Her Telden (14.Mart.2018)

Her Telden (14.Mart.2018)

Yayın: 13.03.2018 21:09 |Güncelleme: 14.03.2018 08:10
Paylaş:
A+ A-

YENİCE “ŞEKER KANYONU’NA HİDROELEKTRİK SANTRALİ..” YAPILMASINA İLİŞKİN “ÇED RAPORU VE İLGİLİ TÜM KURUMLARIN..” ONAYI..
YENİCE ŞEKER Kanyonu’na hidroelektrik santrali (HES..) yapılması için Karabük İL GENEL MECLİSİ’NDE yapılan oylama ve HES yapılmasının kabulü KARABÜK’TE ve YENİCE’DE büyük gürültü koparttı.
BU GİRİŞİM GERÇEKTEN ÇOK YANLIŞ,ÇOK OLUMSUZ SONUÇLAR VERECEK..
Ancak,konu GEÇTİĞİMİZ AY,GEÇTİĞİMİZ GÜN başlayan bir gelişme değil,olayın başlangıcı YILLAR ÖNCESİNE dayanıyor,örneğin ÇED RAPORU alınması için YENİCE İLÇESİNDE toplantı yapılmış ve YENİCE Sakinleri hiç ses çıkartmamışlar..!!
Sonra konu Karabük İL GENEL MECLİSİ’NE gelinceye kadar ANKARA’DA bir yığın RESMİ DAİRE gezmiş,oraların görüşü alınmış,hepsi OLUMLU RAPORLAR vermiş,
Daha sonra YENİCE İLÇESİ’NDE yapılan ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME Toplantısında,YENİCE SAKİNLERİ seslerini çıkartmayınca (bu toplantı 2011 yılında yapılıyor..),HERHANGİ BİR TEPKİ OLMAYINCA rapor ilgili Bakanlıkça 6.02.2013 tarihinde onaylanıyor.
BÜTÜN DOSYALAR TAMAMLANIYOR ve bu HES Yatırımını yapacak Şirket ÇED RAPORUNUN onaylanması,Bakanlıklarca OLUMLU raporların verilmesi sonucu,Karabük İL GENEL MECLİSİ’NE İMAR NOKTASINI tamamlamak üzere başvuru yapıyor..
İL GENEL MECLİSİ,zorunlu olarak,İMAR PLANI izinlerini veriyor..
Ancak henüz bu konu İTİRAZA AÇIK,MAHKEME YOLU açık,tek çıkış burada..

YENİCE ŞEKER KANYONU HES PROJESİ İÇİN,İTİRAZLARIN TEK ÇIKIŞ YOLU,İMAR PLANI’NA İTİRAZ NOKTASINDA VE YENİCE SAKİNLERİ..
YENİCE ŞEKER KANYONU’NA yapılması düşünülen HES için büyük gürültü koptu biliyorsunuz,ÇOK GENİŞ BİR ÇEVRE bu işe şiddetle karşı,çok ciddi tepkiler yükseliyor..
Burada TEPKİ GÖSTERENLERİN sakinleşmesi ve YAPILABİLECEK GEÇERLİ OLAYLARI tespit etmesi gerek,yoksa “BİZ HES YAPIMINA KARŞIYIZ..” diye bağırmak,slogan atmak,nutuk irat etmek dönemi geçmiş..
OLAYIN BAŞLANGICI 2011 YILI ve YENİCE İLÇESİNDE bir toplantı yapılmış o yıl ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME Toplantısında,ilgili birimler YENİCE sakinlerine bilgiler vermişler,YENİCELİLER HERHANGİ BİR TEPKİ göstermemişler..
Daha sonra,anılan bu ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME Toplantısı (ÇED RAPORU..” olarak İLGİLİ BAKANLIKÇA (Orman ve Su Bakanlığı) kabul edilmiş,ÇED RAPORU Kabul tarihi de 6.02.2013.
Bu raporun 7 yıllık süresi var ve Karabük İL GENEL MECLİSİ tamamlanan dosya uyarınca,yapılan başvuruyu ele alıyor İMAR PLANI YAPIMI için izin veriyor..
Yapılabilecek tek itiraz İMAR PLANI noktasında..
YENİCE sakinleri,HES’E karşı olan, herkesin tek çıkışı İMAR PLANI noktasında..

