Her Telden (8.Aralık.2016)

Her Telden (8.Aralık.2016)

Yayın: 08.12.2016 07:53
Paylaş:
A+ A-

ESKİPAZAR’IN VE YÖRENİN GELECEĞİNDE ÇOK ÖNEMLİ FONKSİYON İCRA EDECEK OLAN “AKKAYA HAMAMI TERMAL TESİSLERİ..”
ESKİPAZAR İlçemizin ve BU YÖRENİN geleceğinde çok önemli FONKSİYONLAR İCRA EDECEĞİ kesin olan bir yatırım,ne yazık ki,talihsiz gelişmeler nedeni ile YOL ALAMADI..
AKKAYA HAMAMI TERMAL SULARINDAN SÖZ EDİYORUZ.
ESKİPAZAR Belediye Başkanı Sayın DURSUN BAŞ,bu konu ile çok yakından ilgileniyordu,BİR YÜKLENİCİ FİRMA İLE ANLAŞMA SAĞLANMIŞTI,ancak şanssızlık olayın yakasını bırakmadı..
Sayın DURSUN BAŞ kendi özel sorunları nedeni ile AKKAYA TERMAL SULARI ve bu suların İNSAN SAĞLIĞINA,İNSANLARA HİZMET noktasına getirilmesi için gerektiği ağırlıkta,yoğunlukta çalışma yapamıyor.
YENİ BİR YÜKLENİCİ FİRMA SEÇİMİ GEREKİYOR..
AKKAYA TERMAL SULARININ bulunduğu alana TESİS YAPACAK/ÇALIŞTIRACAK yeni bir yüklenici Firma gerekiyor,buraya yapılacak BİR TESİS hem ESKİPAZAR için,hem de YÖREMİZ için müthiş bir gelişme yaratacaktır.
AKKAYA TERMAL SULARI,henüz dokunulmamış bir HAZİNE..
Ancak ; ŞANSSIZLIK YAKASINI BIRAKMIYOR BURANIN..
Başkan Sayın DURSUN BAŞ yeterli ağırlığı veremiyor..
Yüklenici Firma ise büyük badireler geçirdi/geçiriyor..

ESKİPAZAR İSMETPAŞA METAL/METAL ÜRÜNLERİ İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KADAR ÖNEMLİ AKKAYA HAMAMI SULARI..
ESKİPAZAR AKKAYA TERMAL SULARININ gün yüzüne çıkartılması,BU BÖLGEYE ve ÜLKEYE HİTAP EDECEK bir tesisin kurulması,emin olun,en az İSMETPAŞA METAL/METAL ÜRÜNLERİ İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ kadar önemli bir yatırımdır.
BU YÖRELERİN EKONOMİSİNE,SOSYAL YAŞAMINA katkısı büyük olur..
Ancak ; ŞU ANA KADAR İSTENİLEN HIZLI ÇALIŞMALAR yapılamadı.
Karabük’ün Rahmete kavuşmuş Valisi Sayın CEMALETTİN SEVİM dönemin de,O DÖNEMİN Milletvekilleri Sayın MEHMET CEYLAN Sayın HASAN BİLİR ve Sayın ALİ ÖĞÜTEN’İN büyük gayretleri ile MTA TERMAL SULARI bulmuş,üzerini kapatmıştı.
BU SULAR ŞİMDİ TESİS YAPILMASINI BEKLİYOR..
ESKİPAZAR Belediye Başkanı Sayın DURSUN BAŞ,AKKAYA HAMAMI çevresini mücavir alan haline getiren kararları çıkarttı,ancak,henüz bir TESİS KURULMASI TEMİN EDİLEMEDİ..
Oysa çok önemli bir EKONOMİK KAYNAK burası.
Keşke,üzerinde daha bir hassasiyetle durulsa ve AKKAYA HAMAMI çevresine TERMAL BİR TESİS KURULMASI sağlanabilse,TERMAL BİR TESİS kurulabilse..
YÖNE EKONOMİSİ ÇOK ŞEYLER KAZANIR EMİN OLUN..

