Her Telden (8 Ocak 2020)

Her Telden (8 Ocak 2020)

Yayın: 07.01.2020 21:04
Paylaş:
A+ A-

CHP KARABÜK İLÇE KONGRELERİ TAMAMLANDI,ŞİMDİ GÖZLER İL KONGRESİNE ÇEVRİLDİ VE GENEL MERKEZ BU KONUDA TARİH VERECEK…
CHP Geçtiğimiz Pazar günü yapılan ve Sayın MUSTAFA ERTEN’İN İlçe Başkanlığı’nı ekibi ile birlikte kazandığı MERKEZ İLÇE KONGRESİ ile İlçe Kongreleri zincirini tamamlamış oldu.
ŞİMDİ GÖZLER CHP KARABÜK İL KONGRESİNE ÇEVRİLDİ..
Mevcut İl Başkanı Sayın ABDULLAH ÇAKIR yeniden ve kesin olarak,yeniden İL BAŞKAN ADAYI olacaktır kuşkusuz,peki başka İL BAŞKAN ADAYI çıkacak mıdır CHP içerisinde.
KULİSLERE BAKTIĞINIZDA,MUTLAKA ADAY ÇIKACAK..
Bu bağlamda İlçe Kongrelerinden seçilen İL DELEGELERİNİN aynı hedefe gidecek yapıda olmadıklarına inatla/ısrarla işaret eden CHP’LİLER var ve bu insanlar “ ÖZELLİKLE YENİCE/SAFRANBOLU,HELE/HELE MERKEZ İLÇE DELEGELERİ MUTLAKA ADAYLAR ARASINDA BÖLÜNMELER YAŞAR..” diyorlar.
EFLANİ/ESKİPAZAR/OVACIK İlçelerinin 5 er delegesi varmış ve bu delegeler arasında bölünme olmaz,ancak,çıkacak/çıkabilecek İL BAŞKAN Adayı isimlere blok oy verirler,gibi değerlendirmeler yapılıyor.
CHP Artık gözlerini İL KONGRESİ’NE çevirdi..
Sayın ABDULLAH ÇAKIR yeniden ve mutlaka Aday olacak,o tamam.
Kulisler YENİ ADAY/ADAYLAR çıkabileceğinden söz ediyor..

MHP İÇERİSİNDE,ÖNÜMÜZDE Kİ CUMA GÜNÜ YAPILACAK MİLLETVEKİLLERİ,İL BAŞKANLARI TOPLANTISINDAN KONGRELER KARARI ÇIKAR MI.?
MHP Önümüzde ki Cuma günü Ankara’da çok önemli bir toplantı yapacak ve Milletvekillerinin,İl Başkanlarının katılacakları bu genişletilmiş Toplantıdan İLÇE/İL KONGRELERİ kararı çıkabilir,gibi bir beklenti var.
Zira MHP KONGRELER YILINA GİRDİ ARTIK.
Buna karşılık,İLÇE ve İL KONGRELERİNİN bir yıl uzatılabileceğine ilişkin de beklentilerin olduğundan söz edenler var,ancak,görüldüğü kadarı ile MHP içerisinde de İLÇE/İL KONGRELERİ sürecini bekleyenler hayli çoğunlukta.
Peki İLÇE/İL KONGRELERİ YAPILIRSA KARABÜK’TE NE OLUR..?
Geçtiğimiz süreçte,MHP İçerisinde aktif görevler almış bir Kardeşimiz “ABİ,BUGÜN Kİ YAPI,İL BAŞKANI DA,MERKEZ İLÇE BAŞKANI DA,ÜLKÜCÜ KÖKENDEN GELEN İSİMLER DEĞİL..” demişti.
Aynı Kardeşimiz “YAPILACAK İLK KONGRE DE,YA İL BAŞKANI VEYA MERKEZ İLÇE BAŞKANI,MUTLAKA ÜLKÜCÜ KÖKENDEN GELEN BİR İSİM OLMALI.YOKSA CİDDİ SIKINTILAR ÇIKABİLİR..” şeklinde de değerlendirmeler yapmıştı.
MHP İçerisinde,en önemli konu,İl Başkanı Sayın ADEM KAR’IN durumu.
MHP İçinde bir kesim “YENİDEN ADAY OLMAYABİLİR..” görüşünde..
Uzman Hekim Sayın ADEM KAR ise şu ana kadar niyet belirtmedi..

