İl Müdürü Galip SÖKMEN ; ÇALIŞMA ALANIMIZ ÇOK GENİŞ

İl Müdürü Galip SÖKMEN ; ÇALIŞMA ALANIMIZ ÇOK GENİŞ

Yayın: 29.07.2021 22:04
Paylaş:
A+ A-

Gazetemize,çok geniş açıklamalarda bulunan,Karabük AİLE ve SOSYAL HİZMETLER İl Müdürü Galip SÖKMEN “ Safranbolu’da Kadın Konuk Evlerimiz var. Buraların adresleri gizli kuruluşlardır. Şiddet gören kadınların bir süre misafir edildiği yerlerdir..” diyerek “Kadına şiddet konusunda  Emniyet ve Jandarma ile birlikte çalışma yaptıklarına..” işaret etti.

Haber ;Nuray Öztürk,Nurhan Deveci

Karabük Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Galip SÖKMEN,Müdürlük çalışma alanlarının çok geniş olduğuna işaret ederek “İl Müdürlüğümüze bağlı 8 kuruluş var.Çok çeşitli ve genellikle sorunlu insanlarla çalışmak durumundayız..” diyerek,çalışma alanları içerisinde nakdi desteklerin de çok büyük bir önem arz ettiğinin altını çizdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Galip SÖKMEN “Örneğin 2021 yılının ilk 5 aylık periyodun da Engelli evde bakım hizmetinden yararlanan 1404 kişi ile bu hizmeti veren 1353 kişiye ödediğimiz toplam ücret 9.014.013,48 lira civarında oldu..” bilgilerini verdi.

İl Müdürü Galip SÖKMEN çalışmalarına ve çalışma sahalarına ilişkin şu bilgileri de dile getirdi..

“Karabük Sosyal Hizmet Merkezi, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM),Yücel huzurevi, Güleç çocuk evi sitesi, Safranbolu’da Hasan Doğan Çocuk evleri sitesi, Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi, Kadın Konuk Evi,Yazıköy de yeni hizmete açmış olduğumuz 13  yaş ve üzeri ruhsal engelli kadınların kaldığı Engelsiz Yaşam Merkezi vardır. Bizim bu toplam 8 kuruluşumuzda 304 personel görev almaktadır.

Güleç çocuk evi sitesi 48 çocuğumuza ev sahipliği yapıyor.

Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezlerimizde biz apartmanlar tutuyoruz. Safranbolu ‘da binamızda erkek öğrenciler 3 binada ise kız öğrencilerimiz kalıyor.Burada öğrencilere avantajı çocukların yanında 24 saat bakım elamı olan annelerimiz var ayrıca evin sorumlusu öğretmeni ve hepsinden de sorumlu müdür ve memurlar işlerini takip ediyorlar

Burada kalan öğrencilerimizi 2019 yılında hayırseverler iş adamlarımızın katkılarıyla 9 çocuk ve 2 görevli memurumuzu ücretsiz bir şekilde Umre ’ye gönderdik. Bu Türkiye’de bir ilk oldu. Bu Çocukların üzerinde olumlu sonuçlar aldı.

Hasan Doğan Çocuk evleri Sitesini Gurmen yaptırdı. Daha öncesinde Zonguldak’a bağlıydı. Bu kurum 60 kapasitelidir. İdari binalarımız 1958 yılından kalma olduğu için Deprem Tespiti neticesinde yıkım kararı çıktı. Şuan da yıkımlarını yapıyoruz. En kısa zamanda yenilerini yapacağız öncelikle yine hayırseverlerimizden destek isteyeceğiz olmazsa Bakanlığımızla görüşmeler dâhilinde güzel bir idari bina yaptıracağız.

Safranbolu’da Kadın Konuk evlerimiz var buraların adresleri gizli kuruluşlardır. Şiddet gören kadınların bir süre misafir edildiği yerledir. Buralar 20 kapasitelidir.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, İL Müdürlüğümüze de Jandarma ve emniyet ile birlikte çalışılıyoruz. Adalet Bakanlığın alt yapısına bağlı olup Şiddet göre kadınların geldiği zaman hızlı bir şekilde takip ediyor. Aynı zamanda Emniyetin KADES’in uygulaması da indiriliyor ve sürekli olarak can ve mal güvenliğinin korunması adına takip ediliyor.

Yücel Huzurevi 2000 yılında yine bir hayırseverimiz olan, ÇELSENTAŞ Yücel ailesi tarafındanyaptırıldı.110 kapasiteli bir huzurevimizdir.