YENİCE,ŞEKER KANYONU’NA HES YAPIMI İÇİN,ZORUNLU OLARAK,OLUMLU OY KULLANAN İL GENEL MECLİS ÜYELERİ’NE TEPKİ YANLIŞ..
YENİCE İlçesi ŞEKER KANYONU bu Yörelerin gözbebeği veya gözbebeğiydi,eğer HES YAPILIRSA,O güzellik bitecek,yerini çorak,sevimsiz bir eski SU YOLU haline gelecek..
İYİ DE,TOPLUM BUNUN HESABINI KİMDEN/KİMLERDEN SORACAK..?
Kimse HEDEF SAPTIRMASIN sakın..
YENİCE İLÇESİNDE SİYASETİ KİMLER YAPIYOR ve 2011 Yılında YENİCE Siyasetinde kimler etkiliydi,örneğin BU İNSANLAR ÇED RAPORU için yapılan toplantıya gelip karşı çıktılar mı..?
HESAP SORMAYA “ORALARDAN BAŞLAMAK..” gerekmez mi..?
Şimdi,efendim İL GENEL MECLİS Üyeleri İSTİFA ETMELİ görüşünde olanlar,MAHALLİNDE YAPILAN ÇED RAPORU toplantısına ilgisiz kalan O DÖNEMİN BELEDİYE Başkanı,BELEDİYE MECLİS Üyeleri için ne düşünürler acaba..?
Süreç 2011 yılında başlıyor,6 Şubat 2013 tarihinde 2011 yılının ÇED Toplantısı,kabul ediliyor,BİR YIĞIN BAKANLIK onay veriyor,onlar görülmüyor,İL GENEL MECLİS Üyeleri istifa etsin mantığı sergileniyor..
İL GENEL MECLİSİ İMAR PLANI İÇİN ONAY vermese,hukuken suç işleyecek ve onay veriyorlar,sanki bütün suçlu onlar,suçlu aramaya,hesap sormaya YENİCE İLÇESİ YERELİNDEN BAŞLANSA galiba daha mantıklı olacak..!!
NE DERSİNİZ Sevgili Kardeşlerim..?

AK PARTİ KARABÜK MİLLETVEKİLİ PROF.DR.SAYIN BURHANETTİN UYSAL “ŞİRİNEVLER HASTANESİ’NE EK BİNA YAPIMI İÇİN SORUN KALMADI..”
Geçtiğimiz günlerde Gazetemiz Bürosuna,AK Parti Karabük Merkez İlçe Başkanı Sayın OSMAN UZUNOĞLU ile birlikte bir nezaket ziyareti yapan AK Parti Karabük Milletvekili Prof.Dr.Sayın BURHANETTİN UYSAL,Şirinevler Hastanesi’ne ek bina için tüm sorunların çözüldüğünü söyledi.
KARDEMİR ile yer sorunu çözülmüş.
İMAM/HATİP Lisesi oradan taşınacak..
Bu tür tüm sorunlar çözülmüş.
AK Parti Karabük Milletvekili Sayın BURHANETTİN UYSAL,olayın proje ihalesi aşamasında olduğuna dikkat çekiyor ve herhangi bir sorun kalmadığına işaret ediyor..
EK BİNA yapıldıktan sonra “O CİVARIN,OLUŞACAK,GÜNLÜK TRAFİĞİ NASIL KALDIRACAĞINI..” sorduk Sayın UYSAL’A,gördüğümüz kadarı ile kendisinin de böyle bir çekincesi var,açık biçimde ifade etmese bile böyle bir çekincesi var gibi geldi bize.
EK BİNA OLAYI,ARTIK,SORUN OLMAKTAN ÇIKIYOR/ÇIKARTILIYOR..

