Her Telden (21.Ağustos.2019)

Her Telden (21.Ağustos.2019)

Yayın: 21.08.2019 01:24
Paylaş:
A+ A-

KARDEMİR “HENÜZ SERİ ÜRETİME GEÇEMEDİĞİ TREN TEKERLEĞİ FABRİKASI İLE..” İLGİ ÇEVRELERDE BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR VE ZİYARETLER..
KARDEMİR henüz, tren tekerleği noktasında,seri üretime geçemedi,ancak,deneme üretimi devam ediyor ve en geç YIL SONUNA KADAR seri üretimin başlayacağına işaret ediliyor.
BU YATIRIM,İLGİLİ ÇEVRELERDE,BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR.
Örneğin dün bir Heyet KARDEMİR’İ ziyaret etti ve deneme üretimi başta olmak üzere,TREN TEKERLEĞİ üretimi yapacak tesis gezildi,gezdirildi geleceğe yönelik bilgilendirmeler yapıldı.
Bilindiği gibi VEYSEL ATASOY FİLYOS VADİSİ PROJESİ kapsamında LİMAN BÖLGESİ-ENDÜSTRİ BÖLGESİ ve SERBEST BÖLGE adı altında ayrı/ayrı ÜÇ BÖLGE var.
SERBEST BÖLGE faaliyete geçtiğinde ÇİN burada LOJİSTİK ÜS kuracak yolunda bilgiler veriliyor,ÇİN BÖYLE BİR LOJİSTİK ÜS kurarsa.Uzak ASYA Ülkeleri ile AVRUPA ve ORTA DOĞU Ülkeleri arasında ki DEMİRYOLU taşımacılığı ile ilgili gündemde olan TRANS ASYA DEMİRYOLU yatırımı yapılıyor.
Ülkemiz TRANS ASYA DEMİRYOLU ağına dahil edilebilir..
O zaman TREN TEKERLEĞİ çok önemli bir üretim alanı olacak,Ülkemiz ve KARDEMİR bu alanda önemli bir oyuncu haline gelecek,o nedenle bazı heyetler gelip gelişmeleri yerinde görüyorlar..
KARDEMİR Yönetimi ve Profesyonel kadrosu bu işe büyük önem veriyor..
Seri üretim,bu yıl sonuna başlayacak..

KARABÜK “ÇOK ÖNEMLİ BİR FAY HATTI OLARAK GÖRÜLEN/GÖSTERİLEN ÇERKEŞ/GEREDE HATTINA KUŞ UÇUŞU 40 KİLOMETRE..” ADATEPE
Karabük,bu Ülkenin en önemli deprem kuşağı olarak gösterilen ÇERKEŞ/GEREDE FAY HATTINA 40 kilometre mesafe de,yani çok önemsenmesi gereken bir konuma sahip.
BU FAY HATTI EN SON 1944 YILINDA HAREKETLENMİŞ..
Karabük KUŞ UÇUŞU 40 KİLOMETRE UZAKLIKTA.
O nedenle DEPREME KARŞI çok/çok uyanık olmak gibi bir keyfiyetimiz var.
Bakın KARABÜK ve DEPREM kelimeleri yan/yana gelince,bütün gözler,özellikle,BAZI MAHALLELERE ÇEVRİLİYOR ve bunların başında da ADATEPE Mahallesi geliyor..
ADATEPE Mahallesi’nin bir bölümü KENTSEL DÖNÜŞÜM kapsamında yenilendi,yenilenme çalışmaları da devam ediyor,ancak,bir bölümünde ESKİ KONUT SAHİPLERİ ile gerekli anlaşmalar sağlanamadı..
Buralar aynen duruyor ve can/mal güvenliği açısından hayli sıkıntılı bir durum yaşandığı orta da,ADATEPE Mahallesi,100.Yıl ve BEŞBİNEVLER Mahalleleri başta olmak üzere,çok ciddi önlemlerin alınması gereken Bölgeler var.
KARABÜK BELEDİYESİ ilgili birimleri gerekli önlemler üzerinde mi..?
Böyle bir çalışma var mı..?