GAZETEMİZ İNTERNET SAYFASINA “HASTANELERLE İLGİLİ YORUM GÖNDEREN..” SAYIN CUMALİ POYRAZ VE DİĞER İLLER İLE KIYAS..
BÖLGENİN SESİ Gazetesi İnternet Sayfasına,özellikle,HASTANELERLE İLGİLİ YORUMLAR gönderen Sayın CUMALİ POYRAZ isimli Okurumuz,yeni bir yorum yollamış.
ÇEVRE İLLER İLE KARABÜK’Ü KIYASLAMIŞ,MUKAYESE ETMİŞ..
Karabük’ün DEVLETE İLİŞKİN Hastanelerini,Karabük’ün ÖZEL SEKTÖR Hastaneleri konusunu ele almış ve “BU ANLAMDA KARABÜK’ÜN HAYLİ GERİ NOKTADA OLDUĞUNU VURGULUYOR..” Sayın CUMALI POYRAZ kardeşimiz.
YERDEN GÖĞE KADAR HAKLI.
Geçtiğimiz günlerde,CHP Karabük İl Eski Başkanlarından Sayın BAYRAM KARADAĞ yine bu konuda sosyal medya da KARABÜK ile ZONGULDAK’I karşılaştırmıştı..
NÜFUSLARI AYNI OLAN ZONGULDAK ile KARABÜK arasında HASTA YATAĞI ve HASTANE SAYISI noktasında KARABÜK ALEYHINA çok büyük farklılıklar olduğunu dile getiriyordu Sayın BAYRAM KARADAĞ.
Bir devlet hastanesi bile olmayan KARABÜK İLİ..
EĞİTİM/ARAŞTIRMA HASTANESİ’NE yatak ilave edilmesi için BİRKAÇ YILDIR milim yol alamamış Karabük İli ve SAĞLIKTA ÇÖZÜM kademeleri BİRİNCİ KADEMEDEN-ÜÇÜNCÜ KADEMEYE atlayan İKİNCİ KADEME SAĞLIK TESİSİ olmayan KARABÜK İLİ.
BUNLAR DUYARLI OKURLARIMIZIN İÇİNE SİNMİYOR..!!
CHP KARABÜK İL ÖRGÜTÜ,KENT MEYDANI’NA ATATÜRK ANITI YAPILMASI İÇİN HAZIR VE CUMARTESİ GÜNÜ MİLLETVEKİLLERİ..
Başlık, CHP İl Örgütü tarafından KENT MEYDANI’NA yaptırılacak olan ATATÜRK ANITI ile CHP MİLLETVEKİLLERİ’NİN Karabük’ü ziyaretleri bağlantılı gibi bir algı yaratabilir..
İKİ OLAY ARASINDA BİR BAĞLANTI YOK.ATATÜRK ANITI için Karabük’e gelen HEYKELTRAŞ bir çalışma yapmış ve hemen herkesin beğenisini kazanan bir örnek hazırlamış.
ŞİK,ZARİF,DERİN ANLAMI OLAN BİR ÖRNEK HAZIRLIĞI YAPILMIŞ.
Bu olayın bir yönü..
Diğer yönü ise CUMARTESİ GÜNÜ,CHP Milletvekillerinden oluşan bir Heyet Karabük’e gelerek SİVİL DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTLERİ ile toplantılar yapacaklar,onların görüşlerini alacaklar..
CHP İL ÖRGÜTÜ HAZIRLIKLARINI SÜRDÜRÜYOR..
CHP bu anlamda birden hareketlendi ve MİLLETVEKİLİ HEYETİ Safranbolu’da düzenlenecek toplantıya katılacak,STK’LAR ile çok geniş bir toplantıda birlikte olacaklar..
TOPLANTI SUNAL TÜLBENTÇİ ÖĞRETMENEVİ SALONUNDA YAPILACAK.
CHP MİLLETVEKİLİ HEYETİ Cuma günü Karabük’e gelecek,geceyi Karabük’te geçirecekler ve muhtemelen bir dizi ziyaretlerde bulunacaklar ve Cumartesi günü Safranbolu’da olacaklar..
CHP HAREKETLİ GÜNLERE GİRDİ..

