Her Telden (23.Şubat.2018)

Her Telden (23.Şubat.2018)

Yayın: 22.02.2018 21:43 |Güncelleme: 23.02.2018 08:39
Paylaş:
A+ A-

SAFRANBOLU TÜRKER İNANOĞLU İLETİŞİM FAKÜLTESİ İÇİN “ÇOK ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞANDI..” VE KONU ARTIK KESİNLEŞTİ,PEKİ DARISI..!!
Safranbolu TÜRKER İNANOĞLU İLETİŞİM FAKÜLTESİ’NİN yapımı artık kesinleşti sayılır,yer sorunu çözüldü ve sorunun büyük bölümü çözülmüş oldu,şimdi sıra Sayın İNANOĞLU’NUN inşaatları başlatmasında..
Safranbolu çok şanslı bir Kent.
Şansı elbet ki TARİHSEL GEÇMİŞİNDEN ve O tarihsel geçmişin,biçimlendirdiği TOPLUMSAL YAPISINDAN,İNSAN YAPISINDAN kaynaklanıyor,bu anlamda Sayın ŞEFİK DİZDAR,Sayın KIZILTAN ULUKAVAK,Sayın TÜRKER İNANOĞLU,Sayın AYTEKİN KUŞ,Sayın AHMET SOYKÖK,Sayın YILMAZ KAVUŞTURUCU gibi Sayın İSMET ZÜHTÜ SARAÇOĞLU gibi, o tarihsel geçmişin, rafine insanları her Kentte bulunur mu..
Ve bir anda aklımıza gelen bu isimler,bir anda aklımıza gelmeyen,unuttuğumuz bunlar gibi,o tarihsel geçmişin imbiğinden süzülüp gelmiş,o tarihsel sürecin günümüze yansıttığı, güzel insanlar,rafine insanlar,başka Kentlerde bulunur mu..?
Bakın SAFRANBOLU BU İNSANLARLA NELER KAZANIYOR..
Ünlü Sinema yapımcısı Sayın TÜRKER İNANOĞLU,Doğum yeri olan Safranbolu İlçesine İLETİŞİM FAKÜLTESİ yaptıracak,aslında O Tarihsel süreci yaşamamış,o imbikten geçmemiş,Akademik Kariyeri o kültürün,o anlayışın yanına bile yaklaşamayan bir çok insan Sayın TÜRKER İNANOĞLU’NA nasıl bakmıştı.?
FAHRİ DOKTORA sürecinde yaşanan gel/gitleri,en iyi bilen isim Sayın YILMAZ KAVUŞTURUCU oldu ve o süreçte birçok şeyi paylaştık kendisi ile olaya,ortaklaşa tepki koyduk.
Neyse,sözün özü SAFRANBOLU İLETİŞİM FAKÜLTESİ kesinlik kazandı..

YAŞANAN O ÜZÜCÜ TRAFİK KAZASI VE KARDEMİR İŞYERLERİNDE ÇALIŞAN 4 İŞÇİNİN VEFATI,ÇELİK-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI’NIN TUTUMU
Bilindiği gibi KARDEMİR VARDİYA TAŞIMA Aracı trafik kazası yaptı ve daha önce 3 işçi ile,Taşıtı kullanan Şoför vefat etti,şimdide ağır yaralanan bir işçi kardeşimiz daha vefat etti.
İNSANIN GERÇEKTEN İÇİ ACIYOR..
Geride kalanlarına sabır,metanet ve başsağlığı diliyoruz.
Özellikle KARDEMİR İşçilerinin cenaze törenlerine,evine ekmeği bu insanların verdiği Sendika Aidatlarından götüren bazı Sendikacıların katılmaması büyük eleştiriler almıştı.
Özellikle ve özellikle,ÇELİK-İŞ Sendikası Genel Başkanı Sayın YUNUS DEĞİRMENCİ,bu cenaze törenlerine neden katılmadı,insanlar halen böyle bir soruya mantıklı cevap bulamadılar iyi mi..?
KARDEMİR İŞÇİSİ,BU DURUMU ÇOK CİDDİ BİÇİMDE ELEŞTİRİYOR..
Hatta çok/çok ağır eleştiriyor,HERKESİN HABERİ OLSUN..!!

