Her Telden (7 Ocak 2021)

Her Telden (7 Ocak 2021)

Yayın: 06.01.2021 20:59
Paylaş:
A+ A-

2020 YILININ SON GÜNÜ,BÜROMUZDA “KARABÜK ve ÇEVRESİNİN ORMAN VARLIĞI,YENİ İŞLETME KURULMASI İLE BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ…”
Geçtiğimiz süreçte yine yazmıştık,2020 yılının son günü Büromuzda ÖZORMAN-İŞ Sendikası Karabük Şube Başkanı Sayın LEVENT IŞIKTAŞ ve Başkan Yardımcısı Sayın MUHAMMET ASLAN ve Eflani İlçesinde ORMAN ile İLGİLİ bir Kooperatifin Başkanı Sayın VASFİ KARAGÖZOĞLU sohbet etmiştik.
KARABÜK CİVARINDA Kİ ORMAN VARLIĞINI KONUŞMUŞTUK.
Bir düşünün Allah aşkına, yalnızca KARABÜK İLİ içerisinde 3 ORMAN İŞLETME Müdürlüğü var,EFLANİ ORMAN İŞLETME Müdürlüğü kurulması içinde bir dizi girişim yapıldı,henüz bir sonuç çıkmadı.
KARABÜK-YENİCE Orman İşletme Müdürlükleri Zonguldak Orman BÖLGE Müdürlüğü’ne bağlı,ESKİPAZAR Orman İşletme Müdürlüğü Ankara Orman BÖLGE Müdürlüğü’nü bağlı.
Karabük böylesine zengin bir ORMAN VARLIĞINA SAHİP.
Bu mana da,Ülke genelinde kurulu olan 27 BÖLGE Müdürlüğünün belki 4-5 tanesinden daha az ORMAN VARLIĞINA Sahiptir Karabük,ancak en az 22-23 tanesinden daha fazla ORMAN VARLIĞINA Sahiptir.
Ancak;KARABÜK ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ ile yola devam ediyor..
BÖLGE Müdürlüğü statüsü için FİKİR JİMNASTİĞİ yapan bile yok iyi mi..?
Bir tek Sayın HÜSEYİN ERER,kendi döneminde,bu işi kovalardı..

KARABÜK, ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KURULMASINI ÇOKTAN HAK ETTİ DE,BU İŞ İÇİN GÜÇLÜ BİR SİYASİ İRADE ORTAYA KOYAN YOK GALİBA..
Karabük,çok güçlü bir ORMAN VARLIĞI’NA sahip,bakın YENİCE İLÇESİ’NİN hemen/hemen tüm ekonomisi ORMAN VARLIĞI üzerinde dönmektedir,nasıl Karabük KARDEMİR ile anılırsa,YENİCE İlçesi de ORMAN VARLIĞI ile anılır..
KARABÜK ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ ve KARABÜK İLİ içerisinde ki YENİCE ve ESKİPAZAR ORMAN İŞLETME Müdürlükleri,gerçekten çok/çok güçlü orman varlığına sahiptirler.
Ancak KARABÜK ile YENİCE Orman İşletme Müdürlükleri ZONGULDAK Bölge Müdürlüğü’ne,ESKİPAZAR Orman İşletme Müdürlüğü ise ANKARA Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışmaktadır..!!
Bir aralar EFLANİ Orman İşletme Müdürlüğü kurulması için bazı girişimler olduğuna ilişkin haberler çıkıyordu,CHP Eflani İlçe Başkanı Sayın AHMET AYTAÇ çok ciddi bir gündem yapınca,kapatılmanın eşiğine geldiği ileri sürülen YAĞLICA ORMAN DEPOSU,ancak kurtarıldı,şu an için kapatılmadı..
Bir EFLANİ’Lİ dostumuz “KEŞKE Sayın AHMET AYTAÇ Adliye, Cezaevi, Askerlik Şubesi FALANDA KAPATILIRKEN, CHP İLÇE BAŞKANI OLSAYDI,O ZAMAN KOLAY/KOLAY KAPATAMAZLARDI BELKİ..” falan dedi.
Neyse,KARABÜK ORMAN VARLIĞI ÇOK GÜÇLÜ..
Ancak,ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİ BAŞKA YERLERDE..!!

