Her Telden (29.Temmuz.2019)

Her Telden (29.Temmuz.2019)

Yayın: 28.07.2019 21:52 |Güncelleme: 29.07.2019 08:57
Paylaş:
A+ A-

MARZİNÇ’İN YAPACAĞINI AÇIKLADIĞI “ÜRETİM ARTIŞINA..” ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NIN DA “PEK SICAK OLMADIĞINA İLİŞKİN…”
MARZİNÇ Tarafından ÜRETİM ARTIŞI yapılması yolunda bir dizi girişim ve gelişme var,biliyorsunuz geçtiğimiz gün HALKI BİLGİLENDİRME ve ÇED için bir toplantı yapılmak istendi,tepkiler oldu yapılamadı.
O Toplantı sırasında,özellikle İL EMNİYET Müdürü Sayın SIRRI TUĞ gelenleri yatıştırmak için,çok yoğun bir çaba harcadı,dil döktü ve aslında Sayın TUĞ orada bulunanlara “ÇOK DAHA GEÇERLİ YOLU..” gösterdi,kitle psikolojisi ile dinletemedi,dinlemediler.
Sayın TUĞ,susun,konuşsunlar,sizde tek/tek söz alın “ELEŞTİRİLERİNİZİ ZAPTA GEÇİRTİN,ÖYLE SONUÇ ALIRSINIZ..”anlamında telkin ve tavsiyeler yaptı/yapmaya çalıştı dinletemedi..
ÖYLE YAPSALARDI,ÇOK DAHA SONUÇ ALICI OLURDU YA,GEÇTİ.
Şimdi ilgili birçok kaynaktan “ASLINDA ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NIN DA,MARZİNÇ ÜRETİM ARTIŞINA SICAK BAKMADIĞINA İLİŞKİN VE BUNA İZİN VERİLMEMESİ İHTİMALİNE İLİŞKİN,ÇOK CİDDİ BİLGİLER ALIYORUZ..”
Bunlar hayli ciddi bilgiler ve bekleyip göreceğiz.
MARZİNÇ eğer yapabilirse,başarabilirse ÜRETİM ARTIŞI ile kurulacak,kendilerinin kuracağı bir ÇİNKO LEVHA Fabrikasının ÖN HAZIRLIĞINI tamamlayacak,verilen,gelen bilgiler o yönde..
Ancak,ilgili Bakanlığın bu işe pek sıcak bakmadığına ilişkin bilgiler var.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NIN “PEK SICAK BAKMADIĞI SÖYLENEN..” MARZİNÇ ÜRETİM ARTIŞININ,SON AŞAMASI ÇİNKO FABRİKASI MI.?
Halkın tepkisi ile HALKIN BİLGİLENMEK İSTEMEDİĞİ TOPLANTI İPTAL EDİLDİ gibi bir rapor tutularak bitirilen MARZİNÇ Toplantısı,şimdi nasıl bir sonuç verecek bunu hep birlikte göreceğiz.
Keşke,o toplantıya gelen 200 civarında ki insan,Karabük İl Emniyet Müdürü Sayın SIRRI TUĞ’UN önerilerini dinleyip,toplantıyı dinleseler,daha sonra da TEK/TEK SÖZ ALARAK ELEŞTİRİLERİNİ ZAPTA GEÇİRSELERDİ,çok daha yararlı bir sonuç çıkardı,neyse bu yapılamadı ne yazık ki.
ŞİMDİ BU ÜRETİM ARTIŞINA BAKANLIK TA PEK SICAK BAKMIYOR yolunda bilgiler,sinyaller geliyor,ÜRETİM ARTIŞININ temel nedeni için ise “BU NOKTADA TEMEL AMAÇ,GEREKLİ ÜRETİMİN SAĞLANARAK,ÜLKEMİZİN ÇOK BÜYÜK AÇIĞI OLAN ÇİNKO FABRİKASINI KURMAK,CARİ AÇIĞI AZALTMAK..”deniyor
Bakın MARZİNÇ ürettiği ürünü,TONU 1100 dolara dış Ülkelere satıyor,dış ülkeler MARZİNÇTEN tonu 1100 dolar civarına aldığı,bu hammaddeyi haddeden geçirerek tonu 4000 dolara Ülkemize geri satıyorlarmış.
Eğer MARZİNÇ Üretim yapabilirse,5-6 yıl içerisinde ÇİNKO FABRİKASI kurarak ÇİNKO LEVHA ÜRETİMİNE geçecek ve Ülkenin yıllık 3-5 milyar dolar döviz vererek İTHAL ETTİĞİ bu ÇİNKO LEVHAYI Ülkemizde üretecek tesisi kuracakmış.
Ancak,bu işe BAKANLIĞIN DA pek sıcak bakmadığını söyleyenler var..
ÇİNKO İTHALATI hangi Firmaların elinde acaba..?