KARABÜK BELEDİYE BAŞKANI SAYIN RAFET VERGİLİ’NİN GÜNDEME GETİRDİĞİ “MARZİNÇ NOKTASINDA..” ÇED RAPORU SIKINTILI MI ACABA..?
Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ,geçtiğimiz aylarda KARABÜK’TE HAVA/SU/ÇEVRE kirliliği olayından yola çıkarak ve çok/çok haklı biçimde MARZİNÇ Tesisini gündeme getirmişti.
Sayın VERGİLİ bu olayı gündem yaparken,zaman/zaman “VALİ,CUMHURİYET SAVCISI,ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ..” gibi etkili ve yetkili makamlara da göndermeler yapmış,göreve çağırmıştı.
Sayın VERGİLİ BU KONULARDA HAKLI BİR FERYAT İÇİNDEYDİ..
Şimdi düşünün MARZİNÇ’İN aldığı bir ÇED RAPORU var ve alınan ÇED RAPORUNUN bir bölümünde “BU YATIRIMDA YAPILACAK..” taahhüdü veya sözü verilen “ATIK MADDE CURUF YENİDEN İŞLENEREK SÜNGER DEMİR ELDE EDİLECEK..” yatırımı yapılmadı/yapılamadı..
O ZAMAN,ÖRNEĞİN “ALINAN ÇED RAPORU,HALEN GEÇERLİ Mİ..?”
ÇED RAPORUNDA sözü edilen “SÜNGER DEMİR TESİSİ KURULAMADIĞI İÇİN..” Tesisin Atık Maddesi CURUF SIRA DAĞLAR GİBİ YIĞILDI kaldı ve bu curufun insan sağlığına tehlikeli olduğu da yeni GEÇEN SÜREÇTE açıklanmıştı.
CURUF, ŞU AN,KARABÜK DIŞINA TAŞINIYOR..
Taşıma vasıtaları,taşıma şekli Yönetmeliklere uygun mu,o ayrı bir konu..
Alınmış olan ÇED RAPORU halen geçerli mi acaba,İLGİLİ MERCİLER ne derler ki..?

MARZİNÇ “İNSAN SAĞLIĞI İÇİN TEHLİKELİ MADDELER İÇEREN..” PROSES SUYU İÇİN ARITMA TESİSİ YAPACAKMIŞ VE KARADENİZ’E KADAR..!!
Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ,geçen süreç içinde ÇOK ÖNEMLİ TAHLİL LABORATUARLARINA yaptırdığı analizler sonucu MARZİNÇ Üretimi sırasında çıkan proses suyunda insan sağlığı için çok tehlikeli maddeler çıktığını öğrenmişti.
Bunu öğrenir/ öğrenmez,MARZİNÇ PROSES SUYUNUN,Karabük Belediyesi kanalizasyon şebekesine deşarj edilmesini durdurmuştu,o sırada yaptığı açıklamalarda “MARZİNÇ ATIK SUYU,BİZİM ŞEBEKEMİZ KANALI İLE KARADENİZ’E KADAR TEHLİKELİ ATIK TAŞIYOR..” anlamında ifadeler kullanmıştı.
ŞİMDİ MARZİNÇ KENDİ SU ARITMASINI YAPACAKMIŞ..
O süre içinde Karabük Belediyesi kanalizasyon şebekesine,proses suyu vermeye devam edecekler galiba,yani o süreç içinde KARADENİZ’E kadar hayatı tahrip etmeye devam edecekler..!!
ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ içinde MARZİNÇ’E yakın bir parsel talep etmişler ve oraya SU ARITMA TESİSİ kuruyormuş MARZİNÇ mali portre olarak 7 milyon lira gibi bir rakam telaffuz ediliyor..
Sayın VERGİLİ,ortaya nelerin çıkmasını temin etti bakın/ görün..
Esas bu iş YEREL SEÇİMLERDE müthiş tartışma konusu olacaktır..!!

MARZİNÇ “GEÇİCİ RUHSAT ALARAK..” YILLARCA KULLANDIĞI “CURUF ATIK DEPOSUNA..” SIRA DAĞLAR GİBİ YIĞMIŞ VE BAKANLIK/MÜDÜRLÜK
MARZİNÇ Tesisi “6 AYLIK GEÇİCİ RUHSAT ALARAK..” çalışmaya başladığı CURUF ATIK MADDESİ’Nİ yüzbinlerce ton yığarak üretimine devam etmiş ve gündeme gelince BU SORUNLARDA ortaya çıktı..
Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ,iyi ki o süreci başlattı ve “VALİ,CUMHURİYET SAVCILARINI..” bu anlamda göreve davet eden açıklamalar yaptı “ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NI,İL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜ..” görevlerini yapmaya davet etti.
BAKIN ORTAYA NELER/NELER ÇIKTI..
Meğer MARZİNÇ Tesisinin Atıklarını depoladığı DEPO YERİ 6 AYLIK GEÇİCİ RUHSATLA devreye alınmış,SÜNGER DEMİR Üretimi olmayınca,bu alan SIRA DAĞLAR GİBİ YIĞILIP CURUF ile kaplanmış..
ŞİMDİ NE OLACAK MERAK ETMİYOR MUSUNUZ..?
BAKANLIK geçen süreçte ceza yazdığı MARZİÇ’İ bu kezde KAPATIR MI yoksa..?

