Her Telden (6 Ocak 2020)

Her Telden (6 Ocak 2020)

Yayın: 05.01.2020 21:02
Paylaş:
A+ A-

KARABÜKSPOR’UN ESKİ FUTBOLCULARINDAN,ESKİ YÖNETİCİLERİNDEN,ÇOK SEVGİLİ DOSTUM ARKADAŞIM MAHİR ACAR,HEPİMİZİ ÜZDÜ..
KARABÜKSPOR’UN eski futbolcularından,belirli aralıklarla KARABÜKSPOR Yönetim Kurullarında da görev almış,çok sevgili dostum,arkadaşım ,Kardeşim MAHİR ACAR,tüm Karabük’ü ve spor çevrelerini büyük üzüntüye sevk etti.
HABERİ İSTANBUL’DA ALDIM.
Kötü haber ne kadar çabuk duyuluyor yarabbi,örneğin Rize kökenli ve hiç tanımadığım bir Kardeş ile sohbet ederken,Karabüklü olduğumu söyleyince MAHİR ACAR olayını sordu,çok üzüldüğünü söyledi ve “KARABÜKSPOR BU HALE DÜŞTÜ DEMEK..” gibi yaklaşımlar getirdi..
Sevgili MAHİR ACAR Kardeşim KARABÜK’Ü SARSTI,hatta TÜRK FUTBOL DÜNYASINI sarstı,emin olun EDİRNE-KARS arasında tüm Ülke insanı bu gelişmeleri öğrendi ve hem üzüldü,hem sarsıldı..
Yine yazıyor,söylüyoruz.
BU BÜYÜK ACI DİLERİZ İLK VE SON OLUR..
Kulağımıza öyle şeyler geliyor ki,o nedenle BU BÜYÜK ACI DİLERİZ İLK VE SON OLUR gibi sözler ediyoruz,ne yazık ki KARABÜK Sevgili MAHİR ACAR’IN hayata vedası ile ÜLKE GÜNDEMİNE İYİ BİR BİÇİMDE DÜŞMEDİ/DÜŞEMEDİ..
Karabük bu acının üstesinden gelebilir mi,yoksa evet yoksa..!!
Emin olun gerisini yazmaya ne elimiz,ne ruhumuz,ne gönlümüz el veriyor..

SEVGİLİ MAHİR ACAR OLAYI,KARABÜKSPOR’UN “KÜLLERİNDEN DOĞMASINA SEBEP OLACAK GALİBA..”,EĞER OLURSA HUZUR İLE YATAR..
Sevgili MAHİR ACAR olayı,”KARABÜKSPOR’UN KÜLLERİNDEN DOĞMASINA SEBEP OLACAK GALİBA..” ve eğer öyle olursa,Sevgili MAHİR ACAR Kardeşim EBEDİ İSTİRAHATGAHINDA HUZUR İÇERİSİNDE UYUR..
Aksini düşünmek bile zor..
Bu arada YENİ BİR YÖNETİM YAPILANMASI İÇİN,kadronun boşalması ŞU TARİHTE KONGRE VAR denilmesi gerekir ki,şimdiye kadar hep ama hep böyle olmuştur..
Gelecek olan BİZİMLE GÖRÜŞSÜN gibi bir yaklaşım olur mu..?
Biz şimdiye kadar böyle bir yaklaşım hiç duymadık..
Bakarsınız boşalacak veya boşaltılması için ŞU TARİHTE KONGRE VAR denilen YÖNETİM YAPILANMASINA bir değil,birkaç talipli olacak ve bunlar İCAZET ALMAK İÇİN,görevi bırakacak olanlarla mı görüşecek..
Sevgili MAHİR ACAR,KARABÜKSPOR için adeta kendini feda etti..
Dileriz,bu boşuna olmayacak,böyle büyük acılar yaşanmayacak..
Öyle bir hissiyatımız var bizim..

