Her Telden (4 Ocak 2021)

Her Telden (4 Ocak 2021)

Yayın: 03.01.2021 21:24
Paylaş:
A+ A-

SAFRANBOLU ESNAF ODASI YÖNETİM KURULU ÜYESİ Sayın MEHMET KAVUŞTURUCU,BİR YIL ÖNCE ; “YERLİ ESNAFTAN ALIŞ/VERİŞ EDİN..”
Safranbolu Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sayın MEHMET KAVUŞTURUCU, bir yılı aşkın bir süre önce, Safranbolu Halkı Başta olmak üzere çok önemli bir çağrı yaparak “ALIŞ/VERİŞİNİZİ YERLİ ESNAFTAN YAPIN..” şeklinde çağrılar yapmıştı.
O zaman pek kimse,ne olduğunu anlayamadı..
Şimdi bakıyoruz TİCARET ve SANAYİ ODALARI, ESNAF ODALARI ve bu konularla ilgili tüm Sivil Toplum Örgütleri,aynı yönde çağrılar yapıyorlar ve hazırlattırdıkları pankartları İşyerlerinin vitrinlerine asıyorlar..
Keşke Sayın MEHMET KAVUŞTURUCU’NUN çağrısına o zaman kulak verilseydi ve Tüm Bölgemiz insanları,ÜLKEMİZE ÖRNEK GÖSTERİLECEK BİR BİÇİMDE, Yerli esnafa ağırlık verseydi..
Ancak görüyoruz ki,YERLİ İŞYERİ SAHİPLERİ ile alış/veriş, PARASI OLMADIĞI veya YARIN VERİRİM gibi nedenlerin dışında pek yapılmıyor,fazla bir tercih görmüyor..
MARKET ZİNCİRLERİ,BÜYÜK KÖYLERE KADAR GİRDİ SAYILIR..
Elbet bunun,ekonomik bir sistem temeli de var..!!
Sayın MEHMET KAVUŞTURUCU uzun süre önce uyarmıştı herkesi.
Ne kadar haklı olduğunu, şimdi, herkes kabul ediyor demek ki.

SAFRANBOLU BELEDİYE BAŞKANI 7 YEPYENİ ARACI HİZMETE ALARAK BÜYÜK İŞ YAPARKEN,KARABÜK’TE CİDDİ SIKINTILAR VAR VE ZARAR..
Safranbolu Belediye Başkanı Sayın ELİF KÖSE, Şehiriçi Toplu Taşıma da kullanılmak üzere 7 yepyeni aracı hizmete alarak büyük bir iş başardı ve bu manada büyük sükse yaptı.
7 YEPYENİ ARAÇ ve SAFRANBOLU ŞARTLARINA GÖRE DİZAYN EDİLMİŞ.
Hem de,şu illet pandemi sürecinde..
SAFRANBOLU sakinleri,Şehiriçi Toplu Taşıma da rahat ederken,yepyeni araçlarla seyahat imkanı bulurken,8 kilometre ötede Karabük yaşayanları ne yazık ki,O KADAR ŞANSLI değiller.
ŞEHİRİÇİ TOPLU TAŞIMA YAPAN KİŞİ ve FİRMALAR DERTLİ Karabük’te.
KULLANILAN ARAÇLARIN MODELLERİ ÇOK ESKİ..
Bir çoğu,adeta,dökülüyor ve yapılabilecek herhangi bir şey yok,zira,pandemi nedeni ile BU ARAÇ SAHİPLERİNİN tamamına yakını zararına çalışıyorlar ve günlük masraflarını çıkartmakta zorlanıyorlar veya “BELKİ İŞLER AÇILIR..” diyerek umutla zararı sineye çekiyorlar.
SAFRANBOLU Belediyesi,bu manada çok büyük bir atılımı gerçekleştirdi..