AK PARTİ İLÇE KONGRELERİ KISA SÜRE İÇERİSİNDE BAŞLATILACAK VE İL KONGRELERİ HAZİRAN AYI GİBİ START ALACAK VE GENEL MERKEZ..
AK Parti nüfusu 5 bini aşan BELDE KONGRELERİNİ yapıyor ve bu anlamda KARABÜK’TE bırakın nüfusu 5 bini aşan BELDE BULMAYI,nüfusu 2 bin civarına zor/zor gelen İLÇELER var.
İLÇE OLDUKLARI İÇİN,KONGRELERİ,O BAĞLAMDA,YAPILAMIYOR..
Galiba İlçe Kongreleri Şubat ayı başlarında START alacak ve bilindiği gibi AK Parti Genel Merkezi “SEÇİLECEK BAŞKANLAR..” noktasında tercih yapıyor,gerektiğinde YENİ İSİMLER GÖREVLENDİRİLİYOR..
Örneğin Karabük ESKİPAZAR’DA böyle yapıldı ve İlçe Başkanı değiştirildi,yeni bir İLÇE BAŞKANI göreve atandı,İLÇE KONGRESİ’NDE DE o atanan isim seçilecek.
GALİBA,AK PARTİ’NİN DİĞER İLÇE BAŞKANLARI AYNEN KALACAK..
Örneğin YENİCE İLÇE Başkanı Sayın YILMAZ KIRIK noktasında,AK Parti içerisinden ciddi sesler yükselmişti “YEREL SEÇİM KAYBINDA EN BÜYÜK ETKEN Sayın YILMAZ KIRIK OLMUŞTUR.DEĞİŞTİRİLMELİDİR..” anlamında yaklaşımlar getirilmişti.
Bu arada AK Parti ,KARABÜK YEREL SEÇİMLERİNDE büyük fiyasko yaşayıp,yalnızca 610 oy alarak EFLANİ,yine yalnızca 2020 oy alarak OVACIK Belediye Başkanlıklarını kazanabilmişti.
Özetle ,AK PARTİ İLÇE KONGRELERİ YAKINDA BAŞLIYOR..

KARABÜK BELEDİYESİ “YAĞMUR SUYU KANALLARINDA KULLANILACAK BORULARIN İHALESİ YAPIYOR..” VE EN ÖNEMLİ KONU TASARRUF..
Karabük Belediyesi KANALİZASYON suları ile YAĞMUR SULARINI ayırmak üzere çok büyük bir proje uygulayacak,bunun için YAĞMUR SUYU kanallarında kullanılacak boruların ihalesini yapıyor.
ÇOK GENİŞ ÇAPLI BORULAR ÜRETTİRİLECEK..
Bu anlamda Karabük Belediyesi kum ve çakıl gibi temel malzemeyi verecek,yüklenici firma makine/ ekipman getirerek BORU ÜRETİMİNİ gerçekleştirecek,böylece Karabük Belediyesi’nin yüzde 65/70 tasarruf yapacağından söz ediliyor.
Sayın RAFET VERGİLİ bu tür ince hesapları çok iyi yapar/uygular..
YAĞMUR SULARININ ayrılması ile Karabük’ün artık su taşkını yaşamayacağına özellikle dikkat çekiliyor ve çok ciddi bir maliyeti olan bu projenin ilkbahar aylarından itibaren üretimine başlanacağından söz ediliyor..
BORU ÜRETİM İHALESİ yapılıyor..

