Her Telden (16.Ocak.2019)

Her Telden (16.Ocak.2019)

Yayın: 15.01.2019 20:11 |Güncelleme: 16.01.2019 07:54
Paylaş:
A+ A-

KARABÜK “KENEVİR ÜRETİMİ YAPILABİLECEK İLLER..” ARASINDA YER ALDI VE TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN BU NOKTA DA GEREKLİ ÇALIŞMASI
Dün Gazetemiz Her Telden Köşesi’ne,GÖNDEREN Rumuzu ile bir Okurumuz yorum yollamış ve KENEVİR ÜRETİMİ için Karabük’ün de içinde olduğu İllerin belirlendiğinden söz etmiş.
Okurumuz çok/çok güzel bir değerlendirme yapmış.
KENEVİR EKİMİ ile birlikte üretim alanlarının tespiti,üretim alanlarının tespiti,hatta KENEVİR İŞLEME SANAYİ noktasını bile gündeme taşımış bu Okurumuz,çokta iyi yapmış.
KARABÜK TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ BAŞARILI ÇALIŞMALAR YAPIYOR.
İl Müdürü Sayın ÇETİN AYVALIK başta olmak üzere,mesai arkadaşları KARABÜK’E KATKI YAPABİLMEK adına,gerçekten çok önemli çalışmalara imza atıyorlar..
KENEVİR OLAYI,MUTLAKA İLGİ ALANLARI İÇİNDE OLACAKTIR..
Örneğin GÖNDEREN rumuzu ile yazan okurumuz OVACIK İlçesi HATİPOĞLU GÖLETİ çevresinde çok geniş alanların bulunduğuna ve oraların KENEVİR EKİMİ için kullanılabileceğine işaret etmiş.
BUNUN ÇOK CİDDİ BİÇİMDE ETÜT EDİLMESİ GEREKİR ELBET..
OVACIK olabilir,EFLANİ,ESKİPAZAR olabilir..
TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ BU KONUYU TİTİZLİKLE İNCELEYECEKTİR ELBET..

“KESİN ADAY LİSTELERİ 3 MART GÜNÜ AÇIKLANACAK.” VE “ O ZAMANA KADAR ADAYLAR ARASINDA DEĞİŞMELER OLABİLİR.” GİBİ BİR GÖRÜŞ
Dün Siyaseti çok ama çok iyi izleyen,bilen,yorumlayan bir Kardeşimizle karşılaştık ve ÇOK/ÇOK ENTERESAN DEĞERLENDİRMELER yaptı bu Kardeş bize..
“SİYASİ PARTİ ADI VERMEK YANLIŞ OLUR..” diye başladı sözlerine ve “SİYASİ PARTİLERDE TAŞLAR HENÜZ YERİNE OTURMADI..” diyerek 3 MART Tarihini işaret etti.
“PARTİLER BAŞKAN ADAY LISTELERİNİ AÇIKLADI.PARTİ TABANLARI FOKUR/FOKUR KAYNIYOR.PARTİ GENEL MERKEZLERİNE NE HABERLER,NE BİLGİLER GİDİYOR KİMBİLİR..” dedi.
“LİSTELER 3 MART GÜNÜ KESİNLEŞİYOR.O ZAMANA KADAR TABANDAN GELEN TEPKİLER,BAZI ADAYLARIN DEĞİŞMESİNE YOL AÇABİLİR Mİ..” gibi bir yaklaşım gösterdi..
“BİZ YOK CANIM OLUR MU ÖYLE ŞEY..” dedik “NEDEN OLMASIN,TABANDAN,SEÇMENDEN GELEN TEPKİLER NEDENİ İLE 3 MART TARİHİNE KADAR,ADAY DEĞİŞİMİ NEDEN OLMASIN..” falan dedi.
“HELE ŞU İL GENEL VE BELEDİYE MECLİS LİSTELERİ DE BİR ÇIKSIN BAKALIM..” dedi ve “PARTİ TABANLARI FOKUR/FOKUR KAYNIYOR..” iddiasını tekrarladı..
BÖYLE BİRŞEY,BİR GELİŞME OLABİLİR Mİ SİZCE..?

