Dünya Miras Kenti Safranbolu’nun 24. yılı etkinliği Gerçekleştirildi

Dünya Miras Kenti Safranbolu’nun 24. yılı etkinliği Gerçekleştirildi

Yayın: 18.12.2018 20:40
Paylaş:
A+ A-

Dünya Miras Kenti Safranbolu’nun UNESCO’ya dahil oluşunun 24. yıl dönümü etkinliği KBÜ Fethi Toker Güzel Sanatlar Fakültesi’nde gerçekleştirildi.

KBÜ Fethi Toker Güzel Sanatlar Fakültesi’nde gerçekleştirilen programa Karabük Valisi Fuat Gürel, İl Emniyet Müdür Vekili Osman Gül, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Galip Sökmen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun, İl Kültür Ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, iş adamları, kurum ve daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Dünya Miras Kenti Safranbolu’nun geçmişten günümüze koruma süreciyle ilgili sunum yapıldı.

Safranbolu’yu korumak ve geleceğe taşımak için yapılan çalışmaların tek başına yapılacak işler olmadığını vurgulayan Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, “Safranbolu’yu korumak ve geleceğe taşımak için yapılan çalışmaları izledik. Bizler ister yerel yönetici ister genel idareci olalım, bu değerlerin şerefini, onurunu ve bilincini taşımamız gerekiyor. Vatandaşlarımız her yaşında bilinçli bir şekilde bu kültürel mirası, doğal mirası, sokaklarıyla, çesmeleriyle her zaman korumuş ve bizlere aktarmıştır. Bize düşen görevde bunları daha da iyi hale getirerek gelecek kuşaklara aktarmaktır. Bizler bütün paydaşlarımızla her kurumun her sivil toplum kuruluşunun desteğini alıyoruz. Bize destek veren bütün paydaşlarımıza, Safranbolu halkına teşekkür ediyorum. Çalışmalar artarak devam edecek. Devletimiz Safranbolu’ya büyük destek veriyor. Devlet büyüklerimizin hepsine de verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca milyonları ağırlayan, büyük misafirperverlik gösteren Safranbolu’ya da teşekkür ediyorum. Safranbolu Dünyada örnek olmaya devam edecektir. İnşallah gelecek nesiller sadece bugünkü haliyle değil daha korunmuş halini görecektir. Dünya Miras Kenti Safranbolu’muzun UNESCO’ya dahil oluşunun 24 yılını kutluyorum.” dedi.

Safranbolu’nun sokaklarıyla vatandaşları içine aldığını ve dokusunu hissettirdiğini ifade eden Karabük Valisi Fuat Gürel, “24 sene önce Safranbolu hakettiği unvana sahip oldu. Koruma aşamalarını tescil etmek adına güzel bir aşama kaydetmiştir. 3 bin yıllık tarihi barındıran bir kent, özellikle 600 yıllık Osmanlı tarihine sahiptir. Sokaklarında yaşayarak sizi içine alan, dokusunu hissettiğiniz bir şehirdir. Bu tür şehirlere denk geldik ama onların böyle korunmadığını görürsünüz. Safranbolu’nun belki avantajı Safranbolu’da yaşayan insanların şehrine önem vererek koruma düşüncesiyle planlar yapıp peyderpey bu aşamaları yerine getirmesidir. Yaşanabilir durumda bırakmak adına önemli çalışmalar görüyoruz. Dünyada 20 şehirde görüyoruz. Namı ülke dışına taşınan bir şehirden bahsediyoruz. Yöneticilerimizin yönlendirilmesi çok önemli. Asıl başarı burada yaşayan insanlarda var. Başka şehirlerde binalar yetersiz kalıyorsa hemen yanına yeni bir bina inşa edip şehrin bozulmasına neden olmuşlardır. Safranbolu bu manada bütünüyle korunan bir şehirdir. Bundan sonraki süreçte de bütüncül korunma planlarıyla geleceğe taşınacaktır. Safranbolu, saray kültürünün yaşandığı aynı zamanda bir sanayi, bir kültür şehri. Bu sanayinin, o ticari hayatın yansıması olarak derin kültüre sahip Safranbolu’dan da bu beklenirdi. Bu emaneti gelecek nesillere daha iyi korunmuş şekliyle teslim etmek gerekmektedir. Bizlerde elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Dünya Miras Kenti Safranbolu’muzun UNESCO’ya dahil oluşunun 24. yıldönümü tebrik ediyorum. İnşallah bu koruma mekanizmasının üzerine bizlerde bir şeyler koymaya devam edeceğiz.” dedi.