KARABÜK’ÜN ORTA YERİNDE BULUNAN VE ÇOK GENİŞ “TCDD ARAZİLERİ MİLLET BAHÇESİ Mİ YAPILACAK..” VE BAŞKAN Sayın RAFET VERGİLİ.
Karabük’ün,en az 40-50 yıllık rüyası, KARABÜK’ÜN ORTA YERİNDE Kİ TCDD ARAZİLERİNİN değerlendirilmesidir, bu konuda birçok girişimler ve çalışmalar olmuştur,son döneme kadar bir sonuç alınamamıştı.
Son dönem de KARTALTEPE ARAZİLERİ, Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ’NİN girişimleri ile Karabük Belediyesi tarafından alındı ve oralarda bir dizi çalışmalar yapıldı.
ESAS OLAN,KARABÜK’ÜN ORTASINDA Kİ,GENİŞ ALANLAR.
Bu konu da,yine Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ Vali Sayın FUAT GÜREL ve AK Parti Milletvekilleri Sayın CUMHUR ÜNAL,Sayın NİYAZİ GÜNEŞ tarafından üzerinde durulan MİLLET BAHÇESİ PROJESİNDEN söz ediyor.
Bilindiği gibi MİLLET BAHÇELERİ PROJESİ,Cumhurbaşkanı Sayın RACEP TAYYİP ERDOĞAN tarafından gündeme getirildi ve birçok yerleşim bölgesinde hayata geçirildi.
Sayın RAFET VERGİLİ bu projenin uygulanmasını bekliyor ve eğer bu proje uygulanırsa BU YERLERİN DEĞERİ paha biçilmez hale gelir anlamında görüşler veriyor..
Dileriz bu proje kısa süre içerisinde hayata geçer,hayat bulur.

KARABÜK’ÜN TEK ve UYDUDAN YAYIN YAPAN BRTV’DE Sayın MEHMET ÇETİNKAYA’NIN Sayın ZAFER ACAR İLE SÖYLEŞİSİ VE BÜYÜK YANKISI
Karabük’ün tek televizyonu BRTV biliyorsunuz UYDUDAN YAYIN yapıyor ve çok geniş bir izleyici kitlesine sahip,geçtiğimiz akşamlardan birisinde BRTV Yönetim Kurulu Başkanı Sayın MEHMET ÇETİNKAYA,Sayın ZAFER ACAR ile bir söyleşi de bulunmuş.
Geç sayılabilecek bir saatte olduğu için biz izleyemedik..
Söyleşinin KARABÜKSPOR Bölümü anlatılamayacak büyüklükte ilgi görmüş ve özellikle İSTANBUL’DAN çok sayıda arayanlar bize bu söyleşi ile ilgili çok olumlu görüşler dile getirdiler.
Sayın MEHMET ÇETİNKAYA,özellikle KARABÜKSPOR ve son yapılan SGK ile VERGİ yapılandırmalarını anlatarak “KARABÜK’ÜN BU İŞİ ÇÖZEBİLECEK POTANSİYELE SAHİP OLDUĞUNU..” altını çizerek vurgulamış.
Hani bazı çevreler “VATANDAŞIN KARABÜKSPOR’A KARŞI DUYARSIZ OLDUĞUNU..” falan söylerler ya,hiç öyle değil,KARABÜK DIŞINDAN bu yayını izleyen çok sayıda insan bizi aradı ve ne kadar umutlulardı,ne kadar mutlu olmuşlardı,anlatmak hayli zor.
Sayın MEHMET ÇETİNKAYA ve Sayın ZAFER ACAR müthiş bir söyleşi yapmışlar.
Bize Karabük içinden ve dışından her arayan bunları anlattı iyi mi..?

AK PARTİ,KARABÜK İL KONGRESİ,15 OCAK TARİHİNDEN,19 OCAK TARİHİNE KAYDIRILMIŞ VE Sayın İSMAİL ALTINÖZ LİSTESİNİ HAZIRLIYOR..
Hatırlarsınız,AK Parti Karabük İl Kongresi pandemi nedeni ile ertelenmişti ve son olarak 15 OCAK TARİHİNDE yapılacak denildi,bununla ilgili Resmi girişimler başlatıldı gibi bilgiler verilmişti.
AK PARTİ İL KONGRESİ 19 OCAK TARİHİNE ERTELENMİŞ.
Avukat Sayın İSMAİL ALTINÖZ,çok geniş bir çevrenin beklediği gibi,İL BAŞKANLIĞI görevine devam edecek ve Genel Merkez,Sayın ALTINÖZ’E görevine devam etmesi yönünde gerekli talimatları verdi.
Sayın İSMAİL ALTINÖZ şimdi İL YÖNETİM LİSTESİNİ hazırlıyor sanırız.
Karabük ve İlçeler de AK Partiyi en uç noktalarına kadar tanıyan bir isim olarak tarif edilen Sayın İSMAİL ALTINÖZ,yapacağı İL YÖNETİM Listesinde bütün dengeleri gözetecektir elbet.
AK PARTİ,KARABÜK’TE 19 OCAK TARİHİNE KİLİTLERDİ ARTIK.

