Her Telden (12 Kasım 2019)

Her Telden (12 Kasım 2019)

Yayın: 11.11.2019 20:25
Paylaş:
A+ A-

SAFRANBOLU BELEDİYE BAŞKANI SAYIN ELİF KÖSE,KÖYİÇİ MEYDANINA ÇOK ŞIK BİR ATATÜRK ANITI YAPTIRDI VE AÇILIŞ TÖRENİNE BÜYÜK İLGİ
Safranbolu Belediye Başkanı Sayın ELİF KÖSE,Tarihi KÖYİÇİ Meydanı’na çok şık,çok güzel düzenlenmiş bir ATATÜRK ANITI yaptırdı ve geçtiğimiz Pazar günü MÜTHİŞ KALABALIK bir katılımla açılış töreni yapıldı..
10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA GÜNÜNE DERİNLİK KATTI.
Biz bir kenardan bir süre izledik,daha sonra,çok özel,çok önemli bir işimiz nedeni ile ayrıldık,insanlar dalga/dalga tören alanına geliyorlardı ve gerçekten müthiş bir kalabalık oluşmuş.
Biz ayrıldıktan ve tören saati olan 11.30 dan hayli sonra cep telefonumuz çaldı,bir Kardeşimiz arıyordu “ABİ BENİ PEK TANIMAZSIN.ŞU AN BEN SAFRANBOLU ATATÜRK ANITI AÇILIŞ TÖRENİ İÇİN,TÖREN ALANINDAYIM..” dedi.
Daha sonra da “ABİ BURADA NE VALİ VAR,NE SAFRANBOLU KAYMAKAMI VAR.AÇILIŞA KATILMAMIŞLAR.İÇİME SİNMİYOR..” dedi ve bunları söyledikten sonra,telefonun ucunda hıçkırarak ağlamaya başladı,ama nasıl bir HIÇKIRARAK AĞLAMA,anlatmak mümkün değil.
Kardeşim ağlama,üzülme,mutlaka başka programları vardır falan dememize rağmen,karşımızdaki kişi telefonun ucunda,adeta boğulacak gibi hıçkırarak ağlıyordu.
HALKIN BÜYÜK KATILIMI VARDI,AÇILIŞ TÖRENİNE.
Protokol katılmamış/katılamamış olsa da HALK ORADAYDI.

SAFRANBOLU BELEDİYESİ’NİN “ATATÜRK ANITI AÇILIŞINDA..” SAFRANBOLULU BİR KARDEŞ “ABİ SAYIN ELİF KÖSE EN ANLAMLI ANMAYI … “
10 Kasım Atatürk’ü ANMA TÖRENLERİ yapıldı ve çok çeşitli etkinlikler düzenledi,görüldüğü kadarı ile,bu yıl geçen yıllara oranla HALKIN KATILIMI çok üst düzeyde oldu.
GERÇEKTEN ÇOK ÜST DÖZÜYDE OLDU.
Bu bağlamda Safranbolulu bir Kardeş “ABİ BELEDİYE BAŞKANI Sayın ELİF KÖSE,BU YIL BİZE ATATÜRK ANITI’NI AÇARAK EN ANLAMLI ANMAYI YAPTIRDI..” dedi.
Safranbolu KÖYİÇİ Bölgesi’nde açılan ATATÜRK ANITI’NI kastetti.
Biz de kendisine “İYİ AMA,KARABÜK VE SAFRANBOLU PROTOKOLÜ GEREKLİ İLGİYİ GÖSTERMEMİŞ YOLUNDA YAKINMALAR VAR..” dedik,durdu ,düşündü,daha sonra da “ ABİ,AÇILIŞ TÖRENİNE,FİLM FESTİVALİ KORTEJ YÜRÜYÜŞÜNE KATILAN KALABALIĞIN İKİ MİSLİ İNSAN GELDİ,NE HABER..” dedi.
“PROTOKOL GELMEMİŞ OLABİLİR,HALK GELDİ,VATANDAŞ GELDİ..” dedi.
Gerçekten bizim de gördüğümüz,son yıllarda SAFRANBOLU özelinde de,KARABÜK genelinde de,hiçbir açılışa,temel atma törenine,böylesine bir kalabalığın gelmemiş olmasıydı.
MÜTHİŞ BİR KALABALIKLA AÇILDI,ATATÜRK ANITI.