KARABÜK MERKEZ YAŞAYANLARI,BELEDİYE BAŞKANI Sayın RAFET VERGİLİ’Yİ “CAN KULAĞI İLE DİNLEYİN..” UFUKTA SU SIKINTILARI OLABİLİR..
Karabük Merkez yaşayanları, Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ’Yİ can kulağı ile dinleyerek “SU SIKINTILARINA KARŞI,SU KULLANIMI İÇİN..” en ciddi önlemleri almak zorundayız.
KÜRESEL OLARAK SU SIKINTILARI KAPIMIZA DAYANDI.
Ne diyor Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ, “ KARASU KAYNAĞINDAN SANİYE DE,1000 LİTRE SU ALIYORDUK.GEÇEN YIL,650 LİTREYE DÜŞTÜ..” bilgilerini veriyor..
Bunun nedeni ALDEĞİRMEN BARAJI OLABİLİR Mİ..?
Sayın RAFET VERGİLİ,bu azalmaya karşı,O CİVARDA 3 KUYU AÇTIKLARINI anlatıyor ve açılan bu 3 kuyunun,elektrik tesisatı olmadığı için ,JENERATÖR kullanarak,ancak,BİR TANESİNDEN yararlandıklarına işaret ediyor.
3 KUYUDAN,her kuyu saniye de 200 litre hesabından 600 litre su alınacakken,ne yazık ki halen 200 litre su alınabiliyor ve bütün bu hesapları bir kenara itin ve SU SIKINTISI OLABİLECEĞİ gerçeğini dikkatinize alın..
ÜLKENİN HEMEN HER YERİNDE SU SIKINTILARI VAR..
SUYU İDARELİ KULLANMAMIZ GEREKİYOR..
Sayın VERGİLİ,bu konuda gerçeklerin, teknik bilgilerini aktardı insanlara.

İYİ PARTİ KOCAELİ MİLLETVEKİLİ Sayın LÜTFÜ TÜRKKAN,KARDEMİR GENEL KURULU HAKKINDA SORU ÖNERGESİ VE BEKLENEN CEVAP..
İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Sayın LÜTFÜ TÜRKKAN,TBMM’DE Hazine ve Maliye Bakanı Sayın LÜTFİ ELVAN’IN cevaplandırması talebi ile bir SORU ÖNERGESİ vererek 2 KASIM 2020 KARDEMİR Genel Kurulu’nda yaşananları sordu.
Sayın LÜTFÜ TÜRKKAN,SPK Başkanı’nın,O Dönem KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Sayın MUSTAFA YOLBULAN’I tehdit ederek KARDEMİR Yönetim Kurulu Üyesi olarak seçilmesini istediği isimleri dayatıp/dayatmadığını Sayın LÜTFİ ELVAN’A soruyor.
Burada SPK Başkanı’nın İKİ HAKİM HİSSEDAR AİLE mensubuna da “BU İSİMLER SEÇİLECEK..” yolunda telkin ve tavsiyede bulunmuş olduğu iddialarına karşın,Sayın LÜTFÜ TÜRKKAN’IN,yalnızca Sayın MUSTAFA YOLBULAN’I muhatap göstermesi de hayli ilginç elbet.
Sayın LÜTFÜ TÜRKKAN bu önergesi ile 2 Kasım 2020 KARDEMİR Genel Kurulu ve bu Genel Kurul sonucu oluşan Yönetim Kurulu Üyeleri’nin AK Parti içerisinde,O Dönem hakim olan, BİR İRADENİN belirlediğini gündeme taşıyarak,AK Parti içerisinde bir manevra alanı mı açmak istiyor acaba..?
İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Sayın LÜTFÜ TÜRKKAN’IN bu soru önergesine,KARDEMİR Yönetim Kurulu’nda da mutlaka bir “NE OLUYOR..” sorusunu gündeme getirmiştir veya getirmesi muhtemeldir..
Bekleyelim bakalım.
Hazine ve Maliye Bakanı Sayın LÜTFİ ELVAN ne cevap verecek..

ÖZORMAN-İŞ SENDİKASI ŞUBE BAŞKAN Sayın LEVENT IŞIKTAŞ, Sayın MUAMMER ASLAN ve KOOPERATİFÇİ Sayın VASFİ KARAGÖZOĞLU İLE..
2020 Yılının son günü EFLANİ Orman Kooperatifi Başkanı, değerli dostum Sayın VASFİ KARAGÖZOĞLU ile sohbet ediyor, ORMANLAR üzerine laf çeviriyorduk, o sıra da ÖZORMAN-İŞ Sendikası Karabük Şube Başkanı Sayın LEVENT IŞIKTAŞ ile Başkan Yardımcısı Sayın MUAMMER ASLAN geldiler.
KARABÜK/BARTIN/ZONGULDAK ORMANLARI üzerine hayli sohbet ettik.
Eflani Orman Kooperatifi Başkanı Sayın VASFİ KARAGÖZOĞLU, yaptıkları işleri anlattı, Sendika Şube Başkanı Sayın LEVENT IŞIKTAŞ ve Sayın MUAMMER ASLAN, Ormancılık üzerine geniş ve detaylı bilgiler verdiler.
İŞİN İÇERİSİNDE Kİ İNSANLARLA SOHBET KEYİFLİ OLUYOR..
2020 Yılı bu keyifli sohbet ile kapattık desek yeridir doğrusu.
BU YÖRELERİN ORMAN VARLIĞI,GERÇEKTEN MUHTEŞEM..