AK PARTİ KARABÜK MİLLETVEKİLİ PROF.DR.SAYIN BURHANETTİN UYSAL VE “SAFRANBOLU TÜNEL 1645 OLAYI,BÜROKRASİYİ AŞMAK İŞİ..”
AK Parti Karabük Milletvekili Sayın BURHANETTİN UYSAL,Safranbolu KÜLTÜR VAKFI tarafından İHYA EDİLECEK olan TÜNEL 1645 olayında bazı AYAKSÜRÜMELERİN büyük zarar verdiğinden yakınıyor..
YÜZYILLARCA GÜN IŞIĞINA çıkartılmamış olan bu TÜNELLERİN Turizme kazandırılması için Sayın ŞEFİK DİZDAR’IN Başkanlığını yaptığı VAKIF harekete geçti,önce,İHALE OLAYINDA belirli sorunlar yaşandı,şimdi de BÜROKRASİ noktasında sorunlar yaşanıyor..
Sayın UYSAL yazışmalardan bıkıldığına işaret ediyor ve “İLÇE TURİZMİNE İVME KAZANDIRACAK BU DÜZENLEMENİN YAPILMASI İÇİN,ADETA YORGUNU YOKUŞA SÜRÜYORLAR.BÜROKRATLAR BİR PARÇA İNİSİYATİF KULLANIP,GEREKTİĞİNDE RİSK ALMALI/ALABİLMELİ..” diyor..
Sonuçta BU TÜNELLERİ Turizme kazandıracak olan SAFRANBOLU KÜLTÜR/TURİZM VAKFI,bunun çekinecek,ayaksüreyecek nesi var Allahaşkına
AK Parti Milletvekili Sayın UYSAL bu konuya hayli sinirli,kırgın,kızgın..

KARABÜK BELEDİYESİ “KANYON PARK SPOR VADİSİ..” İÇİN HAZIR OLAN PLAN/PROJELER KISA SÜRE İÇİNDE HAYATA GEÇİRİLİYOR ..
Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ’NİN en önemli projeleri arasında yer tutan KANYON PARK SPOR VADİSİ kısa süre içinde hayata geçirilecek,yapımına başlanacak.
BULAK DERESİ VADİSİ’NDE Kİ PROJE GERÇEKTEN ÇOK/ÇOK ÖNEMLİ.
Biliyorsunuz,SAFRANBOLU ile KARABÜK arasına bir köprü yapılmıştı,şimdi o köprünün alt tarafında SPOR VADİSİ yapılacak ve çok geniş bir alan SPORTİF TESİSLERLE donatılacak.
PLANI/PROJELERİ ZATEN HAZIRDI,İHALESİ SÜRATLE YAPILABİLİR..
Bu nokta da bizim Gazete İNTERNET SİTESİ’NE o civar sakinlerinden sık/sık yorumlar yollanıyor ve “KANYON PARK SPOR VADİSİ ne zaman yapılacak gibi sorulara cevap aranıyordu.
OLAY ARTIK YAPIM AŞAMASINA GELDİ..
Bu konu hakkında yapılacak PARASAL HARCAMALARIN 15 milyon lira civarında,hatta daha da fazla olacağı bekleniyor,ancak,Karabük Belediyesi,bu işin kaynağını bulmuş durumda..
BULAK DERESİ VADİSİ’NE yapımı gerçekleştirilecek olan KANYON PARK SPOR VADİSİ’NİN süratle tamamlanacağı ve 2019 NİSAN veya MAYIS AYLARI içinde hizmete alınacağı sanılıyor..
Dikkat edin,YEREL SEÇİMLER zamanında yapılırsa MART 2019..
ERKENE ALINMAZ,zamanında yapılırsa Mart 2019 tarihinde..
Bu SİYASETEN BİR YATIRIM DEĞİL demek,KARABÜK İÇİN YATIRIM.
NİSAN-MAYIS 2019 Tarihinde biteceği hesaplandığına göre,bu çıkmıyor mu..?

TBMM,ÇOK ÖNEMLİ OLAN “İTTİFAK YASASI’NI,KAVGALI/DÖVÜŞLÜ..” GÖRÜŞMELERDEN SONRA KABUL ETTİ VE YEREL SEÇİMLER İTTİFAKSIZ..
AK Parti Karabük Milletvekili Prof.Dr.Sayın BURHANETTİN UYSAL geçtiğimiz hafta sonu Gazetemizi ziyaret etmişti,sohbet sırasında,henüz “İTTİFAK YASASI TBMM TARAFINDAN KABUL EDİLMEMİŞTİ..”
Sayın BURHANETTİN UYSAL bu yasanın çok önemli olduğunu anlattı ve bu arada “İTTİFAK CUMHURBAŞKANLIĞI VE GENEL SEÇİMLER NOKTASINDA OLACAK..” bilgilerini verdi..
“YEREL SEÇİMLERDE İTTİFAK YAPILMAYACAK..” bilgisini verdi.
O zaman MART 2019 YEREL SEÇİMLERİNDE çok enteresan bir Seçim süreci yaşayacağız demektir,öyle ya AK Parti kendi adayını,MHP kendi adayını,CHP-İYİ Parti-SP ve Diğer Partiler kendi Adaylarını çıkartacak demektir.
BU SEÇİMLERDE BİR İTTİFAK SÖZ KONUSU DEĞİL ANLAYACAĞINIZ.
Mart 2014 yerel seçiminde Sayın RAFET VERGİLİ oyların yüzde 52 kadarını almış ve Belediye Başkanı seçilmişti,Sayın VERGİLİ yeniden Belediye Başkan Adayı olur mu veya olacak mı..
AK Parti içinde ismi geçen çok sayıda SİYASETÇİ var.Eski Milletvekillerinden bazılarının ismi geçiyor,Bürokratlardan ismi geçenler var,Teşkilat içinden ismi geçenler var,Eski İl/İlçe Başkanlarından ismi geçenler var.
MİLLETVEKİLLİĞİ İÇİN,HALEN, BU KADAR FAZLA İSİM YOK…