DAHA ÖNCEDE YAZDIK,KASTAMONU/DADAY İLÇESİ GERÇEKTEN ÇOK/ÇOK İYİ GELİŞİYOR VE TARİHSEL DOKUSUNU DA KORUMUŞ BU İLÇE..
Kastamonu, Kent Merkezi olarak çok iyi gelişiyor ve nüfus olarak Karabük’ü yakaladı sayılır,bizim esas olarak üzerinde durmak istediğimiz konu DADAY İlçesi’ndeki gelişmeler.
DADAY İLÇESİ TARİHSEL DOKUSUNU KORUMUŞ.
Bu yapılar RESTORE edildikçe DADAY çok daha gelişecektir.
İlçe kendi yapısına uygun olarak AT ÇİFTLİKLERİ kurmuş ve buralarda ATÇILIK SPORU gün geçtikçe gelişiyor,insanlar geliyor bu çiftliklerde yiyor/nefes alıyor/çoluk/çocuk dinleniyor,dileyenler ATA BİNİYOR.
Kibirli,kendini beğenmiş değil,DADAY insanı ile hemhal olmuş bir BELEDİYE Başkanları var ve bu gelişmelerin tetikleyicisi olarak mükemmel çalışmalar yapıyor Başkan.
EFLANİ-DADAY arası 40 kilometre civarında.
Eskiden yol ORMANIN İÇİNDEN ve ÇOK VİRAJLIYDI..
Şimdi ormandan aşağıya alınmış ve yol kısalmış.
DADAY şu an itibarı ile turizmde emekleme dönemi yaşıyor,birkaç yıl sonrasını düşündüğünüzde,adından çok bahsettiren bir İlçe olarak karşınıza çıkacaktır..
KASTAMONU/DADAY gerçekten mükemmel gelişiyor..

EFLANİ ZİRAAT ODASI VE TARIM KREDİ KOOPERATİFİ BAŞKANI SAYIN MEHMET KARADENİZ “PROJELERİMİZİ İLGİLİ YERLERE TAKDİM ETTİK..”
EFLANİ Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Odası Başkanı Sayın MEHMET KARADENİZ,İlçenin TARIMSAL ÇEŞİTLENMESİ amacı ile çok ciddi girişim yapıyor,projeler hazırlıyor,ilgili yerlere destek taleplerinde bulunuyor.
Son olarak NOHUT ÜRETİMİNE geçişi projelendirmişler..
NOHUT ÜRETİMİNE EFLANİ iklimi,toprağı elverişlidir.
Bu arada MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ için hazırladıkları bir proje,maddi anlamda destek bekliyor ve bu bağlamda ZONGULDAK/Perşembe’de böyle bir destekle MANDA Üretimi teşvik edilmiş.
Dün bu konu hakkında belirli yerlerle görüşmeler yaptık..
Destek noktasında İL ÖZEL İDARESİ kaynak gösterildi ve toplam 1.5 milyon lira civarındaki bu destek temin edilebilecek mi bilmiyoruz,ayrıca Başkan Sayın MEHMET KARADENİZ,bu konunun Sayın MEHMET ALİ ŞAHİN’E DE iletildiğini ve katkısının beklendiğini söylüyor.
Bu destek verilecek mi acaba..?

