Her Telden (7.Kasım.2018)

Her Telden (7.Kasım.2018)

Yayın: 06.11.2018 21:00 |Güncelleme: 07.11.2018 08:08
Paylaş:
A+ A-

KARABÜK’E BAŞARILI HİZMETLER VEREN İL TARIM MÜDÜRÜ SAYIN MUSTAFA ŞAHİN, KAYSERİ İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ’NE ATANDI VE GİDİYOR
Karabük’e geldiği günden bu yana,çok başarılı hizmetler veren İL TARIM Müdürü Sayın MUSTAFA ŞAHİN,Kayseri İl Tarım Müdürlüğü görevine atandı ve yeni görevine başlamak üzere gidiyor.
Sayın MUSTAFA ŞAHİN Karabük TARIMINA ivme kazandıran çalışmalar yapmıştı ve birkaç yıla kadar bunun semerelerini alacaktır Karabük ,buna, herkes kesin gözü ile bakabilir..
Sayın MUSTAFA ŞAHİN ile Vali Sayın FUAT GÜREL’İN karşılama töreninde ayak üzeri sohbet ettik ve bize “BİRKAÇ KEZ ÖVÜCÜ ve YAPILANLARI TAKDİR EDEN YAZILARINIZ ÇIKTI.KAYSERİ’YE ATADILAR..” şeklinde takıldı,espri yaptı,şakalaştık Sayın ŞAHİN ile.
Demek “BAŞARI DİKKATİ ÇEKEN BİR OLGUYMUŞ..”
Sayın MUSTAFA ŞAHİN hem ziraat anlamında,hem hayvancılık anlamında Karabük’e ivme kazandıran çalışmalara imza atan bir Bürokrat oldu ve Ovacık HATİPOĞLU Göleti çevresinde yem bitkileri ekimini teşvik ile İlçe de hayvancılığın kalkınması projesi kendisi döneminde gündeme geldi.
Örneğin lavanta ekimi,Eflani Siyez Buğdayı ekimi,Safran bitkisi ekiminin yaygınlaştırılması gibi çok önemli çalışmalara imza attı Sayın MUSTAFA ŞAHİN..
Karabük İL TARIM Müdürlüğü görevine kim gelecek/getirilecek..
Şimdi bu soru önem kazandı ve yapılanlar yüzüstü kalmamalı..
Gündeme gelen/getirilen projeler aynı titizlikle sürdürülmeli.

TÜRKSAT UYDU EĞİTİM VE KALİTE GÜVENCE KOORDİNATÖRÜ OLARAK ÇOK ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATAN SAYIN ADNAN ÇELİK DEMİŞTİK..
Dün,sizlere,Sayın ADNAN ÇELİK isminden söz etmiş ve AK Parti’den KARABÜK BELEDİYE BAŞKAN ADAYI olabilir gibi varsayımlarda bulunmuştuk,Okuyanlarınız vardır.
Sayın ADNAN ÇELİK çok/çok önemli bir isim.
Demir/Çelik Lisesi mezunu,bir süre Öğretmenlik yapmış,uzun bir Siyasal geçmişi olan bir isim ve 2004 yılından bu yana TÜRKSAT Bünyesinde çok/çok önemli görevler icra ediyor.
TÜRKSAT bilindiği gibi UYDU Teknolojisinin Ülkemizde en geliştiği/geliştirildiği bir Kurum,Sayın ADNAN ÇELİK bu alanda çok/çok önemli görev alan isimlerin başında geliyor,bu anlamda FRANSA ve HİNDİSTAN Ülkelerinde eğitim çalışmalarına katıldı.
CİHANNÜMA Derneği,ADALET TEŞKİLATINI GÜÇLENDİRME VAKFI Genel Müdürlüğü görevleri ile çok önemli Sosyal aktivitelerde bulundu ve Sayın ADNAN ÇELİK AK Parti KARABÜK BELEDİYE BAŞKAN Aday/Adayı olacak gibi.
Buyurun size yepyeni bir isim,başarılı bir sima..
“KADROLU ADAYLARDAN YAKINANLAR..” buyurun yepyeni bir isim.
Başarıları ile temayüz etmiş,pırıl/pırıl bir Sayın ADNAN ÇELİK profili.