BİRÇOK BELEDİYENİN “UYDURUK ASFALT ÇALIŞMALARINA KARŞIN..” KÖY YOLLARI ASFALTLARI ÇİZGİLERLE TRAFİK İŞARETİNE KAVUŞUYOR..
Biliyorsunuz Karabük İL ÖZEL İDARESİ bu sene 100 kilometre civarında SICAK ASFALT ile KÖY YOLLARININ standardını çok yükseltti ve şimdi bu yollara TRAFİK ÇİZGİLERİ çekiliyor.
BU ÇOK ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA..
Birçok küçük Belediyenin uyduruk sayılabilecek ASFALT ÇALIŞMASINA karşın,KARABÜK İL ÖZEL İDARESİ köy yollarında yaptığı 100 kilometre sıcak asfalt,halk deyimi ile,kaymak gibi.
ÇOK YÜKSEK KALİTELİ BİR ASFALT ÇALIŞMASI YAPILDI..
Yine hatırlayanlar vardır,daha önceleri soğuk asfalt çalışması yapılıyordu ve önce zift dökülüyor,üzerine çakıl malzemesi dökülerek yayılıyor ve ortaya,adeta,uyduruk bir asfalt çıkıyordu.
ŞİMDİ ÖYLE DEĞİL.
Çok kaliteli ve yine halk deyimi ile evladiyelik asfalt çalışması yapılıyor,Karabük İL ÖZEL İDARESİ ve İL GENEL SEKRETERLİĞİ öncelikle yeni asfalt plenti ile bu avantajı yakaladı..
MAKİNE PARKINI TAKVİYE ETTİ ve şimdi yol çizgileri çekilecek..
Gerçekten mükemmel çalışmalara imza atıldı/atılıyor..

KARABÜKSPOR KONUSUNDA “SİYASİ İRADE.” VE “YEREL İRADE.” BİRLİKTE HAREKET EDECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR,BU KONUDA ÖNEMLİ GELİŞME
KARABÜKSPOR konusunda,SİYASİ İRADE ile YEREL İRADE el/ele vererek hareket edecek gibi görünüyor,bu nokta da,şu ana kadar ne SİYASİ İRADE ciddi bir çalışma içerisinde göründü,ne YEREL İRADE ciddi bir çalışma içerisinde göründü.
ŞİMDİ POZİSYON DEĞİŞİYOR SANKİ.
Sevgili MAHİR ACAR,istenmeyen,tasvip etmemiz mümkün olmayan bir hareketi ile,ortamı çok ciddi biçimde tetiklemiş görünüyor,bu nokta da çok önemli bir dizi gelişme yaşanacak umudundayız.
Örneğin AK Parti İl Eski Başkanlarından Sayın TİMURÇİN SAYLAR,TBMM Eski Başkanlarından ve YİK Üyesi Sayın,Karabük Eski Milletvekili Sayın MEHMET ALİ ŞAHİN’İ ziyaret ederek,kendisine bir dizi BİLGİ NOTU sunacak şeklinde haberler alıyoruz.
AK Parti Karabük Milletvekilleri bir hareketin içerisindeler.
Özellikle Eski Bakan Yardımcılarından ve Karabük Milletvekillerinden Sayın MEHMET CEYLAN bu konuda samimi,yapıcı,bir çabanın içerisinde diye bilgiler alıyoruz.
SİYASİ İRADE BU İŞE CİDDİ BİÇİMDE AĞIRLIK KOYUYOR..

KARABÜKSPOR KONUSUNDA “YEREL İRADENİN EN BAŞ TEMSİLCİSİ..” SAYIN RAFET VERGİLİ,BU KONULARIN ÇÖZÜMÜNDE ÖN ALACAK GİBİ..
KARABÜKSPOR konusunda “YEREL İRADENİN BAŞ TEMSİLCİSİ..” Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ,geçmiş yıllarda olduğu gibi ,çözüm odaklı çok ciddi çalışmaların içerisine girecek gibi bilgiler alıyoruz.
Sayın RAFET VERGİLİ bu konuya girerse çözüm çok kolaylaşır..
Pratik çözüm önerileri getirerek,KARABÜKSPOR’U bulunduğu bataktan çıkartabilir ve bu nokta da öyle sanıyoruz ki,devreye girecek ve çok önemli gelişmelere imza atacak.
“KARABÜKSPOR KÜLLERİNDEN DOĞACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR..”
Yerel irade BU DOĞUŞUN ÇOK ÖNEMLİ MİMARI olacak gibi bir izlenim var.
Bu nokta da 2020 yılı bir ÇOK ACI BİR SONUCUN,mutlu bitmesini getirebilir.