SOĞUKSU MAHALLESİ’NDE Kİ 11 KATLI DEVASA BİNANIN GELECEĞİ HAKKINDA KİMSE BİR ŞEY SÖYLEYEMİYOR VE KARAMSARLIK ÜST DÜZEYDE
Mülkiyeti TOKİ’NİN üzerinde olan,SOĞUKSU Mahallesi’nde 11 KATLI DEVASA BİR BİNA VAR ve burasının ne yapılacağı,nasıl kullanılacağı bilinmiyor..
SOĞUKSU Mahallesi sakinleri dahil TÜM KARABÜK KARAMSAR..
Aynı YEŞİL MAHALLE DE YILLARCA BOŞ KALAN BELEDİYE BİNASI gibi olacak karamsarlığı var insanlar da,eğer bugün öyle bir bina yapsanız 50-60 milyon lira harcama yapmanız gerekecek ve BU BİNANIN NE OLARAK KULLANILACAĞI belli değil.
BU ÜLKE KAYNAKLARI,BÖYLE Mİ ÇAR/ÇUR EDİLİYOR YARABBİ..
Soğuksu Mahallesinde ki bina YAKAR TOP gibi oldu,kimse almıyor..
HERKES BU BİNAYI BİR/BİRİNE ATIYOR,PAS EDİYOR,İYİ Mİ..?

ÖNCE,MARZİNÇ KAPASİTE ARTTIRIMINA İZİN VERİLMEYEREK 200-300 İŞ KAPISI KAPATILDI,SONRA ÇİNKO FABRİKASI İLE 1000 LERCE İŞ KAPISI
Karabük’te işsizlik büyük boyutlarda ve bu manada MARZİNÇ KAPASİTE ARTTIRIMINA İlgili Bakanlık izin vermeyerek 200-300 yeni işyerinin açılmasını engelledi..
Ne yazık ki böyle oldu..
Eğer MARZİNÇ Kapasite artırımı yapabilseydi,şu an inşaatı,buralarda çalışanı ile KARABÜK’E CİDDİ BİR EKONOMİK gelir gelecekti ve ayrıca 200 – 300 civarında genç burası devreye girdiğinde iş,aş,ekmek kapısı edinmiş olacaktı.
Ne yazık ki böyle olmadı..
Süreç ilerlediği ve MARZİNÇ kapasite artırımı bitirildiğinde,bir süre elde edilen çinko hammaddesi ihraç edilecekti,yıllık 100-120 milyon dolar civarında gelir elde edilecekti.
ÜLKEMİZ YILLIK 100-120 MİLYON DOLAR DÖVİZ ELDE EDECEKTİ..
Ne yazık ki böyle olmadı..
Birkaç yıl içerisinde ihraç edilen ÇİNKO HAMMADDESİ Karabük’te kurulan ÇİNKO FABRİKASI’NDA işlenecek ve burada 1000 den fazla işçi çalışacaktı,burada da ciddi bir engelleme yaşandı..
Öte yandan İLGİLİ BAKANLIK-ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ dahil,bu konu ile ilgili herkes MARZİNÇ ÇEVREYİ KİRLETMİYOR derken,küçük bir azınlık,tam aksi görüşü söylüyor..
BU KISIR DÖNGÜ,KARABÜK’TE İŞ,AŞ,EKMEK KAPISINI KAPATIYOR..

EMEKLİLER DERNEĞİ’NİN “ÖNAYAK OLDUĞU,BELEN MAHALLESİ’NDEKİ 1440 KONUT ÜZERİNE ÇOK CİDDİ TARTIŞMALAR..” VE YORUMLAR..
Hatırlarsınız,EMEKLİLER DERNEĞİ,Ülkemizde bir ilk başlattı ve TOKİ EMEKLİLER İÇİN KONUT YAPSIN diyerek harekete geçti,bu hareketinde de başarılı oldu.
EV EDİNMEK İÇİN KAPARO YATIRAMLARI BİR DÜŞÜNÜN.
Bankalar önünde kuyruklar oluşmuştu.
Daha sonra TOKİ BU BİNALARI yapmaya başladı,binaların büyük bölümü yapıldı,kalan kısımların inşaatları devam ediyor,ancak,KONUT ALMAK İÇİN KUYRUĞA GİRİP,KAPARO YATIRANLAR,şimdi ortalarda yok.
TOKİ BU BİNALARIN 1144 TANESİNİ SATIŞA ÇIKARTTI..
Emekliler yeterli ilgiyi göstermediler,1440 konutun küçük bir kısmını EMEKLİLER alıyor,geriye kalan 1144 konut TOKİ tarafından satışa çıkartılıyor..
KONUT ALMAYAN EMEKLİLER NE GEREKÇELER GÖSTERİYORLAR..
Aman Allah ne gerekçeler öne sürüyorlar,kimi pahalı diyor,kimi KARDEMİR’İN üstü hava kirliliği var diyor,hemen herkes bir şekilde mazeret buluyor.
BU KONUTLARI TOKİ SATIŞA ÇIKARTTI..

