Gezici Sağlık Tarama Aracı İl Sağlık Müdürlüğüne Teslim Edildi

Gezici Sağlık Tarama Aracı İl Sağlık Müdürlüğüne Teslim Edildi

Yayın: 29.07.2021 21:52
Paylaş:
A+ A-

(Haber Merkezi)Japonya Büyükelçiliği’nin ‘’Yerel Projelere Hibe Programı’’ kapsamında İl Yazı İşleri Müdürlüğü AB ve Dış İlişkiler Bürosu tarafından hazırlanan ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü adına başvurusu yapılan ve 75.225 USD + KDV bütçe ile Japonya hükümeti tarafından desteklenmeye uygun projeler arasında yer alan “Gezici Sağlık Tarama Aracı Projesi” kapsamında alınan Gezici Sağlık Tarama Aracı düzenlenen törenle İl Sağlık Müdürlüğüne teslim edildi.

Karabük Valiliği önünde düzenlenen törene Vali Fuat Gürel, Vali Yardımcıları Ahmet Karatepe ve Ertuğrul Arslan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun, İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı, kurum müdürleri ile Valilik personeli katıldı.

Uzun süredir üzerinde çalışılan, belli aşamaya getirilen ve sonunda bugün İl Sağlık Müdürlüğüne devredilecek komple bir sağlık tarama aracını Karabük’e kazandıran Avrupa Birliği Proje ekibine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Vali Fuat Gürel, “İl Yazı İşleri Müdürlüğü AB ve Dış İlişkiler Bürosunda görevli arkadaşlarımız maşallah çok yetenekli, becerikli, diğer kurumlarımızda da  proje hazırlayan arkadaşlarımız var, Sağlık Müdürlüğümüz, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, İl Özel İdaresi ve niceleri. İlimizin proje hazırlama ve bunu nihayete erdirme kapasitesi diğer illere göre oldukça iyi. İlimizin ihtiyaçları nelerse bunların tespiti ve sonra projelendirilerek hazırlama ve ilgili kurumlara sunulması hususunda arkadaşlarımız çok mahir, her sene 10’a yakın proje hazırlanıyor ve ilgili kurumlara sunuluyor. Bu proje de Japonya Büyükelçiliğinden 75 bin dolar hibe desteği ve diğer kısmını ise İl Özel İdaremizden tamamlayarak gerçekleştirdik, biliyoruz ki aracın içindeki cihazlar çok maliyetli, bir ilçe hastanesinde ne kadar cihaz var ise neredeyse hepsi bu araçta var, bir nevi seyyar bir hastane aslında. Çoğu zamanda böyle bir araca ihtiyaç duyuyoruz evlere ziyaretlere gittiğimizde vatandaşlarımızın bir kısım talepleri oluyor, yatarak tedavi olan hastalarımız var, yerinden kalkmakta zorlanan yaşlılarımız bizim ekiplerimizi göndermemiz gerekebiliyor. Ben emeği geçen arkadaşlarımıza, Japonya Devletine ve Japonya Büyükelçiliğine teşekkür ediyorum. Şükürler olsun ki ülkemiz vatandaşlarımıza çok iyi şartlar sunacak hale geldi, 20 sene önce ilimizde bir-iki ambulans var iken 43 tane ambulansımız var, hastanelerimizin tamamı yenilendi, şu anda özellikle sağlık personelimiz kendini yeniledi, sayı olarak çoğaldık ama bir noktada bir ihtiyacımızı arkadaşlarımız tespit ettiler böyle de bir imkan olunca bu hizmeti de ilimize kazandırmış oldular ben huzurlarınızda emek veren emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Özellikle evde çözüm bekleyen sağlık hizmeti bekleyen vatandaşlarımızın da ayaklarına kadar gidip oralarda onlara yardımcı olabilmek güzel bir hizmet. Gezici Sağlık Tarama Aracının ilimize hayırlı olmasını diliyorum. ”diye konuştu.

Digital röntgen, ultrason, EKG, spirometri (solunum fonksiyon testi) cihazı, glukometre (şeker ölçüm) cihazı, odyometre (işitme testi) cihazı, tansiyon aleti, diagnostik set (otoskop-oftalmaskop), temassız ateş ölçer, kan alma koltuğu, buzdolabı ve dizüstü bilgisayar gibi bir çok tıbbi cihaz ve donanım bulunan Gezici Sağlık Tarama Aracının kurdelesini kesen Vali Fuat Gürel aracın içini gezerek İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı’dan bilgiler aldı.

Türkiye genelinde başvurusu yapılan 400’ e yakın proje arasından ilk 9 (dokuz) proje arasına girerek 75.225 USD + KDV bütçe ile Japonya hükümeti tarafından desteklenmeye uygun projeler arasında yer alan ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinin %18’lik KDV matrahının ödenmesinde Finansman desteği sağladığı “Gezici Sağlık Tarama Aracı Projesi” ile ilimize bağlı altı (6) ilçemiz sınırları içerisinde yer alan mahalle ve köylerde yaşamakta olan,  sağlık problemleri olmasına karşın yaşlılık, engellilik veya yatağa bağımlı olma durumu nedeniyle ya da ekonomik problemlere sağlık kurumlarına gitmekte sıkıntı çeken dezanvantajlı insanlara yerinde kaliteli sağlık hizmeti sunulması hedeflemektedir.

Bu kapsamda güncel verilere göre sadece Merkez ilçe köylerinde 735, Eskipazar İlçe Köylerinde 65, Eflani İlçe Köylerinde 69, Ovacık İlçe Köylerinde 12, Safranbolu İlçe Köylerinde 272 ve Yenice İlçe Köylerinde 188 olmak üzere toplamda 1341 kişinin engelli veya yatağa bağımlı hasta olarak yaşamını sürdürdüğü tespit edilmiştir.

