‘FaCiPa’ isimli Mobil Uygulaması Ödül Aldı

‘FaCiPa’ isimli Mobil Uygulaması Ödül Aldı

Yayın: 29.04.2019 22:20
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi öğrencilerinin FaCiPa adını verdikleri mobil uygulama projesi yüz felci hastalığına yakalanma riski olan bireylere ön teşhis koymayı hedefliyor.

Karabük Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencileri Buse Yaren Tekin ve Arzu Yıldız, yüz felcini uzman yardımı almadan teşhis edebilen mobil uygulama geliştirdiler. Proje yürütücülerinden Buse Yaren Tekin’in daha önce aynı hastalığı geçirmesi üzerine ortayı çıkan FaCiPa isimli projeyle öğrenciler, yüz felci hastalığına yakalanma riski olan bireylerin mobil cihazlarından uygulamayı yükleyerek belirli bir oranda ön teşhis koymalarını hedefliyor.
Mobil tabanlı bir uygulama olan FaCiPa, gerekli görüntü işleme teknikleri ile desteklenerek kişide yüz felci teşhisinde kullanılacak yöntemlerin (kaşları kaldırmak, ıslık çaldırmak, dişleri göstererek gülümseme) analiz edilmesini sağlıyor.

Proje ödül aldı

Danışmanlığını KBÜ Bilgisayar Mühendisliği’nden Dr. Öğr. Üyesi Caner Özcan’ın yürüttüğü FaCiPa adlı proje, Bartın Üniversitesinde 3.’sü düzenlenen AR-GE Proje Pazarı’nda mansiyon ödülü kazandı. Buse Yaren Tekin ve Arzu Yıldız’ın projesi, 33 farklı il ve yurt dışından yarışmaya gönderilen toplam 204 proje arasından ödüle layık görüldü.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tokat’taki Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.04.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, depremlerde zarar görmedi.

İlçede yaşanan 4,7 ve 5,6 şiddetindeki depremlerin ardından Sebastapolis Antik Kenti, Anadolu Ajansı tarafından dron ile görüntülendi.

Antik kentin depremlerde zarar görmediği belirlendi.

Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray ilçesinin altında yer alan antik kentin ortaya çıkarılması için Tokat Müze Müdürlüğünce 1986'da sondaj kazılarıyla başlayan çalışmalar, sonraki yıllarda kurtarma kazısı şeklinde devam etti. 1991'de ara verilen çalışmalara 2013 yılında tekrar başlandı. Antik kentteki kazı çalışmaları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Temür'ün danışmanlığında sürüyor.

– Sebastapolis Antik Kenti

Antik kentin bazı kaynaklarda M.Ö 1. yüzyılda kurulduğu ifade ediliyor.

Roma İmparatoru Trajan zamanında M.S 98-117 yıllarında Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Kapadokya eyaletine dahil edilen antik kentin 2 bin yıl önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olduğu belirtiliyor.

Döneminde çok az şehrin sahip olduğu, zenginliğin göstergesi olarak para basma yetkisi bulunan Sebastapolis'in büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ile geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla da unutulduğu kaydediliyor.