İYİ PARTİ KOCAELİ MİLLETVEKİLİ VE İYİ PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ Sayın LÜTFÜ TÜRKKAN’IN KARDEMİR İÇİN SORU ÖNERGESİ VE ARKASI..
İYİ Parti Kocaeli Milletvekili ve İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Sayın LÜTFÜ TÜRKKAN tarafından,TBMM Başkanlığı’na verilen ve Hazine ve Maliye Bakanı Sayın LÜTFİ ELVAN tarafından cevaplandırılması istenen soru önergesi Karabük’te hayli ciddi dalgalanmalar yarattı.
Öncelikle 2 Kasım 2020 tarihinde belirlenen KARDEMİR Yönetim Kurulu,ilke olarak “BASIN ÜZERİNDEN KONUŞMAMAK..” gibi bir karar ile yola çıkarken,aniden gelen bu soru önergesi,Yönetim Kurulu üzerinde bir şaşkınlık yaratmıştır.
PEKİ BU SORU ÖNERGESİ ve BİLGİLERİ NEREDEN ÇIKTI..?
Bakın,biz olayı AK Parti içerisinde ki,bir dizi ekiplerden,bir dizi gruplardan kaynaklı gibi okuyoruz ve sanki KARDEMİR Yönetim Kurulu,AK Parti içerisinde şu an itibarı ile zayıflayan bir Siyasi İrade tarafından oluşturulmuş gibi görünüyor,öyle değerlendirme yapan geniş bir çevre var.
O zayıflayan iradenin getirdiği Yönetim Kurulu’nu,Yönetim Kurulu içerisinde ki bazı insanları da zan altında bırakacak biçimde,gündeme taşıyarak “BU YÖNETİM KURULU, PARTİ İÇERİSİNDE ZAYIFLAYAN,HATTA,TASFİYE EDİLMESİ GEREKEN BİR İRADE TARAFINDAN OLUŞTURULDU..” mesajı veriyor olabilir.
Bunu Parti içinden birileri tarafından değil de,SİYASETİN GELENEĞİNDE VAR OLAN,rakip bir Siyasetçi tarafından gündeme taşıtmak ve bunu yaparken de Siyaset dışı bir dizi unsuru da hedefe oturtmak olamaz mı..?
O YÖNETİM hırpalansın,hatta görevinden ayrılsın,YERİNE BİZ/BİZİM EKİBİN İNSANLARI GELSİN olmaz mı/olamaz mı,zira Siyasette sağ gözün/sol göze fazla itibarı,fazla hayat hakkı tanımamak gibi bir geleneği vardır.
Bu arada BİR TAŞ/BİRKAÇ KUŞ olayı da ihmal edilmemiş gibi bir okumamız daha var,özellikle bir isim öne çıkartılıyor ki,bir diğer isim üzerine bir gölgelenme yapabilir miyiz acaba,düşünülmüş olabilir.
Ama, bu CİNLİKLERE KİMSE İTİBAR ETMEZ,ETMİYOR DA,bunu bilin.