CHP KARABÜK İL KONGRESİ HAKKINDA GÖRÜŞ VEREN “CHP’Lİ BİR KARDEŞ;MİLLET İTTİFAKINA İHANET EDENLER NE YÜZLE ÇIKIYORLAR..”
CHP Karabük İl Kongresi için kulis çalışmalarına, erken, başlandığına işaret eden CHP’Lİ bir Kardeş “MEVCUT İL BAŞKANI VE İL YÖNETİMİNE KARŞI OLAN İSİMLER GÖZE ÇARPIYOR..” şeklinde bir değerlendirme yaptı.
Daha sonra da “BAKIYORUM,YEREL SEÇİMLERDE CHP/İYİ PARTİ İTTİFAKINA OY VERMEYEN,VERİLMEMESİNİ İSTEYEN BAZI İSİMLER,MEYDANA ÇIKMIŞLAR,GÖREVE TALİP OLAN İSİMLER ADINA KULİS YAPIYORLAR..” dedi.
Bunların İL KONGRESİ’NDE konuşulacağına dikkat çekti..
“ŞİMDİ,BU İNSANLAR SURETİ HAKTAN GÖRÜNÜYORLAR VE MARZİNÇ’DEN ALINAN PARADAN,OLAĞANÜSTÜ KONGRE İÇİN TOPLANAN İMZA OLAYINDAN SÖZ EDİYORLAR.PEKİ İTTİFAKA KENDİ İHANETLERİ NE OLACAK..?” falan gibi değerlendirmeler de bulundu.
CHP’Lİ bu kardeş “EĞER CHP’Lİ BİLİNENLER 31 MART GÜNÜ,KARABÜK’TE İTTİFAKA İHANET ETMESELERDİ,CHP EN AZINDAN BELEDİYE MECLİSİ ÜYE SAYISINI ÇOK ARTTIRIRDI.BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NI KAZANMASI BİLE SÖZ KONUSU OLURDU..” gibi bir değerlendirme yaptı.
O nokta da,mevcut İl Başkan ve Yönetiminin de “ETKİN BİR ÇALIŞMA GÖSTEREMEDİĞİNİ..” ileri süren O CHP’Lİ Kardeş Milletvekili Sayın HÜSEYİN AVNİ AKSOY’U DA eleştirerek “TOPLUMSAL BİR ÖZGÜL AĞIRLIĞI YOK,PARTİ İÇERİSİNDE DE BİR AĞIRLIĞI YOK..” gibi eleştiriler getirdi.
CHP KARABÜK İL KONGRESİ ÇOK HAREKETLİ GEÇECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR..

5000 EVLER BÖLGESİ’NE “KADIN/DOĞUM/ÇOCUK HASTANESİ YAPILACAK MI..?” KARABÜK’E YENİ HASTANE KAZANDIRILACAK MI NE OLUR..?
Biliyorsunuz,KARABÜK’TE DEVLET Hastanesi,KADIN/DOĞUM/ÇOCUK Hastanesi ve SSK Hastanesi vardı bunlar yıktırıldı,yerine ŞİRİNEVLER EĞİTİM/ARAŞTIRMA Hastanesi yapıldı.
Şimdi 5000 EVLERE HASTANE YAPIMI GÜNDEM DE..
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Rektörü Prof.Dr.Sayın REFİK POLAT,o civarda yapımı sürdürülen SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Binasını SAĞLIK BAKANLIĞI’NA verebileceklerini söylüyor.
Bunun için tek şartı “BU BİNA KADIN/DOĞUM/ÇOCUK HASTANESİ OLARAK..” kullanılırsa verebiliriz/verebilirim noktasında ve çevrede ki Mahalle MUHTARLARI olayı yakından izliyorlar..
Öte yandan ; KARABÜK DEVLET HASTANESİ üzerinde duranlar var.
Karabük’e bir Devlet Hastanesi şart görüşünde olanlar var ve bunlar “ŞİRİNEVLER EĞİTİM/ARAŞTIRMA HASTANESİ OLARAK,YALNIZCA TIP FAKÜLTESİNE HİZMET VERMELİ..”görüşündeler..
Bu düşünceler sizce hayata geçebilir mi..?
KARABÜK BÖYLESİNE GÜÇLÜ BİR İRADEYE SAHİP Mİ..?
Ne dersiniz..?

