İŞKUR’dan Engelli ve Eski Hükümlülere Çağrı

İŞKUR’dan Engelli ve Eski Hükümlülere Çağrı

Yayın: 19.10.2017 00:11
Paylaş:
A+ A-

İŞ-KUR İl Müdürü Coşkun Güven; İŞKUR tarafından, Engelli ve Eski Hükümlülerin kendi işini kurmaları için hazırlayacakları projelere geri ödemesiz hibe desteği verileceğini söyledi.

Karabük Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Coşkun Güven yaptığı açıklamada İşgücü piyasasında dezavantajlı konumda yer alan kesimlerin başında bulunan engellilere ve eski hükümlülere yönelik olarak başlatılan projenin amacının, engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmasına ve engellilerin mesleki eğitim alarak istihdam edilmeleri ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmak olduğunu belirtti.

Program detayları hakkında da bilgi veren İŞKUR İl Müdürü Coşkun Güven; Engellilere yönelik 50 Bin TL’ye kadar verilebilecek hibe kapsamında, İşyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar gibi masraflar; Kurulan işletmeye 12 ay boyunca fatura karşılığı olmak üzere işletme giderleri (su, elektrik, iletişim, ısınma) ; İşletmenin kuruluşundan itibaren 12 ay boyunca fatura karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, sarf malzemesi, ofis malzemesi gibi maliyetler destek kapsamında olduğunu belirterek, başlatılan projelerin sürdürülebilir olması bakımından kurulan işletmelerin fiili olarak faaliyetine devam edip etmediği de takip edilecek olup, engelli bireylerin fiili olarak kendilerinin işbaşında olacakları projelerin destekleneceğini, bunun yanında kendi işini kurmak isteyen Eski Hükümlülere de yayınlanan başvuru rehberine göre hazırlayacakları projelerini Denetimli Serbestlik veya Koruma Kurulları üzerinden Komisyona sunmaları ve projelerinin kabul edilmesi halinde uygun görülen projelere vergiler dahil en fazla brüt asgari ücretin 15 katı tutarında “kuruluş desteği” sağlanacağını ifade etti.

Desteklenecek projelerle ilgili de bilgi veren Müdür Güven; Engellilerin kendi işini kurmalarına yönelik projeler, Eski hükümlülerin kendi işini kurmalarına yönelik projeler, Engellinin iş bulmasını sağlayacak destek teknolojilerine yönelik projeler, Engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasına yönelik projeler, Engellilerin istihdam edilebilirliklerini artırıcı mesleki eğitimine yönelik projeler, Korumalı işyeri desteğine yönelik projeler olacağını belirterek, Engellilere yönelik çalışma yapan bütün sivil toplum kuruluşları, işyerleri, üniversiteler, belediyeler ve kamu kurumları ile kendi işini kurmak isteyen engelliler projelerini 11 Aralık 2017 tarihine kadar hazırlayıp bulundukları illerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine teslim edebileceklerini ifade etti.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hong Kong’da tek kullanımlık plastik yasağı yürürlüğe girdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 23.04.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

HONG KONG (AA) – Hong Kong'da çevre kirliliğini azaltmak amacıyla tek kullanımlık plastiklere getirilen yasak yürürlüğe girdi.

Hong Kong Çevre Koruma Departmanının resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, tek kullanımlık plastiklere yönelik yasağın başladığı bildirildi.

Büyük gıda üreticisi ve tüketicisi olması nedeniyle çok miktarda plastik ve straforun tüketildiği Hong Kong'da bu alanda getirilen yasağın bugünden itibaren geçerli olacağı kaydedildi.

Yeni yasa kapsamında çatal, bıçak, pipet ve tabak gibi tek kullanımlık ürünlerin satılamayacağı ve dağıtılamayacağı ancak yasağın paket servislerde kullanılan plastik gıda kapları ve bardaklar için henüz geçerli olmadığı belirtildi.

Yasağın seneye uygulanması beklenen ikinci aşamasında paket servis de dahil tek kullanımlık tüm plastik ürünleri kapsayacağı vurgulandı.

Geçiş sürecinde 6 ay mühlet verilen restoranların birçoğunun yeni önlemi uygulamaya başladığı kaydedildi.

– “Plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti iki katına çıkarıyor”

Hong Kong'daki Kuen Fat Kitchen restoranının sahibi Kitty Chan, artan maliyetlere dikkati çekerek, “Tek kullanımlık bir çatal bıçak setinin küçük bir değişiklik olduğunu düşünebilirsiniz ancak plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti iki katına çıkarıyor. Dolayısıyla yiyecek ve içecek sektörü için pek de dostane değil.” dedi.

Çevreci örgüt Greenpeace, plastik çatal bıçak takımlarının, Hong Kong'da tek kullanımlık poşetlerden sonra en büyük plastik atık kaynağı olduğunu ancak birçok işletmenin ambalajlarını iyileştirmek yerine yeni kurallara uymak için doğal kaynaklardan yapılmış alternatif plastiklere yöneldiğini açıkladı.

Greenpeace üyesi Leanne Tam, her türlü plastik yasağı politikasının, halkı maddeden uzak durmaları yönünde etkilemeyi amaçlaması gerektiğini dile getirerek, “Hükümete tek kullanımlık yerine yeniden kullanılabilir ürünleri teşvik etmek için daha fazla kaynak ayırması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Sorunun temelini çözmenin yolu budur.” diye konuştu.

Hong Kong hükümetinin 2022 rakamlarına göre şehir, günde 11 bin 128 ton katı atık imha ediyor, bunların 2 bin 369 tonunu plastikler oluşturuyordu.

Hong Kong'da atıkların yok edilmesi için 3 düzenli katı atık depolama sahası bulunuyor fakat hükümet, bu sahaların 2026 yılına kadar dolmasını öngörüyor.

Hong Kong, 1 Ağustos'tan itibaren evleri, restoranları ve tüm işletmeleri attıkları çöpler için ödeme yapmaya zorlayacak katı atık ücretlendirmesini uygulamayı planlıyor ancak uygulamayla ilgili lojistik sorunu henüz çözülemedi.