EMLAK KONUT PİYASALARINDA YAŞANAN SIKINTI “YALNIZCA KARABÜK’E ÖZGÜ BİR DURUM DEĞİLMİŞ MEĞER..” VE İŞ GİTTİKÇE…!!
Dün EMLAK-KONUT PİYASALARINDA ÇOK CİDDİ SIKINTILAR VAR şeklinde bir değerlendirmemiz olmuştu,meğer konu,yalnızca Karabük’e özgü bir sıkıntı değilmiş meğer..
BÜYÜK ŞEHİRLERDE YAŞANAN SIKINTI DAHA AĞIRMIŞ..
Özellikle BANKALAR geri alamadıkları KREDİLER NEDENİ ile adeta “EMLAKÇI/EMLAK/KONUT SATAN İŞYERLERİNE DÖNMÜŞLER..” ve bu durumun 2007 yılında ABD başta olmak üzere,birçok Ülke de yaşananlara benzediğinden söz edenler var.
KARABÜK’TE DURUMUN SIKINTILI OLDUĞU BİLİNİYOR..
Özellikle,BANKA KREDİSİ ile çalışan YAP/SAT FİRMALARININ bu ay sonu çok ciddi ödemeler yapacaklarına dikkat çekilirken “DEVRE FAİZİ ÖDEMEK ZORUNDA KALAN FİRMALAR,KONUT FİYATLARINI AŞAĞI ÇEKEBİLİRLER..” gibi değerlendirmeler yapıldığı da gözleniyor..
Öte yandan ;KİRALIK İŞYERİ SAYISINDA DA BÜYÜK ARTIŞ VAR.
Aylardır KİRACI BEKLEYEN İŞYERLERİ hayli fazla..
Buraların sahipleri yüksek kira bedeli mi istiyorlar o yüzden aylardır bu İŞYERLERİ BOŞ,yoksa KARABÜK’ÜN TİCARİ POTANSİYELİ zayıf o yüzden mi bu İŞYERLERİ BOŞ,bu pek belli değil.
Zaten POTANSİYEL OLSA,kira bedeli nasılsa çıkar ya..
KARABÜK’TE YAŞANAN DURUM,NE YAZIK Kİ,BÖYLE..!!

ADANA “ALADAĞ BELDESİNDE YAŞANAN YANGIN VE 12 KIZIMIZIN HAYATINI KAYBEDİŞİ..” KARABÜK’TE YANGIN MERDİVENSİZ OKUL
Adana “ALADAĞ BELDESİ’NDE YAŞANAN FACİA..” biliniyor,burada 12 kızımız hayatını kaybetti,bu çocuklar diri/diri yandılar,Ülkemiz insanlarının da yüreği yandı dağlandı.
BU FACİA UNUTULACAK GİBİ DEĞİL..
Peki BU ANLAMDA KARABÜK’ÜN DURUMU NEDİR,bilindiği gibi Karabük’te çok sayıda ÖZEL ÖĞRENCİ YURDU var,ÖĞRENCİLERİN KALDIĞI PANSİYONLAR var.
DEVLETİN YURTLARI VAR..
BURALARDA DURUM NEDİR ACABA..?
Vali Sayın MEHMET AKTAŞ bu tür gelişmelere karşı çok duyarlı davranan bir tutum içinde ve öyle sanıyoruz ki DEVLET/ÖZEL ne kadar ÖĞRENCİ YURDU,PANSİYONU varsa iğneden/ipliğe gözden geçirtecektir,denetlettirecektir.
BU İŞİN,HİÇ Mİ HİÇ,ŞAKA KALDIRIR TARAFI YOK..
KORUMA,İNSAN HAYATINDA,BİR KEZ LAZIM OLUR..
Korundunuz/korundunuz,korunamadınız LİLLAHİL FATİHA olur..

