Hulusi Yazıcıoğlu’nun Tarih Anlayışı Ve Araştırmaları Hakkında Bir Yorum Denemesi (1)

Hulusi Yazıcıoğlu’nun Tarih Anlayışı Ve Araştırmaları Hakkında Bir Yorum Denemesi (1)

Yayın: 25.05.2015 08:42
Paylaş:
A+ A-

 

Ölümünün 11.yıl dönümünde Hulusi Yazıcıoğlu’nun manevi huzurunda saygıyla eğiliyor bir kez daha kendisine Allah’tan rahmet diliyorum.
Rahmetli araştırmacı-yazar ve düşün adamı Hulusi Yazıcıoğlu,meslekten tarihçi olmamasına karşın yerel tarih araştırmacılığının duayeni idi.
Özellikle bu noktada gösterdiği beceri,belge bulmadaki arayış ve sorgulayıcılığı , şüpheciliği,dili kullanma konusunda gösterdiği titizlik-ustalık dikkati çeken özelliklerindendi.
Safranbolu Meslek Yüksek Okulunun çatısı altında olmuştur.1993’lü yıllarda Ben bu yüksekokulda Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersine girerken o da hukuk mevzuatı ile ilgili bir derse giriyordu.Kendisiyle 7-8 yıla varan bir dostluğumuz oldu.
1999 Karabük İl Yıllığının hazırlanması sırasında kendisinin yaptığı katkıyı unutmam mümkün değildir.
Adeta rahle-i tedrisat usulü ile teke tek öğrenmenin ayrıcalığını bu sırada elde etme fırsatını budum.
Tabi bu arada Safranbolu gönüllüsü dostum Sayın Aytekin Kuş’un yardımlarını da burada belirtmek durumundayım…
Her cuma Safranbolu/Kıranköy’dekendisinin avukatlık bürosunda buluşur,burada tarihe ilişkin herhangi bir konuda kendisiyle görüş alışverişinde bulunurdum.
Bazı konulara itiraz ettiğimde beni ikna etmek için elinden gelen çabayı gösterir,gerekirse kaynak göstermek zahmetine katlanırdı.
Ben kendisinden teorik bilgi ötesinde yerel tarih çalışmalarının bir yöre ve ülke için önemini daha doğrusu faydasını öğrenme fırsatını yakaladım..
Bu buluşmalar bende yerel tarih konularına özellikle kent tarihi üzerine çalışma eğilimini ve isteğini artırdı.
Gerçekten bugün kent tarihleri yoğunluklu araştırma gayreti içinde bulunuyorsam,buna bu denli ilgi duyuyorsam bunun nedeni rahmetli hocam Hulusi Yazıcıoğlu’dur…
Karabük Yerel TV’lerinde Bölgenin Sesi Gazetesi sahibi Sayın Ahmet Gölbek’in 1999 tarihinde hazırlayıp sunduğu “ Yöremiz ve Tarihimiz” adlı programa katılarak,kitlelerin tarihe olan ilgisini artırmasında çok önemli bir misyonu yerine getirmiştir.
Eğer bugün Karabük’te yerel tarih konularına ilgi duyan bir kitle varsa bunun nedeni Hulusi Yazıcıoğlu’nun, benim ve Aytekin Kuş’un katılımıyla gerçekleştirilen bu programlardır.
Burada rahmetli hocamın dünya görüşüne yön veren düşünce kaynaklarını belirtmeden önce onun Safranbolu ile ilgili düşüncesini sizlerle paylaşmak isterim:
“Bir mimari yapı onu ortaya çıkaran kültürel ve tarihi ortam bilinmeden korunamaz.Gerçek koruma kalplerdeki koruma duygusu ve beyinlerde buna göre ortaya çıkacak olan düşüncelerdir…Bu duygunun ve düşüncenin oluşabilmesi için Safranbolu’nun tarihi ve kültürünün iyi bilinmesi gerekir.O nedenle kendisi Safranbolu Meslek Yüksek Okulu ile Türk Tarihi Kurumu işbirliği ve girişimiyle 4-6 Mayıs 1999 tarihleri arasında “I.Ulusal Tarih İçinde Safranbolu Sempozyumunun” toplanmasında Gazi Üniversitesi öğretim üyelerinden rahmetli Prof.Dr.Abdülkerim Abdülkadiroğlu’yla birlikte büyük rolü olmuştur.Bu bildirilerin 2003 tarihinde T.T.K yayınları arasında yayımlanmasında kendisinin çabalarını görmezlikten gelmek bu noktada hakbilmezlik olacaktır.
Hulusi Yazıcıoğlu’nun 24 Mayıs 2004 tarihinde aramızdan ayrılması sonucunda Safranbolu’da tarihin ve kültürünün araştırılması ve anlaşılması hususunda Safranbolu Belediyesi ve Belediye Başkanı Sayın Dr.Necedet Aksoy’un gösterdiği çabalar dikkate değerdir.Bu durum Hulusi Yazıcıoğlu’nun Safranbolu’ya verdiği önemin sürdürülmesi bakımından önemsenmesi gereken bir husustur.2013 yılından itibaren Safranbolu Belediyesi çatısı altında Safranbolu Araştırma Merkezi’nin kurulması gerçekten sevindirici bir husustur.
Bu arada Sayın Aytekin kuş ve Sayın Kızıltan Ulukavak’ın gayretleri bunlara ek olarak Safranbolu Trurizm ve Kültür Vakfının araştırmaları destekleyen tutumları sevindiricidir.
Bu tür çabaların daha da çoğaltılması gerekir.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi

Anadolu Ajansı
Yayın: 18.04.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi.

Belediye Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen etkinlikte Yazıcıoğlu, mahalle muhtarlarıyla buluştu.

Yeni dönemin herkese hayırlı olmasını dileyen Yazıcıoğlu, “Süreç yeni başlıyor, amacımız Tokat'ımıza hizmet etmek. Biz bu değişimi savunurken Tokat'ımızın temel sorunları üzerinde durduk. Bu temel sorunların başında kentsel dönüşüm geliyor, Tokat'ın trafiği geliyor, toplu ulaşım geliyor.” dedi.

Tokat'a hizmetin bir ekip işi olduğunu söyleyen Yazıcıoğlu, “Siz bu ekibin en değerli parçasısınız. Temel sorunlarımızı ve mahallelerimizin sorunlarını çözmek için sizlerle birlikte hızlıca adım atacağız. Bayram dolayısıyla bu pazartesi günüyle startı vermiş olduk. Tokat'ın seçim döneminde de hep uyum içinde çalışmaktan bahsetmiştim. Bu seçimi nezaketi olanlar kazandı. Aynı nezaket ve uyum içerisinde siz değerli muhtarlarımızla çalışacak, Tokat'ımızı en iyi yerlere taşıyacağız. Tokat'ımız hem mutedil hem de kin tutmayan bir şehir. Rahmetli babam çok büyük emek vermiş, parlatmış ve Tokat'ı dünyaya tanıtmış. Ben de babamın bıraktığı yaşta Tokat'ı devraldım. Ben herkesin belediye başkanıyım. Bizim makamımız hizmet makamı olacak naz makamı olmayacak. Tüm mahallelerimize aynı hizmeti götürmeye gayret edeceğiz. Kapımız her daim herkese açık.” diye konuştu.

Tokat Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Gökrem, Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu'nu tebrik ederek, görevinde başarılar diledi.