“ÖLECEĞİNİ BİLE/BİLE,HİÇ ÖLMEYECEK GİBİ YAŞAYAN/DAVRANAN TEK CANLI VARLIK İNSANDIR..” DEYİŞİ NE GÜZEL,NE KADAR GERÇEKÇİ…
Ne güzel,ne özlü sözler var yarabbi,nerede okuduk,kim söylemiş hatırlamıyoruz,ancak, “ÖLECEĞİNİ BİLE/BİLE,HİÇ ÖLMEYECEK GİB YAŞAYAN /DAVRANAN TEK CANLI VARLIK İNSANDIR..” şeklinde ki deyiş ne kadar gerçekçi değil mi..?
BAŞKA; HANGİ CANLI,ÖLECEĞİNİ BİLEBİLİR Kİ..?
İnsanoğlu öleceğini bile/bile hatalar yapar,yaptığı hataların büyük bölümünü bilir,o hataların farkındadır,ancak,o an ki nefsani duygularının esiri olarak hata yapar,hatasını sürdürür.
ALLAH HEPİMİZİ BÖYLE DAVRANMAKTAN ESİRGESİN…
Biz bu satırları yazarken ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK İL Müdürlüğü’ne çok/çok yakın bir Kardeşimiz “MARZİNÇ DEPOSU İLE İLGİLİ ARAYARAK BAZI BİLGİLER VERDİ..”
300 Bin ton civarında ki MARZİNÇ CURUFU nakliyesi yapılıyor,bu konuyu anlattı,zaten bizde bunu yazmıştık ve CURUF BOŞALTMA İŞLEMİ galiba 40-45 milyon lira civarında bir harcamayı gerektirmiş.
O Kardeşimiz bunu anlatırken “O SÖZLER GELDİ AKLIMIZA..”
Acaba,hatalı bir şeyler mi yazdık diye geçti içimizden,sorduk,hata yok o boşaltma işlemi hakkında bilgiler vermeye çalıştığını söyledi ve hatta “BAKANLIKÇA BURASININ KAPATILMASI GÜNDEME GELDİ DİYE BİLİYORUM..” gibi bilgi vererek “BİR BAŞKA BAKANLIĞIN RİCASI İLE KALDI..” gibi de konuştu.
“SEN ESAS YEREL SEÇİMLERDE SEYRET..” dedi..
“YEREL SEÇİMLERİN BAŞ GÜNDEMİ BU İŞ OLACAK..” falan dedi.

CHP KARABÜK İL BAŞKANI SAYIN ABDULLAH ÇAKIR “GEÇTİĞİMİZ GÜN 10-15 KAMYONCU ESNAFI PARTİMİZİ ZİYARET ETTİ VE AKARYAKIT..”
Geçtiğimiz günü CHP Karabük İl Başkanı Sayın ABDULLAH ÇAKIR’I gördük yolda ve ayaküzeri bir süre lafladık,Sayın ÇAKIR yaptıkları çalışmalardan söz etti.
O gün,KAMYONCULARA VERİLEN AKARYAKIT FİYATLARINA ilişkin bir açıklamaları çıkmıştı,bundan söz etti ve “ÇALIŞMALARIMIZA HIZLI BİR BİÇİMDE DEVAM EDİYORUZ.10-15 KAMYONCU ESNAFI PARTİMİZE GELMİŞTİ.O AÇIKLAMA VERDİKLERİ BİLGİLER DOĞRULTUSUNDA YAPILDI..” dedi.
Kamyoncular CHP’Yİ ziyaret ederek AKARYAKIT FİYATLARINDAN yakınmışlar,bilgiler vermişler ve CHP İl Başkanı orta yerdeki haksızlıkları o ziyaretten sonra Kamuoyu ile paylaşmış.
GERÇEKTEN ÇOKTA İYİ YAPTI,Sayın ÇAKIR..
AYAK üzeri sohbetimiz sırasında CHP Karabük İl Başkanı gülerek “BAKIN BİZ ESNAF ZİYARETLERİMİZİ YAPTIK BİTİRDİK.ŞİMDİ HEMEN HERKES ESNAF ZİYARETLERİNE BAŞLADI..” diyerek,bir gönderme de bulundu..
Sayın ABDULLAH ÇAKIR Karabük’ün her sorununa ilgi göstererek,bunları Karabük Kamuoyu ile paylaşacaklarını söylüyor,bazı konulardan söz etti bize ve “BUNLARIN ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR,DETAYLI BİLGİLER TOPLUYORUZ..” falan dedi.
Sonra da bizim bir yazımıza gönderme yaparak “CHP KARABÜK’TE KIPIRDANIYOR YAZMIŞSINIZ,KIPIRDANMIYOR,KOŞMAYA HAZIRLANIYORUZ BUNU KISA SÜRE İÇİNDE GÖRECEKSİNİZ..” gibi iddialı sözler etti..
CHP KARABÜK SORUNLARINA YAKIN DURMAYA BAŞLADI GALİBA.