KARABÜK İL EMNİYET MÜDÜRÜ SAYIN MEHMET EMİN AKAY VE “KARABÜK ŞEHİRİÇİ TRAFİĞİNİN DÜZENLENMESİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR..”
Karabük İl Emniyet Müdürü Sayın MEHMET EMİN AKAY,Karabük’te kendisini hissettiren ve gün geçtikçe daha yoğun hale gelen ŞEHİRİÇİ TRAFİK SORUNUNA çözüm aradıklarına işaret ediyor.
“ŞEHİRİÇİ TRAFİĞİN DÜZENLENMESİ İÇİN YENİ BAZI ÇALIŞMALAR YAPTIKLARINA..” işaret ediyor Sayın MEHMET EMİN AKAY,bu anlamda esas kalıcı çözümün ÇEVRE YOLLARININ yapımı olduğunu da söylemeden geçmiyor elbet,ancak,o iş biraz süre alacak elbet.
“DAHA PRATİK ÇÖZÜMLERE YÖNELMEYİ DÜŞÜNÜYORLAR..”
Örneğin,ŞEHİRİÇİ TRAFİĞİN en sık tıkandığı alan olarak bilinen/görülen KARDEMİR KAVŞAĞI civarında,bazı pratik ve sonuç vermesi beklenen düzenlemeler gündemlerinde,bu konuyu Karabük Belediyesi ile görüşmüşler Sayın RAFET VERGİLİ her türlü desteği vereceğine işaret etmiş.
Karabük’te ŞEHİRİÇİ TRAFİK SORUNU YOK DEMEK YANLIŞ,böyle bir sorunu yok diyerek görmezden gelmek,özellikle gelecek açısından fevkalade yanlış bir tutum olur elbet.
Örneğin Karabük’ün Merkezinde ki GÜVEN KAVŞAĞINI ele alın..!!
BURADA KAÇ YÖNLÜ TRAFİK AKIŞI VAR SÖYLER MİSİNİZ..?
Sürücülerin ve yayaların karşılıklı saygısı ile KAZA OLMUYOR bu alanda..
KARABÜK,TRAFİK SIKIŞIKLIĞINA tamamen esir olmadan çözümler üretilmeli.

KARABÜK BELEDİYESİ,100 YIL MAHALLESİ’NDE Kİ “SOSYAL DONATI ALANINDA YAPILAN 50 İŞYERİNİ KİRAYA VERİYOR..” SATIŞ İŞİ OLMADI..
Karabük Belediyesi,100 YIL MAHALLESİ’NDE Kastamonu Karayolu’na cepheli 5o adet işyeri ve Sosyal Donatı Alanı yaptırmıştı,öncelikle buraların satışı için bir dizi girişim yapıldı,birkaç kez satışa çıkıldı.
UYGUN FİYAT BULUNAMADI.
Şimdi buraların kiraya verilmesi işlemine geçilecek ve kira bedelleri için FİYAT TESTİ AŞAMASINA gelindi,yakında kiralama işlemleri başlar herhalde.
BU ALANLAR ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ KAYNIYOR..
O kesime yönelik işyerleri açılması halinde kiralanan işyerlerinin para kazanabileceği üzerinde duruluyor ve bakalım kiralama noktasında çok talip çıkacak mı..?
YAKINDA 5O İŞYERİNİN KİRALANMASI SÜRECİ BAŞLAR..
Bu yönde düşüncesi olanlar hazırlıklı olsunlar..

KARABÜK ÖZELİNDE 67 SPOR KULÜBÜ VE 24 BİN CİVARINDA AKTİF SPOR YAPAN LİSANSLI SPORCU OLMASINA KARŞIN KARABÜK SPORU..
Karabük İl Gençlik ve Spor Müdürü Sayın ABDÜLKADİR ÇETİN,Karabük’ün en başarılı İl Müdürlerinin içinde,hatta başında gelir,Karabük’te çok sayıda SPOR TESİSİ Sayın ÇETİN’İN üstün gayretleri ile gündeme gelmiş,hayata geçirilmiştir.
KARABÜK’TE 67 SPOR KULÜBÜ VAR diye biliyoruz,buna ilişkin olarak da 24 bin civarında lisanslı sporcu var,bazı sporcularımız ULUSLAR ARASI Müsabakalarda başarılar kazandı/kazanıyor.
Dikkat edin OVACIK SPOR OKULU bu başarıların temelinde yer alıyor..
Öğrenciler düzenli,bilimsel ve müsabakalara iyi hazırlanıyorlar,başarı geliyor..
KARABÜK’TE SPOR o Öğrenciler vasıtası ile duyuluyor,başarılı oluyor..
KARABÜK SPOR TESİSİ noktasında iyi bir durum gösteriyor..