“YENİCE’DE SAKLI CENNETİN YOLU,ŞEKER KANYONU..” ADI ALTINDA VE SATUK KÖYÜ CİVARINDA DÜZENLENEN FESTİVALİN ANLAMI…!!
YENİCE İlçesinde çok önemli gelişmeler yaşanıyor,geçtiğimiz süreçte yaşananlar unutulmadı,bu kez daha radikal,daha keskin hareketleri tetikleyebilecek bir dizi gelişmelere imza atılıyor.
Efendim KÖYLERE HİZMET GÖTÜRME Birlikleri var,bu Birlikler İlçelerde hizmet yapmaya gayret ediyorlar ve YENİCE İlçesinde KAYMAKAMLIK ve KÖYLERE HİZMET GÖTÜRME Birliği FESTİVAL düzenlemiş.
“YENİCE’DE SAKLI CENNETİN YOLU,ŞEKER KANYONU..” gibi bir de süslüce isim verilmiş düzenlenecek FESTİVALE,doğrusu biz bir anlam veremedik,ne biçim bir anlayışla böylesi bir FESTİVAL düzenlenecek.
SATUK Köyü civarında başlatılacakmış FESTİVAL,UZUNKUM denilen civardan başlayacakmış,yani YENİCE İlçesine de,ŞEKER KANYONU’NA DA belirli uzaklıktan başlayacakmış.
Herhalde “UZAKTAN GELEN DAVULUN SESİ HOŞ GELİR..” mantığından mı yola çıkılıyor nedir,FESTİVALİN start alacağı yerin,ne YENİCE İlçesi ile ne ŞEKER KANYONU ile pek bir yakınlığı yok..!
Her ne hal ise artık,YENİCE’DE çok önemli bir HAZIM SORUNU VAR..
Bu “HAZMEDEMEMEK SORUNU..” nedeni ile olaylar tırmandırılıyor.
Olan,YENİCE İLÇESİ’NE oluyor dersek,yalan mı olur..?

YENİCE BELEDİYESİ “YENİCE TURİZM FESTİVALİ…” İÇİN ÇALIŞMALARINI BAŞLATTI VE HER İKİ FESTİVAL DE PROVOKASYONLARA KAPATILMALI.!
YENİCE Kaymakamlığı ve Köylere Hizmet Götürme Birliği kanalı ile “YENİCE’DE SAKLI CENNETİN YOLU,ŞEKER KANYONU..” adı altında bir FESTİVAL düzenlenmesine çalışılıyor..
Galiba bazı ORMAN KOOPERATİFLERİ DE maddi destek vermiş.
FESTİVAL her ne kadar YENİCE ve ŞEKER KANYONU isimlerini kullanıyorsa da, UZUNKUM/SATUK Köyü civarında yapılacak,daha sonra YENİCE Merkezi’ne intikal ettirilecekmiş.
Buna karşılık YENİCE BELEDİYESİ’NİN çok önemli bir ORGANİZASYONA imza atmak için,gerekli hazırlıklara başladığına ilişkin bilgiler veriliyor ve YENİCE TURİZM FESTİVALİ için çok önemli çalışmaların,ciddi mesafeler aldığına işaret ediliyor.
ÇOK TANINMIŞ SANATÇILAR İLE TEMASLAR KURULMUŞ.
FESTİVAL YENİCE Merkezinde düzenlenecek ve YENİCE ESNAFI,TİCARET ERBABININ kazanç sağlaması için YENİCE Merkezinde başlayıp /bitirilecekmiş..
Bu FESTİVALLER her türlü provokasyona açık organizasyonlar olabilir..
KOLLUK GÜÇLERİNİN işi hayli yoğun olacak demektir..