KARABÜK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ “SU ARITMA TESİSİ YAPARSA..” SAĞA/SOLA HARCANACAK PARALARI AZALIR MI,BÖREK/BAKLAVA İŞİ..
Geçtiğimiz yıl yaz aylarından itibaren KARABÜK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ Karabük gündeminde çok ciddi yer bulmuştu,börek/baklava paraları,bazı basın/yayın organlarına ödenen paraların dedikoduları ayyuka çıkmıştı..!!
Sonra ORGANİZE SANAYİ BÖLGE Başkanı Vali Sayın MEHMET AKTAŞ’IN Başka bir İL Valiliğine ataması çıktı,Bölge Başkan Yardımcısı İSTİFA ederek görevinden ayrıldı,BÖLGE MÜDÜRÜ ve İKİ ÇALIŞANIN İŞ AKTİNE son verildi..
NEDEN SU ARITMA TESİSİ YAPILMAZ OSB’YE ACABA..?
Biz,bazı çevrelerin söylediği gibi,baklava/börek parası,bazı basın/yayın organlarına verilecek paralar azalır diye düşünüldüğüne zerre kadar hak vermiyoruz/vermeyiz de.
O ZAMAN SU ARITMA TESİSİ NEDEN KURULMAZ ACABA..?
MARZİNÇ konusu gündeme düştü,bu sorun ayan/beyan ORTAYA ÇIKTI..
ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ SU ARITMASIZ OLUR MU YANİ,OLUR MU..?
Olursa böyle sorunlar yaşanır işte..

TÜRK SAĞLIK-SEN KARABÜK ŞUBE BAŞKANI SAYIN SADIK DOĞRU ,ASLI OLMADIĞINI İDDİA ETTİĞİ BİR SORUNUN ÜZÜNTÜSÜ,HASTANE OLAYI..
TÜRK SAĞLIK-SEN Karabük Şube Başkanı Sayın SADIK DOĞRU geçtiğimiz gün Büromuza bir nezaket ziyaretinde bulundu ve uzunca bir süre sohbet ettik,dertleştik.
Başkan Sayın SADIK DOĞRU son gelişen ve Hastaneyi,Hastane çalışanlarını ilgilendiren,Hukuka intikal etmiş bir olay nedeni ile hayli üzgün hayli kızgın.
“BU KADAR YANLIŞ,BU KADAR KİRLİ BİLGİ OLMAMALI” diyor..
Sayın SADIK DOĞRU,Karabük’e yeni bir HASTANE YAPILMADAN özellikle ACİLLERDE Kİ sıkıntının bitmeyeceğine işaret ederek “ESKİDEN TAM 4 ACİL SERVİS VARDI.ŞİMDİ KAPASİTESİ BÜYÜSE BİLE TEK ACİL SERVİS VAR..” diyerek bu nokta da yaşanan sıkıntıların kaynağını gösteriyor.
Anladığımız,Şirinevler Hastanesi’ne yapılması düşünülen İLAVE BİNALARIN üzerinde sağlam bir çalışma yapılarak YENİ BİR HASTANE YAPIMINA dönüştürülmesinden yana Sayın SADIK DOĞRU..
Olayın en mantıklı yanı da bu olur doğrusu..
O 200-250 Yatak İLAVE BİNASI,Karabük’ün bir başka yerine ve YENİ BİR DEVLET HASTANESİ olarak yapılırsa,şu an çekilen,gelecekte daha çok hissedilecek olan SAĞLIK SIKINTILARI bir ölçü de hafifler elbet.
Sayın SADIK DOĞRU konuşmalarında bunlara vurgu yapıyor gibi geldi bize..