KARABÜK’TE OKULLAR,ÖZELLİKLE YAPIM SÜRECİ ESKİ OLAN OKULLAR VE BUNLARIN YANGIN MERDİVENLERİ,ELEKTRİK TESİSATLARI..
Karabük’te İLKÖĞRETİM-LİSE-ÜNİVERSİTE DÜZEYİNDE Yüzbine yakın öğrenci var,bunların eğitim/öğretim gördükleri mekanlar,barınıp /konakladıkları YURTLAR/PANSİYONLAR NE ALEMDE ACABA..?
ÖZELLİKLE YAPIM TARİHİ ESKİ OLANLAR NE DURUMDA..?
Örneğin YANGIN MERDİVENİ OLMAYAN OKULUMUZ VAR MI..?
Bize göre vardır ve sayası hayli fazladır..!!
Yine ELEKTRİK TESİSATI güven vermeyen,elden geçirilmesi şart olan OKULLARIMIZ VAR MIDIR,mutlaka vardır ve yapım tarihi eski olduğu için elektrik kabloları “S.O.S VEREN OKULUMUZ/OKULLARIMIZ..” mutlaka ama mutlaka vardır..
Önümüzde YARI YIL TATİLİ OLACAK..
O yarı/yıl tatilinde,bunların ciddi biçimde elden geçirilmesi “YANDAŞLARIN GETİRİLMESİ İÇİN,SEN FETÖ’CÜLERLE SELAMLAŞMIŞSIN O İNSANLARLA GÖRÜNMÜŞSÜN,İDARECİLİK GÖREVİNDEN AYRIL,BAŞINA BİR HAL GELMESİN..” tehditlerinden daha yararlı olur..!!
Karabük İL MİLLİ EĞİTİM Müdürlüğü,yarı/yıl tatilini,bu anlamda boş geçirmemeli “YANGIN MERDİVENİ OLMAYAN,ELEKTRİK TESİSLERİ ESKİMİŞ OLAN..” tüm yerler sıkı biçimde elden geçirilmeli.
KORUMAK/KORUNMAK,HAYATTA,BİR KEZ LAZIM OLUR..
O “BİR KEZ ISKALANIRSA..” SONUCU FELAKET OLUR MUTLAKA..!!

KARABÜK VALİSİ SAYIN MEHMET AKTAŞ’IN GÜNDEMİNDE OLAN “ŞEHİRİÇİ TRAFİK TIKANMALARI..” VE ALINACAK RADİKAL ÖNLEMLER
Karabük Valisi Sayın MEHMET AKTAŞ,Karabük’te göreve başladığından bu yana,sevecen,üretken ve Karabük sorunlarına her platform da çözüm arayan bir durum sergiliyor.
KATI ATIK BERTARAF TESİSİ 10 YILDIR YAPILAMIYORDU.
Olayın üzerine çok ciddi biçimde gitti,kendisine,Karabük’ün her sorununu çözmeye çalışan,Karabük sorunlarını çözmek için elinden geleni yapan ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKAN Yardımcısı Sayın MEHMET CEYLAN’DA olay ciddi bir platforma geldi.
Karabük Valisi Sayın MEHMET AKTAŞ,geçtiğimiz günlerde Karabük Basını’na bir açıklama yaparak “ŞEHİRİÇİ TRAFİK SIKIŞIKLIĞINA SON VERİLMESİ..” için bir dizi çalışma içinde olduklarını anlattı.
ŞEHİRİÇİ TRAFİK,KARABÜK’ÜN EN ÖNEMLİ SORUNU..
İşin bu yönü bir gerçek,işin gerçek olan bir yönü daha var ve KARABÜK TRAFİĞİNE ÇIKAN ARAÇ SAYISI HEMEN HERGÜN ARTARKEN,BU TRAFİĞE CEVAP VERECEK YOLLAR AYNI ORANDA ARTMIYOR..
Ne yazık ki AYNI HIZDA ARTAN YOL POZİSYONUMUZ YOK.
O zaman yeni düzenlemeler geliyor..
Vali Sayın MEHMET AKTAŞ ve mesai arkadaşları buna çalışıyorlar..

