Her Telden (16.Ağustos.2016)

Her Telden (16.Ağustos.2016)

Yayın: 16.08.2016 08:45
Paylaş:
A+ A-

AK PARTİ İÇİNDE “YENİCE SORUN HALİNE Mİ GELİYOR..” YENİCE MESLEK YÜKSEKOKULU KAPANMANIN EŞİĞİNDEN Mİ DÖNDÜ..”
AK Parti içinde “YENİCE SORUN HALİNE Mİ..” geliyor,YENİCE’DE AK Parti içinde belirli bir çevrenin,Karabük’ün iki Milletvekilinden birine karşı çok şiddetli bir duruş sergilediklerinden söz ediliyor.
Bu arada Yenice Belediye Başkanı Sayın ZEKİ ÇAYLI’NIN,çok yakın bir akrabasının FETÖ Davasında TUTUKLANDIĞINDAN söz edilerek,bu olayında enteresan sonuçlar verebileceğinden söz edenler var.
AK Parti’nin YENİCE İLÇESİNDE özellikle Belediye Başkanı Sayın ZEKİ ÇAYLI’NIN agresif tutumlarından olumsuz biçimde etkilendiği ve bu anlamda YENİCE MESLEK YÜKSEKOKULU’NUN DA KAPANMA tehlikesi yaşadığına işaret eden çevreler var.
“AK PARTİ İÇİNDE YENİCE SORUNU,GALİBA,BÜYÜYOR..”
Geçtiğimiz gün yapılan bir ŞENLİKTE BU DURUMUN biraz daha net biçimde ortaya çıktığını ileri süren AK Parti içinde Siyaset yapan isimler “BİR MİLLETVEKİLİNİ DIŞLAMAYA ÇALIŞMAK NE DEMEK..?” şeklinde yaklaşımlar getirdiler..
Bu arada YENİCE Belediye Başkanı Sayın ZEKİ ÇAYLI’NIN agresif tutumları nedeni ile YORTAN Belediye Başkanı Sayın YILMAZ TİRYAKİ’NİN DE zor durumda kaldığına işaret edilmesi dikkat çekiyor.
AK PARTİ YENİCE İLÇE TEŞKİLATI DEĞİŞTİRİLİR Mİ..?
Olay sanki oraya doğru gidiyor..
Özetlersek şayet AK Parti YENİCE’DE sorun yaşıyor galiba..!!

AK PARTİ İÇİNDE SİYASET YAPAN “İKİ KARDEŞİMİZDEN..” ÇOK ÖNEMLİ TESPİT “İKİ MİLLETVEKİLİ ELBET BİR/BİRİNE DESTEK OLUR..”
AK Parti içinde SORUN HALİNE GELMEYE başladığı ileri sürülen YENİCE olayına ilişkin,AK Parti içinde Siyaset yapan iki Kardeşimiz çok önemli tespitlerde bulundu..
“İKİ MİLLETVEKİLİNDEN BİRİSİNİ DIŞLAMAYA ÇALIŞMAK,DİĞER MİLLETVEKİLİNE YAKIN DURMA GAYRETLERİ,SONUÇ VERMEZ,BÖYLE TUTUM ALMAYA ÇALIŞMAK ÇOK YANLIŞ..” dediler.
“MİLLETVEKİLLERİ,ELBET BİR/BİRİNE SAHİP ÇIKARLAR.PARTİ BAĞI,TBMM ÜYELİĞİ BUNU GEREKTİRİR.BÖYLEDE OLACAKTIR.BUNU ZAMAN İÇİNDE HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ..” gibi bilgiler verdiler..
AK PARTİ YENİCE’DE SIKINTILI GALİBA.
Aslında sıkıntı YENİCE’DE değil,YENİCE İÇİNDE bir veya birkaç kişiye yönelik ve “BANA YAKIN DURMAZ,BANA BİAT ETMEZSEN,SANA KARŞI HER TÜRLÜ EYLEMİ/İŞİ YAPARIM..” mantığı ile hareket eden isimlere yönelik sıkıntı var.
Veya o isim/isimlerin yarattığı bir sıkıntı var..
O AK Partili kardeşler “NE DEMEK BU MİLLETVEKİLİNİN OLDUĞU YERE GELMEYİZ.O MİLLETVEKİLİ BURALARA GELMESİN GİBİ BİR YAKLAŞIM SERGİLEMEK..” diyorlar..
“BÖYLE BİR TUTUM/TAVIR OLUR MU..?” diye sordular..