KARABÜK BELEDİYE BAŞKANI SAYIN RAFET VERGİLİ “BİLİYORSUNUZ BEN ARAÇ ÇAYI DÜZENLEMESİNİ TİTİZLİKLE TAKİP EDİYORUM VE HENÜZ..”
Zaman/zaman Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ ile sohbet ederiz,özellikle KARABÜK’ÜN EN BÜYÜK SORUNU OLAN,ARAÇ ÇAYI noktasına çok hassas bir yaklaşım içerisindedir.
Hatta “ARAÇ ÇAYI DÜZENLEMESİ YAPILMADAN,HAYALİMDE Kİ KARABÜK’Ü OLUŞTURMAKTA ZORLANIYORUM..” gibi ifadeler kullandığına da tanık olmuşluğumuz vardır.
ARAÇ ÇAYI düzenlemelerinin PROJE İHALESİNİ hemen her aşamada izlediğini söyler Sayın RAFET VERGİLİ ve DSİ Genel Müdürlüğü’nün yaptığı PROJE İHALESİ’NİN bitimi ile KARABÜK BELEDİYESİ olarak çok büyük bir yükümlülük alacağına işaret eder.
PROJE İHALESİ sırasında da “TAPULU YERLERİN REKREASYON İŞLERİNİ BELEDİYE OLARAK BİZ YAPACAĞIZ..” diyerek “ESAS SIKINTILI SÜRECİ BİZ YAŞAYACAĞIZ..” görüşlerini dile getirir.
Sayın RAFET VERGİLİ,bu olayı hemen her aşamada izliyor..
ARAÇ ÇAYI DÜZENLEMESİNE çok ama çok büyük önem veriyor..
O düzenleme yapıldığı zaman KARABÜK’ÜN ÇEHRESİNİN çok değişeceğine inanıyor ve “ BU PROJEYİ SİYASİ İRADE DE TAKİP EDİYORDUR VE BU PROJE KARABÜK’Ü ÇOK ŞIK,ÇOK GÜZEL,ÇOK YAŞANABİLİR BİR KENT YAPACAKTIR..” görüşlerini her aşamada dillendiriyor.
Sayın VERGİLİ,ARAÇ ÇAYI İHALE PROJESİ’Nİ bekliyor..

KARABÜK’ÜN EN BÜYÜK SORUNU “ARAÇ ÇAYI DÜZENLEMESİNE..” AK PARTİ KARABÜK MİLLETVEKİLİ SAYIN CUMHUR ÜNAL’IN BÜYÜK İLGİSİ..
Karabük’te yaşayan kime sorarsanız/sorun,herkes “EN BÜYÜK SORUNUMUZ ARAÇ ÇAYI’NIN BUGÜN Kİ HALİ..” cevabını verir ve gerçekten bu rezalet halin bir an önce giderilmesi gerekir.
AK Parti Karabük Milletvekili Sayın CUMHUR ÜNAL,ARAÇ ÇAYI üzerine yapılmış olan PROJE İHALESİNİ,gerek DSİ Genel Müdürlüğü bağlamında ,gerekse DSİ Kastamonu Bölge Müdürlüğü bağlamında sürekli izliyor.
Sayın CUMHUR ÜNAL ALDIĞI BİLGİLERİ BİZİMLE DE PAYLAŞIYOR..
Sayın ÜNAL verdiği bilgilerle “BU PROJE SAFRANBOLU KARIT KÖYÜ CİVARINDAN BAŞLAYARAK,KARABÜK SOĞUKSU MAHALLESİ BİTİMİNE KADAR SÜRÜYOR..” anlamında bilgiler verdi.
ARAÇ ÇAYI düzenlemesi olayını her aşamada izlediğine işaret ediyor..
Bu proje bitirilerek,YAPIM İHALESİ aşamasına geldiğinde,çok önemli ve çok büyük harcamaların yapılacağına işaret ediyor ve “KARABÜK BU SORUNUNU GİDEREREK,ÇOK DAHA ÇAĞDAŞ,ÇOK DAHA YAŞANABİLİR BİR KENT OLACAK..” görüşlerini veriyor..
ARAÇ ÇAYI DÜZENLEME PROJELERİ BÜYÜK BİR HIZLA SONA DOĞRU GİDİYOR.