31 MART YEREL SEÇİMLERİ BAĞLAMINDA “EN ÇETİN SEÇİM YENİCE İLÇESİNDE YAŞANACAK..” VE ÜÇ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI DA İDDİALI..
31 Mart YEREL SEÇİMLERİ noktasında,en çetin,sonucu en kestirilemeyen seçim YENİCE İLÇESİNDE yaşanacak gibi duruyor ve AK Parti Adayı Sayın COŞKUN GÜVEN,CHP Adayı Sayın SABRİ CEBECİK ile MHP Adayı Sayın ZEKİ ÇAYLI arasında müthiş bir yarış yaşanacak.
ÇOK MÜTHİŞBİR YARIŞ YAŞANACAK..
Sayın ZEKİ ÇAYLI’NIN Adayı olduğu MHP’NİN çok fazla bir PARTİSEL OYU yok İlçe de,ancak,Sayın ZEKİ ÇAYLI’NIN kişisel oyları ile MHP aniden iddialı bir konuma geliyor.
Sayın ZEKİ ÇAYLI çok iyi hizmetler verdi ve bunu YENİCE SEÇMENİ kabul ediyor..
Sayın SABRİ CEBECİK,uzun yıllar Sendikacılık,Sosyal hayatı itibarı ile YENİCE Sakinlerine,YENİCE yaşayanlarına hizmet vermiş,yardımcı olmuş gönül almış bir isim,temel olarak CHP’NİN DE ciddi bir oyu var Yenice İlçesinde ve hayli iddialı.
Sayın COŞKUN GÜVEN ise Karabük İŞKUR Müdürlüğü sırasında,çok sayıda YENİCE insanına ekmek vermiş,iş vermiş bir isim,Yenice’nin en geniş ailelerinden gelen bir isim ve ayrıca AK Parti’nin önemsenecek bir oyu var İlçe de,öyle olunca da iddiası çok güçleniyor elbet..
YENİCE İLÇESİNDE ÇOK BÜYÜK BİR MÜCADELE YAŞANACAK..
Son anda HATA YAPMAYAN bu seçimi kazanır herhalde..

SAADET PARTİSİ KARABÜK BELEDİYE BAŞKAN ADAYI,İNŞAAT MÜHENDİSİ SAYIN MEHMET YÜCE VE AK PARTİ TABANINDA MİLLİ GÖRÜŞÇÜLER
SAADET Partisi Karabük Belediye Başkan Adayı,İnşaat Mühendisi Sayın MEHMET YÜCE,Siyasi alanda ciddi bir dalgalanma yaratmış bulunuyor ve göreceksiniz bu dalgalanma genişleyerek sürecek.
Sayın MEHMET YÜCE,özellikle AK Parti tabanında ki MİLLİ GÖRÜŞ sempatizanlarına,mensuplarına yönelik çok önemli mesajlar veriyor,çok önemli göndermeler yapıyor..
Görünen O ki,SEÇİM SÜRECİNDE,Sayın MEHMET YÜCE kendisinden çok söz ettirecek,yaptırdığı anket sonuçlarını açıkladıkça,kendisine karşı yönelen ilgi daha da artacak gibi görünüyor..
Bu ilginin temelinde,özellikle Sayın RAFET VERGİLİ bağlamında dile getirdiği eleştiriler çok önemli yer tutacak galiba ve dün AK Parti içinde Siyaset yapan ve geçmişi MİLLİ GÖRÜŞÇÜ olan bir kardeşimiz ile ayak üzeri sohbet ettik.
Bazı değerlendirmeler yaptı o kardeşimiz.
“BEN Sayın MEHMET YÜCE İLE BİRLİKTE REFAH PARTİSİ SAFLARINDA ÇOK UZUN SÜRE BİRLİKTE SİYASET YAPTIM.SON YAPTIĞI ÇIKIŞ İLİ ÇOK ÖNEMLİ MESAJLAR VERDİ.DOĞRUSU BEN BU MESAJLARDAN HAYLİ ETKİLENDİM VE OLUMLU BİÇİMDE ETKİLENDİM..” gibi konuştu o Kardeşimiz.
Sayın MEHMET YÜCE dikkatle izlenmesi gereken bir Siyasi figür oldu..
İlerleyen günlerde kendisinden çok söz ettirecek gibi duruyor.