Ağır sanayi kenti olan Karabük’te astım, KOAH gibi solunum sistemi hastalıkları ile birlikte gürültüye bağlı işitme kaybı gibi meslek hastalıklarına yakalanma olasılığı da daha fazladır.  Bu sebeple İl Sağlık Müdürlüğü kadrosunda görevli doktor ve sağlık personeli ile haftanın 3 günü hedef kitlenin bulunduğu yerleşim yerlerinde hazırlanan faaliyet programı kapsamında yılda 2000 kişiye “Gezici Sağlık Tarama Aracı”nda bulunan tıbbi cihazlarla sağlık hizmeti verilmesi hedeflenmektedir.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, OMÜ’de gençlerle buluştu:

Anadolu Ajansı
Yayın: 28.03.2024 16:24
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Kendi uydularımızı, kendi teknolojimizle uzaya çıkartmanın yollarını arıyoruz, projelerini geliştiriyoruz. Hibrit roket motoru teknolojisinde dünyada ilk 4 ülkeden biri Türkiye.” dedi.

Bakan Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Mehmet Yalçın Taşmektepligil Spor Salonu'nda düzenlenen “Gençlik Buluşması”nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Milli Uzay Programı'yla uzay teknolojilerindeki yarışa dahil olduğunu söyledi.

Türkiye'nin son 22 yılda kendi uydularını geliştirebilen bir ülke olduğunu belirten Kacır, “Savunma sanayisinde bugün 80 bin Türk genci, Türk mühendisi, Türk teknisyeni çalışıyor. Uzay alanında da benzer ekosistemi hep birlikte inşa edeceğiz. Kendi uydularımızı kendi teknolojimizle uzaya çıkartmanın yollarını arıyoruz, projelerini geliştiriyoruz. Hibrit roket motoru teknolojisinde dünyada ilk 4 ülkeden biri Türkiye.” diye konuştu.

Hem ROKETSAN hem DeltaV'de uzaya erişebilen teknolojileri kendi imkanlarıyla geliştirmeyi başardıklarını vurgulayan Kacır, “İnşallah uydularımızı da uzaya kendi imkanlarımızla eriştireceğiz. İMECE 600 kilometrede görev yapıyor, 600 kilogramlık bir uydu. TÜRKSAT 6A, 36 bin kilometrede görev yapacak 4 bin 250 kilogramlık bir uydu. İnşallah 380 bin kilometre öteye, Ay'a milli hibrit roket motorumuzu ateşleyerek kendi uzay aracımızla erişeceğiz. Bunu da sizlerle başaracağız.” ifadelerini kullandı.

Kacır, 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilan ettiği hedef doğrultusunda Türkiye'den bir kişiyi uzaya göndermek için çalışmalara başlandığını dile getirerek, şöyle devam etti:

“Türkiye'den 36 bin vatandaşımız, 'Ben astronot olmak istiyorum' dedi. Onların arasında çok kapsamlı testler, seçmeler yapıldı ve nihayetinde Türk Hava Kuvvetlerine jet pilotu olarak hizmet etmekte olan Alper Gezeravcı, ay yıldızlı bayrağımızla uzay yolculuğunu yaptı. Bu, elbette bir bilim misyonu. Çünkü gidilen yer Uluslararası Uzay İstasyonu, aslında bir bilim laboratuvarı. Bugüne dek 3 bine yakın bilimsel deneyin yapıldığı bir altyapıdan bahsediyoruz. Malzeme biliminden fiziğe, kimyadan tıbba, biyolojiye pek çok alanda bugüne dek bilimsel çalışmalar yapılmış.”

Gezeravcı'nın 18 gün boyunca Türk bilim insanları ve araştırmacılar tarafından hazırlanan 13 bilimsel deneyi başarıyla icra ettiğine dikkati çeken Kacır, şunları kaydetti:

“Bu, Türk bilim dünyası açısından yeni bir sayfanın açılması demektir. Bizim bilim insanlarımızın yürüttükleri araştırmalarda, projelerde, dünyada en ileri işlerle yarışabilir hale gelmeleri demektir. Bilim insanlarımızın önünde, araştırmacılarımızın önünde hiçbir eylemin kalmamış olması demektir. Bu yönüyle bu misyonu çok değerli görüyoruz ama bu misyonun esas maksadı, esas amacı Türkiye'de sizlere, Türk gençlerine, TEKNOFEST kuşağına, 21 yaşın altındaki 27 milyon evladımıza kazandırdığı ilham ve öz güvendir.”

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal da OMÜ'nün, 49'uncu yılını kutlayan köklü bir üniversite olduğunu dile getirerek, “Genç nesil, 'Z kuşağı' tanımlanmasıyla oyun dışına itilmek istenilen bir nesil. TEKNOFEST kuşağı olarak tanımlanmayı hak etti ve Türk tarihinin akışını değiştirdi. Buradan da Türkiye Yüzyılı ideali ortaya çıktı. Başından beri TEKNOFEST'lere katkı sağladınız, millet olarak sizlere minnettarız. Üniversite olarak da sorumluluğumuzu yerine getirme azim ve gayreti içerisindeyiz.” açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından öğrencilerle havacılık ve uzay konularında söyleşi yapan Gezeravcı, sorularını yanıtladığı gençlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Programa Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, AK Parti İl Başkanı Mehmet Köse ile akademisyen ve öğrenciler katıldı.