SANIYORUZ “2010 YILI SENDİKAL MÜCADELESİNDE,KARDEMİR’DEN İŞ AKTİFİ FESİH EDİLEN BİR KARDEŞİMİZ..” SAYIN YİĞİT SORMUŞ
Daha öncesinde de Gazetemiz İnternet Sitesi’ne yorum gönderen ve aklımızda kaldığı kadarı ile “2010 YILINDA YAŞANAN SENDİKAL MÜCADELE NEDENİ İLE KARDEMİR’DEN İŞ AKTİ FESİH EDİLEN..” bir Kardeşimiz var.
YİĞİT RUMUZU İLE ARA/SIRA YORUMLAR YAZAR.
O meşhur 350 LİRALAR DAVASININ NE OLDUĞUNU SORAR..
Çoğu insan 350 DAVASI NEDİR,BUNU BİLE HATIRLAMAYABİLİR,aradan geçen 7 yıl NE ACILAR,NE SEVİNÇLER YAŞANDI ve insanlardan neler götürdü,hatırlamayanlar olur.
KARDEMİR’İN 2010 YILINDA işçisine verdiği 350 liralar,bir grup işçiye verilmemişti,geç verilmişti,olay MAHKEMELİK OLDU ve halen bu konu YARGITAY’DA bekliyor,ancak,aradan çok süre geçti ve yakında YARGITAY’DAN bir karar çıkar,zira çok süre geçti üzerinden..
YİĞİT KARDEŞİM,ÖYLE SANIYORUM Kİ YAKINDA BİR KARAR ÇIKAR..

6 kişi görüş bildirdi

  1. haskarabüklü

    haskarabüklü

    7 Aralık 2016 08:27

    emlak sektörü önce kendine bi çekidüzen versin.KARABÜKTE 300-500 milyara daire satmak nedir gözünüz doysun ey ünlü mütahitler.100 milyara mal et 300 milyara çakkkk var nasıl olsa alıcı lobiniz reklammmlarınız ulusal yerel medya üzerinden algılarlaaaaa götürdünüz yıllarca arsızca acımasızca karlar ettiniz.

    Alayı batsın dicem ama dilim varmıyor ey ünlü mütahatiler TASYAPI ÇEBİOGLU ilk aklıma gelenler kendinize çeki düzen verin Karabük emekli ve memur ortadirekt kenti. İSTANBUL ADALAR manzaralı daire fiyatları 400-500 milyarken siz hangi vicdanla ve hangi kar hırsıyla 100 milyara mal ettiğiniz daireye 350-400-500 milyar fiyat istiyosunuz.

    Ey vatandaşım son sözüm sana ALMAYINNNN kardeşim lütfen almayın 200 milyar filan kredi çekip 5 10 senenizi ipotek altına almayın bakın nasıl fiyatlar makul seviyelere inecek veya ortadirekt içinde daireler yapmaya başlıyacaklar.

  2. Özkarabüklü

    Haskarabüklü dostum,konut meselesi dip yaptı.Bundan sonra bırak 300-500 binleri 50 bin lira desen kimse konut almaz.İnsanlar o paralara bile kandırılıyorum galiba şeklinde bakar.Güven kayboldu bi kere.Hele maketten satış,hele proje üstünden şu daire senin şeklindeki satış bitti.Kimsede güven kalmadı,onun için 2017 yılı mütahit firmalar için azap içinde geçecektir.Konut piyasaları çöktü çöken enkazı bile kimse kaldıramaz 2017 yılında çok patlama sesleri duyulur

  3. Safranbolu CHP il

    Sayın Gölbek.
    Chp ne güzel çalışmaya başladı.
    Uzun yıllardır çalışmayan chp hareketlendi.
    Peki sormak lazım Milletvekilleri Neden Karabük de toplantı yapmıyor da Safranbolu da toplantı yapıyor
    Karabük de kimse gelmez diye mi korkuluyor.
    Karabük ili Safranbolu yamı taşındı.
    Chp mantığı işte o
    Safranbolu da 150 kişilik öğretmenevinde toplantı yapar
    Yenice Safranbolu Karabük merkez eflani eskipazar Ovacık toplanırlar
    Başarılı bir çalışma yaptık derler.
    Iyide 6 ilçenin yöneticileri gelse salon dolar