“SİYASET BU KADAR BENCİLLİĞİ KALDIRMAZ VE GEREKTİĞİNDE TÜM BİRİMLER BURADAN GELEN TALEPLER İÇİN UYARILIR…”
Dün AK Parti içinde Siyaset yapan Kardeşler ile konuşuyorduk ve YENİCE İlçesinde yaşanan bir dizi olay üzerinde değerlendirme yaptılar,görüşler dile getirdiler..
“SİYASET BU KADAR BENCİLLİĞİ KALDIRMAZ..” dediler..
“GEREKİRSE TÜM BİRİMLER UYARILIR VE BURADAN GELEN TALEPLER,İL BAŞKANI İLE GÖRÜŞÜLMEDEN YERİNE GETİRİLMESİN,DİYE UYARILIR.BU ŞU ANA KADAR YAPILMADI,AMA,YAPILMAYACAĞI ANLAMINA GELMEZ..” anlamında görüşler dile getirdiler.
Bir AK Parti mensubu Kardeşimiz “1 KASIM GENEL SEÇİMLERİNİ İYİ HATIRLAYIN.YENİCE İLÇESİNE YAPILAN ONCA HİZMETE RAĞMEN EN DÜŞÜK OY ALDIĞIMIZ İKİNCİ İLÇEMİZDİ..” dedi.
Bir adım daha atarak “İKİNCİ SIRA ADAYI ÇIKMAMASI İÇİN Mİ BÖYLE YAPILDI,BİLMEK ZOR.ANCAK,AK PARTİ YENİCE İLÇESİNE ÇOK AMA ÇOK BÜYÜK HİZMETLER YAPTI.EN DÜŞÜK OY ALDIĞIMIZ İKİNCİ İLÇEMİZDİ..” şeklinde bir değerlendirme yaptı.
1 KASIM 2015 Genel Seçimlerinde AK Parti İL GENELİNDE Safranbolu ve Yenice İlçelerinde en düşük oyu almıştı,İl Genelinde yüzde 60.5 oy alırken,SAFRANBOLU’DA yüzde 55.7,YENİCE’DE yüzde 57.5 oy almıştı.
AK Parti içinde,bir YENİCE SORUNU YAŞANDIĞI kesin..
Parti burası için önlemler alacak mı/alır mı birlikte göreceğiz.

MHP KARABÜK İL ESKİ BAŞKANI SAYIN BURHANETTİN ARSLAN “ÇOK CİDDİ AÇIKLAMALARLA GÜNDEMİ SARSTI VE CİDDİ İDDİALAR..”
MHP Karabük İl eski Başkanı Sayın BURHANETTİN ARSLAN,öyle açıklamalar yaptı ki,ZEHİR/ZEMBEREK sözü bile hafif kalır,bu açıklamaları taraf ederken.
GERÇEKTEN YENİLİR/YUTULUR AÇIKLAMALAR DEĞİL..
Sayın BURHANETTİN ARSLAN iddialarında,ÇOK ÇARPICI AÇIKLAMALAR yapmış,ancak,isimlendirmemiş,üstü kapalı ve muhataplarının veya o işleri yakından bilenlerin anlayacağı bir üslup kullanmış.
ESNAFI DOLANDIRANLARDAN SÖZ ETMİŞ..
SAHTE İHALELERDEN SÖZ ETMİŞ.
İŞ VAATLERİNDEN SÖZ ETMİŞŞ.
Sayın BURHANETTİN ARSLAN’IN işaret ettiği bu olayları yapanlar kimlerdir,nerede ve kim/kimler ESNAF DOLANDIRMIŞ,nerede ve kim / kimler SAHTE İHALELER YAPMIŞ,nerede ve kim/kimler İŞ VAADİNDE BULUNMUŞ..
MHP İÇİNDE DALGALANMALAR DURULMADI..
Bilhassa ARTTI GİBİ BİR HAVA ESİYOR/ESTİRİLİYOR..

