Karabük Milletvekili Güneş TBMM Genel Kurulunda Konuştu

Karabük Milletvekili Güneş TBMM Genel Kurulunda Konuştu

Yayın: 13.12.2018 19:41
Paylaş:
A+ A-

Karabük Milletvekili ve Dışişleri Komisyon Üyesi Niyazi Güneş, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinin görüşmeleri kapsamında konuşma yaptı. Güneş, konuşmasında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi hakkında genel kurula hitap etti.

Güneş genel kurula hitaben yaptığı konuşmada,”Diyanet İşleri Başkanlığı, İslam dininin inanç, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, halkı, doğru dinî bilgi ile aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek amacıyla Cumhuriyetin Osmanlı geleneği üzerine kurduğu önemli bir kamu kurumu ve devlet organıdır.
Başkanlık, yürüttüğü hizmetlerde, İslâm’ın iki temel kaynağı, “ Kur’an-ı Kerim”i ve Peygamberimizin “Sahih Sünnet”ini esas almaktadır. Bunun yanında bireysel ve toplumsal hayata ilişkin değerleri, Müslümanların 14 asırlık tecrübesini, modern çağın beşeri, ekonomik ve teknolojik değişimlerini hesaba katarak toplumun tüm kesimlerini kucaklayan, bir hizmet anlayışıyla hareket etmektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı her türlü günlük tartışmaların dışında, sahih dini bilgi ve onun doğru yorumunu merkeze alarak İslam Dini’nin anlaşılması, insanlığın ihtiyaç duyduğu birlikte yaşama, karşılıklı sevgi ve saygı, sosyal yardımlaşma ve hoşgörü kültürünün oluşması ve yaygınlaşması için gayret göstermektedir. Buna ilaveten insanları, dini istismar eden odakların eline düşmekten koruyan, onların özgür iradeleri ve akıllarını ipotek altına almaya karşı duran bir anlayışı temsil etmektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı artık, dünyanın birçok ülkesinde hizmet sunan uluslararası bir kurum hâline gelmiştir. Avrupa’dan Amerika’ya, Asya’dan Afrika’ya kadar 100’ü aşkın ülkede, öncelikle din hizmeti olmak üzere, insani ve sosyal yardım faaliyetleri yürütmektedir. Bu faaliyetleriyle mazlum coğrafyalarda bir umut ve sevgi eli olmuştur. Günümüzde tüm insanlığı ilgilendiren şiddet, terör, ırkçılık, sömürgeciliğe karşı çıkmak ve bunların sebep olduğu zorunlu göç, açlık ve yoksulluk gibi sorunları çözmeye yönelik bilinç oluşturabilmek için gayret göstermektedir. Bütün bu dinamikler Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yeni talep ve beklentilerin oluşmasına zemin hazırlamakta ve Başkanlığın temsil ettiği misyon ve değerlerin bir umut olarak görülmesine vesile olmaktadır.
Başkanlığın yurt içi ve yurt dışındaki vatandaş, soydaş ve dindaşlarımıza yönelik sunmuş olduğu irşat ve eğitim hizmetleri, sadece dinî açıdan değil; millî, tarihî, sosyal ve kültürel değerlerin muhafaza edilip gelecek nesillere aktarılması açısından da önem arz etmektedir. Bu kapsamda 9 kez düzenlenen Avrasya İslam Şurası, 2 kez düzenlenen Afrika Müslüman Dini Liderler zirvesi ve Dünya Müslüman Azınlıklar Zirvesi gibi önemli şuralarla bu kapsamdaki hizmetlerin sonuçları, yurt dışında çok belirgin bir şekilde görülüp takdir edilmekte ve ülkemizin uluslararası camiada saygınlığının artmasına katkı sağlamaktadır.
Diğer taraftan devletin hassasiyetleri, toplumun duyarlılıkları ve çağdaş dünyanın ihtiyaçlarını önceleyen bir anlayışla; çevre sorunlarına duyarlı, aile, kadın, gençlik, çocuk, yaşlı ve engelli vatandaşlarımıza daha etkin bir hizmet sunmak amacıyla kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde hizmetlerini yürütmektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Anayasa, kanun ve diğer mevzuatla kendisine verilen görev ve yetkiler doğrultusunda cami içi ve cami dışı din hizmetleri, sosyal-kültürel içerikli din hizmetleri, vaaz ve irşat, dini danışmanlık ve rehberlik, Kur’an eğitimi, din eğitimi, yayın, hac ve umre hizmetleri ve yurt dışı din hizmetleri gibi hayatın tamamını ve tüm insanlığı içine alan geniş bir alanda düzenli ve sistemli bir biçimde 140 bini aşan personeliyle hem yurt içinde hem de yurt dışında hizmet vermektedir.
Son olarak manevi şuurla üstlendiği bu önemli görevleri, toplumumuzun huzuru, birlikteliği ve bir arada yaşama gayesi için yürüten Diyanet İşleri Başkanlığımızın her kademesindeki mensuplarına şükranlarımı sunuyorum. Hizmet kervanında yer alanlardan ahirete göç etmiş olanlara da Cenab-ı Hak’tan rahmet, emekli olanlara sıhhat ve afiyetler diliyorum. 2019 yılı bütçesinin ülkemize, yüce milletimize ve diyanet işleri başkanlığımıza hayırlı olmasını diliyor, güzel hizmetlerin aksamadan devam etmesini temenni ediyorum.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