KARABÜK VALİLİĞİ GÖREVİNE BAŞLAYAN SAYIN FUAT GÜREL “ ADALETLİ VE HESAP VEREBİLİR BİR YÖNETİM ANLAYIŞI İÇİNDE OLACAĞIZ..”
Karabük Valiliği görevine,önce ki gün törenle başlayan Sayın FUAT GÜREL,ilk açıklamalarında “BİRLİK,İSTİŞARE..” mesajları vererek ORTAK AKIL noktasında ki anlayışını öne çıkarttı.
Vali Sayın FUAT GÜREL,ayrıca çok/çok önemli bir anlayışa dikkat çekti ve “ADALETLİ,HESAP VEREBİLİR BİR YÖNETİM TARZI..” benimseyeceğinin altını çizdi.
Vali Sayın FUAT GÜREL,daha sonra küçük bir espri ile “BURADA KALMAYA NİYETİM YOK..” dedi,bir anlık şaşkınlığı hissetti ve “BENDEN ÖNCE DE VALİLERİMİZ VARDI.BU GÖREVLER KALICI DEĞİL..” şeklinde kısa açıklamalarda bulundu..
Rize Valiliği görevine atanan Sayın KEMAL ÇEBER’DEN söz etti Vali Sayın FUAT GÜREL kendisinin de Sayın KEMAL ÇEBER ve öncekiler gibi İYİ İZLENİMLER BIRAKARAK AYRILMAK İSTEDİĞİNE işaret etti..
Daha sonra İLK İCRAATI OLARAK ŞEHİT AİLELERİNİ ZİYARET ETTİ.
Bilindiği gibi,bu tür görevlerde ilk izlenimler vatandaşın şuur altına yerleşiyor ve bunun değişmesi çok olağanüstü koşullarda,ancak,oluyor veya olabiliyor.
Sayın VALİ İLK İZLENİMLER OLARAK ÇOK MÜSBET ADIMLAR ATTI.
Birlik,ortak akıl,istişare mesajları verdi..

16.08.2006 TARİHLİ RESMİ GAZETE DE YAYINLANAN KARABÜK İLİ ÇEVRE BİRLİĞİ (KARÇEV..) BAŞKANI ARTIK VALİ SAYIN FUAT GÜREL..
16.08.2006 Tarihinde kurulan ve Başkanlık görevi “O DÖNEMİN KARABÜK VALİSİ..” tarafından yürütülen KARABÜK İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ (KARÇEV..) isimli bir Kuruluş var.
TEMEL GÖREVİ KATI ATIK BERTARAF TESİSİ KURMAK..
Aradan geçen 12 yıllık bir süre içinde KARÇEV ne yazık ki KATI ATIK BERTARAF TESİSİ yaptıramadı,bunu beceremedi,bunu başaramadı,hatta bu nedenle 3-4 temmuz 2017 Tarihinde ASİT KÖYÜ sakinleri ANKARA-İSTANBUL KARAYOLU’NU Trafiğe kapatan eylem yapmışlardı.
KATI ATIK BERTARAF TESİSİ KURULAMADIĞI İÇİN,Karabük Merkezin günlük 160-170 ton çöpü ASİT KÖYÜ SAKİNLERİNİN TEPESİNE/TEPESİNE dökülüyor ve çöplükte bir de yangı çıkınca KÖY SAKİNLERİ bıçak kemiğe dayandı YETTİ ARTIK dediler.
KARÇEV Başkanlığı’na şimdi Vali Sayın FUAT GÜREL bakacak.
İnşaallah Vali Sayın FUAT GÜREL döneminde KARABÜK KATI ATIK BERTARAF TESİSİ yaptırılır ve bu tesisin yapılması ile hem enerji elde edilir,hem ASİT KÖYÜ sakinleri rahata,huzura kavuşurlar..
12 YILLIK SÜREDE NEDEN YAPILMADI HESABI DA SORULUR..
HAVAYA GİDEN 1 MİLYON BİLMEM KAÇ YÜZ BİN LİRANIN HESABI SORULUR..
Dileriz bu dönem bu iş sonu erer artık..