Program Safranbolu Belediyesi Müzik Okulu öğrencileri solo performansları, Türkiye birincisi İMKB Güzel Sanatlar Lisesi Orkestrasının verdiği eşsiz konser ve Karabük Valisi Fuat Gürel’in orkestraya hediyesini takdim etmesiyle sonlandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Altınbaş Üniversitesi öğretim üyeleri sosyal sorumlulukla ilgili söyleşi gerçekleştirdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Altınbaş Üniversitesi, Çorbada Tuzun Olsun Derneği ile gerçekleştirdiği söyleşide sosyal sorumluluk konusunu masaya yatırdı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesinin düzenlediği söyleşide, evsiz bireylere yardım elini uzatan Çorbada Tuzun Olsun Derneği gönüllüleri ve öğretim üyeleri bir araya geldi.

Açıklamada söyleşideki konuşmasına yer verilen Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Ayşegül Bayraktaroğlu Güner, İşletme Fakültesi öğrencilerinin, Sosyal Sorumluluk ve Kariyer Planlama dersi kapsamında, gruplar halinde, derneğin günlük rutin faaliyetinde, yemeklerin paketlenmesi, taşınması ve dağıtılması sürecinde gönüllü olduklarını belirtti.​​​​​​​

Öğrencilerin, sistematik bir faaliyet dahilinde, dezavantajlı gruplarla iletişim kurarak sosyal fayda yaratılması ve gönüllülük ruhu hakkında deneyim kazandıklarını anlatan Güner, “Bu deneyimin, öğrencilere yaşam boyu benimseyecekleri ve uygulayacakları değer ve prensipleri kazandırdığına eminim. Umarım tüm öğrencilerimiz, yeni gönüllü faaliyetler başlatma için inisiyatif alacak, katılımcı olacak ve çevresine de bu etkiyi aktaracaktır.” ifadelerini kullandı.

Altınbaş Üniversitesi ​​​​​​​​​Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü​​ Öğretim Üyesi Dr. Deniz Akgül, Çorbada Tuzun Olsun Derneği ile ortak gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projesinde, öğrencileriyle birlikte 12'şer kişilik 3 grup halinde 3 akşam yemek dağıtımında aktif rol aldıklarına değindi.

Akgül, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Coşkulu katılımları, gönüllü olarak topluma hizmet etmenin ne kadar anlamlı olduğunu bir kez daha gösterdi. Her bir öğrenci, küçük bir katkının bile insanların hayatlarında fark yaratabileceğini deneyimledi. Ders kapsamında yapılan bu etkinlik, empati ve yardımlaşma duygularını da güçlendirdi. Öğrencilerimiz, birlikte çalışmanın ve bir amaç uğruna bir araya gelmenin getirdiği güçlü bağları hissetti. Bu deneyimin, onların gelecekte daha büyük toplumsal sorumluluklar almalarına ilham vermesini umuyorum.”

Çorbada Tuzun Olsun Derneği Başkanı Evren Tüfekçi de dernek olarak Taksim'de Gezi Parkı civarında yaşamlarını geçiren, ufak kazançlar elde ederek hayatta kalmaya çalışan evsiz bireylere destek olmaya çalıştıklarının altını çizdi.

– “6 bin 430 gönüllümüz var”

Gönüllülüğün sürdürülebilir olmasına dikkati çeken Tüfekçi, “Perşembe günleri tek kişiydim yanıma bir kişi arıyordum. Ama 7 yılda gönüllü ağımız arttı, 6 bin 430 gönüllümüz var. Sizin gibi üniversitelerin, akademisyen ve öğrencilerin desteği bizim için önemli. Gönüllülerimizin yüzde 85-90'ı üniversite öğrencilerinden oluşuyor. İnsanın böyle erken bir döneminde bu farkındalığa varması bireysel gelişimleri ve gelecek hayatları için önemli. Kariyerlerin açısından da önemli. Bu sürecin liselilere kadar inmesi gerekiyor.”açıklamasında bulundu.

Çorbada Tuzun Olsun Derneği gönüllüsü olarak çalışan Altınbaş Üniversitesi öğrencisi Qasim Ali ise dernekle yaptığı faaliyetlerin empati kurmasına yardımcı olduğunu aktararak, “Beni derinden etkileyen şey ise bu modern dünyada tüm ayrıcalıklar ve kolaylıklara rağmen, insanların hala temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele etmeleriydi. Bu yüzden bu sosyal sorumluluk bilinci dersini ve Çorbada Tuzun Olsun deneyimini çok değerli buluyorum.” yorumunu yaptı.