KARABÜK BELEDİYE BAŞKANI SAYIN RAFET VERGİLİ “SÖZ VERDİĞİMİZ ÇOK ÖNEMLİ PROJELERİMİZİN HAZIRLIKLARINI YAPTIRIYORUZ..” DİYOR
Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ 31 Mart Yerel Seçimleri sırasında SÖZÜNÜ VERDİĞİ PROJELERİN hazırlık çalışmalarına devam ettiklerini söylüyor.
ÇOK CİDDİ BİR ÇALIŞMA DÜZENİ İÇİNDEYİZ görüşünde.
Örneğin KESİNTİSİZ KARAYOLU için uzmanların çalıştığını söylüyor.
SAĞLIK MERKEZİ içinde aynı yoldan gidiliyormuş.
Gençlere,öğrencilere yönelik olarak düşünülen BİLİM/TEKNOLOJİ Merkezi dahil olmak üzere,bütün hazırlıkların sürdüğüne işaret ediyor Sayın RAFET VERGİLİ ve bu hazırlıkların biraz zaman alabileceğinden söz ediyor.
Bu arada BULAK KANYONU SPOR VADİSİ Mahkeme sonuçlarını bekliyor.
Kalan bölümler ihale edilecek,çalışmalar başlayacak.
Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ,bu tür devasa projelerin hazırlık aşamasına değiniyor ve çok ciddi,çok titiz bir hazırlık evresi yapılmadan,bu işlere başlamanın mümkün olmadığından söz ediyor..
SÖZÜ VERİLEN projeler süreç içinde bir/bir hayata geçirilecek diyor.

KARABÜK BELEDİYE BAŞKANI Sayın RAFET VERGİLİ “KARDEMİR ELBET BENİM HEP/HER ZAMAN İLGİ ALANIMDA OLACAK VE YANLIŞLARI…”
Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ,Karabük’ün OLMAZSA OLMAZI olarak değerlendirilen KARDEMİR hakkında çok önemli görüşler dile getiriyor ve bunları gerek MUHATAPLARINA bire/bir,gerekse Kamuoyu karşısında açıkça konuşup,düşüncelerini söylediğine işaret ediyor.
“KARDEMİR ELBET BENİM HEP/HER ZAMAN İLGİ ALANIMDA OLACAK..”
Bunu, Karabük Belediye Başkanı olarak kendisinin görevleri arasında gördüğünü söylüyor ve geçtiğimiz süreçte “HAKİM HİSSEDAR GRUPLAR ARASINDA ..” uzlaşma,eskisi gibi birliktelik için çaba gösterdiğine vurgu yapıyor Sayın VERGİLİ.
Gördüğümüz kadarı ile bu konuda umutları hayli azalmış..
HAKİM HİSSEDAR iki Aile arasında,eski samimiyetin,eski uzlaşının kurulması yolunda ki umutları hayli azalmış ve “KARDEMİR ÇOK ÖNEMLİ SINAİ KURULUŞ.BURAYA BAĞIMSIZ YÖNETİM KURULU ÜYESİ OLARAK SİYASETİN GİRMESİ ÇOK YANLIŞ OLUR.AMA NE YAZIK Kİ..” diyor..
“BEN DÜŞÜNDÜKLERİMİ KAMUOYU İLE PAYLAŞIRIM.SÖZÜMÜ ESİRGEMEM..”
Sayın RAFET VERGİLİ bunları,açık bir dille söylüyor..
Hakim hissedar ailelerin birlikteliği noktasında umutları hayli azalmış..
En azından biz öyle gördük.