BİR AMERİKAN DOLARININ “3 LİRA CİVARINDA OLDUĞU BİR ZAMANDA..” KARABÜKSPOR’U 190 MİLYON LİRALIK BORCU SOKAN, BATIRAN..
Bir ABD Doları 3 lira civarındayken,KARABÜKSPOR’U 190 küsur milyon lira borca sokan,batıran ve GENEL KURULA bile gelemeyen zihniyetin ürünü olarak KARABÜKSPOR BERBAT GÜNLERE ROTAYI KIRMIŞ DURUMDA..
KARABÜKSPOR’U BU DURUMA DÜŞÜRENLER,ELBET,HESAP VERECEKLER..
Resmi yazışmalar sürüyor/sürdürülüyor..
YURT DIŞINDAN ALINAN FATURALARIN DURUMU BÜYÜKELÇİLİKLER KANALI ile muhataplarına soruldu,cevabi yazıların gelmesi bekleniyor ve A DÖRT KAĞIDINA yazılmış TEK İMZALI sarf tutanakları unutulmuyor elbet.
KARABÜKSPOR’A ÇOK YAZIK ETTİLER..
Şimdi iş başında bir HEYET VAR ve KARABÜKSPOR’A gelen 4,giden 5 gol atıyor,neredeyse geçtiğimiz hafta BOLUSUPOR’A 2-0 yenildik TAKIM İYİYE GİDİYOR diyeceğiz.
KİMSE “SANMASIN Kİ,YAPTIĞI YANINA KAR KALACAK..”
KARABÜKSPOR’U BU HALE DÜŞÜRENLER,İKİ CİHANDA DA HESAP VERECEKLER..
Hem de hesabın en ağırını verecekler..!!

SAFRANBOLU BELEDİYESPOR KONUSUNDA “ÖNCE TESİSLEŞME,DAHA SONRA BU TESİSLERİN FUTBOL AKADEMİSİNE DÖNMESİ FİKİRLERİ..”
Geçtiğimiz günlerde SAFRANBOLU BELEDİYESPOR ile ilgili bazı gelişmelere tanık olduk,ÖNCE SAFRANBOLUSPOR’A YAKIŞAN BİR TESİSLEŞME YAPILMALI diyen insanlardı..
Sportif başarıyı, ikinci plana alacaklar,SAFRANBOLUSPOR’A YAKIŞAN GÜZELLİKTE BİR TESİS YAPILMASI ŞART görüşlerini dile getiren bu sporseverler “BU TESİS YAPILIRKEN,ELBET SPORTİF MÜSABAKALAR SÜRDÜRÜLECEK..” diyorlar.
Ancak “ŞAMPİYON OLACAĞIZ,İDDİALIYIZ..” noktasında değil..
BULUNULAN LİG DE KALMAK KOŞULLU,SPORTİF MÜSABAKALAR..
Gerekli TESİSLEŞME tamamlandıktan sonra FUTBOL AKADEMİSİ veya SPOR AKADEMİSİ gibi çalışılacak ve GÖRECEKSİNİZ BAŞARI EN KISA ZAMANDA GELMEYE BAŞLAYACAK diyorlardı.
Bunu başarabilirler mi..?
ELBET BAŞARILMAMASI İÇİN HİÇBİR SEBEP YOK..
Yeter ki bu ekip yola çıksın,düşündüklerini hayata geçirmek için adım atsın,sonra görülecektir ki GÜNLÜK SONUÇLARA,GÜNLÜK BAŞARILARA destek olmaktan kaçınan insanlar bile nasıl destek veriyorlar.
YETER Kİ,ÖYLE BİR KADRO YOLA ÇIKSIN,ADIM ATSIN..