İYİ PARTİ KOCAELİ MİLLETVEKİLİ VE GRUP BAŞKANVEKİLİ Sayın LÜTFÜ TÜRKKAN’IN VERDİĞİ SORU ÖNERGESİ,AK PARTİ İÇERİSİNE Mİ YÖNELİK.
İYİ Parti Kocaeli Milletvekili ve Grup Başkanvekili Sayın LÜTFÜ TÜRKKAN,Karabük açısından çok/çok önemli bir soru önergesi ile Hazine ve Maliye Bakanı Sayın LÜTFİ ELVAN’A,2 Kasım 2020 KARDEMİR Genel Kurulu’nu sordu.
Bize,bsoru önergesinin en ilginç gelen yanı,önerge de yer alan,O Dönem KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Sayın MUSTAFA YOLBULAN’A TEHDİT yönelttiği yolunda ki iddia.
Oysa SPK Başkanı,bbir/iki saat sonra,bSayın KAMİL GÜLEÇ ile de görüştüğü ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Sayın LÜTFÜ TÜRKKAN’IN Sayın KAMİL GÜLEÇ’E DE aynı mealde telkin ve tavsiye de bulunduğu biliniyor.
Ancak,soru önergesinde,yalnızca Sayın MUSTAFA YOLBULAN isminin olması bize hayli ilginç geldi ve bize göre,olayın temelinde,Sayın TÜRKKAN’IN bu soru önergesi ile, AK Parti içerisinde yaşanan bir değişimin etkilerini derinleştirmeyi amaçlamış olabilir.
BU SORU ÖNERGESİ KARABÜK AÇISINDAN HAYLİ ÖNEMLİDİR..
Verilecek cevabı merakla bekliyoruz elbet.
Sayın LÜTFÜ TÜRKKAN önergesinde yasal bir dizi de sorgulama yapıyor elbet,bu sorgulamalar tartışılabilir,SPK Başkanı elbet İKİ HAKİM HİSSEDAR AİLE ile görüşme yaparken KARDEMİR ANA SÖZLEŞMESİ’Nİ biliyordu.
SEÇİMLERİN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ DE BİLİYORDU..
Ancak 2017-2020 Dönemi neler yaşandığını da biliyordu elbet..
O Dönem yaşananların kaynağını da biliyordu SPK Başkanı mutlaka.

AK PARTİ,KARABÜK İL KONGRESİ İÇİN GEREKLİ YASAL GİRİŞİMLER YAPILIYOR VE KONGRE 15 OCAK GÜNÜ,Sayın İSMAİL ALTINÖZ İLE DEVAM..
AK Parti Karabük İl KONGRESİ, hatırlarsınız, birkaç kez ertelenmişti, Genel Merkez 15 Ocak günü Kongrenin yapılması için Resmi Girişimlerini başlattı şeklinde haberler geliyor.
Sanıyoruz SEÇİM KURULUNA DİLEKÇELER VERİLMİŞ.
15 OCAK 2021 TARİHİNDE KONGRE YAPILACAK..
Yine hatırlarsınız, değişik isimler İL BAŞKAN ADAYI olmak için,kulisler yapıyor şeklinde haberler çıkıyordu ve bu isimlerin gerek ANKARA ,gerekse İSTANBUL boyutunda çalışmalar yaptıklarına ilişkin bilgiler sızdırılıyordu.
O dönemlerde de, AK Parti içerisinde güçlü bir kesim Sayın İSMAİL ALTINÖZ’ÜN görevine devam edeceği yolunda bir beklenti sergiliyorlardı ve “Sayın ALTINÖZ AK PARTİ’NİN KARABÜK’TE YAŞAYAN HAFIZASIDIR VE CİDDİ BİR TOPLUMSAL KARŞILIĞI VARDIR..” gibi değerlendirmeler yapıyorlardı.
Sonuçta Sayın İSMAİL ALTINÖZ görevine devam edecek.
Şu an itibarı ile bu görünüyor.
AK Parti aynı gün 5 ayrı yerde İL KONGRESİ yapıyormuş.
Avukat Sayın İSMAİL ALTINÖZ,AK Parti İl Başkanlığı’na devam ediyor..