SONRADAN “MAHALLE OLAN KÖYLERİMİZDEN,BELEDİYE MECLİS LİSTELERİNE İSİMLER ALINACAK MI..?”,YA İL GENEL MECLİS LİSTELERİNE..?
Sonradan MAHALLE HALİNE GETİRİLEN Köylerimizden,yapılacak YEREL SEÇİMLERDE,Siyasi Partiler BELEDİYE MECLİS ÜYESİ olarak listelerine isim alacaklar mı..?
BU YÖNDE ÇOK AMA ÇOK BÜYÜK TALEPLERİN GELECEĞİ BESBELLİ..
İL GENEL MECLİS ÜYELİKLERİNE zaten Köylerden isimler alınıyor,genellikle KÖYLERDEN veya halen KÖYÜ ile bağını kesmemiş isimlerden isimler alınıyor..
Örneğin henüz Sosyal Statüsü tam açıklık kazanmamış,KILAVUZLAR KÖYÜ Belediye Meclisinde temsil edilecek mi,bilindiği gibi KILAVUZLAR Karabük’ün en büyük Köyü durumunda.
Sonradan BELEDİYESİ kapatılan OVACUMA Beldesinden daha fazla nüfusa sahip KILAVUZLAR ve gerek Belediye Meclisi’nde,gerekse İL Genel Meclisi’nde temsil edilmeyi isterler elbet..
BELEDİYE ve İL GENEL MECLİS Üyelikleri için şimdiden bir hareketlenme başladı zaten,buralara ADAY OLMAYI düşünen birçok isim “NE YAPAYIM..” gibi bize bile soruyorlar..
BİR HEYECAN BAŞLADI,HER GEÇEN GÜNDE, ARTIYOR..

KARABÜK VALİLİĞİ,YEŞİL MAHALLEDE BULUNAN KARABÜK BELEDİYESİ ESKİ BİNASI’NA TAŞINACAK VE “ÇELİK CAMİ YAPIMI..” BEKLİYOR..
KARABÜK Valiliği,KARABÜK BELEDİYESİ tarafından yaptırılan ve kısa süre kullanılan Yeşil Mahallede ki Binaya taşınacak ve Valilik Binasının bulunduğu alana ise ÇELİK CAMİ YAPIMI gerçekleştirilecek.
KARABÜK VALİLİĞİ O BİNAYA YAKINDA TAŞINIR MI..?
Galiba tadilatlar bitmek üzere ve aslında Vali Sayın KEMAL ÇEBER’İN düşüncesi YENİŞEHİR ATATÜRK ANITI’NIN Bulunduğu alanın bir köşesine VALİLİK KONAĞI yaptırmak..
ORADA BÖYLE ALAN VAR..
Bu işin zaman alması muhtemel ve eğer YENİŞEHİR ATATÜRK ANITI’NIN bulunduğu alan VALİLİK KONAĞI yapımı süreç alacaksa ki,alacak gibi görünüyor,o zaman YEŞİL MAHALLE’DE Kİ o Binaya taşınmak gerekecek.
NE TALİHSİZ BİNAYMIŞ ORASI DA BİRADER..
Ne Belediye taşınabildi,ne Valilik taşınabiliyor,öyle değil mi..?