10 kişi görüş bildirdi

  1. Hak

    Basta hikmet feridun , sonra yolbulanlar , onlarin yalakaları avukat ve para doktoru HAkanlar…
    O zamanin yonetim kurulundakiler ceklere attiklari imzalardan icralik iken , bu dortlu eli seyinde geziyor..
    Ama sunu atlamayin bunlar soyarken klubun icindeki ufakçı duzen hirsizlarini atmalayin..
    AMA HESAP GUNU GELDI , COK YAKIN !

  2. Önemli degil

    ahmet bey iyi gunler. su kati atik bertaraf tesisi hic bitmeyecek bir konu. senelerdir yazarsiniz ama bir turlu ilerleme kaydedilemez. cunku basiretsiz yoneticiler is basinda. kalinma bakan danismaniyken sy. mehmet ceylan bu tesisi yaptiramadi ya, senelerin kurt siyasetcisi sy. m.ali sahin bu isi cozemedi ya artik hayal olur kalir. ayni arac nehri, havaalaninda oldugu gibi. buda karabugun kaderi demekki. birde tuŕksat koordinatöru sy. adnan celikten bahsetmissiniz. her basarili insan belediye baskani yada bürokrat olamayabilir. meziyetleri olabilir ama belediye baskanligi yapabilmek icin bu iste birazcik kurt olmak gerekiyor diye dusunuyorum. saygilarimla.

  3. O DEDİYİN KARABÜKE 5 BEDEN BÜYÜK GELİR

    AHMET ABİ TÜRKSAT DEMİŞSİN UYDU TEKNOLOJİSİ DEMİŞSİN.ADNEN ÇELİKTEN SÖZ ETMİŞSİN O ARKADAŞI BEN TANIMIYORUM AMMA KARABÜKE 5 BEN BÜYÜK GELİR O ADAM ABİ.KARABÜKE ONUN BUNANLA KAVGA EDECEK TAHSİLİ BİLGİSİ BİRİKİMİ ORTADÜZEY ADAMLAR LAZIM.ÖYLE UYDU TEKNOLOJİSİ FİLAN FALAN KARABÜKE 5 BENEDEN BÜYÜK GELİR BU ABİ.BİZ O ARKADAŞI YAKINDA BAK NASIL GAGALAMAYA BAŞLARIZ SEYRET.YAKINDA İNTERNETÇİLERE SALDIR BORUSUNU ÇALANLAR OLUR GÖRÜRSÜN

  4. Karabüklü

    Ahmet bey merhaba. Yazılarınızı sürekli takip eden biri olarak şunu sormak isterim. Karabük haberlerinde herkes Karabük’e yeni tesisler kazandırılması noktasında dil birliğine varmış görünüyor. Tesisler ya yapılıyor, ya geciktiriliyor. Bu noktada kafa yoruyoruz sürekli. Peki Karabük’te tiyatro, konser, opera, müzikal… vb. etkinlikler neden yapılmıyor? Neden hiç kimse bu soruyu sormuyor? İnsanımız geçim derdi ile monoton bir hayat yaşıyor, Cumhuriyet kenti Karabük’ün eski günlerine dönüp ülkemize bu noktada bir örnek teşkil etmesi ne kadar güzel olurdu değil mi? Kültürel mirasımız Safranbolu gibi bir marka değerimiz de yanıbaşımızdayken…

    Bu tür etkinlikler sadece siyasetin, siyasi propogandanın bir aracı olmamalı. Bu insanların sadece ilahi, tasavvuf müziği gibi etkinlikler dışında diğer tüm türlere de fazlasıyla ihtiyacı var diye düşünüyorum.

    Bu insanların eğlenmeye de ihtiyacı var.

    Bilmiyorum anlatabildim mi?

  5. YILMAZ BEŞEVLİ

    Karabük İl Gençlik ve Spor Müdürü Sayın ABDÜLKADİR ÇETİN,Karabük’ün en başarılı İl Müdürlerinin içinde olabilir,ama Yenice Stadını ışıklandıramadığı için,YENİCE CEBECİSPOR OYUNCULAR ÇOĞU ÖĞRENCİ OLDUKLARINDAN,ANTREMANLARI GECE YAPMALARI LAZIM,YAPAMIYORLAR.ACİLEN YENİCE STADI IŞIKLANDIRILMALI.