  4. Adayımız Erdoğan

    Fetullah Gülenciler Karabükde iki avukatla çalışıyormuş Bunlar sol bir partide yönetici imiş Yalnız bir dilekçe yazmaya 6-7 bin tl alıyorlarmış dava açarlarsa bu miktar 50.000 Tl buluyormuş.
    Düşene bir tekmede onlardan gelmiş
    Oylarıda yükseliyormuş Hayalde kuruyorlarmış milletvekili olacaklarmış.
    Olsunlar
    Bi daha aday olsunlar.
    bayram oyları zaten düşürmüştü
    Cevdet 24000 oy almıştı
    Kasımda 22000 olan oyları kaça düşüyor göreceğiz.Sabır

  5. Kiracı

    Karabük’te hem konut hem de işyeri kiraları maalesef çok yüksek. Bu yüzden işyerleri bir bir kapanıyor. Özellikle Çarşı Merkezinde 40-50 m2 lik dükkanlara 5.000 TL – 6.000 TL gibi kira bedeli isteniyor. Hürriyet caddesi ve çevresinde ufacık bürolara bile 2.000 TL kira isteyen mal sahipleri var. Esnaf bu yüzden çok çekiyor. Mal sahipleri de eski kiracılar çıksa da daha yüksek fiyatlarla yeni kiracılar bulsam derdindeler. 100. Yılda iş yapmak için sorduğumuz bir dükkan sahibi 300 m2 dükkanına 18.000 TL. kira istedi. İş yapmak istesen de para kazanmaktan çok kirayı çıkartmak önemli olunca kimse işyeri açamıyor

  6. Sana ne

    Ya kardeşim adamlar avukat istedikleri parayı alırlar Sana ne.
    Feto darbe yaparken yanında olmasalarmış
    Helal olsun onlara

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Çime alternatif bitkiler su verimliliğini artırırken yaban hayatına fayda sağlıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – YETER ADA ŞEKO – İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay, çok fazla su tüketen çimlerin biyolojik çöl olarak adlandırıldığını, bunun yerine kullanılacak alternatif bitkilerin yaban hayatı için de faydalı olacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda 31 Ocak 2023'te başlatılan “Su Verimliliği Seferberliği” kapsamında “Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033)” genelge ile yürürlüğe girdi.

Bakanlığa bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün, bu genelgeye dayanarak hazırladığı “Kurakçıl Peyzaj Uygulamaları Rehber Dokümanı” da bakanlığın internet sitesinde yayımlandı.

Kurakçıl peyzaj düzenleme kavramının her boyutuyla ele alındığı rehberde Türkiye’nin, küresel iklim değişikliği etkilerinin yoğun olarak hissedildiği Akdeniz iklim kuşağında yer aldığı ve bu nedenle peyzaj uygulamalarında en üst seviye su verimliliğinin elde edilmesi gerektiği kaydedildi.

Peyzaj uygulamalarında sulama suyunun verimli kullanılabilmesi için su tüketimi yüksek olan geniş çim yüzeyler yerine bölgenin iklim koşullarına uyumlu, su isteği az olan, kuraklığa dayanıklı doğal bitkilerin tercih edilmesi gerektiğinin altı çizilen rehberde 1 metrekarelik çim alanın günde yaklaşık 7-10 litre su tükettiği, bu alanı yaklaşık 20 gün sulamak için kullanılacak suyun, bir kayısı ağacının 1 yıllık su tüketimine denk geldiği bilgisi paylaşıldı.

Çalışmada peyzaj uygulamalarında kullanılan çim alanların tamamının kurakçıl peyzaja dönüştürülmesi ile yüzde 80'e varan su verimliliği sağlanabileceği belirtildi.

– Alternatif bitkiler

Rehberde, ihtiyaç duyulan su miktarının ve peyzaj tasarımında seçilen çim türünün, alanın özelliklerine uyup uymadığının önceden araştırılması gerektiği vurgulanırken çim yerine kullanılabilecek alternatifler de sunuldu.

Bunlardan biri olan kamışsı yumak adlı çim türü, en kuru şartlarda bile yeşil yapraklarını ve dokusunu korurken, az miktarda gübreye ihtiyaç duyuyor ve bu özelikleri dolayısıyla çim karışımlarında sıkça tercih ediliyor.