İSTANBUL’A YAPILAN ÜÇÜNCÜ HAVAALANI VE CEO SAYIN YUSUF AKÇAYOĞLU’NUN 15/16 TEMMUZ GÜNLERİ İÇİN AÇIKLAMASI..
Cumhurbaşkanı Sayın RECEP TAYYİP ERDOĞAN ve AK Parti Hükümetleri’nin çok önem verdiği,Ülkemiz açısından müthiş gelişmelere yol açacağı kesin olan ÜÇÜNCÜ HAVAALANI CEO’SU Sayın YUSUF AKÇAYOĞLU çok önemli bir açıklama yaptı..
EN AZINDAN AÇIKLAMAYI BİZ ÇOK ÖNEMSEDİK..
Sayın YUSUF AKÇAYOĞLU 15/16 Temmuz HAİN DARBE Girişiminin kendilerini engellemediğine/engelleyemeyeceğine dikkat çekerek “17.500 İŞÇİMİZ,BİNLERCE,YÜZLERCE İŞ MAKİNESİ VE ARAÇLARLA 24 SAAT KESİNTİSİZ ÇALIŞTIK..” diyor.
HAİN DARBE sırasında İşlerini aksatmamışlar ve 17.500 İŞÇİ,BİNLERCE/YÜZLERCE İŞ MAKİNESİ VE ARAÇ/GEREÇLE 24 SAAT çalışmayı,iş üretmeyi sürdürmüşler..
NE ENTERESAN DEĞİL Mİ..?
ÜÇÜNCÜ HAVAALANINDA İŞ AKSAMAMIŞ,ALKIŞLANIYOR..
Olayı bir de YEREL MANADA DÜŞÜNÜN isterseniz,farkı görürsünüz..!!

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKAN YARDIMCISI SAYIN MEHMET CEYLAN,BOŞ VAKİT BULDUĞU AN,ADETA,KARABÜK’E KOŞUYOR..
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Sayın MEHMET CEYLAN,ÇOK YOĞUN İŞLERİNDEN FIRSAT BULDUKÇA Karabük’e koşuyor ve Karabük yaşayanları ile birlikte oluyor.
Hemen her etkinlikte Sayın CEYLAN’I GÖRMEK MÜMKÜN..
DEMOKRASİ ve MİLLİ İRADE NÖBETİ oluyor,Sayın MEHMET CEYLAN’I çok sık olarak KENT MEYDANI’NDA görüyorsunuz,düğün/dernek işleri oluyor,Sayın MEHMET CEYLAN mutlaka katılıyor..
KARABÜK İÇİN ELİNDEN GELEN HER ÇABAYI GÖSTERİYOR.
Kendisine KARABÜK ve İLÇELERİ için yapılması gereken işler noktasında getirilen her öneri,her fikir,anında karşılık buluyor,gereken ne varsa yapmaya,çözmeye çalışıyor..
Sayın MEHMET CEYLAN BÜYÜK DENEYİM KAZANDI..
Eğer gelecekte,yine/yeniden SİYASET YAPAR ve bununla paralel olarak Milletvekili olursa,BAKANLIK için,PARTİİÇİ görevler için en hazır isim olarak görülüyor.
GERÇEKTEN ÇOK BÜYÜK DENEYİM KAZANDI..
Bir Dönem KALKINMA BAKAN YARDIMCILIĞI,şimdi de,ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKAN YARDIMCILIĞI Sayın MEHMET CEYLAN’IN birikimini ,deneyimini en üst düzeylere çıkarttı.
SÜREKLİ HEMŞERİLERİ İLE BİRLİKTE..
KARABÜK’Ü BİR AN BİLE YALNIZ BIRAKMIYOR,HEP ARAMIZDA..

KARABÜK BELEDİYE BAŞKANI SAYIN RAFET VERGİLİ VE EŞİ SAYIN EMİNE VERGİLİ’NİN EN MUTLU ANLARI VE PAYLAŞANLAR…
Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ ve değerli eşleri Sayın EMİNE HANIMEFENDİ hayatlarının belki de en mutlu anlarını geçtiğimiz Pazar akşamı yaşadılar.
BİRİCİK OĞULLARI BEKİR VERGİLİ,Cici,güzel,zarif MELTEM ZİNCİROĞLU ile hayatını birleştirdi,Dünya Evine girdi,yani Evlendi,çok kalabalık ve üst düzey bir katılımcı önünde EVLİLİK CÜZDANLARINI aldılar.
DÜĞÜNLERİ ZALİFRE KONAKLARINDA YAPILDI..
Bu nokta da,Karabük ve Yöresinin Ünlü İŞADAMLARINDAN Sayın ŞEFİK DİZDAR’ DA Kutlamayı bir görev olarak telakki ediyoruz ,Yöremize öylesine güzel bir TESİS,öylesine güzel bir BAHÇE Kazandırmış ki,tek kelime ile MÜKEMMEL.
Düğün sırasında beraber oturduğumuz Gazeteci Kardeşimiz,BRTV Yönetim Kurulu Başkanı Sevgili MEHMET ÇETİNKAYA ile sohbet ederken her ikimizde hemen/hemen aynı anda “ALLAH ŞEFİK BEYİN ÖMRÜNÜ UZUN ETSİN,YÖREMİZE NE MÜKEMMEL TESİSLER KAZANDIRDI..” dedik.
BU DİLEKLER DİLİMİZDEN DÖKÜLÜVERDİ..
Sayın RAFET VERGİLİ ve Kıymetli Eşleri Sayın EMİNE HANIMEFENDİ gerçekten çok mutlulardı,konuklarının etrafında,adeta,pervane oldular,sürekli konukları ile ilgilendiler..
MELTEM ve BEKİR ÇİFTİNE HER İKİ ALEMDE MUTLULUKLAR DİLİYORUZ.
Ömürleri uzun,hayatları mutluluk dolu olsun..