SAADET PARTİSİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI,İNŞAAT MÜHENDİSİ SAYIN MEHMET YÜCE “BELEDİYECİLİK TEKNİK BİLGİ/BECERİ İSTER..” DİYOR
Geçtiğimiz hafta,Partisi tarafından düzenlenen Aday Tanıtım toplantısında,kendisi ve Karabük Belediye Başkanı olduğunda yapacakları hakkında kısa bilgiler veren SAADET PARTİSİ Karabük Belediye Başkan Adayı,İnşaat Mühendisi Sayın MEHMET YÜCE “BELEDİYECİLİK TEKNİK BİLGİ İSTER..” dedi.
Kendisi için seçilip/seçilmemenin fazla önem taşımadığını ısrarla vurgulayan Sayın MEHMET YÜCE,Milli Görüş çizgisinin inanmışlığı,adanmışlığı ile yola çıktıklarına işaret ederek “BİZLER CENABI HAKKIN RIZASINI KAZANMAK İÇİN YOLA ÇIKIYORUZ..” anlamında bilgiler verdi.
“KARABÜK MİLLİ GÖRÜŞ BELEDİYECİLİĞİ İLE TANIŞACAK..” diyen SAADET Partisi Belediye Başkan Adayı Sayın MEHMET YÜCE,küçük çaplı bazı anketler yaptırdıklarına da işaret etti.
Yaptırılan anketlerde,Karabük Belediyesi ile ilgili,pek olumlu sonuçların çıkmadığına vurgu yapan Sayın MEHMET YÜCE,bütün olumsuzlukların “MİLLİ GÖRÜŞ BELEDİYECİLİĞİ İLE GİDERİLECEĞİNİ,KARABÜKLÜ HEMŞERİLERİMİZ İNŞAALLAH GÖRECEK..” DEDİ.
Saadet Partisi Karabük İl Başkanı Sayın MUHSİN ÇEBİ’DE,Belediye Başkan Adayı Sayın MEHMET YÜCE’NİN başarılı olacağına inandığını söyleyerek “BİZ KARABÜK SEÇMENİNİN HUZURUNA,CENABI ALLAHIN RIZASINI KAZANMAK,BUNUN İÇİN EN İYİ,HAK/HUKUK GÖZETECEK BİR ADAYLA ÇIKIYORUZ..” iddialarında bulundu.
SAADET Partisi ve Belediye Başkan Adayı Sayın MEHMET YÜCE..
Öyle görünüyor ki,bu YEREL SEÇİMLERİN gözde isimleri arasında olacaklar..

HATIRLAYANLAR VARDIR,BİZ “SIFIR ATIK PROJESİ YAZARKEN..” BU İŞİ NEREDEN ÇIKARTTINIZ GİBİ YAKLAŞIM GÖSTEREN ÖNEMSEMEYENLER..
Hatırlayanlar vardır,haftalar önce biz “SIFIR ATIK PROJESİ..” üzerinde yazılar yazıyorduk,Sayın EMİNE ERDOĞAN’IN gündeme getirdiği bu projeye dikkat çekmeye çalışıyorduk..
BİRÇOK ÇEVRE,DUDAK BÜKÜYOR,KÜÇÜMSÜYOR ve ÖNEMSEMİYORDU.
Bakın SAFRANBOLU İlçesi “SIFIR ATIK PROJESİ’NİN..” pilot bölgesi seçildi,Marketlerde POŞET PARASI ile başlayan gelişmeler,süratle “TORBA DİKİMLERİNİ..” gündeme getirdi..
Özellikle SAFRANBOLU KAYMAKAMLIĞI,BELEDİYESİ çok faal.
SAFRANBOLU Toplumsal yapısı,SIFIR ATIK PROJESİ’Nİ anında içselleştirdi,Safranbolu Kaymakamlığı ve Belediyesi bu projeye uygun tavırlarını hızlı biçimde uygulamaya koydu,gerekli çalışmalarını yapıyor..
KARABÜK’TE BÖYLE BİR GELİŞME VAR MI..?
SAFRANBOLU GERÇEKTEN BİRKAÇ ADIM ÖNDEN YÜRÜYOR..
“SIFIR ATIK PROJESİ..” bu Ülkenin geleceğini ilgilendiriyor..
Ve,Karabük Merkezi ne yazık ki,çoook geriden geliyor..