  6. ÇEVRECİ

    SAYIN VALİM İLİMİZE HOŞ GELDİNİZ.
    1995 YILINDAN BERİ GELEN VALİLERİMİZ İMKAN VE KAPASİTELERİ NİSPETİNDE ŞEHRİMİZE KATKILAR YAPMIŞLARDIR. TÜMÜNE TEŞEKKÜR EDERİZ.
    FAKAT NE YAZIK Kİ HAVA KİRLİLİĞİNE ÇÖZÜM BULAMAMIŞLARDIR. ÇÖZÜM BULMAYA YAKLAŞMIŞLARKEN BURADAN GİTMİŞLERDİR.
    SAYIN VALİMİZ SİZDEN RİCAM KARABÜK HALKINI KANSERDEN KURTARMAK İSTİYORSANIZ ATEŞTEN GÖMLEĞİ GİYİNİZ. O ZAMAN BU ŞEHİR SİZİN ADINIZI ALTIN HARFLERLE YAZAR.

  7. Karabuklu

    Karabük’te tek gerçek vergili……..

  8. SİYASET İLLİZYONİSTİ GÖLBEK

    SAYIN GÖLBEK TAM BİR SİYASET İLLİZYONİSTİ,YANİ SİYASET SİHİRBAZI,ŞİMDİDE ADNAN ÇELİK İSMİNİ KARABÜK GÜNDEMİNE GETİRDİ ÇOK ÖNEMLİ BİR İSİM MUHTEREM ADNAN ÇELİK.ENVER TÜMENİN REFAH PARTİSİNDEN BELEDİYE RİYİSİ SEÇİLMESİNİ SAĞLAYAN ÇALIŞMALARI YAPAN YÜRÜTEN ÇOK ÖNEMLİ BİR İSİM.AK PARTİ YANLIŞ YAPMAZ ADAYI ADNAN ÇELİK OLURSA KARABÜK KAZANIR ÇOK DEĞERLİ VE ÇOK BİLİMSEL BİR SİYASETÇİDİR MUHTEREM ADNAN ÇELİK KARDEŞİMİZ.

  9. Karabük Can Çekişiyor

    Ahmet Bey Merhaba;
    Öncelikle yazılarınızı çok değerli halkımız ve internet ağı vesilesiyle çok uzaklardan okuyan değerli okurlarınıza ayrı ayrı selamlıyorum.
    Sayın Gölbek ben de karabükteyim. Yıllardır.
    Şimdi yerel seçimler yaklaşıyor. Vatandaşlarımızın beklentileri yüksek.
    Havaalanı, Keltepe kayak merkezi, Çevre yolu, köprülü kavşak, organize sanayi bölgesi, iş sahaları. temiz bir karabük vs.vs.
    bunların hepsini herkes gibi bizlerde çok istiyoruz.
    Ama karabük yine bu konularda sınıfta kalacak gibime geliyor.
    Karabük Eskipazar yoluna çıktığınızda Fabrikanın tam orta blümünde sağdan tepeye doğru bir bakan var mı acaba Herhalde ya yok ya da kimsenin dikkatini çekmedi.
    Karabük’ün yöneticileri bakarlarmı ki acaba biraz açayım konuyu Kardemir 15-20 sene sonra Karabük’ün yeni mahalle bölgesindeki haddaneler gibi şehrin tam orta yerinde kalacak.
    Şimdi kimse biz düzelteceğiz demesin. Atı alan Balkanları geçti sanırım bu sefer. çünkü Bayır mahallede kaldırılan haddaneler zaten işlevlerini yitirmiş ve tamamına yakını kapandı ya da kapanmak üzereydi. Biraz güç oldu ama kalanı da belediye başkanımızın girişimleriyle taşınmak zorunda kaldılar.
    Şimdi konuya dönelim. 150.000 nüfuslu ve etrafında şehrin genişlemeye o kadar müsait olan arazileri var olmasına rağmen hangi düşünceyle kardemir’in tam tepesine o emekli konutları dikildi. Bakın 3-5 sene içerisinde kardemir’in üzerindeki vericilerin olduğu tepe ve civarı apartmanların balkonu gibi olacak. Bir tarafta şehir merkezi, bir tarafta emekli konutları, bir tarafta da asit köyü bir de havaalancığımız üstteki tepeye yapılırsa ve yanında da öğlebeli köyümüz. Kardemir’in vay haline. 🙂
    Karabük’lü zaten sesini çıkaramıyor.
    Karabük’e gelecek idareci, Siyasetçi, Sivil Toplum Kuruluşlarını ve görevini siz uygun yerlere belirleyip yazın isterseniz.
    Şimdiden Kardemir’i taşımak için uygun arazi aramaya başlamalı Öyle mi.
    Şimdi Karabük’e havaalanı mı, köprülü kavşak mı, çevre yolu mu yoksa Kardemir için arazi mi lazım. Önceliğimiz bu olmalı. Sahi Karabük’te çevrecilerimiz var mı. varsa bu olaya dikkat çektiler mi acaba.
    Karabü ve Karabüklü Ölüyor, Karabüklü Uyuyor.