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF.DR.SAYIN REFİK POLAT “DÜNYANIN EN GÜÇLÜ 1000 ÜNİVERSİTESİNDEN BİRİSİ OLMAK HEDEFİMİZ..”
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Rektörü Prof.Dr.Sayın REFİK POLAT,çok önemli bir hedefe kilitlenmiş görünüyor ve “DÜNYANIN EN GÜÇLÜ,EN BÜYÜK 1000 ÜNİVERSİTESİ’NDEN BİRİSİ OLMAYA ÇALIŞIYORUZ..” diyor.
Bu nokta da,en büyük kriterlerden birisi “ÇIKARTILAN YAYINLAR..” olduğuna işaret eden Rektör Sayın REFİK POLAT,bu konuda hiçbir sıkıntıları olmadığına işaret ediyor,diğer kriterleri de tutturmaya çalıştıklarından söz ediyor.
Özellikle Orta Doğu ve Afrika Ülkelerinden gelen öğrencilere dikkat çekiyor ve bu Öğrencilerin “GELECEK YILLARDA,KENDİ MEMLEKETLERİNDE ÜLKEMİZİN BİRER FAHRİ BÜYÜKELÇİSİ..” olacağına özellikle vurgu yapıyor.
Bu Öğrencilerin ÜNİVERSİTEYE maddi katkılarını gündeme getiriyor.
“KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ÇOK İYİ YOLDADIR…” bilgilerini veriyor.

12 kişi görüş bildirdi

  1. önemli degil

    ahmet bey oncelikle karabük 1. derece deprem kusaginda olmasi nedeniyle her an tehlike altinda oldugu kesindir. fakat yoneticilerimiz bu tur afetlere hazirmidir bilemeyiz. sizde soruyorsunuz acaba belediye gerekli onlemleri aliyormu diye? ama bu soruyu belkide onlarca yil once ozellikle daha toplu konutlar yeni yapilmaya baslandiginda sorulsaydi daha guzel olurdu. ipin ucu kacti. ne yapacak bu saatten sonra. belki hizli bir sekilde binalarin dayanikliligi olcturulup kolonlarda kuvvetlendirme yapilabilir. oda parasal guc gerektirir..is isten gecmeden bir seyler yapilabilir diye dusunuyorum. yoksa halimiz gercekten harap olur. birde insanlar bilmeli ki her deprem belirli araliklarla kendini tekrarlama özelligine sahiptir. eninde sonunda bu olay yasanacak. ha bir gun sonra, ha 10 yil sonra. vah tuh dememek dilegiyle.

  2. Gerçek

    Besbinevlere inşallah hastane geri gelir yoksa siyasilerin önüne büyük bir sorun olarak her zaman çıkar dillendirilir zararın neresinden dönersin kârdır derler atalarımız

  3. Kanyon park

    Kanyon park için beklenen yazı hakkında neden zaman verilemiyor rafet başkan çok istekli olsa bu konuda ortalığı ayağa kaldırmazmıydı.6 aydır neden yazı gelmiyo projelerimi bitiremiyorum die ulusal kanallara bile çıkardı bence.

  4. Genemi O Avukat

    Ahmet Bey
    CHP içinde o avukat’ın hırsı bitmiyor
    il başkanı oluyor ilçe başkanı oluyor belediye başkan adayı oluyor milletvekili adayı oluyor Genel Merkez yöneticiliğine aday oluyor
    ne HİKMETSE HİÇ BİRİSİNE SEÇİLEMİYOR.
    Bir durup düşünse bu halk beni niye seçmiyor dese.
    bir sorgulasa.
    duyuyoruz ki gene aday olacakmış Milletvekili adayı olmak için İl başkanlığına aday olacakmış hayret.
    hedef il başkanlığı ya hedef milletvekilliği ya ALAMAZSSINIZ.
    Doktor Avni Aksoy’un seçilmek için aldığı oylar CHP’nin değil kendi şahsına verilen oylar.
    bunu böyle bilin
    doktor yerine bir başkası aday olursa alacağı oy geçtiğimiz seçimlerde alınan 22.000 oy olur
    o da yetmez.
    bilin istedim