KARDEMİR MALİ TABLOLARI SON AYLARDA Kİ SATIŞLAR VE DÖVİZ FİYATLARINDA Kİ GERİLEME İLE OLUMLUYA GİDİYOR VE SÖZLEŞME SÜRECİ
KARDEMİR Mali Tabloları ilk 2020 yılının ilk üç çeyreğinde, ne yazık ki, iyi gitmedi ve bunların üzerine döviz fiyatlarında da sürekli yükselişin görünmesi,durumu biraz daha kötü hale getirmişti.
ŞU AN KARA BULUTLAR DAĞILIYOR GİBİ BİR HAVA VAR.
Öncelikle fiyatlarda ki ani yükselişler, buna paralel olarak,son aylarda yapılan çok önemli satışlar,KARDEMİR’E rahat bir nefes aldırdı yolunda bilgiler veriliyor.
SATIŞLAR ÇOK/ÇOK İYİ GİDİYOR..
Hemen buna ek olarak döviz fiyatlarında ki düşüşler, KARDEMİR’İ ciddi biçimde rahatlattı gibi bilgiler veriliyor,en azından 2020 yılı mali bilançolarının zarar ile kapatılmaması yolunda önemli bir beklenti hüküm sürmeye başladı.
BU DURUM EN FAZLA ÇALIŞANLARI SEVİNDİRİYOR KUŞKUSUZ..
Bilindiği gibi KARDEMİR İşvereni ile ÖZÇELİK-İŞ Sendikası arasında TOPLU İŞ SÖZLEŞME görüşmeleri devam ediyor,bu bağlamda PARA KAZANAN bir İşletme ile ZARAR EDEN bir İşletme de yapılacak Sözleşme elbet aynı olmazdı değil mi..?
ÖZÇELİK-İŞ Sendikası yöneticileri şimdi biraz daha rahatlardır elbet.

2021 YILI,”BİR ERKEN GENEL SEÇİME SAHNE OLUR MU..? “,BU YÖNLÜ BEKLENTİLER VE CHP İÇERİSİNDE “TÜM ÜYELERLE ADAY BELİRLEME..”
Özellikle Muhalefet Partileri,şu an cılız biçimde de olsa,”BİR ERKEN GENEL SEÇİM..” olasılığından söz ediyorlar,buna karşılıkta CUMHUR İttifakı Partileri “SEÇİMLER 2023 YILINDA ve ZAMANINDA YAPILACAK..” mesajlarını veriyorlar.
Diyelim ki 2021 ERKEN SEÇİM YILI OLDU..
Siyasi Partilerin Milletvekili Adayları nasıl listelenir ve bu Milletvekili Adaylarının dağılımı nasıl olur,yine CUMHUR İTTİFAKI 2,MİLLET İTTİFAKI 1 Milletvekili mi çıkartır.
Bu bağlamda CHP İçerisinde ciddi bir çekişme var galiba.!
Öte yandan CHP İçinde ki gelişmeleri iyi analiz eden çevreler “BU SEÇİMLERDE,CHP LİSTELERİ TÜM ÜYELERİN OY KULLANMASI İLE VE CİDDİ BİR ÖNSEÇİMLE BELLİRLENECEKTİR..” gibi varsayımlar dile getiriyorlar.
O zaman CHP Listesi/listeleri çok değişik şekilde ortaya çıkar.
Tabi,CHP içerisinde ki gelişmelere Sayın MUHARREM İNCE ve Sayın MUSTAFA SARIGÜL tarafından kurulacak veya kurulan Siyasi Partilerin Örgütlenmeleri de çok önem arz edecek.
2021 BİR ERKEN GENEL SEÇİM SENESİ OLUR MU..?