Yoğun çim tabakası oluşturabilen bir diğer alternatif çayır salkım otu, sık biçme ve yoğun kullanıma dayanıklılığıyla ön plana çıkarken, spor sahalarında, park ve bahçelerde kullanılabiliyor.

Bermuda çimi, sıcak ve nemli ya da sıcak ve yarı kurak bölgeler için önerilen bir tür olarak, koyun yumağı türü de kuraklığa ve hastalıklara dayanıklılığıyla alternatifler arasında yer aldı.

Uygun alanlarda çim yerine kullanılabilecek diğer bitkiler arasında ise damkoruğu, acı damkoruğu, Japonya ipeği, kara yosun, fare kulağı, ak üçgül, Japon süpürgesi, Cezayir menekşesi, yıldız halısı ve lavanta gösterildi.

– “Ege ve Akdeniz'de çimler ortalamanın üzerinde su tüketiyor”

Prof. Dr. Doğanay Tolunay peyzaj malzemesi olarak kullanılan çimin neden olduğu su tüketimiyle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Çimin estetik kaygılar sebebiyle çok fazla tercih edildiğini öte yandan bu bitkinin kullanımının su tüketimi başta olmak üzere birçok problemi de beraberinde getirdiğini kaydeden Tolunay, “Mayıs sonu haziran başı itibarıyla, eylül, ekim aylarına kadar neredeyse her gün çimlerin sulanması gerekiyor.” dedi.

Tolunay, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sulamanın daha erken aylarda başlaması gerektiğini, bu bölgelerde 1 metrekare çimin günlük su tüketiminin, ortalamanın üzerinde, 15 litreye kadar çıkabildiğini aktardı.

İklim koşulları nedeniyle nemli kuzey ülkelerinde çimlerin su ihtiyaçlarının bu yoğunlukta olmadığı bilgisini paylaşan Tolunay, “Türkiye’nin büyük bir çoğunluğunda özelikle yaz ayları kurak olduğu için çim kullanımının, su tüketimini artıran bir faktör olduğunu söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Su tüketimin yanı sıra çimlerin sürekli biçilmesi ve gübrelenmesi gerektiğini, bunun da ciddi bir maliyeti olduğunu bildiren Tolunay, çim yerine her bölgenin kendi iklim koşullarına uygun alternatif bitkilere yönelmesi tavsiyesinde bulundu.

– “Ada çayı, kekik gibi bitkiler peyzaj olarak kullanılabilir”

Türkiye’nin bitki türü çeşitliliği açısından zengin bir ülke olduğunu dile getiren Tolunay şunları söyledi:

“Çimin yerini alabilecek alternatifler genellikle çok yıllık bitkilerdir. Otsu ya da odunsu olabilir. Bölgeden bölgeye değişiklik gösterirler. Herkesin bildiği ayrık otu bunlara örnek olabilir. Bu ot çok hızlı yayılabilir, su görmediğinde sararsa da azıcık bir suyla hemen kendini toparlayabilir. Örneğin Ege ve Akdeniz’de damkoruğu kullanılabilir. Bunlar yapraklarında suyu biriktirir ve Türkiye’de de doğal olarak mevcutturlar. Suyu depoladıkları için uzun süre susuzluğa dayanabilirler. Bunun dışında çeşitli uygun çalılar olabilir. Ladenler olabilir, yabani güller olabilir. Yine Ege, Akdeniz’de ada çayı, kekik gibi bitkiler de peyzaj olarak kullanılabilir.”

Çim yerine İç Anadolu'da sıklıkla görülen bodur alıç ağaçlarının da kullanılabileceğinden bahseden Tolunay, “Bunların aynı zamanda meyveleri vardır ve bu meyveler de kuşlar, arılar için, yaban hayatı açısından iyidir. Çimler çiçek açmaz, çimlerin olduğu yerlerde kelebekleri, arıları, böcekleri pek fazla göremeyiz. O yüzden bilimsel olarak da biyolojik çöl olarak adlandırılırlar.” diye konuştu.

Tolunay, sadece bitki türlerini değiştirmekle değil, yağmur suyu hasadı, malçlama gibi uygulamalarla da su verimliliğinin en üst düzeye çıkarabileceği değerlendirmesini paylaştı.