  5. KARABUK

    SAYIN BELEDİYE BAŞKANIMIZ YAPAMADIĞI PROJELERE KILIF UYDURMAYA ÇALIŞIYOR BENCE,ÇÜNKÜ SEÇİM DÖNEMİNDE VERDİĞİ VAATLERİN HİÇBİRİNEBAŞLAMADI DAHA,KESİNTİSİZ KARAYOLUNU MERKEZİ HÜKÜMET YAPACAK DİĞER PROJELERİDE YAPMASI İMKANSIZ,ÇÜNKÜ EMEKLİLER EVİ YAPIYORUM DİYE ANKARA CADDESİNİN OLDUĞU YERE YAPTIRDIĞI PROJE DE YARIM BIRAKILMIŞ VAZİYETTE ÖYLECE DURUYOR. KALDIRIMLARDA OTLAR AĞAÇLAR HER TARAFI SARMIŞ BUNLARI BİÇEN BUDAYAN HİÇBİR BELEDİYE GÖREVLİSİ OLMAZMI YAHU,WATSAPP HATTINDAN DEFALARCA BELEDİYEYE BİLDİRDİM İLGİLİ BİRİME HABER VERDİK DİYORLAR ANCAK TEMİZLENDİĞİ, BUDANDIĞINI GÖRMEDİM ŞİMDİYE KADAR.ŞEHİR MERKEZİNDEKİ ÇÖPLER BİLE YETERİ KADAR TOPLANIP SÜPÜRÜLMÜYOR,KORDON PARKIN BULUNDUĞU ALANIN HER TARAFINI OTLAR KAPLAMIŞ,BELEDİYENİN BİR YETKİLİSİ BURADAN HİÇ GEÇMEZMİ,ANLAMIŞ DEĞİLİM.BENCE SAYIN BELEDİYE BAŞKANI BASININ KARŞISINA ÇIKTIĞI ZAMAN BELEDİYE HİZMETLERİ İLE İLGİLİ BİLGİLER VERMELİ, KARDEMİR İN SORUNLARI İLE FAZLA KAFA YORMASIN,KARDEMİRİN SORUNLARINI SİYASİLER VE KARDEMİR YÖNETİMİ ÇÖZER.

  6. 5000 evler

    Hastane olayı 4 yıl daha sürer bunu yazın bi kenara yani bidahaki vekil seçim öncesi olay netleşir seçim kozu olarak kullanılır yani beklememiz lazım karabükte projeler işler seçimden seçime hızlandığından bana göre seçimi bulur bu iş.gönül ister hemen olsun herkes rahat nefes alsın ama karabükte işler kablumbağa hızıyla ilerliyor.örneğin;Araç çayı Dsi yapacak mı yapmayacak mı,kesintisiz yol karayollarına takulacak mı ,kanyon park olayı yargıdan yazı kaç yıl sonra gelecek ,bir sürü olay beklemede

  7. Proje

    Karabükte bence basın biraz daha etkili olsa karabükte işler biraz daha hızlanır Ahmet Gölbek gibi sürükli karabük sorunlarını karabükte ne kadar tv basın mensubu varsa hergün dile getirmesi lazım kormadan cesurca

  8. mesut

    sn.golbek seker kanyonuna hes yapanlar nasil oluyorda senlikte yapiyor

  9. Genemi o avukat derken

    Sevgili Dostum gene mi o avukat demişsin söz ettiğin kişi Erdoğan Dinçer ise o her dönen CHP ye emek vermiştir.
    Aday olmak tabiki hakkıdır

  10. Aksoy mu Dincer mi

    CHP kocaman bir parti
    Ülkeyi kuran parti ancak öyle bir sıkışmış ki
    Hala 65-70-75 yaşındaki adamların bir şey olacam hırsı ile parti iktidar olsun diyenler arasına sıkışmış durumda.
    Ey İsmail Yılmaz
    Ey Erdoğan Dinçer
    Ey bayram Karadağ
    Ey Abdullah Çakır
    Parti emekliler derneği mi
    Hepimiz de 60 yaşın üstündesiniz.
    Çekin elinizide parti iktidar olsun.
    Yeni gençler siyaset yapsın

  11. Basak dinc

    Aksoy ve Dinçer den başka kimse yok mu.