ÇELİK-İŞ SENDİKASI İÇİNDE YAŞANAN GENEL BAŞKAN DEĞİŞİMİ VE İLERLEYEN GÜNLERDE,ŞUBELERE YANSIMASI BEKLENENLER…
ÇELİK-İŞ Sendikası Genel Başkanlığı görevinden,istifa eden,Sayın CENGİZ GÜL,4.5 YILLIK GÖREV SÜRESİNE ÇOK BAŞARILI İŞLER sığdırdı ve ÜYELERİN HAK ve MENFAALERİNE YÖNELİK büyük başarılara imza attı..
ÖZELLİKLE KARDEMİR İŞÇİSİNE BÜYÜK HAKLAR ALDI..
Yine özellikle KARDEMİR İŞÇİSİ arasında 2010 yılından başlayan AYRIŞMAYI/BÖLÜNMEYİ gideren adımlar attı,bir araya gelerek birlikte çay içmekten kaçınan KARDEMİR İŞÇİLERİ şimdi yine yumruk gibi birliktelik yakaladı..
Özellikle 2010 YILI İŞÇİLERİ kendisini çok seviyorlar…
Öte yandan ÇELİK-İŞ Sendikası’nın ÜYE SAYISINI 3 MİSLİ CİVARINDA arttırmayı başardı Sayın CENGİZ GÜL ve Sendika bünyesine yeni/yeni işyerleri kazandırdı..
SENDİKAL HAYATININ ZİRVESİNDE İSTİFA ETTİ.
Ancak “ÇELİK-İŞ BÜNYESİNDE KALACAĞIM.BİLGİ/BİRİKİM ve DENEYİMİMDEN YARARLANILMAK İSTENİRSE,HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIM..” diyor Sayın CENGİZ GÜL..
Tabanda ki işçiler İSTİFASINDAN MÜTHİŞ ÜZÜNTÜLÜ..
Bu nokta da TABANDA Kİ ÇELİK-İŞ’ÇİSİNİN yüreğinde bir umut var sanki,Genel Başkanlık görevine Sayın YUNUS DEĞİRMENCİ geldi ve Sayın YUNUS DEĞİRMENCİ’NİN daha önce ki Genel Sekreterlik görevi boş tutuluyormuş sanıyoruz.
Sayın CENGİZ GÜL geri dönebilir mi..?
Sanki İŞÇİNİN YÜREĞİNDE böyle bir beklenti,bir talep var..
Olma ihtimali çok zayıf bir durum,ancak,ÇELİK-İŞ Sendikası Üyeleri,gerçekten çok sevdikleri eski Genel Başkanları Sayın CENGİZ GÜL için böyle bir beklentiyi gündemlerinde tutuyorlar,böyle bir taleplerini yüreklerinde yaşatıyorlar..
Sayın CENGİZ GÜL ardında büyük bir boşluk bıraktı..
Keşke TABANI İLE BUNLARI TARTIŞSAYDI diyenler çok.