  10. KARABÜKLÜ

    KARDEMİRİ TAŞIMAK MI ? AKIL TUTULMASI YAŞIYORSUNUZ GALİBA !! KARABÜK Ü TAŞIMANIN MALİYETİ KARDEMİRİ TAŞIMANIN MALİYETİNİN YANINDA SOLDA SIFIR KALIR.HEM KARDEMİR GİDERSE DEVLETİN ARAZİ TAHSİS ETTİĞİ FİLYOSA GİDER VE HEPİMİZ AĞZI AÇIK BAKARIZ.KARDEMİRİ YÖNETEN AİLELER ZATEN BAHANE ARIYOR KURDUN AKLINA KUZUYU GETİRMEYİN.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Slow Food hareketi iyi, temiz ve adil gıda için 38 yıldır mücadele veriyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 29.03.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – YETER ADA ŞEKO – Doğal kaynakları korumayı ve temiz gıda üretimini desteklemeyi hedefleyen küresel Slow Food (Yavaş Gıda) hareketinin başkanı Edward Mukiibi iklim krizi ve israfın, gıda konusunda en fazla karşılaştıkları iki büyük sorun olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük gıda hareketlerinden biri olarak kabul edilen Slow Food, “iyi, temiz ve adil gıda” sloganıyla dünya üzerinde 160 ülkede faaliyetler ve farkındalık kampanyaları düzenliyor.

Hareketin çalışmaları hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mukiibi, Slow Food'un 1986'da İtalya'da doğduğunu ve 38 yıldır devam eden serüvenlerinde dünyanın her köşesinden çok sayıda insana ulaştıklarını kaydetti.

Su başta olmak üzere doğal kaynakların ve biyoçeşitliliğin korunması hedefini faaliyetlerinin merkezine aldıklarını belirten Mukiibi, daha iyi bir dünya için çalıştıklarını ve bunu da çevreye ve insana zararı olmayan gıdaların üretimini teşvik ederek, aynı zamanda sorumlu tüketim ve sorumlu üretim bilincini aşılamaya çalışarak gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Slow Food ağı içerisinde çiftçilerden şeflere, öğrencilerden aktivistlere, devletlerden uluslararası organizasyonlara kadar gıda konusunda harekete geçmek isteyen milyonlarca kişiyle çok sayıda kurum ve kuruluşun yer aldığını bildiren Mukiibi, “Sadece maddi olarak destekleyen 100 binden fazla üyemiz var. Ama bu herkesin maddi olarak katkıda bulunmak zorunda olduğu anlamına gelmiyor. Aslında paranın satın alabileceğinden çok daha fazlasını yapan topluluklar var. Buna biyoçeşitliliği koruyan yerel toplulukları örnek gösterebiliriz.” dedi.

Edward Mukiibi, hareketin sadece gıda ürünlerini değil gıdanın getirdiği kültürü de korumaya çalıştığını, bu nedenle gıdanın nasıl tüketildiği, hangi tekniklerle pişirildiği ya da nasıl korunduğu üzerine de çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

– Nuh'un Gemisi Projesi

Yok olma tehlikesi altında bulunan bitkisel ve hayvansal ürünleri çevrim içi katalogda bir araya getirdikleri “Nuh'un Gemisi” projesine değinen Mukiibi, “Bu katalogda yalnızca bilimsel veriler bulunmuyor. Kültürel, organoleptik, geleneksel bilgilerle ürünlerin hazırlanması sırasında kullanılan teknikler ve bölgeyle olan bağları da yer alıyor.” diye konuştu.