arabam.com mart ayı ikinci el ilan verilerini açıkladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.04.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – arabam.com, mart ayındaki ikinci el ilan verileriyle hazırlanan analizini yayımladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, mart ayı ikinci el ilan verileriyle hazırlanan analizde ikinci el araç sektöründe hareketlilik başladı. Mart ayında ikinci el araç fiyatlarında yüzde 1 artış gözlemlendi. Artış, daha çok 800 bin liranın üzerindeki araçlara yansıdı.

Sıfır araçlardaki kampanyaların bitişi ve fiyat artışları, ikinci el araç fiyatlarını da yukarı yönlü etkileyeceği sinyalini verirken, yükselişe geçeceği ön görülen ikinci el otomobil arzı ile birlikte fiyat artışının da enflasyondaki değişimi gelecek aylarda yakalaması bekleniyor.

İkinci el araçların ortalama fiyatı 679 bin lira 4 kuruş olurken, 5 yaşa kadar olan araçların ilan oranı arttı. Mart ayında ilanı en çok görülen markalar Fiat, Renault, Volkswagen, en çok görüntülenen modeller ise Clio, Astra, Megane oldu.

– Yaşı genç araçların ilan sayısı arttı

arabam.com'da mart ayında 5 yaşına kadar olan araçların oranı yüzde 2 artarak, ilanlarda yüzde 18 ile yer aldı. 10-20 yaş arası araçlarda ise yüzde 1,2 azalma görüldü. Ayrıca, düz vitesli araçların da ilanlardaki oranı yüzde 2 azaldı.

İlanlarda 800 bin liranın üzerindeki araçlar, ağırlıklı 1 milyon lira üzerindeki araçlar olmak üzere, yüzde 2 arttı. İlanlardaki 500 bin lira 1 kuruş – 600 bin lira fiyat aralığındaki araçlar ise yüzde 1 azaldı.

500 bin lira ve altı araçların ilan oranı yüzde 47, 500 bin lira 1 kuruş – 600 bin lira aralığındaki araçlar ile 1 milyon lira ve üzeri araçların oranı ise yüzde 12 oldu.

600 bin lira 1 kuruş – 700 bin lira aralığındaki araçların oranı yüzde 11, 800 bin lira 1 kuruş – 1 milyon lira aralığındaki araçların oranı yüzde 8 ve 1 milyon liranın üzerindeki araçların oranı yüzde 12 oldu.