Pandemi sürecinde zor bir süreç yaşadık. Bu süre zarfında huzurevlerine giriş çıkılar yasaklandı. Personeller 14 gün evlerine gidemediler. Daha sonra 14 gün çalışıp 28 gün dinelendiler. 1 yıl bu şekilde çalıştılar. Buradan yine bu süreci sıkıntısız atlatan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Safranbolu’da en son hizmete açmış olduğumuz 2014 yılında temeli atılıp 2020 yılında faaliyete giren Yazıköy Engelsiz Yaşam Merkezimiz var. 72 kapasiteli bir kuruluşumuz. Şuan tam olarak kadro tamamlanmadığı için sadece 10 engellimize hizmet veriyoruz. Önümüzdeki süreçte Maliye Bakanlığından onay alındığında Bakım Elemanı alma izni çıktığı zaman bakım elemanlarını alıp inşallah güzel ve kapsamlı bir şekilde hizmet verecek. Burada size bir haber vermek istiyorum bahçesi için bir kamelya düşünmüştük. Bir yerde otururken konuşurken Demir Çelik sahibi Remzi Özçelik burayı kendisinin yaptıracağını söyledi. Ustasını çağırıp ölçülerini aldı ve yaklaşık bir hafta içinde ahşaptan bir kamelya yaptıracak. Buradan kendine tekrardan teşekkür ediyorum.

Karabük’ün çok özel bir özelliğini  söylemek istiyorum. Türkiye’nin hiçbir ilinde sosyal hizmetlere ait yatılı kuruluşlarda Yazıköy hariç diğerlerinin hepsini Karabüklü hayırseverler yaptırıp kurumlarımıza teslim edilmiştir. Bunun için ilimizdeki kuruluşlarımıza göstermiş oldukları ilgi ve alakadan ötürü teşekkür ediyorum.

KAMİL Güleç Çocuk Evleri

Güleç çocuk evleri 2009 yılında hayırsever işadamı Kamil Güleç tarafından yaptırıldı.2009 yılında hizmete açıldı 48 kapasitelidir.2009 Bu yıla kadar binaların dış cephe ve mutfak dolaplarında ciddi bir bakım onarım gerekiyor bunu da Kamil Bey ile yaptığımız görüşme dâhilinde kendisi bu işe başlayacağını ve yıl sonuna bitireceğini söyledi. Sizin aracılığınızla hayırsever ve Kamil Bey’eduyarlı davranışından dolayı teşekkür ediyorum. Bahçe onarım düzenlemelerini Sayın Belediye Başkanımız Rafet Vergili üstlenmiştir. Ayrıca teşekkür ederim”dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Altınbaş Üniversitesi, yazar Ayşe Kulin’i ağırladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 29.03.2024 08:24
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Altınbaş Üniversitesi, 60. Kütüphane Hastası kapsamında yazar Ayşe Kulin'i konuk etti.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Altınbaş Üniversitesi, 60. Kütüphane Haftası kapsamında yazar Ayşe Kulin'in katılımıyla söyleşi düzenledi. Etkinliğe çok sayıda öğrenci ve akademisyen katıldı.

Açıklamada etkinlikteki konuşmasına yer verilen yazar Kulin, hayatın farklı pencerelerini açmak için kitap okunmasını gerektiğini belirtti.

Değişik bir kuşak yetiştiğini ifade eden Kulin, “Kitap okuyan son kuşak sizler olabilirsiniz. Hayatın şartları da değişiyor. Sosyal medyanın etkisi yadsınamaz. Ama kitap bize hayatın farklı pencerelerini açan bir araç. Bilemeyeceğiniz hayatlara dokunabilirsiniz. İster basılı kitap ister dijital ekranlardan olsun mutlaka kitap okuyun.” önerisinde bulundu.

– “Ön yargılardan kurtulmak için kitap okuyun”

Kulin, önyargıları kırmak kurtulmak için kitap okunması gerektiğini belirterek, “Nalan Türkeli'nin 'Varoşta Kadın Olmak' kitabını okumadan önce çöp karıştıranlara çevreyi kirlettikleri için tepki duyardım. Ancak kitabı okuduktan sonra oradan alınan bir pasta artığının o evlerde nasıl bayram sevincine neden olduğunu okuyunca, göz yaşları içinde ön yargılarım değişti. O kitap bana bilmediğim bir hayatın penceresini açmıştı.” ifadelerini kullandı.

Özellikle gençlerin kitap okumasını tavsiye eden Kulin, “Bir kitap evlerinizin içine kadar girer, her türlü insanı tanıma, anlama şansınız olur. Cebinizde laflarınız olur. Sevgilinizle ilk randevunuzda konuşabilecek konularınız olur.” açıklamasında bulundu.

Yazarların toplumdaki sorunlara farkındalık yaratması gerektiğine inandığını aktaran Kulin, şunları kaydetti:

“Eğer 'Her Yerde Kan Var' gibi tarihi gerçeklere dayanan bir kitap yazıyorsam çok derin bir okuma yazıyorum. Orada 600 yıl sürmüş bir İmparatorluk olan Osmanlı'nın kendini güncelleyememesinin getirilerini görürsünüz. Mesela 'Sevdalinka' ve 'Kardelenler' görüşlerimi değiştiren kitaplar oldu. 'Sevdalinka' için Bosna'ya gittiğimde Batı'ya olan hayran bakış açım değişti. Sistem olarak değil ama insanlık namına iyi olmadıklarını gördüm. 'Kardelenler'i yazarken de Türkan Saylan'ı tanıdım. Özellkle Anadolu'da kızların eğitim görmelerinin önemini bir kez daha anladım. Kızlarımız, kendi iradeleri yönünde hareket edebilmeli.”

Ayşe Kulin, söyleşiden sonra kitaplarını imzaladı ve sevenleriyle fotoğraf çektirdi.