12 kişi görüş bildirdi

  1. Proje

    Karabükün zaman bile geçirmeden acilen hastaneye ihtiyacı var zaten şimdi başlasa 2 yıl sürer yapımı maaselef şuan şirinevler milleti hasta ediyor başka bi şeye yaramıyor 90 lı yılların ssk sı

  2. bay x

    Ahmet bey dün karabükspor dan bugunde kardemirden bahsetmişsiniz bir yorum da benden gelsin … Karabüksporun borcu iş bu raddeye gelinceye kadar sözde duayenler neredeydiniz siz ne iş yaptınız,laflarınızı dinlesek amerikadaki uçan kuşu görüyorsunuz dünya görüşünüz süper zariflik beyfendilik efendilik hersey sizde değil mi, sorsanız aaaaaaaa der bilmem ne der burnundan kıl aldırmaz hava civa 1500 alayın da, hasbel kader biri size sesini yükseltse vay saygısız çok biliyorsun dersiniz değil mi, kardemir ve karabüksporda kraldan çok kralcı kişiliksizler varki birileri durumdan vazife çıkarır hatta vurun kellesini der,ben size söyleyim mi kardemirde de ve karabüksporda da yönetici görmüyorum, amatörlük yakadan akıyor hepsinin, her toplum layık olduğu sekilde yönetilir karabükspor da kardemir de buna layık hiç eveleme geveleme ,ben yapmadığıma göre ilgili zatı kulup başkanı yapanlara bir zahmet soruverin ahmet bey,neye istinaden sendikacı kulup başkanı oluvermiş…. neye istinaden hangi cevher görülmüşte başkan oluvermiş… Şimdi ansızın dön bak Kardemir’e ne gördün ahmet bey,orda da birilerinde cevher görülüp müdür yönetici oluyor acaba hangi bilgisine hangi tecrübesine istinaden müdür oluvermiş …..bi soruver ahmet bey …. Karabükspor kardemir cevher görme ilişkisini kurun seneryoyu yazın, aklınız mantığınız vijdanınız size doğruyu söyleyecektir, kardemir yatıp kalkıp osman kılavuz a fadıl demirel e dua etsin,bu arada dünya şirketi kardemir ödiyiversin canım karabüksporun borcunu dert ettiğiniz şeye bakın ahmet bey, 5.sınıf müdürlere ve üstüne fazlasıylan veriyor biraz kessin onlardan birazda karabük ün sözde duayen sanayicileri para koysun ödiversin olsun bitsin borç canım :)))) öyle üfürmekle olmuyor buyrun cenazeye omuz verin derimmmm :))) iş bittikten sonra akıl veren çok olur önemli olan o iş olmadan önlem almaktır bunu da ufku geniş adam yapar yani gerçek yönetici yapar,siz dillendirin osman kılavuzu ahmet bey siz dillendirin fadıl demireli ahmet bey, ama söyleyim o adamlar şuan ki mevcut yöneticilerin bir tanesini ne karabüksporda ne kardemir de barındırmaz o iki adam da gerçek yöneticidir, yiğitleri eleştirebilirsin ama adamların hakkını da vermek gerekir.

  3. Karo

    Marzinc 3 şehirde kurulamadı sonra geldi karabüke kuruldu. Sanki karabükün kendi kirlilik kaynakları kendine yetmiyormuş gibi. Adamlar baktıki halk karşı çıkıyor hiçbiyere kuramıyorlar bula bula karabükü buldular, karabük ise ne halkıyla ne siyasetçisiyle ne sivil toplum kuruluşlarıyla karşı çıkmadı.Yani adamlar karabükü seçmekle doğru karar vermiş. Hadi karabük halkı cahildir anlamaz bu işlerden,karnı doysun yeter,havası kirliymiş suyu kirliymiş dert değildir karabüklü için ama ya şehrin ileri gelenleri? Bu ileri gelenler nasıl göz yumdu, nasıl izin verdi, nasıl ses çıkarmadı bu işe ? Satıldın karabüküm satıldın. ihanete uğradın. Hemde 3-5 kuruşluk sus payı yerine geçecek avantalar karşılığında. Şu çevre muhabbetine devletten maaş alanlar.. hakkımı helal etmiyorum size. Ahrette iki elim yakanızda olsun.