YÜKLENİCİ FİRMA SIKINTIYA GİRİNCE DURAN,KARABÜK BELEDİYESİ “KANYON SPOR VADİSİ İÇİN…” YENİ İHALE YAPILDI VE YAPIM BAŞLIYOR
Hatırlarsınız,Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ’NİN çok önem verdiği BULAK DERESİ üzerinde ki KANYON PARK SPOR VADİSİ yapımı,yüklenici firmanın sıkıntıya girmesi ile uzunca bir süredir durmuştu.
HUKUKSAL SÜREÇ BİTİRİLDİ ve Karabük Belediyesi kalan inşaatların yeniden başlatılması için ihalesini gerçekleştirdi,KANYON PARK SPOR vadisi bitirildiğinde müthiş bir alan olacak.
BU KONUDA YAŞANAN HUKUKSAL SÜREÇ BİTİRİLDİ..
İhalesi yeniden yapıldı,çalışmalar başlıyor..
Spor alanları,yürüyüş parkurları,bisiklet yolları,düğün salonları ve diğer sosyal donatı alanları ile Karabüklülerin nefes alıp,dinlenebilecekleri bir alan olacak KANYON PARK SPOR VADİSİ..
İhalesi yapıldı,inşaatlar kaldığı yerden devam edecek..

KARABÜKSPOR NOKTASINDA “ÇOK ETKİLİ İSİMLER,SÜREKLİ TOPLANIYORLAR,ÇIKIŞ NOKTASI ARIYORLAR..” ANCAK SOMUT BİR GELİŞME YOK..
KARABÜKSPOR noktasında,bu Kentin çok etkili Bürokratik,Siyaset ve İş insanları sürekli toplanıyorlar,bir çıkış noktası arıyorlar,ancak,şu ana kadar somut bir gelişme olduğunu duymadık.
Ancak,şu kadarını çok rahat söyleyebiliriz..
“BU KONU,BAŞTA SİYASET OLMAK ÜZERE,ÇOK SES VERECEK..”
Örneğin “SİYASİ İRADENİN BİR KANADI,SAMİMİ DUYGULARLA ,BİRŞEYLER ÜRETMEYE GAYRET EDERKEN,BİR DİGER VE KARABÜK İLE FAZLA BAĞI OLMAYAN,ANCAK,ETKİLİ YERLERDE GÖREVLİ BAZI İNSANLAR,KENDİLERİNİ KARABÜK’DEN BAĞIMSIZ GÖREREK,GELİŞMELERE SOĞUK BAKARLARSA…”
Böyle bir durumda ne olur,neler olabilir..
Bir konuyu daha dikkate getirelim..
KARABÜKSPOR,ister kabul edin/ister kabul etmeyin,KARABÜK’ÜN BİR MARKASIDIR,KARABÜK’ÜN BİR VAZGEÇİLMEZİDİR ve Karabük toplumu bunu böylece içselleştirmiştir..
KARABÜKSPOR SİYASİ KONGRELERDE KONUŞULUR OLMUŞTUR..
CHP Karabük MERKEZ İLÇE KONGRESİ bunun canlı tanığıdır..
Bir konu daha,KARABÜKSPOR noktasında TBMM Eski Başkanlarından Sayın MEHMET ALİ ŞAHİN,Bakan Yardımcılıklarında bulunmuş,Karabük Eski Milletvekillerinden Sayın MEHMET CEYLAN,halen Karabük Milletvekili olarak görev yapan Sayın CUMHUR ÜNAL,Sayın NİYAZİ GÜNEŞ ve SİYASİ İKTİDARIN Karabük kanadı çok olumlu çalışmalar içinde,buna karşın SİYASİ OLAN bazı isimler kendilerini BAĞIMSIZ gibi görürlerse iş çok SES VERİR..
KARABÜKSPOR KONUSUNDA HALEN SOMUT BİR GELİŞME YOK..