10 kişi görüş bildirdi

  1. KARABÜK

    SAYIN BELEDİYE BAŞKANIMIZ KARABÜKLÜLERİ UYARACAĞINA,UFUKTA SU SIKINTISININ BAŞ GÖSTERECEĞİNİ SÖYLECEĞINE GÖREVİNİ YAPSIN,DAHA ÖNCE DEMİYORMUYDU KARABÜK ELLİ SENE SU SIKINTISI ÇEKMEYECEK DİYE,ŞİMDİ KALKMIŞ KARABÜKLÜLERE SU KULLANIMINDA DİKKATLİ OLUN DİYE ZATEN DAR GELİRLİ VATANDAŞLARIMIZ SU ELEKTRİK VE DOĞALGAZ FATURALARININ FAZLA GELMESİ NEDENİYLE TASSARUFA AZAMİ MİKTARDA DİKKAT ETMEKTE, AYRICA SU KONUSUNDA VATANDAŞLARIMIZ GAYET HASSAS,AYRICA SAFRANBOLU BELEDİYESİ TOPLU TAŞIMACILIKTA YEDİ ADET YENİ OTOBÜS ALIP SAFRANBOLULULARIN HİZMETİNE SUNMUŞ OLDUKLARINI YAZMIŞSINIZ.KARABÜK BELEDİYESİ HER KONUDA OLDUĞU GİBİ BU KONUDA DA YAYA KALMIŞTIR.KOSKOCA İL BELEDİYESİ OTOBÜSLER DÖKÜLÜYOR, KARABÜKLÜLER DE HER ŞEYİ GÖRÜYOR,SAYIN RAFET VERGİLİYİ BİR DAHA BELEDİYE BAŞKANI OLARAK SEÇTİNİĞİNE BİN PİŞMAN OLUYOR.

  2. İstanbuldan Eflenili

    Ahmet abi hemşerim Efleniye o dediyinb böyük market zincirinden birini kim çağırdı davet etti bizim Eflenili bakkallara bana oy vermiyolar diye o marketleri kim davet etti acaba.Ah benim Ahmet abim bağrım bu gofur hiç bi işe yaramaz insanların verdiyi zarardan dolayı yanıyo yanıyo gerçi Efleni esnafınada hak böyle insanlar yahu sankı herkes dilini yutmuş kimsede sesini çıkaramıyo bu yangabuzlara

  3. Karabük Belediye Otobüsünden İnsan düştü Hayatını kaybetti

    Karabük Belediye Otobüsünden İnsan düştü Hayatını kaybetti, Çok üzücü ve hayret verici bir durumdu, seyir halinde iken düşen bayan o zaman ulusal yazılı ve görsel haberlere de manşet olmuştu.
    -Peki ne değişti İş ve İş sağlığı güvenliği arttı mı.
    -Öncelikle Muayene istasyonları üst ekipman kontrol şartı getirdi mi
    -Belediye iş güvenliği kapsamında denetimini ve standardizasyon şartlarını gözden geçirdi mi
    -Konu hakkında yargı süreci nedir.
    otobüsler hala eski olduğuna göre pek bir şey olmamıştır
    Bu arada Safranbolu belediyesi başkanı elif hanım toplu taşımada rekabeti sağlar, yada belediye şirketiyle hizmeti yaparsa iyi olur.

  4. radar

    DEVLET NE DERSE O….

    GERİSİ HİKAYE

  5. aysel karlıca

    bence su ihtiyacı konuşulmadan önce bugün akan suların pardon su yerine akan kireç konuşulmalı bir medya çıkıp bunu dillendirmiyor iyi mi

  6. Karakarabük

    Rafet Vergili karabük ün başina gelmiş en büyük hatadır. Bütün iller Belediyecilikle çağ atlarken Karabük geriye gitti. Bakın Düzce Kastamonu Bolu. Bir de Karabük ün rezilliğine bakın. Kir pas içinde. Köy resmen

  7. SENDİKADA TEMSİLCİ

    ÖZÇELİK-İŞ GENEL BAŞKANI KARDEMİRDEN BİRİSİ OLSAYDI KARABÜKSPOR BÖYLEMİ OLURDU.RAHMETLİ METİN TÜRKER GİTTİ ADIYAMANLI KARABÜKSPORU BU HALE DÜŞÜRDÜ RAHMETLİ METİN TÜRKER RECAİ BAŞKAN TANER CANYURT OSMAN NURİ BAL OLSAYDI BÖYLEMİ OLURDU HA RECEP AKYEL BÖYLEMİ OLURDU 2021 ÇOK ŞEYLER OLUCAK MERAK ETMEYİL ŞU SÖZLEŞME BİTSİN HELE