  4. Mahalli seçimlerde marzinç

    Şu meşhur marzinç mahalli seçimlerde çok konuşulur.İnternette kuruluş imzası atanların resimleri dolaşıyor.Mesela o resimde Rafet vergili var şimdi Bursa valisi olan İzzettin küçük var var oğlu var.Onlar kurdurdular şimdi ağlayan sonra Belediyeye parayı alan benmiyim.Bu hamur çok su kaldırır görürsünüz

  5. ADNAN

    Karabüksporumuzu özel bir şirket adıyla anıyoruz.Problem yok.Ama finanse etme noktasına gelince Kardemir Patronları kayıplarda oluyor.Şeref tribününde fotoğraf verenlerin pek çoğu ortalıkta yok.Sıra Karabüksporumuzu kurtarmaya gelince eski para toplama yolları gündeme geliyor.12 eylül ihtilalinden sonra illerde zorunlu bağışlar toplanıyordu.Okullarda öğrencilerin harçlıklarına göz dikiliyor. kamu çalışanlarına zorunlu ama gönüllü bağış talimatları yağıyor.Bu doğru olmayan bir durum.Kolaycılık.Burada daha doğru ve sağlıklı bir yolun bulunması gerekir.

  6. karabüklü

    SAYIN GÖLBEK , SİZ BİR ÖNCEKİ KARDEMİR YÖNETİMDE BULUNDUNUZ.KARABÜK TE HEMEN HERKES YAPILAN AÇIKLAMALARDAN KARABÜKSPORUN BORCUNUN 195.000.000. TL OLDUĞUNU ÖĞRENDİ.SİZDEN RİCAM HEMİ ESKİ YÖNETİCİSİNİZ HEMİDE DUAYEN GAZETECİSİNİZ YA BİR SORUVERSENİZ DİYORUM BU 195.000.000. TL BORCUN ALACAKLISI KİM. ÖYLE DEĞİL Mİ AMA ORTADA BİR BORÇ VARSA BİR BORÇLU VE DE BİR ALACAKLI YA DA ALACAKLILAR OLMASI GEREKİR .BORÇLU KARABÜKSPOR OLDUĞUNA GÖRE ALACAKLILAR KİM, FUTBOLCULARA NE KADAR, ESNAFA,TÜCCARA, ÇALIŞANA, ESKİ YÖNETİCİYE NE KADAR BORÇ VAR. SANIRIM BU BİLGİYE ULAŞMAK SİZİN İÇİN ZOR OLMASA GEREK. YOLUNUBULANA NE KADAR BORÇ VARMIŞ , BU BORCA NE KADAR FAİZ İŞLETMİŞ, İŞLETİLEN FAİZ YASAL MIYMIŞ SORUN VE KÖŞENİZDE PAYLAŞIN DA BİZLERDE SAYENİZDE ÖĞRENELİM.

  7. BAY X SAÇMALAMIŞ

    Bay x diye yazan kişi öyle bi saçmalamış ne dediyini ne demek istediyini anlamak kabil deyil.öyle bi saçmalamışki Karabüksporamı sallamış Kardemiremi sallamış Ahmet abiyemi sallamış belli deyil.Her tarafı kifayetsiz görmüş ee o zaman sen yap o işleri Kardemire müdür ol Yerel basında gazteci ol Karabüksporda yönetici ol.Meseleleri bi çırpıda çöz bizde rahat edelim saçma sapan şeyler yazmış bay x hakkaten öyle sapma yazmışki anlamak bişeyler öğrenmek kabil deyil

  8. yüznumaralı adam

    Kardeşim akıllı olun boş konuşmayın burası karabük.burda herşey mümkün.burda halk tepkisi diye bişey yok.halk olmasa şehir bomboş olsa yine herşey aynı olurdu. yenimi doğdunuz yoksa uzaydanmı geldiniz.

  9. Kombi

    Biz en iyisi marzince izin vermeyen kırklareli, bursa yada gebzenin halkını ve ileri gelenlerini karabüke getirelim onlar bizim yerimize karşı çıksınlar bizi kurtarıp kendi şehirlerine geri dönsünler.