KARABÜK’ÜN 270 MİLYON DOLAR CİVARINDA “İHRACATI VAR..” VE BUNUN 250 MİLYON DOLARLIK BÖLÜMÜ “DEMİR/ÇELİK ÜRÜNÜ..” VEEEE
Karabük’ün 270 milyon dolar civarında “İHRACATI VAR…” ve bunun 250 milyon dolarlık bölümü “DEMİR/ÇELİK ÜRÜNÜ..” bir Kent için böyle bir tablo EKONOMİK SAĞLIKLI BİR TABLO olarak kabul edilebilir mi..?
ÜRETİM ÇEŞİTLEMESİ YOK,ÜRÜN ÇEŞİTLEMESİ YOK..
Toplam 270 milyon dolar İHRACAT ve bunun 250 milyon dolarlık bölümü DEMİR/ÇELİK ÜRÜNÜ,geri kalan 20 milyon dolarlık bölümü,SAĞLIKLI BİR EKONOMİK YAPI olarak görülebilir mi..?
BİR OLAYA NE ZAMANDIR DİKKAT ÇEKİYORUZ..
Karabük SON BİR YILDIR veya BİR YILA YAKIN ZAMANDIR,hiçbir şey konuşmaz oldu,EKONOMİK HEDEFLERİNİ KONUŞMAZ oldu,bunun yerine O Aday olacak,BU Seçilebilecek yerde Aday gösterilecek gibi,faydası olmayan kısır bir döngüye girdi..
BUNLARI KONUŞMASI GEREKEN STK’LAR SUSKUNLUĞA GÖMÜLDÜ..!!
Siyaset Kurumu,kendi içinde ki itiş/kakışa,daha çok önem verir hale geldi..
Şimdi soralım sizlere..
270 MİLYON DOLARLIK İHRACAT,BİR KENTİN ÜRETİM GÜCÜNÜ GÖSTERİR Mİ..?
NE dersiniz gösterir mi..?

SAYIN SEDAT NAMAL,SAYIN TİMURÇİN SAYLAR,SAYIN TUNCAY ÖZCAN İLE KARABÜK NE BÜYÜK EKONOMİK HEDEFLER TARTIŞIYORDU, ŞİMDİ.?
Karabük BİR YILA yakın zamandır,içine kapandı,herhangi bir ekonomik hedefi konuşmaz hale geldi ve bu anlamda çok ciddi,çok önemli bir kısır döngü yaşıyor bu Kent.
270 MİLYON DOLAR İHRACATI VAR KARABÜK’ÜN..
Bunun artması,yeni ekonomik hedeflerin ortaya konulması ile mümkündür,bu hedeflerin gerçekleşmesi ile mümkündür elbet ve Karabük bu anlamda adeta içine kapandı,konuştuğu bir ekonomik hedefi kalmadı..
Sayın TİMURÇİN SAYLAR,Sayın SEDAT NAMAL,Sayın TUNCAY ÖZCAN başta olmak üzere,fonksiyonel görevlerde bulundukları süre içinde,neler konuşuluyordu Karabük’te,ne hedefler ortaya konulmuştu..
Şimdi bir tek KARDEMİR ve KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Sayın KAMİL GÜLEÇ,çalışıyor,fikir üretiyor,çalmadık kapı bırakmıyor,başkaca herhangi bir çaba gösteren NE KİŞİ,NE KURULUŞ BAŞKAN ve YÖNETİM var ortalıkta..
Karabük kör bir itiş/kakışla zamanını geçiriyor..
Öyle değil mi yani..?