  8. Ortalık Kızışıyor

    Harami kuzenler ve kayın birader baktı bu gelen adamlar giden yamyamlara benzemiyor, al gülüm ver gülüm yapamayacaklar, göz yumucu iş bilmezleri görevde tutamayacaklar, tetikçilerini devreye soktular. Anladılar % 5le % 100ü yönetemeyeceklerini, hamuduyla goturemwyeceklerini, feryat başladı.2017 de ki yamyamlar bunların rızasıyla geldiydi sanki. Senetler yükselmeye ve birbirine yaklaşmaya başladı. Düzen bozuluyor şirket olması gereken yönetim şekline doğru gidiyor bütün sıkıntıları bu. Höt diyene al sana koltuk demeyeydiniz o zaman.

  9. Kıllanan Adam

    Yüzde yüz haklisin arkadaş. Yönetim tehditle kurulmusmuş . Artık, asıl kendileri tehditle kömürü istedikleri adresten kaptiramayacaklarini anladılar hergün pembe ve derin saliciyi ortaya sürdüler. Bide, çok umurlarındaymış gibi güleçlerinde işin içine çekmeye çalışıyolar tetikçiler ama yemez. O 2sinin ipi kimin elinde herkes biliyor.

  10. Sendika sevdalısı

    Sendika temsilcisi işte senin gibi koltuk derdine düşenler sözleşme bitmeden ortaya böyle şeyler atıp onlara adapte olurlar şube de sözleşme için çabalayıp çalısıp kan ter içinde ugrasırken siz de koltuk derdine düştünüz zayıf çelimsiz beceriksiz temsilci yan ürün temsilcisi seni kendini beğenmiş

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Slow Food hareketi iyi, temiz ve adil gıda için 38 yıldır mücadele veriyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 29.03.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – YETER ADA ŞEKO – Doğal kaynakları korumayı ve temiz gıda üretimini desteklemeyi hedefleyen küresel Slow Food (Yavaş Gıda) hareketinin başkanı Edward Mukiibi iklim krizi ve israfın, gıda konusunda en fazla karşılaştıkları iki büyük sorun olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük gıda hareketlerinden biri olarak kabul edilen Slow Food, “iyi, temiz ve adil gıda” sloganıyla dünya üzerinde 160 ülkede faaliyetler ve farkındalık kampanyaları düzenliyor.

Hareketin çalışmaları hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mukiibi, Slow Food'un 1986'da İtalya'da doğduğunu ve 38 yıldır devam eden serüvenlerinde dünyanın her köşesinden çok sayıda insana ulaştıklarını kaydetti.

Su başta olmak üzere doğal kaynakların ve biyoçeşitliliğin korunması hedefini faaliyetlerinin merkezine aldıklarını belirten Mukiibi, daha iyi bir dünya için çalıştıklarını ve bunu da çevreye ve insana zararı olmayan gıdaların üretimini teşvik ederek, aynı zamanda sorumlu tüketim ve sorumlu üretim bilincini aşılamaya çalışarak gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Slow Food ağı içerisinde çiftçilerden şeflere, öğrencilerden aktivistlere, devletlerden uluslararası organizasyonlara kadar gıda konusunda harekete geçmek isteyen milyonlarca kişiyle çok sayıda kurum ve kuruluşun yer aldığını bildiren Mukiibi, “Sadece maddi olarak destekleyen 100 binden fazla üyemiz var. Ama bu herkesin maddi olarak katkıda bulunmak zorunda olduğu anlamına gelmiyor. Aslında paranın satın alabileceğinden çok daha fazlasını yapan topluluklar var. Buna biyoçeşitliliği koruyan yerel toplulukları örnek gösterebiliriz.” dedi.

Edward Mukiibi, hareketin sadece gıda ürünlerini değil gıdanın getirdiği kültürü de korumaya çalıştığını, bu nedenle gıdanın nasıl tüketildiği, hangi tekniklerle pişirildiği ya da nasıl korunduğu üzerine de çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

– Nuh'un Gemisi Projesi

Yok olma tehlikesi altında bulunan bitkisel ve hayvansal ürünleri çevrim içi katalogda bir araya getirdikleri “Nuh'un Gemisi” projesine değinen Mukiibi, “Bu katalogda yalnızca bilimsel veriler bulunmuyor. Kültürel, organoleptik, geleneksel bilgilerle ürünlerin hazırlanması sırasında kullanılan teknikler ve bölgeyle olan bağları da yer alıyor.” diye konuştu.