2019 YILININ SON AYLARINDA BAŞLAYAN “NAYLON/PERLON SATIŞLARA DUR ŞEKLİNDE Kİ KAMPANYADAN HAYLİ UMUTLANMIŞTIK..” ANCAK
2019 Yılının son aylarında,bazı ticari gelişmelere ön ayak olan çevreler olmuştu,bu çevrelerin “NAYLON/PERLON SATIŞLARA DUR DİYECEK..” girişimlerin içinde olmasından bayağı umutlanmıştık..
AMA,HERŞEY BAŞLADIĞI YERDE KALAKALDI..
Rahmetli İSMET İNÖNÜ’NÜN çok önemsediğimiz bir sözü var “NAMUSLULAR EN AZ NAMUZSUZLAR KADAR CESARETLİ OLMADIKÇA,NE YAZIK Kİ KURTULUŞ YOKTUR..”
Adamlar basbas bağırıyorlar..
“HAKSIZ REKABET NEDENİ İLE TİCARET YAPAMAZ OLDUK..” diye,naylon/perlon faturalar ile yapılan satışlar nedeni ile büyük bir mağdur kesim olduğundan yakınıyorlar,peki ne yapıyorlar..
Yaptıkları koskocaman bir hiç..
Doğrusunu isterseniz 2019 yılının son aylarında yaşanan bazı gelişmelerden çok ama çok umutlanmıştık,Ankaralarda temaslar yapılmıştı ve bu soruna köklü bir çözüm getirileceği yolunda adımlar atılıyor sandık.
Sonuç “SIFIRA SIFIR ELDE VAR SIFIR..”
NEYSE,İLERLEYEN GÜNLERDE BAKALIM NELER GELİŞECEK..
Bekliyoruz.

BU TOPLUMUN,YILLARDIR EN ZOR İŞİNİ İCRA EDEREK,ADETA,”EKMEĞİNİ TAŞTAN ÇIKARTAN KAMYONCULAR..” DİRENDİ 6 AY UZATMA ALDI..
Bu toplumun en zor mesleğini icra ederek,adeta,ekmeğini “TAŞTAN ÇIKARTAN KAMYONCU ESNAFI..” getirilen bazı yeni uygulamalara direndi ve uygulamalar için 6 aylık bir uzatma getirildi..
KAMYON VE TIR SÜRÜCÜLERİ ZOR DURUMDALAR..
Sahipleri de öyle elbet.
Şimdi yeni uygulamalar getiriliyor,bu uygulamalardan 4.5 saat araç kullanıp,belirli süre dinlenme olayı elbet güzel,bunun yapılmasında elbet büyük yarar var..
İYİ DE,OTOBANLARDA “BU YOLDA DURAKLAMAK YASAKTIR..” yolunda ki tabelalar ne olacak ve bu insanlar nasıl/nerelerde dinlenecekler gibi bir soru anında akıllara gelebilir.
Ayrıca YÜKLEDİKLERİNİN DETAYLI BİLGİLERİNİ NASIL düzenleyecekler.
Haydi tek kalem mal yüklediniz eyvallah..
Peki en az 60-70 çeşit AMBAR YÜKÜ,KARGO YÜKÜ nasıl detaylandırılıp,nasıl düzenlenerek,ilgili birimlere gönderilecek ve böyle uygulamanın alt yapısı hazır mı..?
KAMYON ve TIR SAHİPLERİ DİRENDİLER 6 AY SÜRE ALDILAR..
Peki o süre sonunda neler gelişecek acaba..?

