Hican Aşı

Hican Aşı

Yayın: 05.02.2017 23:33 |Güncelleme: 06.02.2017 09:25
Paylaş:
A+ A-

Aş sözcüğü iş ile birleştiğinde çok büyük anlam ifade eder.
Hele işsizlik oranın arttığı bu dönemde iş ve aş kelimenin tam anlamıyla hayat memat meselesi olmuştur.
Neyse bugünkü yazımız sadece nesli tükenmeye yüz tutan hican aşı üzerine okuyucularımızla bilgi paylaşımını içermektedir.
Geleneksel yöresel yemek kültürümüz deyince aklınıza ne gelir.?
Çok şey…
Her coğrafya ve yerleşimin kendine has bir yemek kültürü vardır.
Yemek kültürü yaşama sanatının, uğraşının ve çabasının bir ifadesidir.
Değişik merhalelerden geçen yemek yapma sanatı aslında bir emek ve zaman sürecini anlatır.
O yörede yetişen ürünlerin ve beslenen hayvan türlerinin aşı’n oluşumunda büyük etkisi vardır.
Sözü nereye getirmek istiyorum…
Geçenlerde Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesinde bir sunumda yöremizdeki Paflagonya Yemekleri hakkında bilgilendirme yapıldı.
Böyle bir sunum Yörük ve Türkmen diyarı Safranbolu’da bu coğrafyaya özgü yemeklere ne oldu sorusunu haklı olarak gündeme getirdi.
Konunun uzmanı olmamama rağmen yaptığım araştırma sonucu Konarı Köyü’nde Hican Aşı namıyla anılan ilginç bir yemeğe rastladım.
Geleneksel mirasımızın en önemli unsurlarından birisi olması vesilesiyle unutulmak üzere olan Hican Aşı’nın tarifini buradan sizlerle paylaşmak istiyorum.
Böylece konuyla ilgilenen araştırmacılara daha geniş bilgi toplamaları için bir kapı araladığımı düşünmek beni gerçekten çok mutlu ediyor.
Hican Aşı yemeğinin malzemeleri şunlar:
1.Taze süt Mısır (4 Adet)
2.Taze tane fasulye (200 gr)
3.Maniye domates (2 Adet)
4.Kıyma (100 gr)
5.Tereyağı (100 gr)
6.Bulgur (Bir avuç)
Yapılışı:
Süt mısırlar aynen döner et keser gibi bıçakla ince ince kesilir.
Bir kaba maniye domatesler rendelenir.
İçine taze fasulyeler atılır ve tereyağı ile birlikte hafif kısık ateşte pişirilmeye bırakılır.
Sonra içine doğranmış olan süt mısırlar bırakılır.
5 dakika ateşte karıştırıldıktan sonra içine 1 litre su ilave edilir.
Su kaynama noktasına gelinceye kadar açık ateşte karıştırılır.
Kaynama işleme bittikten sonra yemek 20 dakika kadar daha kısık ateşte bekletilir ,bu arada bir avuç bulgur eklenir ve sonrasında servis yapılır.
Hican Aşı adını Konarı köyünde yaşayan bir aileden ve kişiden almıştır.
Yani yemeği bulan ve yapanın ismi ona ad olmuştur.
Hican Aşı konusunda beni bilgilendiren öğretmen arkadaşım Sayın Ahmet Ergin’e ve Sayın Kadriye Tuna hanımefendiye buradan teşekkürlerimi sunuyorum.
Ayrıca bu yazıyı kalem almam konusunda beni teşvik eden Sayın İbrahim Görkem’e de sevgilerimi gönderiyorum.
Dediğim gibi yemek kültürü deyip geçmeyelim.
Bugün bu beslenme alışkanlıklarının değişmesi hepimizi değişik hastalıklara muzdarip kılmıştır.
Köyden kente göç ve marketlerin belirlediği beslenme alışkanlıkları,hormonlu yiyeceklerle yapılan yemekler hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.
O nedenle içinde bulunduğumuz handikaplı ortamın farkında olalım…!
Bilmediğimiz ürünleri tüketmiyelim.