  10. Yorum Yok

    Bence Tüm kurumlarda müdür atamaları nasıl oluyor bir araştırmak lazım

  11. karabüklü

    SAYIN GÖLBEK 23 ŞUBAT DA KARABÜKSPORUN BORCUNUN KİMLERE OLDUĞUNA DAİR SORU SORMUŞTUM.LÜTFEN CEVABINI ÖĞRENİN VE KÖŞENİZDE PAYLAŞIN. AYNI ZAMANDA KARDEMİR HİSSEDARLARINI AYDINLATMAK İÇİN SİZDEN BİR RİCAM DAHA VAR. SON ZAMANLARDA KARDEMİR HİSSELERİNİN AMERİKALI BİR FON TARAFINDAN TOPLANDIĞI YAZILIYOR, BAZI ÇEVRELERDE DE KATARLILARIN KARDEMİRDE GÖZÜ OLDUĞU KONUŞULUYOR. BEN KARDEMİR HİSSELERİNİ ŞİRKETİN TAMAMINI İSTEYEN YOLBULANLARIN TOPLADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM. SİZ NE DERSİNİZ SAYIN GÖLBEK.BU KONUŞULANLAR ÇERÇEVESİNDE YOLBULANLARIN KARABÜK E HİÇ UĞRAMADIĞI HATTA YURT DIŞINDA OLDUKLARI DA KONUŞULUYOR, BU KONUDA BİR BİLGİNİZ VAR MI SAYIN GÖLBEK, BİZLERİ BU KONUDA AYDINLATIRSANIZ KARDEMİR HİSSELERİNE İLGİ DUYAN KÜÇÜK YATIRIMCILARA BÜYÜK İYİLİK YAPARSINIZ. SİZ CE GÜLEÇLERE SAVAŞ AÇAN YOLBULANLAR DEVLETE DE KAFA TUTAR MI ? YA DA TUTABİLİR Mİ ?

  12. Uyar uyar

    uymaz kardeşim müdür seni kafa yapına mı uymadı ayağına mı bastı müdürün kapasitesini sorgulamandan sende genel müdürlük yapacak beyin var herhalde diyeceğim ama o beyin sende olsaydı buralara yorum yazarak donkişotluk yapmazdın. insanları eleştireceğine
    işine sahip çık..

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Çime alternatif bitkiler su verimliliğini artırırken yaban hayatına fayda sağlıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – YETER ADA ŞEKO – İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay, çok fazla su tüketen çimlerin biyolojik çöl olarak adlandırıldığını, bunun yerine kullanılacak alternatif bitkilerin yaban hayatı için de faydalı olacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda 31 Ocak 2023'te başlatılan “Su Verimliliği Seferberliği” kapsamında “Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033)” genelge ile yürürlüğe girdi.

Bakanlığa bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün, bu genelgeye dayanarak hazırladığı “Kurakçıl Peyzaj Uygulamaları Rehber Dokümanı” da bakanlığın internet sitesinde yayımlandı.

Kurakçıl peyzaj düzenleme kavramının her boyutuyla ele alındığı rehberde Türkiye’nin, küresel iklim değişikliği etkilerinin yoğun olarak hissedildiği Akdeniz iklim kuşağında yer aldığı ve bu nedenle peyzaj uygulamalarında en üst seviye su verimliliğinin elde edilmesi gerektiği kaydedildi.

Peyzaj uygulamalarında sulama suyunun verimli kullanılabilmesi için su tüketimi yüksek olan geniş çim yüzeyler yerine bölgenin iklim koşullarına uyumlu, su isteği az olan, kuraklığa dayanıklı doğal bitkilerin tercih edilmesi gerektiğinin altı çizilen rehberde 1 metrekarelik çim alanın günde yaklaşık 7-10 litre su tükettiği, bu alanı yaklaşık 20 gün sulamak için kullanılacak suyun, bir kayısı ağacının 1 yıllık su tüketimine denk geldiği bilgisi paylaşıldı.

Çalışmada peyzaj uygulamalarında kullanılan çim alanların tamamının kurakçıl peyzaja dönüştürülmesi ile yüzde 80'e varan su verimliliği sağlanabileceği belirtildi.

– Alternatif bitkiler

Rehberde, ihtiyaç duyulan su miktarının ve peyzaj tasarımında seçilen çim türünün, alanın özelliklerine uyup uymadığının önceden araştırılması gerektiği vurgulanırken çim yerine kullanılabilecek alternatifler de sunuldu.