CHP KÖY/MAHALLE DELEGE SEÇİMLERİ,DAHA SONRA İLÇE KONGRELERİ VE İL KONGRELERİ SÜRECİNE GİRİYOR,HAREKETLENME BAŞLADI…
CHP Genel Merkezi KURULTAY SÜRECİNİ bir yıl uzatacak mı,sorusuna HAYIR UZATILMAYACAK cevabını resmen verdi ve bu manada köy ve Mahalle delege Seçimleri,İlçe Kongreleri,İL Kongresi süreci,sanıyoruz EYLÜL sonu,EKİM ORTALARINA doğru bitirilir.
Daha sonra İLÇE KONGRELERİ ve İL KONGRESİ sürecine girilir.
CHP Bünyesinde KONGRE SÜRECİNE giriliyor sözleri bile,bir heyecanlanma,bir hareketlenme başlattı,özellikle İL KONGRESİ’NE İl Başkan Adayı olarak girmek isteyen isimler,temaslarına artık,hız verirler.
CHP İL BAŞKANLIĞI için birçok isim dolaşıyor ortalıkta..
Önce FESİHLER OLUR ve YENİ BİR İL YAPILANMASINA gidilir mi sorusu var ve bu yönde çalışmaların olduğunu söyleyenlere rastlıyoruz..
CHP BÜNYESİNDE HAYLİ CİDDİ BİR HAREKETLENME BAŞLAYACAK GİBİ..

DİKKAT EDİN…FİLYOS VADİSİ ENDÜSTRİ BÖLGESİ İLE İLGİLİ “O KADAR ÇOK TIRIŞKA LAF EDİLDİ Kİ.!!”SERBEST BÖLGE KONUŞAN BİLE YOK İYİ Mİ.?
Dikkat edin,FİLYOS VADİSİ ENDÜSTRİ BÖLGESİ ile ilgili,tamamına yakını,en küçük bir bilgisi olmadan “O KADAR ÇOK VE TIRIŞKA LAF ETTİ Kİ..” en az ENDÜSTRİ BÖLGESİ kadar,hatta,daha da önemli olan FİLYOS VADİSİ SERBEST BÖLGE ile ilgili tek söz eden yok.
Zira BİLGİ SAHİBİ olmadan FİKİR SÖYLEYEN zevat bu konuda da EN KÜÇÜK BİR BİLGİ KIRINTISINA sahip değil,oysa ki SERBEST BÖLGE olayı çok ama çok önemli.
Bakın ÇİN SERBEST BÖLGE’DE LOJİSTİK ÜS KURABİLİR diyoruz..
Buradan yola çıkarak TCDD Raflarında olan (KARABÜK ile ilgili en ciddi düşünce,bilgi,deneyim Sahibi Sayın RAFET VERGİLİ’NİN çok iyi bildiği çok yakından izlediği..) KARABÜK-SAFRANBOLU-İHSANGAZİ-KASTAMONU-HAVZA Demiryolu ve UZAK ASYA’YA uzanan TCDD hattı gündeme gelebilir.
ÇİN BÖYLE BİR PROJEYİ,ÇIKARLARINA UYGUN GÖRÜRSE ÜSTLENEBİLİR..
Biz bunları yazıyoruz,elbet çok derinliğine girerek yazmamıza,ne yerimiz,ne Siyasi yaptırım gücümüz elveriyor,biz gündeme getiriyoruz ki,bir kısım zevat bunları izlesin,sonuç almaya gayret etsin.
FİLYOS VADİSİ SERBEST BÖLGE bu yörelerin canlanması demektir..
BİNLERCE FİRMA BURALARA GELECEKTİR,TİCARET CANLANACAKTIR..
Zira FİLYOS VADİSİ,Orta Avrupa,BALTIK Denizi Ülkelerinin komşu kapısı olacaktır,zaman içerisinde YAŞAYAN HERKES bunu/bunları görecektir ve yaşayacaktır..
SERBEST BÖLGEYİ KONUŞAN BİR ALLAHIN KULU VAR MI ŞU AN..!!
Tırışka laflarla zaman öldürüyor İLGİLİ SANILAN ZEVAT…!!