MİLLETVEKİLLERİNİN DE KATILDIĞI “EKONOMİK İSTİŞARE KURULU TOPLANTISINA..” TİCARET VE SANAYİ ODASI MECLİS ÜYELERİ ÇAĞRILDI MI
Dün Karabük TİCARET ve SANAYİ ODASI MECLİS ÜYESİ bir kardeşimiz aradı ve “BEN 3-4 DÖNEMDİR MECLİS ÜYESİ OLARAK GÖREV YAPIYORUM.BU DÖNEM Kİ KADAR BİR UYGULAMAYA HİÇ TANIK OLMADIM..” dedi.
Örneğin EKONOMİK İSTİŞARE TOPLANTISI yapılmış ve MECLİS ÜYELERİ bu toplantıya davet edilmemiş,yalnızca Telefonla “BİR SORUNUZ VARSA BİLDİRİN,GÜNDEME GETİRELİM..” gibi bir yaklaşım sergilenmiş.
TİCARET ve SANAYİ ODASI MECLİS ÜYELERİ HAYLİ TEPKİLİ.
Bu uygulamalar devam ederse,MECLİS ÜYELERİNE gereken önem,gereken duyarlılık gösterilmezse “İLERLEYEN GÜNLERDE ODA BÜTÇESİ ÇOK ÖNEMLİ TARTIŞMALARA SAHNE OLABİLİR.KABUL EDİLMESİ ZORLAŞABİLİR..” gibi yaklaşımlar sergilenebilirmiş..
TİCARET VE SANAYİ ODASI MECLİS ÜYELERİ MÜTHİŞ TEPKİLİ..

6 kişi görüş bildirdi

  1. Önemli degil

    ahmet abi gercekten her yer secim haberleri ile dolu. dediginiz gibi demir celik urunleri disinda tekstilden baska ihracat urunumuz yok gibi heralde degilmi? keske olabilse diyecez ama yatirim yapacak is adamida yok. herkes kendi isini yapmayi tercih ediyor. bu arada gecmis zamanda bahsettiginiz bir eximbank olayi vardi hatirlarsaniz. o trende zonguldaga kaciyor haberiniz olsun. orada chp li genc bir milletvekili varki bu isi koparacak gibi. selamlar.

  2. Coşkun Güven ekmek verdi derken ?

    “Coşkun Güven, İŞKUR Müdürlüğü sırasında,çok sayıda YENİCE insanına ekmek vermiş,iş vermiş bir isim” diyorsunuz da bu görevin bir memuriyet görevi olduğunu unutuyorsunuz. Genel Müdürlükten para gelir , İl Müdürü de kendisine verilen emir ve kanuni düzenlemelere göre bunu dağıtır. Bunun neresi birilerine ekmek vermek, iş vermek oluyor acaba. Veya şöyle sorayım , onun döneminde kemerler sıkılmış olsa ve bütçeden işkura fazla para aktarılmamış olsa cebinden mi ekmek verecekti yenicelilere.. işkur projeleri hükümetin projesidir, coşkun güven in değil.

    Bunun adı olsa olsa “devletin verdiği işi , devletten aldığı maaş karşılığı yaptı” olur. Ama helal olsun maaşı karşılığı yaptığı işi kendi kerameti gibi göstermek konusunda çok mahirmiş arkadaş . Siyasetinden bürokrasisine birçok kişi de buna çanak tuttu ve “şov yapma ,işini yap” demedi/diyemedi yıllardır…

  3. ESKİLER

    KARABÜK RUMUZLU ARKADAŞ HAYALLERİN GÜZEL NASILSA YAPILIYOR BİRŞEYLER. SEN BİLMEZSİN ESKİDEN BELEDİYE MAAŞ ÖDEYEMEZDİ BIRAK BİRŞEYLER YAPMAYI. ŞİMDİ YAPILANLAR KOLAY ZANNETTİĞİNDEN BOL KESEDEN ATIYORSUN. RAFET BAŞKAN OLMASA, ONUN YAPTIKLARINI TAMİR BİLE EDEMEZLER.

  4. İŞKUR 300 KİŞİYE İŞ VERECEK

    İŞKUR 300 KİŞİYİ GEÇİCİ OLARAK İŞE ALICAK ONLARA İŞ VERİCEKMİŞ.BAKIN BAKALIM GİRECEK İNSANLARA KİMLER GİRECEK,NERELİLER GİRECEK İYİ TAKİP EDİN.CHP BELEDİYE BAŞKAN ADAYI İŞKUR ADALETLİ OLSUN DİYOR YA BAKIN BAKALIM ADALET NASIL SAĞLANACAK VE GEÇİCİ İŞYLERE KİMLER GİRECEK.