Sayın LÜTFÜ TÜRKKAN’IN,TBMM BAŞKANLIĞI’NA VERDİĞİ SORU ÖNERGESİNE,NASIL BİR CEVAP VERİLECEK VEYA VERİLECEK Mİ,BEKLİYORUZ..
İYİ Parti Kocaeli Milletvekili ve İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Sayın LÜTFÜ TÜRKKAN’IN,2 Kasım 2020 Tarihinde ki KARDEMİR Olağanüstü Seçimli Genel Kurulu öncesinde gelişen olaylarla ilgili,TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.
Bakalım Hazine ve Maliye Bakanı Sayın LÜTFİ ELVAN bu önergeye nasıl bir cevap verecek veya cevap verecek mi, zira 2 Kasım tarihinde oluşan veya iddia edildiği gibi dayatılan KARDEMİR Yönetim Kurulu’nun 9 Üyesi,gerek hissedarlar,gerekse Kamuoyu tarafından genel bir kabul,hatta beğeni gördü.
ŞU AN İTİBARI ile BUNU GÖRMEK, HİSSETMEK MÜMKÜN.
Özellikle KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Sayın ALPARSLAN BAYRAKTAR’IN. Kamuoyu’nun çok dikkatini çeken,üzerinde hayli durulan bir konu da,aldığı tutum çok ciddi beğeni kazandı,takdir gördü.
Hazine ve Maliye Bakanı,verilen bu soru önergesini cevaplayacak mı,eğer kısa süre içerisinde cevaplarsa SPK Başkanı hakkında ileri sürülen O İddialara/iddiaya ne diyecek..?
Örneğin ; GERÇİ ANA SÖZLEŞME DE GRUPLAR ve ÇIKARTACAKLARI YÖNETİM KURULU ÜYE SAYILARI BELLİ. ANCAK TOPLAM HİSSENİN YÜZDE 8-10 KADARI İLE,11 KİŞİLİK YÖNETİM KURULU’NUN 7 ÜYESİNİN BELİRLENMESİNE GÖZ YUMAMAZDIK MI diyecektir..
O zaman ANA SÖZLEŞME TADİLATI GÜNDEME GELEBİLİR örneğin.
Bekleyelim bakalım neler gelişecek bu konularda..

KAMUOYU ÖNÜNDE “ULU ORTA TARTIŞMA YAPAN CHP’LİLER VE GELECEKTE ADAY LİSTELERİNİN BELİRLENMESİ..” GÜÇLÜ İSİMLER KİMLER..?
Özellikle son aylarda birçok CHP’Lİ Kamuoyu önünde ulu orta tartışıyorlar ve kendisini ASLAN,Siyasi rakiplerini ÇAKAL olarak tanımlama gayreti içinde olanlar var.
Yapılan sanal medya yorumlarını üzerine aldığı için AHMAKLIKLA suçlananlar var,hiçbir etkinliğe katılmadığı için ağır eleştirilere muhatap olanlar var ve anlayacağınız var oğlu var.
Olayın ucunda MİLLETVEKİLLİĞİ niyetli olduğu da besbelli..
Biliyorsunuz,özellikle CHP Genel Başkanı Sayın KEMAL KILIÇDAROĞLU,İYİ Parti Genel Başkanı Sayın MERAL AKŞENER’İN daha yüksek sesle dile getirdiği bir ERKEN GENEL SEÇİM ihtimali Ülkemiz gündeminde.
Eğer ERKEN GENEL SEÇİM gerçekleşirse CHP Milletvekili Adaylarını nasıl belirler acaba,kimi CHP’LİLER Liste belirlemelerinin TÜM ÜYELERİN KATILIMI ile yapılabileceğini,kimi CHP’LİLERİN Merkez Yoklaması ile yapılabileceğini iddia etmeleri ilginç.
Eğer MERKEZ YOKLAMASI ile olursa,Safranbolu kökenli ve eğitimi,bilgisi,becerisi,Devlet Deneyimi çok yüksek olan,hiç yıpranmamış bir isim LİSTENİN BAŞINDA olabilir,diyen etkin isimler var.
CHP KAMUOYU ÖNÜNDE ULU/ORTA SUÇLAMALARIN YAPILDIĞI BİR ARENA..
Bu anlayışla nereye varacaklar bakalım.