AK PARTİ BÜNYESİNDE DE “KONGRELER SÜRECİNE GİRİLECEĞİ BELİRTİLİYOR..” VE “YEREL SEÇİMDE BAŞARI/BAŞARISIZ OLUNDU..”TARTIŞMASI
AK Parti bünyesinde de KONGRELER SÜRECİNE giriliyor ve bu bağlamda “İL ve İLÇE YAPILANMALARINDA..” ciddi değişimler olacağını öne süren Kardeşler var.
Öncelikle,başını Sayın MEHMET ALİ ŞAHİN’İN çektiği “YEREL SEÇİMLERDE,NE YAZIK Kİ,BAŞARISIZ OLDUK..” gibi bir yaklaşım içinde olan geniş bir çevrenin varlığını kabul etmek gerek.
Buna karşılık “HAYIR EFENDİM,AK PARTİ KARABÜK’TE YEREL SEÇİMLERDE ÇOK BAŞARILI OLDU.BAKIN İL GENEL MECLİS OYLARINA,ÜLKE DE ,ÜLKE GENELİNDE YÜZDE KAÇ OY ALINDI İSE O ORAN KARABÜK’TE DE ALINDI..” görüşünde olan bir kesim var.
“BU TEŞKİLATLARA,BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI DAYATILDI.ADAY TESPİTİNDE TEŞKİLATIN GÖRÜŞLERİNE ÖNEM VERİLMEDİ.İL GENEL MECLİS LİSTELERİNİ TEŞKİLATLAR BELİRLEDİ,ÜLKE ORTALAMASINDA OY ORANI YAKALANDI.BELEDİYE BAŞKANLIKLARINDA ÖYLE OLMADI..” görüşünde olanlar var..
KONGRELERE BU TEŞKİLAT YAPISI İLE Mİ GİDİLİR,yoksa bu Teşkilat yapısı değişir,yerine ATAMA BİR YAPI kurularak mı gidilir,yolunda çok önemli,çok ciddi bir soru var AK Parti Karabük bünyesinde..
Bu soruya “TEŞKİLAT YAPISI DEĞİŞSE DE/DEĞİŞMESE DE,KONGRELERDE BU YAPI DEĞİŞİR,YENİ İSİMLER İLÇE/İL BAŞKANLIKLARINA GETİRİLİR..” görüşünde olanlar var..
AK PARTİ SONBAHARI HAREKETLİ GEÇİRECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR..