KARABÜK D.ÇELİK FABRİKALARININ “DEVLET DÖNEMİNİ BİLMEYENLER..”,YENİ HİZMETE ALINAN “4.SÜREKLİ DÖKÜM MAKİNESİNİ..” BİLMEZ..
Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nın DEVLET DÖNEMİNİ bilmeyenler,kısa süre önce hizmete alınan 4.SÜREKLİ DÖKÜM MAKİNESİ olayını bilmezler ve sanki küçük bir yatırım gibi görürler.
OYSA,O ZAMANLAR NE TARTIŞMALAR YAŞANMIŞTI…
Şimdi KARDEMİR Dönemi ve o zaman YAPILMASI/YAPILMAMASI,Devletin bu işi realize edip/etmeyeceği gibi çok çetin tartışmalar şimdi geride kaldı veya artık çok gerilerde kalmış..
BİRİNCİSİ/İKİNCİSİ-ÜÇÜNCÜSÜ kurulup hizmet verirken,bu defa 4.SÜREKLİ DÖKÜM MAKİNESİ devreye alındı ve 150-160 milyon lira harcama ile yapılan tesis devreye girdi.
ŞU AN KARDEMİR’İN etkili/yetkili yerlerinde,mevkilerinde O GÜNLERİ BİLEN/HATIRLAYAN Sayın KAMİL GÜLEÇ dışında kimse yok,zira o süreç geçeli 28-30 yıl oluyor..
GENÇ JENERASYON o zamanlar okuyorlardı,derinliğine bilmemeleri doğal.
BAĞIMSIZ YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN zaten bilme şansı yok..
Baktığınızda KARDEMİR nerelerden/nerelere geldi,dememek mümkün mü..?

SAFRANBOLU’NUN EFSANE BELEDİYE BAŞKANI SAYIN KIZILTAN ULUKAVAK “ATATÜRK ANITI AÇILIŞ TÖRENİNDE TARİHİ BİR KONUŞMA YAPTI..
Safranbolu,bugün TARİH ve KÜLTÜR MİRASI oldu ise,temelinde Sayın KIZILTAN ULUKAVAK’IN Belediye Başkanlığı ve O Dönemin BELEDİYE MECLİSİ vardır.
O Belediye Başkanı ve O Belediye Meclisi Safranbolu’yu bugünlere getiren kararları almışlardır ve bütün bunları genç kuşaklar bilmeyebilirler değerlendiremeyebilirler..
ANCAK,YALIN GERÇEK BUDUR..
Efsane Belediye Başkanı Sayın KIZILTAN ULUKAVAK,geçtiğimiz Pazar günü 10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA ve KÖYİÇİ BÖLGESİ ATATÜRK ANITI’NIN ACILIŞ Töreninde ENFES BİR KONUŞMA yaptı.
MİSAKİ MİLLİ-KÖYİÇİ-ATATÜRK bağlantılarını anlattı..
TARİHSEL GELİŞMELERDEN ÖRNEKLER verdiği konuşmasında Dönemin Safranbolu sakinlerince MUSTAFA KEMAL PAŞAYA çekilen “KANIMIZIN SON DAMLASINA KADAR SİZİNLEYİZ PAŞAM…” yolunda ki telgraftan söz edince alan alkıştan inledi..
Sayın KIZILTAN ULUKAVAK heyecanlı bir konuşma yaptı..
“SAFRANBOLU BELEDİYESİ BİZİM DÖNEMLERİMİZİ ÇOK AŞMIŞ..” dedi.
Bundan duyduğu mutluluğu dile getirdi..