KARDEMİR NOKTASINDA Kİ SON GELİŞMELER ÜZERİNE BİZİ ARAYAN Sayın KAMİL GÜLEÇ “DEVLET BURAYA EN İYİ İSİMLERİ GÖNDERMİŞTİR..”
KARDEMİR noktasında ki son gelişmeler üzerine,bizi telefonla arayan,KARDEMİR’İN YAŞAYAN HAFIZASI ve EN BÜYÜK İKİ EMEKDARINDAN birisi olan Sayın KAMİL GÜLEÇ 2 Kasım 2020 tarihinde göreve getirilen 9 İsmin çok iyi isimler olduğunu söyledi.
“KENDİLERİ İLE AYNI YÖNETİMDE OLMAKTAN MUTLU..” olduğuna işaret etti.
Sayın KAMİL GÜLEÇ bilindiği gibi, KARDEMİR kurulması,daha sonra gelişen kriz dönemleri,ondan sonra ki gelişme/büyüme/ayaklarının üzerinde durma konularında Rahmetli MUTULLAH YOLBULAN ile birlikte çalışan isimdi ve şu an KARDEMİR’İN YAŞAYAN HAFIZASIDIR.
“KARDEMİR’E ÇOK EMEK VERDİK.BUGÜNLERE GELİNCEYE KADAR UYKU UYMADIĞIMIZ ZAMANLAR OLDU..” diyor ve SPK tarafından Yönetim Kurulu Üyesi olarak getirilen 9 isim hakkında çok olumlu sözler ediyor.
“TBMM VERİLEN ÖNERGEYE ÜZÜLDÜM..” diyerek “BUNUN NERELERDEN,NASIL,HANGİ AMAÇLA GÜNDEME GETİRİLDİĞİNİ HALEN ANLAMIŞ DEĞİLİM..” konusu üzerine hassasiyetle ve özenle vurgu yapıyor.
“HERKES BİLİR,BENİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN KARDEMİR’İN İYİLİĞİ,YAŞAMASI,YAŞATILMASIDIR.ÇOK EMEK VERDİK..” sözlerini tekrar/tekrar ediyor ve bu Yönetim ile uyum içinde KARDEMİR’İ daha iyi yerlere getirmenin gayreti içerisinde olacakları ifadelerini kullanıyor.
TBMM Başkanlığı’na verilen önerge hayli dalgalanma yaratmış görünüyor.

9 kişi görüş bildirdi

  1. Gören göz. Duyan göz

    Fabrikada neler oluyur bir bilsen ağabey formenler mühendislere saldırıyor gören gozler kör duyan kulaklar sayır oluyor

  2. KARABÜK

    KARABÜKÜN ORTA YERİNDE DURAN TCDD ARAZİLERİNİN YERİNE MİLLET BAHÇESİ YAPILACAKMIŞ,SEN GİT KARABÜKÜN ORTA YERİNE KENT MEYDANI ADI ALTINDA BETON MEYDANI YAP BOMBOŞ ÖYLECE DURSUN ONDAN SONRA GERÇEKLEŞMESİ HAYAL OLAN TCDD ARAZİSİNE MİLLET BAHÇESİ YAPACAM DİYE REKLAM YAPARAK KARABÜK HALKINI BİR DAHA KANDIRMASIN KENT MEYDANI HAZIR ELİNİN ALTINDA YAP BURAYI MİLLET BAHÇESİ KARABÜKLÜLER OTURACAK BİR YER NEFES ALACAK BİR PARKA KAVUŞSUNLAR ELİNİ TUTANMI VAR NİYE YAPMIYORSUN SAYIN BAŞKAN.TCDD ARAZİSİNE MİLLET BAHÇESİ FALAN YAPAMAZ ÇÜNKÜ TCDD BURAYA TRİLYONLARCA YATIRIM YAPTI TÜM RAYLAR DEĞİŞTİRİLDİ, ELEKTRONİK SİNYALİZASYON HAYATA GEÇTİ,ÖYLE KOLAYMI ŞEHİR DIŞINA ÇIKARMAK,ON YILDAN BU YANA SÖYLENTİSİ VAR,AMA BİR TEK ÇİVİ ÇAKILMIYOR.HEP LAF LAF LAF İCRAAT YOK ONDAN SONRA DA SAYIN BAŞKAN MAZERETLER ÜRETİP YAPAMAYINCA BAŞKA KURUMLARI VE VATANDAŞLARI SUÇLUYOR.

  3. radar

    DEVLET NE DERSE O
    gerisi hikaye

    KİMSEDE HİKAYE ANLATMASIN.

    BASIN AÇIKLAMASINA GEREK YOK.
    FERAGAT AÇIKLAMADAN DAHA ETKİLİ DEĞİLMİ?
    KİMSE DE YALANDAN DELİLİK YAPMASIN.