“BANA VE ÇOK GENİŞ BİR AK PARTİ TARAFTARINA GÖRE EN İDEAL İL BAŞKANI SAYIN AHMET ERORHAN OLUR,TABİ KABUL EDERSE..” SÖZLERİ
AK Parti,Ülke genelinde ve Karabük Özelinde,bu sonbaharı hayli hareketli geçirecek gibi görünüyor,zira KONGRELER SÜRECİNE giriyor Parti,o nedenle AK Parti kulislerinde bir canlanma,bir hareketlenme görülüyor.
Geçtiğimiz günlerde,bir grup oturduk sohbet ediyorduk.
Söz AK Parti ve AK Parti içinde oluşabilecek gelişmelerden açılınca,hayli önemsediğimiz bir Kardeşimiz “AK Parti BURADA,ADETA,LİME/LİME VE İŞBAŞINA GELEÇEK KADRONUN İŞİ ÇOK ZOR..” dedi.
Daha sonra da “PARTİ İÇERİSİNDE BİRLİĞİ/DİRLİĞİ/BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLAYACAK TEK İSİM OLARAK BEN,Sayın AHMET ERORHAN’I GÖRÜYORUM VE EĞER İL BAŞKANI YAPILIRSA,PARTİ KISA SÜREDE TOPARLANIR..” dedi.
Orada bulunan bir/iki Kardeş itiraz edecek oldu,O Kardeş “KARABÜK’TE,Sayın AHMET ERORHAN’I YAKINDAN TANIR.KİMSE İLE TERS DÜŞMÜŞ KARŞI/KARŞIYA GELMİŞ BİR İSİM DEĞİLDİR.KİMSEYLE KONTR BİR POZİSYONU OLMAMIŞTIR.PARTİYİ HEMEN DERLER/TOPARLAR…” diye ısrar etti.
“İYİ DE,Sayın ERORHAN’IN İŞİ İSTANBUL’DA..” diyenler oldu,O Kardeş “OLABİLİR,EN ÖNEMLİ DURUM SÜREKLİ KARABÜK’TE OLMASI,EVİNİ GÖRDÜNÜZ,OĞLUNUN SÜNNETİNDE VARDINIZ,KIZININ NİŞANINA DA HEPİNİZ GELİRSİNİZ.AHMET BEYİN EN ÖNEMLİ AYAĞI KARABÜK’TE…” dedi.
“İYİ DE,İL BAŞKANLIĞINI İSTER Mİ..?” diye sordular,O KARDEŞ ise..
“AH KEŞKE,REYİS GİT; KARABÜK’Ü TOPARLA TALİMATI VERSE..” dedi.

“TÜRKİYE,FİLYOS VADİSİ PROJESİ İLE,28 ASYA ÜLKESİNİ BİRBİRİNE BAĞLAYACAK OLAN TRANS ASYA DEMİRYOLU AĞINA GİREBİLİR Mİ..?”
FİLYOS VADİSİ PROJESİ ve bu projede yer alan ENDÜSTRİ BÖLGESİ ile SERBEST BÖLGE o kadar önemli ki,bunun sonucunda TÜRKİYE BELKİ DE 28 ASYA ÜLKESİNİ BİR/BİRİNE BAĞLAYACAK OLAN TRANS ASYA DEMİRYOLU PROJESİ’NE girecektir..
Düşünün ki BAZI ASYA ÜLKELERİNİN deniz bağlantısı yok ve onların ORTA AVRUPA Ülkelerine açılması için FİLYOS VADİSİ PROJESİ çok ama çok önemli,ENDÜSTRİ BÖLGESİ önemli,SERBEST BÖLGE önemli..
Yapılması gerek En yakın İRAN ÜZERİNDEN,TRANS ASYA DEMİRYOLU ağına dahil olabilecek bir YATIRIMIN SÜRATLE yapılması ve o zaman hem İSTANBUL ve MARMARA Sanayi Bölgeleri’ne ARİFİYE-KARADENİZ EREĞLİ-ZONGULDAK hattı ile Hem KARABÜK İHSANGAZİ-HAVZA hattı ile İRAN’A bağlanmak..
FİLYOS VADİSİ PROJESİ bunlar düşünülerek hayata geçiriliyordu.
Düşünün ki TRANS ASYA DEMİRYOLU’NA entegre olmak,Ülkemizi,FİLYOS VADİSİ BÖLGESİ’Nİ hem BALKAN ÜLKELERİ üzerinden demiryolu ile AVRUPA’YA açacak,hem FİLYOS VADİSİ Filyos Limanı ile AVRUPA’YA açacak..
Gerçi bunlar AK Parti,CHP Kongreleri kadar önemli değil..
O Kongreler için bol dedikodu gerek,fikir üretmeye falan gerek yok..
Ara sıra da olsa bu konuların düşünülmesi de gerekir herhalde..!!