  5. Kimbilir

    ÇOŞKUN GÜVEN,İŞKUR MÜDÜRÜ İKEN SİYASİLERDEN HABERSİZ KİMSENİN İŞİNİ YAPMADI.SÜLALESİ SOL TABAN OLMASINA RAĞMEN,GELEN TALEPLERİ BİR KERE KORKUSUNDAN DEĞERLENDİRMEDİ.SOLCULARLA YANYANA GELMEYE KORKTU.ONDAN NE KÖY OLUR NE KASABA.

  6. Kenan kaşi

    Bu saaten sonra ekonomi düzelmez gün günden kötü geliyor. Ne yapacaz üretimi teşvik eden fabrika kurmayı söyleyen tarıma hayvancılığa teşvik veren üniversiteleri sırf öğrenciler mezun olup kaldırım mühendisi yetiştirmek yerine bilim fen ahlak ve irfan sahibi öğrenciler yetiştiren kurumlar açarak en önemlisi de Adeleti sağlayarak insanları refah seviyesini insan onuru ile yaşayacak kalkınma seviyesine yükseltecek partiye destek verilmesi şart

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Slow Food hareketi iyi, temiz ve adil gıda için 38 yıldır mücadele veriyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 29.03.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – YETER ADA ŞEKO – Doğal kaynakları korumayı ve temiz gıda üretimini desteklemeyi hedefleyen küresel Slow Food (Yavaş Gıda) hareketinin başkanı Edward Mukiibi iklim krizi ve israfın, gıda konusunda en fazla karşılaştıkları iki büyük sorun olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük gıda hareketlerinden biri olarak kabul edilen Slow Food, “iyi, temiz ve adil gıda” sloganıyla dünya üzerinde 160 ülkede faaliyetler ve farkındalık kampanyaları düzenliyor.

Hareketin çalışmaları hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mukiibi, Slow Food'un 1986'da İtalya'da doğduğunu ve 38 yıldır devam eden serüvenlerinde dünyanın her köşesinden çok sayıda insana ulaştıklarını kaydetti.

Su başta olmak üzere doğal kaynakların ve biyoçeşitliliğin korunması hedefini faaliyetlerinin merkezine aldıklarını belirten Mukiibi, daha iyi bir dünya için çalıştıklarını ve bunu da çevreye ve insana zararı olmayan gıdaların üretimini teşvik ederek, aynı zamanda sorumlu tüketim ve sorumlu üretim bilincini aşılamaya çalışarak gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Slow Food ağı içerisinde çiftçilerden şeflere, öğrencilerden aktivistlere, devletlerden uluslararası organizasyonlara kadar gıda konusunda harekete geçmek isteyen milyonlarca kişiyle çok sayıda kurum ve kuruluşun yer aldığını bildiren Mukiibi, “Sadece maddi olarak destekleyen 100 binden fazla üyemiz var. Ama bu herkesin maddi olarak katkıda bulunmak zorunda olduğu anlamına gelmiyor. Aslında paranın satın alabileceğinden çok daha fazlasını yapan topluluklar var. Buna biyoçeşitliliği koruyan yerel toplulukları örnek gösterebiliriz.” dedi.

Edward Mukiibi, hareketin sadece gıda ürünlerini değil gıdanın getirdiği kültürü de korumaya çalıştığını, bu nedenle gıdanın nasıl tüketildiği, hangi tekniklerle pişirildiği ya da nasıl korunduğu üzerine de çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

– Nuh'un Gemisi Projesi

Yok olma tehlikesi altında bulunan bitkisel ve hayvansal ürünleri çevrim içi katalogda bir araya getirdikleri “Nuh'un Gemisi” projesine değinen Mukiibi, “Bu katalogda yalnızca bilimsel veriler bulunmuyor. Kültürel, organoleptik, geleneksel bilgilerle ürünlerin hazırlanması sırasında kullanılan teknikler ve bölgeyle olan bağları da yer alıyor.” diye konuştu.