  4. Saplantılı Karabük

    Ya arkadaş okudunu anlamıyomusun yoksa Rafet Vergili adını duyunca çileden çıkıp gendinimi gaybediyosun Rafet vergili millet bahçesi procesinni valiyle akp milletvekilleri düşünüyolar diyo anlasana sen Rafet vergili adını duyunca kendini kaybediyosun arkadaş misalen kent meydanı meselesinide yazmışsın orda haklısın Rafet bey 3 döneminde tamamen yaydı oda tamam amma millet bahçesi onun procesi deyilki Rafet vergili hakkaten bu döneminde işi gücü bıraktı ortalıktada görünmüyo iş yapmayıncada sağa sola sataşıyo suçu başkalarına atıyo

  5. Anonim

    Eskipazar orman işletme müdürlüğü yakın zaman önce ankaradan alınıp zonguldak bölge müdürlüğüne bağlandı fakat ismetpaşa yine ankara orman bölge müdürlüğüne bağlı

  6. Neme lazim

    Gören göz daha neler var neler. Bu işe yaramaz gmylerin doldurduğu kendileri gibi boş adamlar boşluktan kavga edip sinkafli dalaşıyorlar. Netice:Örtbas. Neden: Adamların sahibi var. Sen ben yapsak linç ederler.

  7. Meraklı köfteci

    İK Gmy yok mu kardeşim sizin şirkette, varsa ne iş yapıyor. Gazmanin köylüsü olmaktan başka numarası mı yok yoksa yada kendine ne denirse onumu yapıyor?

  8. Boris Yeltsin

    Fabrikadaki en büyük sorunlardan biri, elini masaya vuracak, sözü geçer otorite kalmaması. Koltukta eğreti duran adamları kimse iplemiyor. Ne bilgi var ne yöneticilik vasfi, kim kime dum aleksandır duma.

  9. Doğrucu Davut

    Sayın boris yeltsin rumuzlu arkadaşım çok doğru yazmışsın ama biraz anlaşılır yaz. Çünki boris yeltsinin kim olduğunu, duma’nın ne olduğunu bilen insan da malasef çok az. Yalmızca otorite, eksikliği değil mesele. Aynı zamanda bilgili, görgülü, kültürlü insan açığı da var memlekette.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Çime alternatif bitkiler su verimliliğini artırırken yaban hayatına fayda sağlıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – YETER ADA ŞEKO – İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay, çok fazla su tüketen çimlerin biyolojik çöl olarak adlandırıldığını, bunun yerine kullanılacak alternatif bitkilerin yaban hayatı için de faydalı olacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda 31 Ocak 2023'te başlatılan “Su Verimliliği Seferberliği” kapsamında “Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033)” genelge ile yürürlüğe girdi.

Bakanlığa bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün, bu genelgeye dayanarak hazırladığı “Kurakçıl Peyzaj Uygulamaları Rehber Dokümanı” da bakanlığın internet sitesinde yayımlandı.

Kurakçıl peyzaj düzenleme kavramının her boyutuyla ele alındığı rehberde Türkiye’nin, küresel iklim değişikliği etkilerinin yoğun olarak hissedildiği Akdeniz iklim kuşağında yer aldığı ve bu nedenle peyzaj uygulamalarında en üst seviye su verimliliğinin elde edilmesi gerektiği kaydedildi.

Peyzaj uygulamalarında sulama suyunun verimli kullanılabilmesi için su tüketimi yüksek olan geniş çim yüzeyler yerine bölgenin iklim koşullarına uyumlu, su isteği az olan, kuraklığa dayanıklı doğal bitkilerin tercih edilmesi gerektiğinin altı çizilen rehberde 1 metrekarelik çim alanın günde yaklaşık 7-10 litre su tükettiği, bu alanı yaklaşık 20 gün sulamak için kullanılacak suyun, bir kayısı ağacının 1 yıllık su tüketimine denk geldiği bilgisi paylaşıldı.

Çalışmada peyzaj uygulamalarında kullanılan çim alanların tamamının kurakçıl peyzaja dönüştürülmesi ile yüzde 80'e varan su verimliliği sağlanabileceği belirtildi.

– Alternatif bitkiler

Rehberde, ihtiyaç duyulan su miktarının ve peyzaj tasarımında seçilen çim türünün, alanın özelliklerine uyup uymadığının önceden araştırılması gerektiği vurgulanırken çim yerine kullanılabilecek alternatifler de sunuldu.

Bunlardan biri olan kamışsı yumak adlı çim türü, en kuru şartlarda bile yeşil yapraklarını ve dokusunu korurken, az miktarda gübreye ihtiyaç duyuyor ve bu özelikleri dolayısıyla çim karışımlarında sıkça tercih ediliyor.