  12. YILMAZ ASLAN

    Karabük Üniversitesi bu yönetim anlayışı ile değil ilk 1000 ilk onbinde dahi olamaz. Çünkü kağıt üzerinde üniversitede görünen ama Karabük e hiç gelmeyen onlarca yüzlerce hoca varken çok zor….

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hong Kong’da tek kullanımlık plastik yasağı yürürlüğe girdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 23.04.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

HONG KONG (AA) – Hong Kong'da çevre kirliliğini azaltmak amacıyla tek kullanımlık plastiklere getirilen yasak yürürlüğe girdi.

Hong Kong Çevre Koruma Departmanının resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, tek kullanımlık plastiklere yönelik yasağın başladığı bildirildi.

Büyük gıda üreticisi ve tüketicisi olması nedeniyle çok miktarda plastik ve straforun tüketildiği Hong Kong'da bu alanda getirilen yasağın bugünden itibaren geçerli olacağı kaydedildi.

Yeni yasa kapsamında çatal, bıçak, pipet ve tabak gibi tek kullanımlık ürünlerin satılamayacağı ve dağıtılamayacağı ancak yasağın paket servislerde kullanılan plastik gıda kapları ve bardaklar için henüz geçerli olmadığı belirtildi.

Yasağın seneye uygulanması beklenen ikinci aşamasında paket servis de dahil tek kullanımlık tüm plastik ürünleri kapsayacağı vurgulandı.

Geçiş sürecinde 6 ay mühlet verilen restoranların birçoğunun yeni önlemi uygulamaya başladığı kaydedildi.

– “Plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti iki katına çıkarıyor”

Hong Kong'daki Kuen Fat Kitchen restoranının sahibi Kitty Chan, artan maliyetlere dikkati çekerek, “Tek kullanımlık bir çatal bıçak setinin küçük bir değişiklik olduğunu düşünebilirsiniz ancak plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti iki katına çıkarıyor. Dolayısıyla yiyecek ve içecek sektörü için pek de dostane değil.” dedi.

Çevreci örgüt Greenpeace, plastik çatal bıçak takımlarının, Hong Kong'da tek kullanımlık poşetlerden sonra en büyük plastik atık kaynağı olduğunu ancak birçok işletmenin ambalajlarını iyileştirmek yerine yeni kurallara uymak için doğal kaynaklardan yapılmış alternatif plastiklere yöneldiğini açıkladı.

Greenpeace üyesi Leanne Tam, her türlü plastik yasağı politikasının, halkı maddeden uzak durmaları yönünde etkilemeyi amaçlaması gerektiğini dile getirerek, “Hükümete tek kullanımlık yerine yeniden kullanılabilir ürünleri teşvik etmek için daha fazla kaynak ayırması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Sorunun temelini çözmenin yolu budur.” diye konuştu.

Hong Kong hükümetinin 2022 rakamlarına göre şehir, günde 11 bin 128 ton katı atık imha ediyor, bunların 2 bin 369 tonunu plastikler oluşturuyordu.

Hong Kong'da atıkların yok edilmesi için 3 düzenli katı atık depolama sahası bulunuyor fakat hükümet, bu sahaların 2026 yılına kadar dolmasını öngörüyor.

Hong Kong, 1 Ağustos'tan itibaren evleri, restoranları ve tüm işletmeleri attıkları çöpler için ödeme yapmaya zorlayacak katı atık ücretlendirmesini uygulamayı planlıyor ancak uygulamayla ilgili lojistik sorunu henüz çözülemedi.