Kadınlarda idrar kaçırma sorunu

Kadınlarda idrar kaçırma sorunu

Yayın: 17.08.2017 00:21
Paylaş:
A+ A-

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Canbaz, yaşam süresinin uzaması, kadınların sosyal yaşamda daha çok rol alması ve beklentilerin artması nedeniyle idrar kaçırmanın gün geçtikçe daha çok önemini arttıran bir sağlık problemi olarak ortaya çıktığını söyledi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinden Opr. Dr. Ahmet Canbaz, kadınlarda idrar kaçırma (tutamama) sorunu hakkında bilgi verdi. Dr. Canbaz, “İdrar tutamama, idrarın istem dışı, kontrolsüz olarak kaçırılmasıdır. Bu durum kadınlarda hijyenik açıdan ve sosyal olarak olumsuz durumlara yol açmaktadır. İdrar kaçırmaya zemin hazırlayan bir takım risk faktörleri olduğu bilinmektedir. Bunlar ileri yaş, doğum, fazla kilolu olmak, kabızlık, sigara tüketimi, kronik hastalıklar, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, genetik yatkınlık, geçirilmiş rahim ameliyatları gibi durumlardır. İdrar kaçıran kadınların bu sorunlarını net olarak ifade edememeleri nedeni ile toplumdaki sıklığını bilememekteyiz. Ancak rutin muayenede, doktor sorgusu sırasında hastalar asıl şikayetlerinin yanında böyle bir problemleri de olduğunu ifade etmektedirler” dedi.

Opr. Dr. Ahmet Canbaz, “Menopoz sonrasındaki hanımların, 1/3’de bu şikayete rastlanmaktadır. Gebe hanımlarında 1/10- 1/8 kısmanda idrar kaçırma yönünde şikayete rastlanmaktadır. Gebe hanımlardaki bu şikayetler genelde doğum sonrası düzelmektedir. Çok az bir kısmı tedaviye ihtiyaç duymaktadır. İdrar kaçırmanın; karın içi basıncını artıran öksürme, gülme, hapşırma, egzersiz yapma, yürüme gibi aktivitelerden sonra olan stres tipi, tuvalet ihtiyacı doğduğunda tuvalete yetişemeden kaçırma şeklinde olan sıkışma tipi veya bunların her ikisinin de olduğu mixt tip, mesanede kapasitenin üzerinde idrar biriktiğinde, idrar yapma zorunluluğu hissetmeden küçük miktarda idrarın kaçırıldığı ve kişinin idrar torbasını boşaltamadığı hissinin uyandığı taşma tarzı idrar kaçırma tipi, son olarak da sfinkter yetersizliğine bağlı olan idrar kaçırma tipleri vardır” diye konuştu.

İdrar tutamama tanısına değinen Dr.Canbaz, “İdrar tutamama tanısı; hastanın öyküsü, muayene, ürodinamik tetkikler, idrar tetkiki, transvajinal sonografi ve 24 saatlik idrar günlüğü test edilerek konur. Tedavide, konsarvatif tedavi yöntemleri, ilaç tedavisi ve cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Günümüzde, yaşam süresinin uzaması, kadınların sosyal yaşamda daha çok rol alması ve beklentilerin artması nedeni ile idrar kaçırma gün geçtikçe daha çok önemini arttıran bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şikayeti hastaların hekimlerine diğer sağlık problemlerinde olduğu gibi rahatlıkla anlatabilmesi gerekir. Bu toplumun bilinçlenmesi ve hekimlerin bu konuya önem vermesi ile aşılacak bir sorundur” şeklinde konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

arabam.com mart ayı ikinci el ilan verilerini açıkladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.04.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – arabam.com, mart ayındaki ikinci el ilan verileriyle hazırlanan analizini yayımladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, mart ayı ikinci el ilan verileriyle hazırlanan analizde ikinci el araç sektöründe hareketlilik başladı. Mart ayında ikinci el araç fiyatlarında yüzde 1 artış gözlemlendi. Artış, daha çok 800 bin liranın üzerindeki araçlara yansıdı.

Sıfır araçlardaki kampanyaların bitişi ve fiyat artışları, ikinci el araç fiyatlarını da yukarı yönlü etkileyeceği sinyalini verirken, yükselişe geçeceği ön görülen ikinci el otomobil arzı ile birlikte fiyat artışının da enflasyondaki değişimi gelecek aylarda yakalaması bekleniyor.

İkinci el araçların ortalama fiyatı 679 bin lira 4 kuruş olurken, 5 yaşa kadar olan araçların ilan oranı arttı. Mart ayında ilanı en çok görülen markalar Fiat, Renault, Volkswagen, en çok görüntülenen modeller ise Clio, Astra, Megane oldu.

– Yaşı genç araçların ilan sayısı arttı

arabam.com'da mart ayında 5 yaşına kadar olan araçların oranı yüzde 2 artarak, ilanlarda yüzde 18 ile yer aldı. 10-20 yaş arası araçlarda ise yüzde 1,2 azalma görüldü. Ayrıca, düz vitesli araçların da ilanlardaki oranı yüzde 2 azaldı.

İlanlarda 800 bin liranın üzerindeki araçlar, ağırlıklı 1 milyon lira üzerindeki araçlar olmak üzere, yüzde 2 arttı. İlanlardaki 500 bin lira 1 kuruş – 600 bin lira fiyat aralığındaki araçlar ise yüzde 1 azaldı.

500 bin lira ve altı araçların ilan oranı yüzde 47, 500 bin lira 1 kuruş – 600 bin lira aralığındaki araçlar ile 1 milyon lira ve üzeri araçların oranı ise yüzde 12 oldu.

600 bin lira 1 kuruş – 700 bin lira aralığındaki araçların oranı yüzde 11, 800 bin lira 1 kuruş – 1 milyon lira aralığındaki araçların oranı yüzde 8 ve 1 milyon liranın üzerindeki araçların oranı yüzde 12 oldu.