“ANA GİBİ YAR-BAĞDAT GİBİ DİYAR OLMAZ..” SÖZÜ VE ANALARIN SEVGİSİ/ŞEFKATİ/BÜYÜKLÜĞÜ,PROF.DR.SAYIN BURHANETTİN UYSAL HOCA
Hani bir söz vardır “ANA GİBİ YAR/BAĞDAT GİBİ DİYAR OLMAZ..” diye,o söz Bağdat’ın ihtişamından çok-ki artık ne haldedir bilmek çok zor-ANALARIN sevgisini,yüceliğini,kutsiyetini,şefkatini anlatır.
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ’NİN EFSANE ve Kurucu Rektörü,Karabük eski Milletvekili Prof.Dr.Sayın BURHANETTİN UYSAL,kısa süre önce ANACIĞINI Kaybetti.
O aziz varlığını elleriyle toprağa verdi..
Özellikle belirli yaşlarda ki insanların büyük bölümü bu acıyı yaşamıştır,şimdi Prof.Dr.Sayın BURHANETTİN UYSAL yaşıyor o acıyı,kendisine en kalbi,en içten dileklerimizle sabır,metanet ve başsağlığı diliyoruz.
BURHANETTİN HOCA,uzunca bir süre,hep kulağı kirişte ve “BURHANETTİN OĞLUUUM..” diye bir ses bekleyecek ve O muhterem ANACIĞININ kendisine seslendiğini duymak isteyecek,zaman/zaman da duyduğunu sanacaktır..
Başın sağolsun Burhanettin Hocam,Allah sabır,metanet versin..

4 kişi görüş bildirdi

  1. KARABUK

    SAYIN AHMET ABİ BELEDİYENİN BULAK DERESİ ÜZERİNDE YAPTRMAK İSTEDİĞİ KANYON SPOR VADİSİ PROJESİ İLE İLGİLİ YAZINIZA KATILAMIYORUM.PROJE BİTTİĞİNDE KARABÜKLÜLERİN NEFES ALABİLECEĞİ MÜTHİŞ BİR ALAN OLACAK DİYE YAZMIŞSINIZ.BENCE O PROJE SAYIN BAŞKANIN GÖREV SÜRESİ İÇİNDE NE BİTER,NEDE BİTTİĞİNDE SİZİN DEDİĞİNİZ GİBİ BİR ALAN KESİNLİKLE OLAMAZ ÇÜNKÜ ŞU ANDAKİ HALİYLE ESKİ DOĞAL HALİNİ ARATMAKTADIR.İNŞAAAT MOLOZLARI VE MEZBELELİK BİR ŞEKİLDE OLUP VATANDAŞLARIN ORAYA ULAŞIMLARININ SORUN OLACAĞI,AİLELERİN BU ALANA KESİNLİKLE GİTMEYECEKLERİNİ,BURANIN AKŞAMCILARIN MEKANI OLACAĞINA DAİR BURADAN YAZIYORUM.YANİ KISACASI BURAYA HARCANAN KARABÜKLÜLERİN PARASINA YAZIK.BURAYA HARCANAN PARA İLE KARABÜKÜN YAPILMAYAN YOLLARININ TÜM ASFALTI VE KALDIRIMLARI UYDURUK OLMAYAN BİR ŞEKİLDE YAPILIRDI.

  2. Doğrucu Davut

    Paranın olmadığı yerde somut gelişme olmaz, toplantı üstüne toplantı yapılsa, karar üzerine karar alınsa para yoksa hiç bir somut gelişme olmaz. Para yoksa hiç birşey olmaz. Bu hayatın birvgerçeği maalesef.

  3. Gönderen

    Karabükspor’u dert edinenler M.li Şahin beyi örnek alsalar iş tamam olur.
    M.Ali Şahin bey gayet net bir şekilde Karabükspor’un nasıl kurtulacağının işaretini vermişti. Karademir’i başkalarının kesesinden kurtarmayı düşünmek yerine elini kendi cebine attı ve 100 bin lira bağışladı. Diğerleri de ellerini ceplerine atsalar Karabükspor kurtulur.
    Ama başkalarının kesesinden Karabükspor’u kurtarmak için toplantı üzerine toplantı yapılsa ne işe yarar?

    Herkes gücüne göre,
    az olandan az çok olandan çok….
    Pamuk eller cebe…..