3 kişi görüş bildirdi

  1. KANAYAN YARAMIZ

    Sayın Gölbek Yenice siyasetin kasaba politikası olarak yapıldığı bir ilçemizdir.Yenice’de parti bağı yoktur,kişiye bağlılık vardır.Parti amaç değil araçtır.Eğer siz Zeki Çaylı’ya biat etmezseniz,oda size elindeki tüm imkanlarla saldırır.Size ilçede yaşam hakkı tanımaz.Belediye,parti ve birde Orman ayağında size hiç bir hizmet verilmez.Ben varsam parti var,ben yoksam parti yoktur.
    Zeki Çaylı ile mevcut vekil Burhanettin Uysal arasındaki kırılma 7 haziran seçimleri öncesine dayanmaktadır.7 haziran seçimlertinde aday adayları arasında tarafsız görüntü vermesi gereken Belediye Başkanı tam tersine bir aday adayına açıktan destek vermiş ve seçimde tüm aday adaylarının tepkisini çekmiştir.Burhanettin Uysal’ dışlamaya çalışmak parti disiplinine aykırı bir tutumdur.Kabul edilemez
    AK PARTİ Yenice’de huzur yaratmak istiyorsa Zeki Çaylı’nın parti tarafından derhal sorgulanması ,kulağının çekilmesi ve hatta gerekirse partiden ihraç etmesi gerekmektedir.Milletvekilini dışlamak Zeki Çaylı’nın hattinemidir.Bu zat bu tavırlarını daha önce vekillik yapmış Mehmet Ceylan,Ali Öğüten,Cumhur Ünal,Mustafa Ünal’a da yapmıştır.Yenice’de kendisi,nden habersiz hiç bir kişinin işine tayinine,düğününe,toplantısına vekillerin katılmasına izin vermeme ukalalığını yapmaya çalışmıştır.Burada Yortan Belediye Başkanı Yılmaz Tiryaki partinin yüz akıdır.Zeki Çaylı ile aynı sütünda yazılması Yılmaz Tiryaki’ye lütüf değil ancak hakaret olur.
    Yenice İlçe Teşkilatımı yazmaya bile gerek yok.Zeki Çaylı’nın emir erlerini….

  2. celikci

    Cengiz gul sanki kedi bırakmış gibi bir intiba veriyo ama öyle olmadığını cümle alem biliyor.Resmen istifa ettuduler .Simdi sıra ercepinen şoförü ve tosununda.gerçi onlar daha karabükspor kongiresine geleceklerdi kapuzda keseceyduk…

  3. gerçekçi

    Ahmet abi cengiz gülün başını yiyen kişiler bellidir recebin yanında korumalık yapan SAHTE KABAYILAR kenan yılmaz ve ali kaplan dır çelik iş sendikasına zarar veren bu iki şahıs derhal görevlerin den alınmalıdır.saygılar Ahmet abi

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Çime alternatif bitkiler su verimliliğini artırırken yaban hayatına fayda sağlıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – YETER ADA ŞEKO – İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay, çok fazla su tüketen çimlerin biyolojik çöl olarak adlandırıldığını, bunun yerine kullanılacak alternatif bitkilerin yaban hayatı için de faydalı olacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda 31 Ocak 2023'te başlatılan “Su Verimliliği Seferberliği” kapsamında “Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033)” genelge ile yürürlüğe girdi.

Bakanlığa bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün, bu genelgeye dayanarak hazırladığı “Kurakçıl Peyzaj Uygulamaları Rehber Dokümanı” da bakanlığın internet sitesinde yayımlandı.

Kurakçıl peyzaj düzenleme kavramının her boyutuyla ele alındığı rehberde Türkiye’nin, küresel iklim değişikliği etkilerinin yoğun olarak hissedildiği Akdeniz iklim kuşağında yer aldığı ve bu nedenle peyzaj uygulamalarında en üst seviye su verimliliğinin elde edilmesi gerektiği kaydedildi.

Peyzaj uygulamalarında sulama suyunun verimli kullanılabilmesi için su tüketimi yüksek olan geniş çim yüzeyler yerine bölgenin iklim koşullarına uyumlu, su isteği az olan, kuraklığa dayanıklı doğal bitkilerin tercih edilmesi gerektiğinin altı çizilen rehberde 1 metrekarelik çim alanın günde yaklaşık 7-10 litre su tükettiği, bu alanı yaklaşık 20 gün sulamak için kullanılacak suyun, bir kayısı ağacının 1 yıllık su tüketimine denk geldiği bilgisi paylaşıldı.

Çalışmada peyzaj uygulamalarında kullanılan çim alanların tamamının kurakçıl peyzaja dönüştürülmesi ile yüzde 80'e varan su verimliliği sağlanabileceği belirtildi.

– Alternatif bitkiler

Rehberde, ihtiyaç duyulan su miktarının ve peyzaj tasarımında seçilen çim türünün, alanın özelliklerine uyup uymadığının önceden araştırılması gerektiği vurgulanırken çim yerine kullanılabilecek alternatifler de sunuldu.