6 kişi görüş bildirdi

  1. Icazet

    Bu şehrin sahipleri bilir o yılları.Rahmetli babam kardemirde çalısirken ben öğrenciydim.Kardemirın özellistirme donemini ve Kamil Gülec Ve rahmetli Mutullah Yolbulanin bu fabrika icin ne kadar savaştigini bilen ve yaşayanlardanim.Şimdi mevcut BAĞİMLİ bağımsizlari alkışlayan ŞAKŞAKCİLAR nerdeydi acaba.Bir ton kömür ve cevheri alacak paranın olmadigi zamanlarda buraya sermayelerini veren insanların Yönetim dışına atılmasina HAK YERINİ buldu diyen bir basınla baş başayiz malesef.
    Ama tarih nasıl 8 kasımlari unutmadiysa dün dündur diyen şakşakcilari da unutmayacak.Ailesini bu kente getirmeden yıllarca maas alan haramzadeleri de unutmayacak.KARDEMİR BÜYÜYOR ama KARABÜKLILERLE Buyuyor.Ucuz sanatçilarla yıllardir yaptigi yatirimlari kendi yapmiş gibi fotoğraf veren koca kafali ile büyümedi.Bu şehrin sermaye ve calişmalari ile buyüdü.Basın basınligini yapmadigi sürece o MANDA yonetine alişmis kalemler ile bu şehir bir yere gelemez.

  2. Saframbolu. Devlet

    Safranbolu. İlçesınde. Kışın Bu günlerinde. Okullar. Açık. 1000 Lerce Öğrencı. Varken. Çocuk. Polikliniğinin. Kapatılması. Aylardı. Kapalı. Olan. Fizik. Tedavının. Üzerine. Kulak burun bogaz. Polıkıniğinin. De. Kapatılması. Bu gidişle. Büyük. Gayretle. Hastaneyi. Kapatma. Yolunda. Gayretlerin. Devam ettiğini. Gösterıyor sosyal. Medyada. Sürekli. Doktor geldı. Geliyor. Diye. Paylaşımlar. Varken gerçekleri. Safranbolu. Halkı. Yaşıyor. Safranbolu. Halkı. Bunu. Haketmiyor. Türkiye’de başka. Bir. Yer. Varmıdır. Bu nüfusla. Doktorsuz. Olan ve. Adata. Cezalandırılan. Bir. İlçe.

  3. radar

    toki belen konutlarının yapılması nereden bakarsanız bakın hataydı neden hataydı ?
    1- Herşeyden önce burası Karabükün en iyi tarım arazilerinin olduğu yer.( Allah muhafaza ileride oluşabilecek savaş ve kıtlıkta 1kg. unun ve bir karış toprağın ne kadar değerli olacağını düşündüğümüzde )
    2-Kardemirin arkası zehirin sırtı olan yer.

    GELECEK NESİLLER BU GÜZELİM TARIM ARAZİLERİNİ BETONLAŞTIRAN LARA LANET EDECEKTİR.

  4. Hastane

    Bu. Nasıl. İş. Her. Hafta. Facebukta. Paylaşımlar. Vardı. Safranbolu’ya. Doktorlar. Başlamıştı. Yalanm oldu. Gelen doktorlar. Nereye. Gidiyor. Hastanede. Neden hekim. Kalmıyor. Bugün. Komşu muzda. Hastaneden geri. Döndü. Dişe. Musyne. Olamamış. Telefonla. Randevu. Alın denilmiş. Safranbolu’da. Hastalanmak. İkinci. Bir. Emre. Kadar. Yasaklanmıştır

