrilen 1261 (1845 Miladi) tarihli notta, “İkiniz orada mısınız? Biz burada (sizi) arıyoruz. Feyzi – İzzet” yazdığı öğrenildi.
“Notta yazanı öğrenince şok yaşadım”
Bulak (Mencilis) Mağarasında esrarengiz bir not bulan Doğa Araştırmacısı Cemil Belder, “Yaptığım mağara araştırmasında en dikkat çeken detay 2 bin 150’nci metrede mağaranın sağ duvarına yazılan Osmanlıca harfler oldu. Yazıları gördüğümde ilk bakışta ne olduğunu anlayamadım. Daha sonra notta ne yazdığını araştırmak için fotoğrafladım. Safranbolu Tarihi çarşıda bulunan Türbealtı Cami görevlisi Hattat Usame Yakışır’ın okuma ve tercüme kısmında yeterli bilgiye sahip olduğu için kendisinden destek istedim. Notta ‘1261 (1845 Miladi) İkiniz orada mısınız? Biz burada (sizi) arıyoruz. Feyzi – İzzet.’ yazdığını söyledi. Hattattan aldığım tercüme karşısında kısa süreli şok yaşadım. Açıkçası sadece isim ve yıl tercümesi beklerken bir mesaj içeren yazı ile karşılaştım ve bunu beklemiyordum. Zaten bu duvarda eski yazılar görmek bile oldukça şaşırtıcı. Çünkü bu noktaya kadar bizler günümüzde yüksek pil kapasitesine sahip fenerler ile ancak ulaşabiliyoruz. O tarihte buraya kadar nasıl ulaşabildiler şaşırmamak mümkün değil” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Amazon Türkiye’den 23 Nisan’da 23 Hataylı çocuğa destek

Anadolu Ajansı
Yayın: 23.04.2024 12:36
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Amazon Türkiye, Hayalime Ortak Ol Topluluğu ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Hataylı 23 çocukla etkinlik yaparak kutladı.

Amazon Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, Hataylı çocuklar, İTÜ Mimarlık Fakültesinde Dijital Fabrikasyon dersi yürütücüsü Dr. Asena Kumsal Şen Bayram ve yüksek mimar Berfin Körükcü öncülüğünde düzenlenen iki günlük atölye çalışmasına katıldı.

İTÜ'lü yüksek lisans öğrencilerinin yardımıyla hayallerini tasarlayan 5-14 yaş arası 23 Hataylı çocuk, 3B yazıcıları kullandı.

Geçen yıl Hatay Serinyol'da kurulan Gülümseten Hayaller Topluluk Evi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, projelerin 3B prototipleri çocuklara 23 Nisan hediyesi olarak verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott, projeyi bir yıl daha uzatarak daha fazla çocuğun hayatında farkındalık oluşturmak için çalışmaya devam edeceklerini aktardı.

Dr. Asena Kumsal Şen Bayram ise öğrencilerin öngörülerinin üzerinde ilham veren tasarım önerileri geliştirdiklerini anlattı.

Bayram, “Yaş aralığı fark etmeksizin, tüm öğrencilerin günümüz teknolojisi hakkındaki bilgi birikimleri, güncel problemlere sorgulayıcı ve çözüm üreten yaklaşımları ve gelecek öngörüleri yaşlarının çok üstünde bir seviyedeydi. İlk gün tasarımları çizerek geliştiren öğrenciler ikinci gün maket yapma aşamasında, karşılaşacakları üretim problemlerine ilişkin çözümler bile geliştirdiler. Gelecekteki çocukları mutlu etmek için barınma problemine hızlı çözüm üreten uçan evlerden, her icadı yapan robota, iyileştiren balonlardan, yapay zeka ile notaları çalabilen enstrümanlara, gerekli anlarda GPS sinyal antenine dönüşen aparattan, taşınabilen denize, şeker ağacından, oyuncak dağıtan oyun parkı robotlara kadar geniş bir aralıkta yaratıcı önerilerle karşılaştık.” açıklamasını yaptı.

İTÜ'lü öğrencilerin her projedeki incelikle düşünülmüş detaylara büyük bir hassasiyet ve özenle yaklaştığını kaydeden Bayram, Hataylı öğrencilerin de büyük bir çaba gösterdiğini ifade etti.