8 kişi görüş bildirdi

  1. Marzinç

    Marzinç de ikinci hata yapılırsa vatandaş cezayı keser bu sefer dikkat… Film gibi oldu zaten devam ediyor… En çok etkilenen Kayabaşı, Kemiklidere Karabükköyü, Aydınlık, Feviçakmak, Yaylacık ödemiş,çerçiler, ve belen anlayacağınız köprüden yukarısı alayı…
    Yönetim ve Karar vericiler
    O güzelim tarım ve yerleşim yerine yakın yeri organize ilan et ve yukarılara Köylerin dibine kadar genişletin…
    Sonra Oraya marzinç diye bir fabrika kurdurun…
    Bu fabrikanın hangi kesime hitap ettiği amacı belli…
    Sonra kirletiyor yaygarası…
    Sosyal amaçlı para…
    Sonra bu parayla alakası olmayan ve çok uzak MAHALLEYE ve diğer kısımlara harcanacağı harcandığı söylenerek, yukarıda yazılan tüm yerleşim yerlerinde ki yaşayan insanların YARALARINA TUZ BASARCASINA, birde MANEVİ YARA AÇIN…
    Şimdi de kapasite artışı bölü mü..
    O alanda Kardemir, Organize ki haddeler, Marcinz var sayarsak… Bölge kobay mı olarak görünüyor acaba…
    Aklın yolu birdir…

  2. Gönderen

    Volkswagen’in fabrika yapacağı yer hala belli değil. Manisa diye haberler çıkmıştı ama, firma bunu yalanlamış. Kırklareli yatırımı çekmek için yoğun olarak uğraşıyormuş….

    Karabük, Zonguldak ve Bartın Volkswagen firması ile görüşüyor mu acaba?
    Bu yatırım Filyos veya İsmetpaşa’ya gelirse Karabük’e çok büyük katkısı olur….
    Filyos olayı zaten bir ivme kazandı. Yatırım İsmetpaşa’ya çekilebilirse orası da birden hızlanır….

  3. KARABUK

    AHMET ABİMİZİN YORUMUNDA BELİRTTİĞİ ÜZERE SAYIN BELEDİYE BAŞKANIMIZ ON SENEDEN BERİ ARAÇ ÇAYI DÜZENLEMESİNİ (ARAÇ ÇAYINDA NE DÜZENLENECEKSE) TİTİZLİKLE TAKİP ETMEKTEYMİŞ, ÇOK ÖNEM VERİYORMUŞ, KARABÜKÜN EN ÖNEMLİ SORUNUYMUŞ,ŞİMDİ BURADAN SAYIN BAŞKANA SORMAK İSTİYORUM NEDEN ON YILDAN BERİ BİR ÇİVİ ÇAKILMADI HER SEÇİM DÖNEMİNDE GÜNDEME GETİRİLİP BİR TÜRLÜ ÇİVİ ÇAKMAYAN BELEDİYE VEYA DSİ VE DİĞER KURULUŞLAR NE İŞ YAPAR.BİZLER KARABÜKLÜLERDE BU SÖZLERE ALDANIP BURAYA YANİ ARAÇ ÇAYINA ESKİŞEHİRDEKİ GİBİ KASTAMONUDAKİ GİBİ DÜZENLEMELERİN YAPILACAĞINI ZANNEDERLER.ANCAK BU BİR TÜRLÜ GERÇEKLEŞMEZ.SAYIN GÜZİDE BASINIMIZDA AHMET ABİ HARİÇ HİÇ GÜNDEME GETİRMEZ VE İLGİLİ YÖNETİCİLERİMİZE BUNLARI BİR TÜRLÜ SORMAYI DÜŞÜNEMEZMİ. ANLAMIŞ DEĞİLİM.BEN ARAÇ ÇAYI DÜZELEMESİNE KADAR KARABÜK HALLEDİLMESİ GEREKEN ONLARI SORUNU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM İLK ÖNCE BUNLAR YAPILMALI.BU SORUNLAR ZATEN DİĞER YORUMCU ARKADAŞLAR TARAFINDAN DİLE GETİRİLİYOR.SİYASİLERİMİZ VE YEREL YÖNETİCİLERİMİZİN KARABÜKÜN SORUNLARI HAKKINDA BİLGİSİ BULUNMAKTADIR.ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA MALİ,İDARİ ENGELLER BULUNMAKTADIR.