KARABÜK VALİSİ,SAYIN FUAT GÜREL GAZETEMİZ BÜROSUNA, NEZAKET ZİYARETİNDE BULUNDU VE “KARABÜK’Ü GÜZEL GÜNLER BEKLİYOR..”
Karabük Valisi Sayın FUAT GÜREL,geçtiğimiz Cuma günü,namaz çıkışı,Gazetemiz Bürosuna bir nezaket ziyaretinde bulundu ve hem yeni yılımızı kutladı,hem de Karabük açısından “KARABÜK’Ü GÜZEL GÜNLER BEKLİYOR..” mesajını verdi.
Vali Sayın FUAT GÜREL ile uzunca bir süre sohbet ettik.
Özellikle KARABÜKSPOR noktasında yaşanan üzücü olayın üzerinde çok duruyor ve sonrasında gelişen bir dizi,haddini aşan, ithamlara da çok ama çok üzüldüğünü söylüyor.
Kaldı ki,çok ama çok haklı..
Vali Sayın FUAT GÜREL,KARABÜKSPOR noktasında “BÜROKRATİK İRADE OLARAK..” elbet boş durmuyor,görüşmeler yapıyor,temel görevi olan KOORDİNASYONU sağlamaya gayret ediyor.
Önümüzde ki günlerde temaslarını sıklaştıracağının mesajlarını veriyor.
Sanıyoruz KARABÜK BELEDİYESİ,TİCARET ve SANAYİ ODASI,ESNAF ODALARI ile görüşmeler yapılarak bir YOL HARİTASI belirlenmesine gayret edilecek..
Bu arada Sayın MEHMET ALİ ŞAHİN,Sayın MEHMET CEYLAN ile görüşmeler yapılacak veya yapılıyor,Karabük Milletvekilleri Sayın CUMHUR ÜNAL ile Sayın NİYAZİ GÜNEŞ zaten olayın içerisindeler,çaba harcıyorlar..
Vali Sayın FUAT GÜREL bu nokta da yapıcı bir gayretin içerisinde..
Haddini aşan bir dizi tavır olmasına karşın yapıcı bir tutum içerisinde..
“KARABÜKSPOR KÜLLERİNDEN DOĞACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR..”

KARABÜK VALİSİ SAYIN FUAT GÜREL “GEÇTİĞİMİZ SÜREÇTE KARÇEV ÜZERİNDE ÇOK DURDUNUZ..” DİYEREK “İNŞAALLAH BU İŞ BİTECEK..”
Karabük Valisi Sayın FUAT GÜREL Gazetemiz Bürosuna yaptığı nezaket ziyareti sırasında ki sohbetimizde “GEÇTİĞİMİZ SÜREÇTE KARÇEV ÜZERİNDE ÇOK DURDUNUZ..” dedi.
Gerçekten de KARABÜK İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ,yani kısa ismi KARÇEV,olan bu Kuruluşun 14 yıldır KATI ATIK BERTARAF TESİSİ’Nİ yaptıramadığı üzerinde birçok yazımız olmuştu.
Vali Sayın FUAT GÜREL bu konuya değindi ve “VALİ OLARAK BİZİM ORADA,ÖZEL İDARE GENEL SEKRETERLİĞİ’NDEN DOLAYI,BİR GÖREVİMİZ VAR.BU İŞ ARTIK SONA DOĞRU GELİYOR..” yolunda bilgiler verdi.
ÇED RAPORU KONUSUNA DEĞİNDİ..
Daha sonra da ENERJİ ÜRETEN bir KATI ATIK BERTARAF TESİSİ için Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ ile diğer Belediye Başkanlarının çok yoğun bir gayretin içerisinde olduklarını söyledi..
“İNŞAALLAH BU İŞ KISA SÜRE İÇERİSİNDE BİTİRİLECEK..” dedi.
Hazırlanan Bütçe noktasına değindi ve çalışanların DEVLET MEMURU olduklarından,bunun da işlerin kolaylaştırılması niyetinden kaynaklı olduğuna işaret etti..
Sanıyoruz bu iş,pek uzun olmayan bir süreçte,mutlu sona ulaşacak..