Proje kapsamında bugüne kadar dünyanın her yerinden 5 bin 300 ürünü korumaya çalıştıklarını dile getiren Mukiibi, şöyle devam etti:

“Bu projede büyük tufan yaşandığında türleri yok olmaktan kurtaran Nuh’un Gemisi'nden esinlendik. Aslında bugün de yine o büyük tufan genetik, kültürel ve geleneksel erozyonla burada. Günümüzde yerel ve geleneksel gıdalar gen aktarımı, gen korsanlığı gibi çeşitli problemle karşı karşıya. Slow Food hareketi ise gıda kültürümüzü korumaya çalışıyor.”

Proje dahilindeki türleri kendi coğrafyalarında korumaya çalıştıklarının altını çizen Mukiibi, iklim değişikliği sonucu artık beslemesi ekonomik olarak tercih edilmeyen, bu nedenle de popülasyonları giderek azalan hayvanları çeşitli teşvikler ve projelerle yeniden tercih edilebilir hale getirdiklerini, bitkiler konusunda ise özelikle yerel gruplar arasında tohum bankaları oluşturduklarını ve tohumların kullanılması için çeşitli ağlar geliştirdiklerini anlattı.

“Afrika’nın Bahçeleri” adlı bir diğer projelerinde, kıtada giderek yaygınlaşan endüstriyel gıda üretimine karşı bir alternatif oluşturmaya çalıştıklarından bahseden Mukiibi, şunları söyledi:

“Afrika’nın geleneksel gıda üretim yöntemlerini korumak istiyoruz. Bunu gerçekleştirmek için yerel toplulukları agroekolojik yöntemler çerçevesinde tarım yapmaya teşvik ediyor, konu üzerine eğitim programları düzenliyor, gruplar arasında koordinasyon kurarak bilgi aktarımı sağlıyoruz. Proje 2010 yılında Uganda, Kenya ve Tanzanya'daki birkaç bahçeyle başladı. Bugün Afrika kıtasının çeşitli yerlerinde 5 binin üzerinde bahçe oluşturulmuş durumda. Sosyal medyada her gün yeni bir katılımcının daha kendi bahçesini açtığını görüyoruz.”

– “Üretimde iklim değişikliği, tüketimde israf en büyük sorunlar”

Tüm projelerinde üretim süreçlerinde karşılaştıkları en büyük problemin iklim değişikliği olduğunu ifade eden Mukiibi, özelikle sıcak hava dalgaları, ani yağışlar sonucu yaşanan sel felaketleri gibi aşırı hava olaylarının gıda üretimini zorlaştırdığını vurguladı.

Mukiibi, “Tüm bu yaşananlar gıdaya erişimimizi, gıda güvenliğimizi ve bizim açımızdan yağmuru merkeze almış tarım sistemimizi etkileyecek. İklim kriziyle mücadelede geniş kapsamlı iklim değişikliği adaptasyon çalışmaları yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tüketim noktasında karşılaştıkları en büyük problemin ise gıda israfı olduğu bilgisini paylaşan Mukiibi, “Küresel gıda üretiminin neredeyse yarısı tabağımıza ulaşamadan israf ediliyor. Bununla birlikte enerji, kaynak, çiftçilerin o ürünleri üretirken harcadıkları zaman da israf edilmiş olunuyor yani gıda israfı tabağımızın çok ötesinde. Çünkü bir ürün yetiştirirken çok fazla su kullanıyorsunuz, topraktan çok fazla besin maddesi alıyorsunuz. Bunların hepsi israf ediliyor. Gıdaya yapabileceğiniz en büyük saygısızlık onu israf etmek. Ayrıca gıda israfı, doğaya da bir saygısızlık.” değerlendirmesini yaptı.

Özelikle gençlerin önlerine gelen tabağın hikayesini bilmediğine ve daha çok israf ettiğine dikkati çeken Mukiibi, Slow Food olarak bu farkındalığın kazandırılması için her yıl Nisan ayını “gıda israfı ile mücadele ayı” olarak belirlediklerini sözlerine ekledi.