  4. Karo

    Karabük rumuzlu vatandaş!!! Küçük harfle yazsana. Büyük harfle yazınca ne oluyor dahamı çok okuyorlar sanıyorsun.

  5. KARABUK

    KARO RUMUZU İLE YAZAN ARKADAŞ BÜYÜK HARFLE YAZMAMIN NE SAKINCASI VAR. ÖNEMLİ OLAN YAZININ İÇERİĞİ VE YORUMLAR SENDE KENDİ FİKRİNİ VE YORUMLARINI BELİRTSENE, DEMEKKİ SEN OKUYORSUN ELEŞTİRİLERDEN VE YORUMLARDAN KARABÜK HAKKINDA AZICIK BİR ŞEYLER ÖĞRENİRSEN NE MUTLU BANA,HAAAA BU ARADA BENİM KLEVYEDE KÜÇÜK HARF TUŞU YOK MAALESEF.

  6. Kenan kaşi

    Karabukte işsiz genç çok derhal yeni fabrikalar kurulmalı örnek Kardemir 1000 kışlık yeni istihdam yapabilir ki Turkiyenin 1 numaralı demir çelik fabrikası göz bebeğidır.. kurulduğundan beri yaklaşık 100binler ekmek yedi

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Slow Food hareketi iyi, temiz ve adil gıda için 38 yıldır mücadele veriyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 29.03.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – YETER ADA ŞEKO – Doğal kaynakları korumayı ve temiz gıda üretimini desteklemeyi hedefleyen küresel Slow Food (Yavaş Gıda) hareketinin başkanı Edward Mukiibi iklim krizi ve israfın, gıda konusunda en fazla karşılaştıkları iki büyük sorun olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük gıda hareketlerinden biri olarak kabul edilen Slow Food, “iyi, temiz ve adil gıda” sloganıyla dünya üzerinde 160 ülkede faaliyetler ve farkındalık kampanyaları düzenliyor.

Hareketin çalışmaları hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mukiibi, Slow Food'un 1986'da İtalya'da doğduğunu ve 38 yıldır devam eden serüvenlerinde dünyanın her köşesinden çok sayıda insana ulaştıklarını kaydetti.

Su başta olmak üzere doğal kaynakların ve biyoçeşitliliğin korunması hedefini faaliyetlerinin merkezine aldıklarını belirten Mukiibi, daha iyi bir dünya için çalıştıklarını ve bunu da çevreye ve insana zararı olmayan gıdaların üretimini teşvik ederek, aynı zamanda sorumlu tüketim ve sorumlu üretim bilincini aşılamaya çalışarak gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Slow Food ağı içerisinde çiftçilerden şeflere, öğrencilerden aktivistlere, devletlerden uluslararası organizasyonlara kadar gıda konusunda harekete geçmek isteyen milyonlarca kişiyle çok sayıda kurum ve kuruluşun yer aldığını bildiren Mukiibi, “Sadece maddi olarak destekleyen 100 binden fazla üyemiz var. Ama bu herkesin maddi olarak katkıda bulunmak zorunda olduğu anlamına gelmiyor. Aslında paranın satın alabileceğinden çok daha fazlasını yapan topluluklar var. Buna biyoçeşitliliği koruyan yerel toplulukları örnek gösterebiliriz.” dedi.

Edward Mukiibi, hareketin sadece gıda ürünlerini değil gıdanın getirdiği kültürü de korumaya çalıştığını, bu nedenle gıdanın nasıl tüketildiği, hangi tekniklerle pişirildiği ya da nasıl korunduğu üzerine de çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

– Nuh'un Gemisi Projesi

Yok olma tehlikesi altında bulunan bitkisel ve hayvansal ürünleri çevrim içi katalogda bir araya getirdikleri “Nuh'un Gemisi” projesine değinen Mukiibi, “Bu katalogda yalnızca bilimsel veriler bulunmuyor. Kültürel, organoleptik, geleneksel bilgilerle ürünlerin hazırlanması sırasında kullanılan teknikler ve bölgeyle olan bağları da yer alıyor.” diye konuştu.