  5. Hasta

    Bu. Nasıl. İş. Her. Hafta. Facebukta. Paylaşımlar. Vardı. Safranbolu’ya. Doktorlar. Başlamıştı. Yalanm oldu. Gelen doktorlar. Nereye. Gidiyor. Hastanede. Neden hekim. Kalmıyor. Bugün. Komşu muzda. Hastaneden geri. Döndü. Dişe. Musyne. Olamamış. Telefonla. Randevu. Alın denilmiş. Safranbolu’da. Hastalanmak. İkinci. Bir. Emre. Kadar. Yasaklanmıştır

  6. Karabüklü

    Safranboluda doktor yok ama 15 dakikada ulaşabileceğimiz il merkezinde araştırma hastahanemiz var

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hong Kong’da tek kullanımlık plastik yasağı yürürlüğe girdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 23.04.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

HONG KONG (AA) – Hong Kong'da çevre kirliliğini azaltmak amacıyla tek kullanımlık plastiklere getirilen yasak yürürlüğe girdi.

Hong Kong Çevre Koruma Departmanının resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, tek kullanımlık plastiklere yönelik yasağın başladığı bildirildi.

Büyük gıda üreticisi ve tüketicisi olması nedeniyle çok miktarda plastik ve straforun tüketildiği Hong Kong'da bu alanda getirilen yasağın bugünden itibaren geçerli olacağı kaydedildi.

Yeni yasa kapsamında çatal, bıçak, pipet ve tabak gibi tek kullanımlık ürünlerin satılamayacağı ve dağıtılamayacağı ancak yasağın paket servislerde kullanılan plastik gıda kapları ve bardaklar için henüz geçerli olmadığı belirtildi.

Yasağın seneye uygulanması beklenen ikinci aşamasında paket servis de dahil tek kullanımlık tüm plastik ürünleri kapsayacağı vurgulandı.

Geçiş sürecinde 6 ay mühlet verilen restoranların birçoğunun yeni önlemi uygulamaya başladığı kaydedildi.

– “Plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti iki katına çıkarıyor”

Hong Kong'daki Kuen Fat Kitchen restoranının sahibi Kitty Chan, artan maliyetlere dikkati çekerek, “Tek kullanımlık bir çatal bıçak setinin küçük bir değişiklik olduğunu düşünebilirsiniz ancak plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti iki katına çıkarıyor. Dolayısıyla yiyecek ve içecek sektörü için pek de dostane değil.” dedi.

Çevreci örgüt Greenpeace, plastik çatal bıçak takımlarının, Hong Kong'da tek kullanımlık poşetlerden sonra en büyük plastik atık kaynağı olduğunu ancak birçok işletmenin ambalajlarını iyileştirmek yerine yeni kurallara uymak için doğal kaynaklardan yapılmış alternatif plastiklere yöneldiğini açıkladı.

Greenpeace üyesi Leanne Tam, her türlü plastik yasağı politikasının, halkı maddeden uzak durmaları yönünde etkilemeyi amaçlaması gerektiğini dile getirerek, “Hükümete tek kullanımlık yerine yeniden kullanılabilir ürünleri teşvik etmek için daha fazla kaynak ayırması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Sorunun temelini çözmenin yolu budur.” diye konuştu.

Hong Kong hükümetinin 2022 rakamlarına göre şehir, günde 11 bin 128 ton katı atık imha ediyor, bunların 2 bin 369 tonunu plastikler oluşturuyordu.

Hong Kong'da atıkların yok edilmesi için 3 düzenli katı atık depolama sahası bulunuyor fakat hükümet, bu sahaların 2026 yılına kadar dolmasını öngörüyor.

Hong Kong, 1 Ağustos'tan itibaren evleri, restoranları ve tüm işletmeleri attıkları çöpler için ödeme yapmaya zorlayacak katı atık ücretlendirmesini uygulamayı planlıyor ancak uygulamayla ilgili lojistik sorunu henüz çözülemedi.