BİRLİKTE OLMADIĞIMIZ SÜREÇTE,KARDEMİR BAĞIMSIZ YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE YÖNETİM KURULU BAŞKANVEKİLİ SAYIN ÖMER FARUK ÖZ
Hatırlarsınız belki,yıl başından önce,bazı özel işlerimiz nedeni ile bir süre ayrı kalacağımızı siz Okurlarımıza duyurmuştuk,işte o süreçte KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanvekili ve BAĞIMSIZ Yönetim Kurulu Üyesi Sayın ÖMER FARUK ÖZ aradı.
UZUN BİR TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPTIK Sayın ÖZ ile.
Sayın ÖMER FARUK ÖZ bizim bir yazımızdan yola çıkarak “KARDEMİR NOKTASINDA YAŞANANLAR SİYASETİN EN TEPE NOKTALARINA GİDECEK GİBİ DURUYOR..” şeklinde veya bu anlamda ki bir yazımız üzerine,görüş verdi.
“BİZ,DÖNEMİMİZ İÇERİSİNDE,BİZE TEVDİ EDİLEN BU GÖREVİ EN İYİ,EN YAPICI VE KARDEMİR’İN BU ÜLKE AÇISINDAN ÖNEMİNİ BİLEREK,YERLİ VE MİLLİ BİR DÜŞÜNCE SİSTEMİ İÇERİSİNDE YAPIYORUZ,YAPMAYA GAYRET EDİYORUZ..” anlamında bilgiler verdi.
Siyasete bu manada verilmeyecek hiçbir hesaplarının olmadığının altını çizdi ve tek amaçlarının KARDEMİR’E,dolayısı ile ÜLKE ÜRETİMİNE,bir adım ötesi ÜLKE EKONOMİSİNE, yerli ve milli karakteri üst sınırlarda olan,bir hizmet vermek olduğuna özenle/özellikle vurgu yaptı.
Bu arada “SİZİNDE İKİ HAKİM HİSSEDAR AİLE ARASINDA UZLAŞI/BİRLİKTELİK OLAYINA NE KADAR ÖNEM VERDİĞİNİZİ BİLİYORUM.BİZİM DE, BU MANADA, YOĞUN ÇABAMIZ VE ÇALIŞMAMIZ OLDUGUNU HERKESİN İYİ BİLMESİ GEREK..” anlamında bilgiler verdi.
Tek çaba ve çalışmalarının KARDEMİR’İ, çok daha ileriye götürmek olduğunu anlattı.
Sayın ÖMER FARUK ÖZ,KARDEMİR bizim en büyük hassasiyetimiz diyor..

HAZIR KONU AÇILMIŞKEN,SAYIN RAFET VERGİLİ’NİN,KARDEMİR ÜZERİNDE “İKİ HAKİM HİSSEDAR AİLE İÇİN DEĞERLENDİRMELERİNİN ÖNEMİ..”
Hazır Sayın ÖMER FARUK ÖZ ile yaptığımız görüşmeyi yazmış ve değerlendirmelerini kısaca yapmışken,Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ’NİN daha önce yaptığı bir değerlendirmenin önemine de,yine/yeniden değinmek gerektiğini düşünüyoruz.
Sayın RAFET VERGİLİ ki hakim hissedar ailenin,mutlaka eski uzlaşı/birliktelik içerisinde olması gerektiğine vurgu yapmış ve “AKSİ HALDE AYRI HAREKET ETMELERİ,HEM KARDEMİR’E,HEM KENDİLERİNE,HEM KARABÜK’E ZARAR VERİR..” gibi bir değerlendirmede bulunmuştu.
Sayın VERGİLİ konunun bu noktasında çok can alıcı bir tespit yaparak “BU KONUDA OLUMLU DÜŞÜNEN İNSAN SAYISI ÇOK AZ.BİRÇOK KİŞİ BU AYRILIĞIN DEVAMINI İSTİYOR,HATTA KÖRÜKLEMEYE GAYRET EDİYOR..” gibi ifadeler de kullanıyordu.
Kendisinin bu birliktelikten,en küçük bir yararı olmayacağının altını da çizerek “BEN KARDEMİR’İN EN SIKINTILI GÜNLERİNDE YANINDA OLDUM/ OLMAYA DA DEVAM EDERİM/EDECEĞİM..” diyordu.
Biz her iki aile mensupları ile de görüşüyoruz ve Allah huzurunda huzuru kalp ile, hiç biri taraftan da “ABİ,BEY..” sıfatlarını kullanmadan,salt isimden bahsedildiğini bile duymadık..
Sayın RAFET VERGİLİ bu yolda ki çalışmalarını sürdürüyor galiba.