Proje kapsamında bugüne kadar dünyanın her yerinden 5 bin 300 ürünü korumaya çalıştıklarını dile getiren Mukiibi, şöyle devam etti:

“Bu projede büyük tufan yaşandığında türleri yok olmaktan kurtaran Nuh’un Gemisi'nden esinlendik. Aslında bugün de yine o büyük tufan genetik, kültürel ve geleneksel erozyonla burada. Günümüzde yerel ve geleneksel gıdalar gen aktarımı, gen korsanlığı gibi çeşitli problemle karşı karşıya. Slow Food hareketi ise gıda kültürümüzü korumaya çalışıyor.”

Proje dahilindeki türleri kendi coğrafyalarında korumaya çalıştıklarının altını çizen Mukiibi, iklim değişikliği sonucu artık beslemesi ekonomik olarak tercih edilmeyen, bu nedenle de popülasyonları giderek azalan hayvanları çeşitli teşvikler ve projelerle yeniden tercih edilebilir hale getirdiklerini, bitkiler konusunda ise özelikle yerel gruplar arasında tohum bankaları oluşturduklarını ve tohumların kullanılması için çeşitli ağlar geliştirdiklerini anlattı.

“Afrika’nın Bahçeleri” adlı bir diğer projelerinde, kıtada giderek yaygınlaşan endüstriyel gıda üretimine karşı bir alternatif oluşturmaya çalıştıklarından bahseden Mukiibi, şunları söyledi:

“Afrika’nın geleneksel gıda üretim yöntemlerini korumak istiyoruz. Bunu gerçekleştirmek için yerel toplulukları agroekolojik yöntemler çerçevesinde tarım yapmaya teşvik ediyor, konu üzerine eğitim programları düzenliyor, gruplar arasında koordinasyon kurarak bilgi aktarımı sağlıyoruz. Proje 2010 yılında Uganda, Kenya ve Tanzanya'daki birkaç bahçeyle başladı. Bugün Afrika kıtasının çeşitli yerlerinde 5 binin üzerinde bahçe oluşturulmuş durumda. Sosyal medyada her gün yeni bir katılımcının daha kendi bahçesini açtığını görüyoruz.”

– “Üretimde iklim değişikliği, tüketimde israf en büyük sorunlar”

Tüm projelerinde üretim süreçlerinde karşılaştıkları en büyük problemin iklim değişikliği olduğunu ifade eden Mukiibi, özelikle sıcak hava dalgaları, ani yağışlar sonucu yaşanan sel felaketleri gibi aşırı hava olaylarının gıda üretimini zorlaştırdığını vurguladı.

Mukiibi, “Tüm bu yaşananlar gıdaya erişimimizi, gıda güvenliğimizi ve bizim açımızdan yağmuru merkeze almış tarım sistemimizi etkileyecek. İklim kriziyle mücadelede geniş kapsamlı iklim değişikliği adaptasyon çalışmaları yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tüketim noktasında karşılaştıkları en büyük problemin ise gıda israfı olduğu bilgisini paylaşan Mukiibi, “Küresel gıda üretiminin neredeyse yarısı tabağımıza ulaşamadan israf ediliyor. Bununla birlikte enerji, kaynak, çiftçilerin o ürünleri üretirken harcadıkları zaman da israf edilmiş olunuyor yani gıda israfı tabağımızın çok ötesinde. Çünkü bir ürün yetiştirirken çok fazla su kullanıyorsunuz, topraktan çok fazla besin maddesi alıyorsunuz. Bunların hepsi israf ediliyor. Gıdaya yapabileceğiniz en büyük saygısızlık onu israf etmek. Ayrıca gıda israfı, doğaya da bir saygısızlık.” değerlendirmesini yaptı.

Özelikle gençlerin önlerine gelen tabağın hikayesini bilmediğine ve daha çok israf ettiğine dikkati çeken Mukiibi, Slow Food olarak bu farkındalığın kazandırılması için her yıl Nisan ayını “gıda israfı ile mücadele ayı” olarak belirlediklerini sözlerine ekledi.