Yoğun çim tabakası oluşturabilen bir diğer alternatif çayır salkım otu, sık biçme ve yoğun kullanıma dayanıklılığıyla ön plana çıkarken, spor sahalarında, park ve bahçelerde kullanılabiliyor.

Bermuda çimi, sıcak ve nemli ya da sıcak ve yarı kurak bölgeler için önerilen bir tür olarak, koyun yumağı türü de kuraklığa ve hastalıklara dayanıklılığıyla alternatifler arasında yer aldı.

Uygun alanlarda çim yerine kullanılabilecek diğer bitkiler arasında ise damkoruğu, acı damkoruğu, Japonya ipeği, kara yosun, fare kulağı, ak üçgül, Japon süpürgesi, Cezayir menekşesi, yıldız halısı ve lavanta gösterildi.

– “Ege ve Akdeniz'de çimler ortalamanın üzerinde su tüketiyor”

Prof. Dr. Doğanay Tolunay peyzaj malzemesi olarak kullanılan çimin neden olduğu su tüketimiyle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Çimin estetik kaygılar sebebiyle çok fazla tercih edildiğini öte yandan bu bitkinin kullanımının su tüketimi başta olmak üzere birçok problemi de beraberinde getirdiğini kaydeden Tolunay, “Mayıs sonu haziran başı itibarıyla, eylül, ekim aylarına kadar neredeyse her gün çimlerin sulanması gerekiyor.” dedi.

Tolunay, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sulamanın daha erken aylarda başlaması gerektiğini, bu bölgelerde 1 metrekare çimin günlük su tüketiminin, ortalamanın üzerinde, 15 litreye kadar çıkabildiğini aktardı.

İklim koşulları nedeniyle nemli kuzey ülkelerinde çimlerin su ihtiyaçlarının bu yoğunlukta olmadığı bilgisini paylaşan Tolunay, “Türkiye’nin büyük bir çoğunluğunda özelikle yaz ayları kurak olduğu için çim kullanımının, su tüketimini artıran bir faktör olduğunu söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Su tüketimin yanı sıra çimlerin sürekli biçilmesi ve gübrelenmesi gerektiğini, bunun da ciddi bir maliyeti olduğunu bildiren Tolunay, çim yerine her bölgenin kendi iklim koşullarına uygun alternatif bitkilere yönelmesi tavsiyesinde bulundu.

– “Ada çayı, kekik gibi bitkiler peyzaj olarak kullanılabilir”

Türkiye’nin bitki türü çeşitliliği açısından zengin bir ülke olduğunu dile getiren Tolunay şunları söyledi:

“Çimin yerini alabilecek alternatifler genellikle çok yıllık bitkilerdir. Otsu ya da odunsu olabilir. Bölgeden bölgeye değişiklik gösterirler. Herkesin bildiği ayrık otu bunlara örnek olabilir. Bu ot çok hızlı yayılabilir, su görmediğinde sararsa da azıcık bir suyla hemen kendini toparlayabilir. Örneğin Ege ve Akdeniz’de damkoruğu kullanılabilir. Bunlar yapraklarında suyu biriktirir ve Türkiye’de de doğal olarak mevcutturlar. Suyu depoladıkları için uzun süre susuzluğa dayanabilirler. Bunun dışında çeşitli uygun çalılar olabilir. Ladenler olabilir, yabani güller olabilir. Yine Ege, Akdeniz’de ada çayı, kekik gibi bitkiler de peyzaj olarak kullanılabilir.”

Çim yerine İç Anadolu'da sıklıkla görülen bodur alıç ağaçlarının da kullanılabileceğinden bahseden Tolunay, “Bunların aynı zamanda meyveleri vardır ve bu meyveler de kuşlar, arılar için, yaban hayatı açısından iyidir. Çimler çiçek açmaz, çimlerin olduğu yerlerde kelebekleri, arıları, böcekleri pek fazla göremeyiz. O yüzden bilimsel olarak da biyolojik çöl olarak adlandırılırlar.” diye konuştu.

Tolunay, sadece bitki türlerini değiştirmekle değil, yağmur suyu hasadı, malçlama gibi uygulamalarla da su verimliliğinin en üst düzeye çıkarabileceği değerlendirmesini paylaştı.