Bunlardan biri olan kamışsı yumak adlı çim türü, en kuru şartlarda bile yeşil yapraklarını ve dokusunu korurken, az miktarda gübreye ihtiyaç duyuyor ve bu özelikleri dolayısıyla çim karışımlarında sıkça tercih ediliyor.

Yoğun çim tabakası oluşturabilen bir diğer alternatif çayır salkım otu, sık biçme ve yoğun kullanıma dayanıklılığıyla ön plana çıkarken, spor sahalarında, park ve bahçelerde kullanılabiliyor.

Bermuda çimi, sıcak ve nemli ya da sıcak ve yarı kurak bölgeler için önerilen bir tür olarak, koyun yumağı türü de kuraklığa ve hastalıklara dayanıklılığıyla alternatifler arasında yer aldı.

Uygun alanlarda çim yerine kullanılabilecek diğer bitkiler arasında ise damkoruğu, acı damkoruğu, Japonya ipeği, kara yosun, fare kulağı, ak üçgül, Japon süpürgesi, Cezayir menekşesi, yıldız halısı ve lavanta gösterildi.

– “Ege ve Akdeniz'de çimler ortalamanın üzerinde su tüketiyor”

Prof. Dr. Doğanay Tolunay peyzaj malzemesi olarak kullanılan çimin neden olduğu su tüketimiyle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Çimin estetik kaygılar sebebiyle çok fazla tercih edildiğini öte yandan bu bitkinin kullanımının su tüketimi başta olmak üzere birçok problemi de beraberinde getirdiğini kaydeden Tolunay, “Mayıs sonu haziran başı itibarıyla, eylül, ekim aylarına kadar neredeyse her gün çimlerin sulanması gerekiyor.” dedi.

Tolunay, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sulamanın daha erken aylarda başlaması gerektiğini, bu bölgelerde 1 metrekare çimin günlük su tüketiminin, ortalamanın üzerinde, 15 litreye kadar çıkabildiğini aktardı.

İklim koşulları nedeniyle nemli kuzey ülkelerinde çimlerin su ihtiyaçlarının bu yoğunlukta olmadığı bilgisini paylaşan Tolunay, “Türkiye’nin büyük bir çoğunluğunda özelikle yaz ayları kurak olduğu için çim kullanımının, su tüketimini artıran bir faktör olduğunu söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Su tüketimin yanı sıra çimlerin sürekli biçilmesi ve gübrelenmesi gerektiğini, bunun da ciddi bir maliyeti olduğunu bildiren Tolunay, çim yerine her bölgenin kendi iklim koşullarına uygun alternatif bitkilere yönelmesi tavsiyesinde bulundu.

– “Ada çayı, kekik gibi bitkiler peyzaj olarak kullanılabilir”

Türkiye’nin bitki türü çeşitliliği açısından zengin bir ülke olduğunu dile getiren Tolunay şunları söyledi:

“Çimin yerini alabilecek alternatifler genellikle çok yıllık bitkilerdir. Otsu ya da odunsu olabilir. Bölgeden bölgeye değişiklik gösterirler. Herkesin bildiği ayrık otu bunlara örnek olabilir. Bu ot çok hızlı yayılabilir, su görmediğinde sararsa da azıcık bir suyla hemen kendini toparlayabilir. Örneğin Ege ve Akdeniz’de damkoruğu kullanılabilir. Bunlar yapraklarında suyu biriktirir ve Türkiye’de de doğal olarak mevcutturlar. Suyu depoladıkları için uzun süre susuzluğa dayanabilirler. Bunun dışında çeşitli uygun çalılar olabilir. Ladenler olabilir, yabani güller olabilir. Yine Ege, Akdeniz’de ada çayı, kekik gibi bitkiler de peyzaj olarak kullanılabilir.”

Çim yerine İç Anadolu'da sıklıkla görülen bodur alıç ağaçlarının da kullanılabileceğinden bahseden Tolunay, “Bunların aynı zamanda meyveleri vardır ve bu meyveler de kuşlar, arılar için, yaban hayatı açısından iyidir. Çimler çiçek açmaz, çimlerin olduğu yerlerde kelebekleri, arıları, böcekleri pek fazla göremeyiz. O yüzden bilimsel olarak da biyolojik çöl olarak adlandırılırlar.” diye konuştu.

Tolunay, sadece bitki türlerini değiştirmekle değil, yağmur suyu hasadı, malçlama gibi uygulamalarla da su verimliliğinin en üst düzeye çıkarabileceği değerlendirmesini paylaştı.