Proje kapsamında bugüne kadar dünyanın her yerinden 5 bin 300 ürünü korumaya çalıştıklarını dile getiren Mukiibi, şöyle devam etti:

“Bu projede büyük tufan yaşandığında türleri yok olmaktan kurtaran Nuh’un Gemisi'nden esinlendik. Aslında bugün de yine o büyük tufan genetik, kültürel ve geleneksel erozyonla burada. Günümüzde yerel ve geleneksel gıdalar gen aktarımı, gen korsanlığı gibi çeşitli problemle karşı karşıya. Slow Food hareketi ise gıda kültürümüzü korumaya çalışıyor.”

Proje dahilindeki türleri kendi coğrafyalarında korumaya çalıştıklarının altını çizen Mukiibi, iklim değişikliği sonucu artık beslemesi ekonomik olarak tercih edilmeyen, bu nedenle de popülasyonları giderek azalan hayvanları çeşitli teşvikler ve projelerle yeniden tercih edilebilir hale getirdiklerini, bitkiler konusunda ise özelikle yerel gruplar arasında tohum bankaları oluşturduklarını ve tohumların kullanılması için çeşitli ağlar geliştirdiklerini anlattı.

“Afrika’nın Bahçeleri” adlı bir diğer projelerinde, kıtada giderek yaygınlaşan endüstriyel gıda üretimine karşı bir alternatif oluşturmaya çalıştıklarından bahseden Mukiibi, şunları söyledi:

“Afrika’nın geleneksel gıda üretim yöntemlerini korumak istiyoruz. Bunu gerçekleştirmek için yerel toplulukları agroekolojik yöntemler çerçevesinde tarım yapmaya teşvik ediyor, konu üzerine eğitim programları düzenliyor, gruplar arasında koordinasyon kurarak bilgi aktarımı sağlıyoruz. Proje 2010 yılında Uganda, Kenya ve Tanzanya'daki birkaç bahçeyle başladı. Bugün Afrika kıtasının çeşitli yerlerinde 5 binin üzerinde bahçe oluşturulmuş durumda. Sosyal medyada her gün yeni bir katılımcının daha kendi bahçesini açtığını görüyoruz.”

– “Üretimde iklim değişikliği, tüketimde israf en büyük sorunlar”

Tüm projelerinde üretim süreçlerinde karşılaştıkları en büyük problemin iklim değişikliği olduğunu ifade eden Mukiibi, özelikle sıcak hava dalgaları, ani yağışlar sonucu yaşanan sel felaketleri gibi aşırı hava olaylarının gıda üretimini zorlaştırdığını vurguladı.

Mukiibi, “Tüm bu yaşananlar gıdaya erişimimizi, gıda güvenliğimizi ve bizim açımızdan yağmuru merkeze almış tarım sistemimizi etkileyecek. İklim kriziyle mücadelede geniş kapsamlı iklim değişikliği adaptasyon çalışmaları yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tüketim noktasında karşılaştıkları en büyük problemin ise gıda israfı olduğu bilgisini paylaşan Mukiibi, “Küresel gıda üretiminin neredeyse yarısı tabağımıza ulaşamadan israf ediliyor. Bununla birlikte enerji, kaynak, çiftçilerin o ürünleri üretirken harcadıkları zaman da israf edilmiş olunuyor yani gıda israfı tabağımızın çok ötesinde. Çünkü bir ürün yetiştirirken çok fazla su kullanıyorsunuz, topraktan çok fazla besin maddesi alıyorsunuz. Bunların hepsi israf ediliyor. Gıdaya yapabileceğiniz en büyük saygısızlık onu israf etmek. Ayrıca gıda israfı, doğaya da bir saygısızlık.” değerlendirmesini yaptı.

Özelikle gençlerin önlerine gelen tabağın hikayesini bilmediğine ve daha çok israf ettiğine dikkati çeken Mukiibi, Slow Food olarak bu farkındalığın kazandırılması için her yıl Nisan ayını “gıda israfı ile mücadele ayı” olarak belirlediklerini sözlerine ekledi.