7 kişi görüş bildirdi

  1. KARABUK

    SAYIN AHMET ABİ YAZILARINA ARA VERİNCE GERÇEKTENDE KARABÜKTE ÇOK ŞEYDEN HABERDAR OLAMIYORUZ.BUGÜNKÜ YAZINIZDA DA BELİRTTİĞİNİZ GİBİ BİR ÇOK KONUYA DEĞİNMİŞSİNİZ ANCAK, BEN BİR KONUYA TAKILDIM,BİR ÇOK BELEDİYENİN UYDURUK ASFALT ÇALIŞMASINA KARŞIN,İL ÖZEL İDARESİNİN KÖY YOLLARINI TRAFİK İŞARETLERİNE KADAR DÖRT DÖRTLÜK BİR ŞEKİLDE YAPILDIĞINI YAZMIŞSINIZ,ANCAK YAZININ BAŞI BİR ÇOK BELEDİYE YERİNE KARABÜK BELEDİYESİNİN UYDURUK ASFALT ÇALIŞMALARI DİYE YAZILSAYDI DAHA UYGUN OLACAKTI,ÇÜNKÜ KARABÜKTE BULUNAN YOLLARIN DURUMU ORTADA HER YER DELİK DEŞİK, YAMA, TÜMSEK, ÇUKUR NE ARARSAN VAR.ARAÇ SAHİPLERİNİN ÇOĞUNLUĞU BENİM GİBİ DÜŞÜNMEKTEDİR.AYRICA KARABÜKSPOR KONUSUNDA HER HANGİ BİR GELİŞME BENCE OLMACAKTIR HAVANDA SU DÖVÜLMEKTEDİR.İŞ İCRAATA GELİNCE KİMSE TAŞIN ALTINA ELİNİ SOKMAMAKTADIR.TOPLANTILAR VE KONUŞMALAR VE TEMENNİLER SAFHASINDAN İLERİYE GİTMEYECEKTİR.BU BÖYLE BİLİNE İNŞALLAH KARABÜKÜN İLERİ GELENLERİ SORUMLULUK ALIP KARABÜKSPORU DÜZLÜĞE ÇIKARIP ESKİ GÜNLERİNE DÖNDÜRÜRLER.

  2. DOSTUM KARABÜK

    Dostum Karabük Ahmet bey küçük belediyeler diye özellikle belirtmiş hakkatende öyle gidin Efleniye Ovacuğa Yortana hatta Yeniceye Safranbolunun mahallelerine uyduruk yapılmış asfalt çalışmaları görürsünüz.Karabük bu manada hayli iyi durumda

  3. kirli sakallı karizmatik genç

    asfalt iyidir

  4. İBRAHİM ÖZTÜRK

    AHMET ABİ MERHABA
    TİMUÇİN SAYLAR BEY’İN KARABÜKSPOR İÇİN RAPOR HAZIRLAYACAĞINI OKUDUM.FERİDUN TANKUT’UN GÖREVİ BIRAKTIĞI DÖNEM ZAMANINDAN BAŞLANIRSA DEVLET BÜYÜKLERİMİZE DAHA SAĞLIKLI RAPOR, BİLGİ VERİLEREK HAZIRLANMIŞ OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM.