  4. KARABÜKLÜ

    AHMET BEY, “KARABÜK BELEDİYESİ “YAĞMUR SUYU KANALLARINDA KULLANILACAK BORULARIN İHALESİ YAPIYOR..” VE EN ÖNEMLİ KONU TASARRUF..” DEMİŞSİNİZ, TASARRUF ELBETTE ÖNEMLİ FAKAT KARABÜK BELEDİYESİ TASARRUF YAPIYORUZ DERKEN HİZMET KALİTESİNİ UNUTUYOR.KAPULLU MAHALLE OLDUKTAN SONRA SU TESİSATI DEĞİŞTİRİLDİ VE YİNE BÜYÜK TASARRUF YAPILDIĞI SÖYLENDİ AMA İŞİ BİLENLER İŞÇİLİĞİN ÇOK KÖTÜ OLDUĞUNU SÜREKLİ ARIZA ÇIKACAĞINI SÖYLEDİLER.SÖYLEDİKLERİ GİBİ DE OLDU , BENİM OTURDUĞUM SOKAKTA EN AZ 10 DEFA ARIZA OLDU.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Çime alternatif bitkiler su verimliliğini artırırken yaban hayatına fayda sağlıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – YETER ADA ŞEKO – İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay, çok fazla su tüketen çimlerin biyolojik çöl olarak adlandırıldığını, bunun yerine kullanılacak alternatif bitkilerin yaban hayatı için de faydalı olacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda 31 Ocak 2023'te başlatılan “Su Verimliliği Seferberliği” kapsamında “Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033)” genelge ile yürürlüğe girdi.

Bakanlığa bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün, bu genelgeye dayanarak hazırladığı “Kurakçıl Peyzaj Uygulamaları Rehber Dokümanı” da bakanlığın internet sitesinde yayımlandı.

Kurakçıl peyzaj düzenleme kavramının her boyutuyla ele alındığı rehberde Türkiye’nin, küresel iklim değişikliği etkilerinin yoğun olarak hissedildiği Akdeniz iklim kuşağında yer aldığı ve bu nedenle peyzaj uygulamalarında en üst seviye su verimliliğinin elde edilmesi gerektiği kaydedildi.

Peyzaj uygulamalarında sulama suyunun verimli kullanılabilmesi için su tüketimi yüksek olan geniş çim yüzeyler yerine bölgenin iklim koşullarına uyumlu, su isteği az olan, kuraklığa dayanıklı doğal bitkilerin tercih edilmesi gerektiğinin altı çizilen rehberde 1 metrekarelik çim alanın günde yaklaşık 7-10 litre su tükettiği, bu alanı yaklaşık 20 gün sulamak için kullanılacak suyun, bir kayısı ağacının 1 yıllık su tüketimine denk geldiği bilgisi paylaşıldı.

Çalışmada peyzaj uygulamalarında kullanılan çim alanların tamamının kurakçıl peyzaja dönüştürülmesi ile yüzde 80'e varan su verimliliği sağlanabileceği belirtildi.

– Alternatif bitkiler

Rehberde, ihtiyaç duyulan su miktarının ve peyzaj tasarımında seçilen çim türünün, alanın özelliklerine uyup uymadığının önceden araştırılması gerektiği vurgulanırken çim yerine kullanılabilecek alternatifler de sunuldu.

Bunlardan biri olan kamışsı yumak adlı çim türü, en kuru şartlarda bile yeşil yapraklarını ve dokusunu korurken, az miktarda gübreye ihtiyaç duyuyor ve bu özelikleri dolayısıyla çim karışımlarında sıkça tercih ediliyor.

Yoğun çim tabakası oluşturabilen bir diğer alternatif çayır salkım otu, sık biçme ve yoğun kullanıma dayanıklılığıyla ön plana çıkarken, spor sahalarında, park ve bahçelerde kullanılabiliyor.