Proje kapsamında bugüne kadar dünyanın her yerinden 5 bin 300 ürünü korumaya çalıştıklarını dile getiren Mukiibi, şöyle devam etti:

“Bu projede büyük tufan yaşandığında türleri yok olmaktan kurtaran Nuh’un Gemisi'nden esinlendik. Aslında bugün de yine o büyük tufan genetik, kültürel ve geleneksel erozyonla burada. Günümüzde yerel ve geleneksel gıdalar gen aktarımı, gen korsanlığı gibi çeşitli problemle karşı karşıya. Slow Food hareketi ise gıda kültürümüzü korumaya çalışıyor.”

Proje dahilindeki türleri kendi coğrafyalarında korumaya çalıştıklarının altını çizen Mukiibi, iklim değişikliği sonucu artık beslemesi ekonomik olarak tercih edilmeyen, bu nedenle de popülasyonları giderek azalan hayvanları çeşitli teşvikler ve projelerle yeniden tercih edilebilir hale getirdiklerini, bitkiler konusunda ise özelikle yerel gruplar arasında tohum bankaları oluşturduklarını ve tohumların kullanılması için çeşitli ağlar geliştirdiklerini anlattı.

“Afrika’nın Bahçeleri” adlı bir diğer projelerinde, kıtada giderek yaygınlaşan endüstriyel gıda üretimine karşı bir alternatif oluşturmaya çalıştıklarından bahseden Mukiibi, şunları söyledi:

“Afrika’nın geleneksel gıda üretim yöntemlerini korumak istiyoruz. Bunu gerçekleştirmek için yerel toplulukları agroekolojik yöntemler çerçevesinde tarım yapmaya teşvik ediyor, konu üzerine eğitim programları düzenliyor, gruplar arasında koordinasyon kurarak bilgi aktarımı sağlıyoruz. Proje 2010 yılında Uganda, Kenya ve Tanzanya'daki birkaç bahçeyle başladı. Bugün Afrika kıtasının çeşitli yerlerinde 5 binin üzerinde bahçe oluşturulmuş durumda. Sosyal medyada her gün yeni bir katılımcının daha kendi bahçesini açtığını görüyoruz.”

– “Üretimde iklim değişikliği, tüketimde israf en büyük sorunlar”

Tüm projelerinde üretim süreçlerinde karşılaştıkları en büyük problemin iklim değişikliği olduğunu ifade eden Mukiibi, özelikle sıcak hava dalgaları, ani yağışlar sonucu yaşanan sel felaketleri gibi aşırı hava olaylarının gıda üretimini zorlaştırdığını vurguladı.

Mukiibi, “Tüm bu yaşananlar gıdaya erişimimizi, gıda güvenliğimizi ve bizim açımızdan yağmuru merkeze almış tarım sistemimizi etkileyecek. İklim kriziyle mücadelede geniş kapsamlı iklim değişikliği adaptasyon çalışmaları yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tüketim noktasında karşılaştıkları en büyük problemin ise gıda israfı olduğu bilgisini paylaşan Mukiibi, “Küresel gıda üretiminin neredeyse yarısı tabağımıza ulaşamadan israf ediliyor. Bununla birlikte enerji, kaynak, çiftçilerin o ürünleri üretirken harcadıkları zaman da israf edilmiş olunuyor yani gıda israfı tabağımızın çok ötesinde. Çünkü bir ürün yetiştirirken çok fazla su kullanıyorsunuz, topraktan çok fazla besin maddesi alıyorsunuz. Bunların hepsi israf ediliyor. Gıdaya yapabileceğiniz en büyük saygısızlık onu israf etmek. Ayrıca gıda israfı, doğaya da bir saygısızlık.” değerlendirmesini yaptı.

Özelikle gençlerin önlerine gelen tabağın hikayesini bilmediğine ve daha çok israf ettiğine dikkati çeken Mukiibi, Slow Food olarak bu farkındalığın kazandırılması için her yıl Nisan ayını “gıda israfı ile mücadele ayı” olarak belirlediklerini sözlerine ekledi.