  5. KARABUK HESAP

    Ahmet Bey

    Oncelıkle Mahır beye Allah Rahmet eylesın demekle baslıyorum, ancak yıne her zaman karabuk olarak ısın sonuc noktasındayız,surec noktası unutuluyor neden karabuk spor bu duruma dustu kımler dusurdu ferudun tankut tek basınamı dusurdu bu duruma eger bu sekılde karar verılmısse yazık nerede bu yonetıcılerımız zamanın baskanı kımdı as baskan kımdı baskan nedır ne demektır lıderdır cok afedersiziniz ama her surunun bır cobanı vardır burada bir ornek vermek ıstıyorum bır surunun cıbanı vardır hepımız bilirizki bırde kurtlardan koruyan kopekler vardır yanlıs anlasılmasın kımseyı kopekle ıtham etmıyorum sunu soruyorum suruye kurt gırmıs ve suruyu yok etmısse basta cobanmı sorumludur kopekmı bunu tespıt etmek lazım bu yorumum karabuk sporla ılgılıdır…. diger taraftan Kardemir durumuda aynı sekıldedır bugun kardemır ıyı gıdıyor gozukuyor ama matematıkten anlıyan ıyı gıtmedıgını gorecektır soruyorum kardemır su anda kar mı edıyor zararmı basıt bır cevapla bu ogrenılebılır onu bunu sunu uretmek degıl kar edıp etmedıgıne bakılmalıdır buna bır ornek verırsek arabanın kac km hız yapabıldıgı onemlı degıldır arabayı surenın kazasız belasız surup surmedıgı onemlıdır bugun karabuk sporu yorumluyoruz ah vah edıyoruz ınsallah gordugum dusundugum olmaz ama emın olun bu sekılde gıderse kardemırın de dusecegı durum karabuk spor durumudur sonra kımı suclu bulucaklar sımdıden merak edıyorum acılen onlem alınmalı ve karabuk kardemırıne sahıp cıkmalıdır yarın gec olabılır…..

  6. Emre

    Sn Ahmet Bey sizin haberleriniz neden Kardemir de okunamıyor sizin sitenizi kimin talimatıyla girilmesi yasaklandı

  7. Doğrucu Davut

    KARABUK HESAP rumuzlu arkadaş.. Karabük kardemire sahip çıkmalıdır yazmışsın. Şimdi soruyorum nasıl sahip çıkabilir ? Ne yapabilir ? Ayrıca karabük şehir olarak bu güne dek neye sahip çıkmış ? 1995 te Fabrika kapatılırken bile çalışanlar hariç kim sahip çıkmış ? Karabükün çocukları, müteahhidi ayaklar altında çiğnenirken karabükten ses çıkmış mı ?

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Çime alternatif bitkiler su verimliliğini artırırken yaban hayatına fayda sağlıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – YETER ADA ŞEKO – İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay, çok fazla su tüketen çimlerin biyolojik çöl olarak adlandırıldığını, bunun yerine kullanılacak alternatif bitkilerin yaban hayatı için de faydalı olacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda 31 Ocak 2023'te başlatılan “Su Verimliliği Seferberliği” kapsamında “Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033)” genelge ile yürürlüğe girdi.

Bakanlığa bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün, bu genelgeye dayanarak hazırladığı “Kurakçıl Peyzaj Uygulamaları Rehber Dokümanı” da bakanlığın internet sitesinde yayımlandı.

Kurakçıl peyzaj düzenleme kavramının her boyutuyla ele alındığı rehberde Türkiye’nin, küresel iklim değişikliği etkilerinin yoğun olarak hissedildiği Akdeniz iklim kuşağında yer aldığı ve bu nedenle peyzaj uygulamalarında en üst seviye su verimliliğinin elde edilmesi gerektiği kaydedildi.

Peyzaj uygulamalarında sulama suyunun verimli kullanılabilmesi için su tüketimi yüksek olan geniş çim yüzeyler yerine bölgenin iklim koşullarına uyumlu, su isteği az olan, kuraklığa dayanıklı doğal bitkilerin tercih edilmesi gerektiğinin altı çizilen rehberde 1 metrekarelik çim alanın günde yaklaşık 7-10 litre su tükettiği, bu alanı yaklaşık 20 gün sulamak için kullanılacak suyun, bir kayısı ağacının 1 yıllık su tüketimine denk geldiği bilgisi paylaşıldı.

Çalışmada peyzaj uygulamalarında kullanılan çim alanların tamamının kurakçıl peyzaja dönüştürülmesi ile yüzde 80'e varan su verimliliği sağlanabileceği belirtildi.

– Alternatif bitkiler

Rehberde, ihtiyaç duyulan su miktarının ve peyzaj tasarımında seçilen çim türünün, alanın özelliklerine uyup uymadığının önceden araştırılması gerektiği vurgulanırken çim yerine kullanılabilecek alternatifler de sunuldu.

Bunlardan biri olan kamışsı yumak adlı çim türü, en kuru şartlarda bile yeşil yapraklarını ve dokusunu korurken, az miktarda gübreye ihtiyaç duyuyor ve bu özelikleri dolayısıyla çim karışımlarında sıkça tercih ediliyor.