Yorumlar

  1. Demet Yıldıran Sönmez

    Çok sevdiğim bir yemektir. Sayenizde küçükken yediğim yemeğin tarifine sahip oldum. Hatta bugün pişirmeyi planlıyorum. Kaybolmasın güzel kültürümüz 🙂

    Sevgiyle kalın

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsung Avrupa’daki ilk ekstra geniş alttan donduruculu buzdolabı modelini tanıttı

Anadolu Ajansı
Yayın: 18.04.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Samsung, Avrupa'daki ilk A enerji sınıfı ekstra geniş alttan donduruculu buzdolabı modelini tanıttı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, yeni RB6000D alttan donduruculu buzdolabı, AI Inverter kompresörü, AI enerji modu ve geliştirilmiş kapasitesiyle enerji verimliliği deneyimi sağlıyor.

Ürün, Wi-Fi özellikleri ve SmartThings AI Energy sayesinde, markanın benzer modellerine göre daha fazla enerji tasarrufu sağlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Samsung Electronics Başkan Yardımcısı ve Dijital Ev Aletleri Müşteri Deneyimi Ekibi Başkanı Moohyung Lee, enerji verimliliğinin günümüz tüketicileri için her zamankinden daha önemli olduğunu belirterek, “Kapsamlı ve titiz Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde, dünyanın her yerinden tüketicilerin beğendiği Samsung kalitesi ve özelliklerine ek olarak, benzer Samsung buzdolabı modellerine göre daha yüksek enerji tasarrufu olanağını sunmayı da başardık. Kullanıcıların günlük yaşamlarında Samsung'un yeni buzdolabının bu olumlu özelliklerinden faydalanacağına eminiz.” ifadelerini kullandı.

Buzdolabı, markanın ekstra geniş alttan donduruculu buzdolabı modelleri arasında AB enerji standartlarına göre A enerji derecesi alan ilk model olma özelliğine sahip.

Şirket, bu modelde geleneksel modele kıyasla enerji tüketimini yüzde 55.9 oranında azaltmak amacıyla yeni çözümler geliştirdi.

– “Daha az enerji kullanılması sağlanıyor”

Yeni yüksek verimli AI Inverter Kompresör, dönen parçaların yarıçapının artırılması için yeniden tasarlandı. Bu sayede kompresörün ataletinin geleneksel kompresörden 4.1 kat daha yüksek olması ve kompresörün gücü daha uzun süre tutabilmesi sağlandı. Böylece buzdolabında ani sıcaklık değişimleri önlenirken, daha az enerji kullanılması sağlanıyor.

Kompresör ayrıca yeni kontrol teknolojisi sayesinde geleneksel modele göre 5 kata kadar daha sessiz çalışarak gürültü seviyesinin azaltılmasına katkıda bulunuyor. Yeni AI Inverter Kompresör, Digital Inverter Kompresör'ün geliştirilmiş mekanik yapısı sayesinde mevcut Samsung Inverter kompresörlerinden daha verimli çalışarak sabit sıcaklığı korurken daha az enerji kullanıyor.

Bunların yanında ürün, SmartThings AI Energy'nin enerji kullanımını yüzde 15'e kadar azaltabilen enerji tasarrufu modunu destekliyor. SmartThings AI Enerji Modu kullanıcıların günlük, haftalık ve aylık güç tüketimini kolayca denetleyebilmeleri sağlamanın yanında aynı zamanda aylık elektrik faturalarını da tahmin edebiliyor.

Kullanım belirlenen tahmini aşarsa, AI Enerji Modu proaktif olarak devreye girerek enerji tasarrufu da sağlayabiliyor. Ayrıca, kullanıma ve ortama bağlı olarak kompresör hızını ve buz çözme döngüsü sıklığını optimize ediyor. Böylece gıdaların daha uzun süreler daha taze kalmasını sağlıyor.

Şirket, geniş bir buzdolabının sunduğu kapasite avantajlarını daha da artırmak için buzdolaplarında geleneksel olarak kullandığı SpaceMax teknolojisini bu yeni modele uyguladı. Buzdolabının iç ısısı tutarlı bir biçimde korunurken, depolama hacmi ince duvarlar ve verimli yalıtım sayesinde artırıldı.

Performans ve depolama kapasitesinin yanında buzdolabı, modern evlere yakışan bir tasarıma sahip. Tamamen düz kapısı ve gömülü kulp yapısı sayesinde uyum vadediyor. Gentle Lighting özelliğiyse hem iç parlaklığını kontrol altında tutuyor hem de dış yüzeyde parlamaları önlüyor.