Karabük TÜFE’de En Yüksek Artış Bölgesinde Yer Aldı

Karabük TÜFE’de En Yüksek Artış Bölgesinde Yer Aldı

Yayın: 04.10.2017 00:02
Paylaş:
A+ A-

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE)’de on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 11,52 ile TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) bölgesinde gerçekleşti.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Eylül ayında yüzde 0,65, Yurt içi üretici fiyat endeksi de aynı ayda yüzde 0,24 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı Eylül ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksini açıkladı. Buna göre; TÜFE’de (2003=100) 2017 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,65, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,29, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,20 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 9,98 artış gerçekleşti.

Aylık en yüksek artış yüzde 2,08 ile eğitim grubunda oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Eylül ayında endekste yer alan gruplardan, ulaştırmada yüzde 1,58, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,34, lokanta ve otellerde yüzde 1,02 ve giyim ve ayakkabıda yüzde 0,80 artış gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Eylül ayında endekste yer alan gruplardan sadece gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 0,23 oranında düşüş gerçekleşti.
Yıllık en fazla artış yüzde 16,10 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 12,50, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 12,06, sağlık yüzde 11,90 ve eğlence ve kültür yüzde 11,85 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

Aylık en yüksek artış yüzde 1,08 ile TR31 (İzmir)’de oldu. İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2’nci Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 8,49 ile TR52 (Konya, Karaman) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 12,89 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 11,52 ile TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) bölgesinde gerçekleşti.

Eylül 2017’de endekste kapsanan 414 maddeden; 61 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 281 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 72 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

Yurt içi üretici fiyat endeksi

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 9,78, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,28 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 13,26 artış gösterdi.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,72 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,35 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1,57 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,34 artış olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya göre en fazla artış; yüzde 4,31 ile ham petrol ve doğal gaz, yüzde 3,90 ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 3,08 ile ana metallerde gerçekleşti. Buna karşılık basım ve kayıt hizmetleri yüzde 4,61, gıda ürünleri yüzde 1,80 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme yüzde 1,57 ile bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2017 yılı Eylül ayında aylık ve yıllık en fazla artış ara mallarında gerçekleşti.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun “2. İkiztepe Sağlık Zirvesi”ne hazırlanıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.04.2024 12:00
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Samsun Şubesi'nce düzenlenecek “2. İkiztepe Sağlık Zirvesi”nde, sağlık sektörü bir araya gelecek.

ASKON Samsun Şube Başkanı Ahmet Alp Doğru, AA muhabirine, Samsun'da 16-18 Mayıs tarihlerinde “2. İkiztepe Sağlık Zirvesi” düzenleyeceklerini söyledi.

Zirveye, Türkiye'deki sağlık sektörü temsilcilerinin yanı sıra 30 ülkeden 200'ün üzerinde katılımcı beklediklerini anlatan Doğru, “Samsun'da sağlık turizmi konusunda ciddi bir hizmet ihracatı başladığını görüyoruz. İkiztepe Sağlık Zirvesi'nin birincisini yaptıktan sonra 3 milyon dolarlık sağlık turizmi gelişti. O zaman yurt dışından 60 katılımcı varken 2. İkiztepe Sağlık Zirvesi'ne 30 ülkeden 200'den fazla katılımcı gelecek.” dedi.

Samsun'un sağlık hizmeti konusunda zirve şehirlerden biri olduğunu belirten Doğru, şöyle devam etti:

“Samsun'daki sağlık hizmeti sektörü, özellikle özel hastaneler ve kamu hastanelerimiz, şehir hastanemiz de yapılıyor, üniversite hastanemiz şehirde birbiriyle irtibatlı ve kendi aralarında rekabeti artık bırakmış ve dış rekabete doğru yönelmiş durumda. Bu hususta hem Samsun Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, diğer yerel yönetimlerimiz kamu ve özel hastanelerimiz güç birliği oluşturarak Samsun'da en iyi hizmet ihracatını, en iyi sağlık turizmini yurt dışından gelecek misafirlerimize vermeyi planlamakta. Zaten önceki dönemlerde de böyle olmuştu ama bizim zirvemizden sonra daha zirveye çıktı. Hem tıbbi cihazda malzeme alımı konusunda hem de sağlık hizmeti ihracatı bizim tabirimizde sağlık turizmi konusunda buradaki hastanelerimizi, doktorlarımızı, Samsun'un sağlık şehri olarak altyapısını tanıyarak, görerek burayı hasta gönderecek alım heyetlerini burada ağırlayacağız.”

Samsun'un sağlık turizminden elde ettiği geliri artırmak istediklerine dikkati çeken Doğru, “Samsun, bölgemizde sağlık alanında birinci sırada, ülkemizde ise yedinci sırada bulunuyor. Panelde, onkoloji ve onkolojik cerrahi, kas ve iskelet sistemi hastalıkları, obezite ve metabolik cerrahi, nörolojik bilimler, plastik cerrahi, sağlık turizminde inovasyon, doku ve organ nakli, kalp ve damar hastalıkları olmak üzere sekiz ana konu başlığımız bulunuyor. Burada 28 akademisyen sunum yapacak. Samsun'un ve ülkemizin sağlık alanında gelmiş olduğu en son teknolojik nokta, tıbbi altyapı ve medikal inovasyon ortaya koyulmuş olacak. Şu anda Samsun'da yıllık 3 milyon dolarlık sağlık turizmi yapıyoruz, bizim hedefimiz 30 milyon dolara çıkarmak, bunun için de çalışmalar yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.