Yoğun çim tabakası oluşturabilen bir diğer alternatif çayır salkım otu, sık biçme ve yoğun kullanıma dayanıklılığıyla ön plana çıkarken, spor sahalarında, park ve bahçelerde kullanılabiliyor.

Bermuda çimi, sıcak ve nemli ya da sıcak ve yarı kurak bölgeler için önerilen bir tür olarak, koyun yumağı türü de kuraklığa ve hastalıklara dayanıklılığıyla alternatifler arasında yer aldı.

Uygun alanlarda çim yerine kullanılabilecek diğer bitkiler arasında ise damkoruğu, acı damkoruğu, Japonya ipeği, kara yosun, fare kulağı, ak üçgül, Japon süpürgesi, Cezayir menekşesi, yıldız halısı ve lavanta gösterildi.

– “Ege ve Akdeniz'de çimler ortalamanın üzerinde su tüketiyor”

Prof. Dr. Doğanay Tolunay peyzaj malzemesi olarak kullanılan çimin neden olduğu su tüketimiyle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Çimin estetik kaygılar sebebiyle çok fazla tercih edildiğini öte yandan bu bitkinin kullanımının su tüketimi başta olmak üzere birçok problemi de beraberinde getirdiğini kaydeden Tolunay, “Mayıs sonu haziran başı itibarıyla, eylül, ekim aylarına kadar neredeyse her gün çimlerin sulanması gerekiyor.” dedi.

Tolunay, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sulamanın daha erken aylarda başlaması gerektiğini, bu bölgelerde 1 metrekare çimin günlük su tüketiminin, ortalamanın üzerinde, 15 litreye kadar çıkabildiğini aktardı.

İklim koşulları nedeniyle nemli kuzey ülkelerinde çimlerin su ihtiyaçlarının bu yoğunlukta olmadığı bilgisini paylaşan Tolunay, “Türkiye’nin büyük bir çoğunluğunda özelikle yaz ayları kurak olduğu için çim kullanımının, su tüketimini artıran bir faktör olduğunu söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Su tüketimin yanı sıra çimlerin sürekli biçilmesi ve gübrelenmesi gerektiğini, bunun da ciddi bir maliyeti olduğunu bildiren Tolunay, çim yerine her bölgenin kendi iklim koşullarına uygun alternatif bitkilere yönelmesi tavsiyesinde bulundu.

– “Ada çayı, kekik gibi bitkiler peyzaj olarak kullanılabilir”

Türkiye’nin bitki türü çeşitliliği açısından zengin bir ülke olduğunu dile getiren Tolunay şunları söyledi:

“Çimin yerini alabilecek alternatifler genellikle çok yıllık bitkilerdir. Otsu ya da odunsu olabilir. Bölgeden bölgeye değişiklik gösterirler. Herkesin bildiği ayrık otu bunlara örnek olabilir. Bu ot çok hızlı yayılabilir, su görmediğinde sararsa da azıcık bir suyla hemen kendini toparlayabilir. Örneğin Ege ve Akdeniz’de damkoruğu kullanılabilir. Bunlar yapraklarında suyu biriktirir ve Türkiye’de de doğal olarak mevcutturlar. Suyu depoladıkları için uzun süre susuzluğa dayanabilirler. Bunun dışında çeşitli uygun çalılar olabilir. Ladenler olabilir, yabani güller olabilir. Yine Ege, Akdeniz’de ada çayı, kekik gibi bitkiler de peyzaj olarak kullanılabilir.”

Çim yerine İç Anadolu'da sıklıkla görülen bodur alıç ağaçlarının da kullanılabileceğinden bahseden Tolunay, “Bunların aynı zamanda meyveleri vardır ve bu meyveler de kuşlar, arılar için, yaban hayatı açısından iyidir. Çimler çiçek açmaz, çimlerin olduğu yerlerde kelebekleri, arıları, böcekleri pek fazla göremeyiz. O yüzden bilimsel olarak da biyolojik çöl olarak adlandırılırlar.” diye konuştu.

Tolunay, sadece bitki türlerini değiştirmekle değil, yağmur suyu hasadı, malçlama gibi uygulamalarla da su verimliliğinin en üst düzeye çıkarabileceği değerlendirmesini paylaştı.