Bermuda çimi, sıcak ve nemli ya da sıcak ve yarı kurak bölgeler için önerilen bir tür olarak, koyun yumağı türü de kuraklığa ve hastalıklara dayanıklılığıyla alternatifler arasında yer aldı.

Uygun alanlarda çim yerine kullanılabilecek diğer bitkiler arasında ise damkoruğu, acı damkoruğu, Japonya ipeği, kara yosun, fare kulağı, ak üçgül, Japon süpürgesi, Cezayir menekşesi, yıldız halısı ve lavanta gösterildi.

– “Ege ve Akdeniz'de çimler ortalamanın üzerinde su tüketiyor”

Prof. Dr. Doğanay Tolunay peyzaj malzemesi olarak kullanılan çimin neden olduğu su tüketimiyle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Çimin estetik kaygılar sebebiyle çok fazla tercih edildiğini öte yandan bu bitkinin kullanımının su tüketimi başta olmak üzere birçok problemi de beraberinde getirdiğini kaydeden Tolunay, “Mayıs sonu haziran başı itibarıyla, eylül, ekim aylarına kadar neredeyse her gün çimlerin sulanması gerekiyor.” dedi.

Tolunay, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sulamanın daha erken aylarda başlaması gerektiğini, bu bölgelerde 1 metrekare çimin günlük su tüketiminin, ortalamanın üzerinde, 15 litreye kadar çıkabildiğini aktardı.

İklim koşulları nedeniyle nemli kuzey ülkelerinde çimlerin su ihtiyaçlarının bu yoğunlukta olmadığı bilgisini paylaşan Tolunay, “Türkiye’nin büyük bir çoğunluğunda özelikle yaz ayları kurak olduğu için çim kullanımının, su tüketimini artıran bir faktör olduğunu söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Su tüketimin yanı sıra çimlerin sürekli biçilmesi ve gübrelenmesi gerektiğini, bunun da ciddi bir maliyeti olduğunu bildiren Tolunay, çim yerine her bölgenin kendi iklim koşullarına uygun alternatif bitkilere yönelmesi tavsiyesinde bulundu.

– “Ada çayı, kekik gibi bitkiler peyzaj olarak kullanılabilir”

Türkiye’nin bitki türü çeşitliliği açısından zengin bir ülke olduğunu dile getiren Tolunay şunları söyledi:

“Çimin yerini alabilecek alternatifler genellikle çok yıllık bitkilerdir. Otsu ya da odunsu olabilir. Bölgeden bölgeye değişiklik gösterirler. Herkesin bildiği ayrık otu bunlara örnek olabilir. Bu ot çok hızlı yayılabilir, su görmediğinde sararsa da azıcık bir suyla hemen kendini toparlayabilir. Örneğin Ege ve Akdeniz’de damkoruğu kullanılabilir. Bunlar yapraklarında suyu biriktirir ve Türkiye’de de doğal olarak mevcutturlar. Suyu depoladıkları için uzun süre susuzluğa dayanabilirler. Bunun dışında çeşitli uygun çalılar olabilir. Ladenler olabilir, yabani güller olabilir. Yine Ege, Akdeniz’de ada çayı, kekik gibi bitkiler de peyzaj olarak kullanılabilir.”

Çim yerine İç Anadolu'da sıklıkla görülen bodur alıç ağaçlarının da kullanılabileceğinden bahseden Tolunay, “Bunların aynı zamanda meyveleri vardır ve bu meyveler de kuşlar, arılar için, yaban hayatı açısından iyidir. Çimler çiçek açmaz, çimlerin olduğu yerlerde kelebekleri, arıları, böcekleri pek fazla göremeyiz. O yüzden bilimsel olarak da biyolojik çöl olarak adlandırılırlar.” diye konuştu.

Tolunay, sadece bitki türlerini değiştirmekle değil, yağmur suyu hasadı, malçlama gibi uygulamalarla da su verimliliğinin en üst düzeye çıkarabileceği değerlendirmesini paylaştı.