19 kişi görüş bildirdi

  1. Proje

    Karabük şirinevler hastanesinin ek binaya değil KARABÜKÜN başka bir mahallesine HASTANE ŞART bunu niye büyüklerimiz ısrarla ek bina üzerinde duruyor bu konu karabükte refaranduma açılsın ek bina mı baska hastenemi diye ( bu arada kanyon park yapılmaz zaman geçirme politikası)

  2. Yüzde 52 yi geçer

    Belediye reyisi Rafet vergili geçen sefer yüzde 52 aldıysa bu sefer rahat yüzde 60 yapar hizmetleri unutulmaz eyer aday olursa oylarımız Rafet beye

  3. karabuk

    BENCE DE KARABÜK BELEDİYESİ KANYON PARK PROJESİ VE ÇELİK CAMİ PROJESİNDE SINIFTA KALMIŞTIR. TAMAMEN POPÜLİST BİR YAKLAŞIMLA YAPILAMAYACAK OLAN BU PROJELER KARABÜK HALKINI KANDIRMA PROJESİDİR.OYALAMA TAKTİĞİDİR.SEÇİMLER YAKLAŞTI.ŞUNUN ŞURASINDA BİR SENE VAR SEÇİMLERE BELEDİYENİNASLİ BİRİNCİ GÖREVİ YOL VE KALIDIRIM OLMALIDIR KARABÜK MERKEZ DAHİL YOLLARIN KALDIRIMLARIN HEMEN HEPSİ DÖKÜLMEKTEDİR EN KÜÇÜK BİR YAĞMURDA HER TARAF GÖL HALİNE GELMEKTEDİR.ANCAK BELEDİYE BU KONULARDA DUYARSIZDIR.BU KONUDA BASINDA ELEŞTİRİ NOKTASINDA SAYIN BELEDİYE BAŞKANIMIZA HERHANGİ BİR SORU SORAMAMAKTADIR. AŞAĞI YUKARI BASIN KARABÜK BELEDİYESİNİN BASIN BÜLTENİ GİBİ ÇALIŞMAKTADIR.KARABÜKLÜ BELEDİYE BAŞKANIMIZDAN HİZMET BEKLEMEKTEDİR.ANCAK BU BÖYLE ESNAFLARI DOLAŞARAK KARABÜK ESNAFINA DESTEK MAHİYETİNDE YERLİ GAZOZ İÇELİM DEMEKLE OLMUYOR. KARABÜK ESNAFINA İLK ÖNCE BELEDİYE DESTEK VERMELİDİR YENİ İŞYERİ AÇAN ESNAFIMIZA KOLAYLIKLAR SAĞLAMALIDIR. ÖZELLİKLE DE 100. YIL DAKİ ESNAFIMIZA YARDIMCI OLMALIDIR.

  4. Safranbolu Kartalı

    Birincisi Kanyon Spor Park Vadisi (KSPV) projesi tamamen gereksiz ve saçma bir mevkiiye yapılmak isteniyor. Daha köprünün giriş çıkış sorunları varken, trafik keşmekeşliği had safhadeyken o güzelim doğal alanı tarumar edecek. Belediyenin yaptığı absürt projeler bu saçma projenin de ahvalini gösteriyor. Çelik camii de nasıl bir estetik konfor ve huzur bulunurki, Hiç mi bahçeli yeşil alanlı ve şadırvanlı bir Safranbolu mimarisine uygun bir camii projesi bulunamıyor. Sanayi şehrinde gezerken, alışveriş yaparken veya devlet dairelerinde işlem yaparken insanlar mutsuz ve stresli, telaşlı koşturuyor. Yazık hemde çok yazık ki hala Karabük ün doğal ve en şirin mahallesi tam 50 yıl önce Fransız ve alman mühendisler tarafından inşa edilen Yenişehir mahallesi en gözde semt olarak duruyor ve inşaat canavarlarına MEYDAN OKUYOR. SAYGILARIMLA…

  5. Berk

    Ahmet abi nasılsın iyisindir insallah biz iş akti fesihlerin 350 davasi hakkında bilgi verirseniz çok seviniriz bizi unutmayan dost AHMET abi saygilar

  6. Yiğit

    350 davası ne durumdadır bilgileriniz için çok teşekkür ederim Allah razı olsun saygılar sunuyorum Ahmet abi kendine iyi bak saygılar

  7. Ögrenci

    Ahmet abi 350 davaları için bir yazı bekleriz efendim kendine iyi bak görüşürüz saygılar

  8. Gariban

    Ahmet bey nasılsın 350 davası için bir yazı bekleriz çok teşekkür ederiz saygılar

  9. Amele

    350 davasi hakkinda gerçekten çok bilgiye ihtiyacimiz var o nedenle siz saygıdeğer ahmet abi rica ederiz kucak dolusu sevgiler saygılar sunuyorum hakkımızda inşallah olumlu karar çıkar

  10. Sesimizi Duyurun Lütfen

    Bizler hastanede çalışıyoruz. Temizlik personeli olarak. Biz forma giymeyince sorun oluyor. Bizimle aynı şartlarda çalışan arkadaşlarımız hemşire forması giyiyor. sesimizi duyurun bizde aynı şekilde forma giymek istiyoruz.