Bunlardan biri olan kamışsı yumak adlı çim türü, en kuru şartlarda bile yeşil yapraklarını ve dokusunu korurken, az miktarda gübreye ihtiyaç duyuyor ve bu özelikleri dolayısıyla çim karışımlarında sıkça tercih ediliyor.

Yoğun çim tabakası oluşturabilen bir diğer alternatif çayır salkım otu, sık biçme ve yoğun kullanıma dayanıklılığıyla ön plana çıkarken, spor sahalarında, park ve bahçelerde kullanılabiliyor.

Bermuda çimi, sıcak ve nemli ya da sıcak ve yarı kurak bölgeler için önerilen bir tür olarak, koyun yumağı türü de kuraklığa ve hastalıklara dayanıklılığıyla alternatifler arasında yer aldı.

Uygun alanlarda çim yerine kullanılabilecek diğer bitkiler arasında ise damkoruğu, acı damkoruğu, Japonya ipeği, kara yosun, fare kulağı, ak üçgül, Japon süpürgesi, Cezayir menekşesi, yıldız halısı ve lavanta gösterildi.

– “Ege ve Akdeniz'de çimler ortalamanın üzerinde su tüketiyor”

Prof. Dr. Doğanay Tolunay peyzaj malzemesi olarak kullanılan çimin neden olduğu su tüketimiyle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Çimin estetik kaygılar sebebiyle çok fazla tercih edildiğini öte yandan bu bitkinin kullanımının su tüketimi başta olmak üzere birçok problemi de beraberinde getirdiğini kaydeden Tolunay, “Mayıs sonu haziran başı itibarıyla, eylül, ekim aylarına kadar neredeyse her gün çimlerin sulanması gerekiyor.” dedi.

Tolunay, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sulamanın daha erken aylarda başlaması gerektiğini, bu bölgelerde 1 metrekare çimin günlük su tüketiminin, ortalamanın üzerinde, 15 litreye kadar çıkabildiğini aktardı.

İklim koşulları nedeniyle nemli kuzey ülkelerinde çimlerin su ihtiyaçlarının bu yoğunlukta olmadığı bilgisini paylaşan Tolunay, “Türkiye’nin büyük bir çoğunluğunda özelikle yaz ayları kurak olduğu için çim kullanımının, su tüketimini artıran bir faktör olduğunu söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Su tüketimin yanı sıra çimlerin sürekli biçilmesi ve gübrelenmesi gerektiğini, bunun da ciddi bir maliyeti olduğunu bildiren Tolunay, çim yerine her bölgenin kendi iklim koşullarına uygun alternatif bitkilere yönelmesi tavsiyesinde bulundu.

– “Ada çayı, kekik gibi bitkiler peyzaj olarak kullanılabilir”

Türkiye’nin bitki türü çeşitliliği açısından zengin bir ülke olduğunu dile getiren Tolunay şunları söyledi:

“Çimin yerini alabilecek alternatifler genellikle çok yıllık bitkilerdir. Otsu ya da odunsu olabilir. Bölgeden bölgeye değişiklik gösterirler. Herkesin bildiği ayrık otu bunlara örnek olabilir. Bu ot çok hızlı yayılabilir, su görmediğinde sararsa da azıcık bir suyla hemen kendini toparlayabilir. Örneğin Ege ve Akdeniz’de damkoruğu kullanılabilir. Bunlar yapraklarında suyu biriktirir ve Türkiye’de de doğal olarak mevcutturlar. Suyu depoladıkları için uzun süre susuzluğa dayanabilirler. Bunun dışında çeşitli uygun çalılar olabilir. Ladenler olabilir, yabani güller olabilir. Yine Ege, Akdeniz’de ada çayı, kekik gibi bitkiler de peyzaj olarak kullanılabilir.”

Çim yerine İç Anadolu'da sıklıkla görülen bodur alıç ağaçlarının da kullanılabileceğinden bahseden Tolunay, “Bunların aynı zamanda meyveleri vardır ve bu meyveler de kuşlar, arılar için, yaban hayatı açısından iyidir. Çimler çiçek açmaz, çimlerin olduğu yerlerde kelebekleri, arıları, böcekleri pek fazla göremeyiz. O yüzden bilimsel olarak da biyolojik çöl olarak adlandırılırlar.” diye konuştu.

Tolunay, sadece bitki türlerini değiştirmekle değil, yağmur suyu hasadı, malçlama gibi uygulamalarla da su verimliliğinin en üst düzeye çıkarabileceği değerlendirmesini paylaştı.