  11. Ibrahim

    Kanyon park hayata geciyomu yapılsın artik gec bile kalindi . Millet icki icip kanyonu pisletemez en azindan halka acilir

  12. Ovacık

    Kanyon park projesinin şu anki projeler içinde en önemli proje olduğunu düşünüyorum ben. Kendi halkımız, öğrenciler herkes haftasonu zaman geçirmek için Amasra’ya İnkumuna gidiyorlar eğer bu proje gerçekleşirse zaman geçirmeye buraya gelirler. Bu proje için tam destek veriyoruz sayın Rafet Vergili.

  13. 100 yıl öğrenci

    100 yil esnafina yardimci olunmu bence öğrencileri kaz olarak görmekten vazgecsinler kanyon yapilsinda oralara yürüyüş yapalim hatta 100 yila devam eden kanyonada biseyler yapilmali

  14. bisiklet yolu

    sayın başkanım biz kbüde öğrenciyiz kanyon parkı dört gözle bekliyoruz ama bide her yere bisikletle gittiğimiz için bisiklet yollarının da çoğalmasını istiyoruz. başkanım siz yaparsınız lütfen bekliyoruz saygılar

  15. Merve

    100 yıl esnafına yardımcı olunmuş bence öğrencileri kaz olarak görmekten vazgeçsinler kanyon yapılsında oralara yürüyüş yapalım hatta 100 yıla devam eden kanyonada bişeyler yapılmalı

  16. Merve

    100 yıl esnafına yardımcı olunmuş bence öğrencileri kaz olarak görmekten vazgeçsinler kanyon yapılsın da oralara yürüyüş yapalım hatta 100 yıla devam eden kanyona da bişeyler yapılmalı

  17. 500 evler halki

    Kanyon projesi nasil gereksiz ya köprü nasil yanlis olabilir 5000 evlerde yaşıyoruz safranbolu emekte annem yasiyo hastalansa 30 dk de gidiyoduk simdi 5 dk de emekteyiz. Kanyona yaririm yapildiginda daha canli olacak 5000 evler guzel bir mekan gormek icin uzaklara gitmek zorunda kalmicaz

  18. M.kartal

    Sn vergilinin yaptığı isler gercekten karabukun belediyecilik anlayışını degistirdi eskiden kaldirip bozup yapan belediye vardı simdi kendi mahallemde asvalt olmayan yer yok parklar sosyal yasam merkezi var ve suan sabirsizlikla bekledigim kanyon projesi

  19. Muhammet .bk

    Sn vergilinin yaptığı isler gercekten karabukun belediyecilik anlayışını degistirdi eskiden kaldirip bozup yapan belediye vardı simdi kendi mahallemde asvalt olmayan yer yok parklar sosyal yasam merkezi var ve suan sabirsizlikla bekledigim kanyon projesi

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tokat’taki Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.04.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, depremlerde zarar görmedi.

İlçede yaşanan 4,7 ve 5,6 şiddetindeki depremlerin ardından Sebastapolis Antik Kenti, Anadolu Ajansı tarafından dron ile görüntülendi.

Antik kentin depremlerde zarar görmediği belirlendi.

Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray ilçesinin altında yer alan antik kentin ortaya çıkarılması için Tokat Müze Müdürlüğünce 1986'da sondaj kazılarıyla başlayan çalışmalar, sonraki yıllarda kurtarma kazısı şeklinde devam etti. 1991'de ara verilen çalışmalara 2013 yılında tekrar başlandı. Antik kentteki kazı çalışmaları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Temür'ün danışmanlığında sürüyor.

– Sebastapolis Antik Kenti

Antik kentin bazı kaynaklarda M.Ö 1. yüzyılda kurulduğu ifade ediliyor.

Roma İmparatoru Trajan zamanında M.S 98-117 yıllarında Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Kapadokya eyaletine dahil edilen antik kentin 2 bin yıl önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olduğu belirtiliyor.

Döneminde çok az şehrin sahip olduğu, zenginliğin göstergesi olarak para basma yetkisi bulunan Sebastapolis'in büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ile geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla da unutulduğu kaydediliyor.