Kastamonu’da depreme dayanıksız 17 okul binası yıkılacak

Kastamonu’da depreme dayanıksız 17 okul binası yıkılacak

Yayın: 25.07.2017 00:27
Paylaş:
A+ A-

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Kastamonu’da depreme dayanıksız olduğunu tespit ettikleri 17 okul binasının yıkılacağını açıkladı.

Vali Yaşar Karadeniz, Doğa Kültür Köyünde kahvaltılı basın toplantısında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gündeme dair açıklamalarda bulunan Vali Karadeniz, okul binalarında yapılan deprem testi sonucunda il genelinde 17 bina ile ilgili yıkım kararı çıktığını belirterek, “Bununla ilgili tedbirleri alıyoruz. Önümüzdeki eğitim öğretim döneminde bu okulların öğrencileri başka okullarda eğitim görecek. Biz, yıkılacak binalarla ilgili planlamamızı yaptık. Her şey hazır. Bir sıkıntımız yok. Şuanda henüz yıkılacak binalardaki öğrencilerin nerede eğitim görecekleri konusunda onaylar gelmedi. Birinci derece deprem bölgesi olmasından dolayı Kastamonu’da merkez, Araç ve Tosya ilçesinde 17 tane okula yıkım kararı geldi” dedi.

“Müteahhitlere sıkı denetimler uygulanacak”

Kastamonu’da iş yapan müteahhitlerle ilgili denetimlerin daha da sıklaştırılacağını anlatan Karadeniz, “Herkesin şartları sağladığı taktirde ihalelere girme hakkı bulunuyor. Kimseye biz, sen bu ihaleye girme diyemeyiz. Biz, müteahhitler üzerindeki kontrol mekanizmamızı çalıştıracağız. Bununla ilgili kurumlara birkaç yazımız oldu. Kurumlara son bir yazı daha gönderdik. Bundan sonra sadece mühendislerin kontrolüyle artık yetinmeyeceğiz. O işi hangi kurum kontrol ediyorsa örneğin diyelim bir okul inşaatı, inşaatı özel idare yaptırıyor. İl Milli Eğitim Müdürü ile İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, her iki ayda bir o inşaata gidip muhakkak bakacaklar. Baktıklarına dairde bana tutanaklarını gönderecekler. Böylece iş ne durumda, gecikiyor mu gecikmiyor mu, yapım kalitesi düzgün mü değil mi, bunun bilgisini bileceğiz. Fırsat buldukça da zaman zaman kendimizde gidip buraları denetleyeceğiz. Böyle bir kontrolün yapılması gerektiğine kanaat getirdim. Mardin’de terör bölgesinde görev yaparken 8 ayda 5 tane okul binasını yaptılar. Temeli atılmasından bize teslim edildiği tarih arasında sadece 8 ay geçti. Bunun içinde 5 tane bina var. Bu yüzden yüklenici firmaların bu anlamda şunu bilmeleri gerekiyor. Müteahhitler, “Ben işin bitimine kısa bir süre kalınca dilekçe veririm ek süre alırım” şeklindeki başvurularını asla kabul etmeyeceğiz. Gerçekten geçici kabulü yapılacak durumda mı değil mi, buna bakacağız. Eğer geçici kabul yapacak durumda değilse gecikme cezasına girecek” diye konuştu.

“Kastamonu’da 17 okul binasına yıkım kararı verildi”

Yıkılacak okul binaları hakkında detaylı bilgi veren Kastamonu Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, “Milli Eğitim Bakanlığı, 1’inci derece deprem bölgesinde yer alan ve depreme dayanıksız olduğu tespit edilen 17 okul binasının yıkım kararını verdi” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Kastamonu merkez, Araç ve Tosya’daki 17 okul için yıkım kararının çıktığını belirten Bahçacıoğlu, “Eylül ayındaki yeni eğitim-öğretim döneminde yıkım kararı çıkan okullarımızda eğitim-öğretim yapılmayacak. Buradaki öğrencilerimiz farklı okullarla eşleştirme yapılacak. Planlamalar yapıldı ve yapılan planlamalar bakanlığımıza sunuldu. Nihai onay daha gelmediği için şuanda net bir şey ifade etmek doğru olmaz” şeklinde konuştu.

Vali Karadeniz, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Konularla ilgili kurum amirlerinden bilgiler alarak, çeşitli talimatlarda bulundu.

Sohbet havasında geçen program sonunda katılımlarından dolayı teşekkür eden Vali Karadeniz, kamuoyunu aydınlatan, bilgilendiren ve toplumun haber almasını sağlayan basın mensuplarına çalışmalarında başarılar dileyerek, “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı”nı kutladı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Selin yıktığı tarihi Aktaş Köprüsü yeniden inşa edildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 28.03.2024 12:12
Paylaş:
A+ A-

KASTAMONU (AA) – ÖZGÜR ALANTOR – Kastamonu'nun Azdavay ilçesinde 2021 yılındaki selde yıkılan tarihi ahşap Aktaş Köprüsü, yeniden hizmete girdi.

Osmanlı eseri olan ve kesin yapılış tarihi bilinmeyen köprü, Ankara Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu kararıyla 2012 yılında “kültür varlığı” olarak tescillendi.

Yaklaşık 18 metre uzunluğunda, 2 metre 30 santim genişliğindeki köprü, yüz yılı aşkın süre bölge halkına hizmet verdi.

Kastamonu-Şenpazar kara yolu üzerinde bulunan ve Azdavay ilçesine bağlı Alı köyü sınırlarında yer alan tarihi ahşap köprü, 2021 yılında Kastamonu'nun çok sayıda ilçesini etkileyen selde yıkıldı.

Asırlık köprünün benzeri, Karayolları Kastamonu Bölge Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilerek kullanıma açıldı.

Alı köyü muhtarı Selahattin Oturak, AA muhabirine, köprünün 1900'lü yılların başında yapıldığını düşündüklerini söyledi.

Eskiden atların yük taşırken kullanılmasından dolayı köprünün bölgede “At Köprüsü” olarak da bilindiğini belirten Oturak, “Bu köprü yıllardır yaya köprüsü olarak kullanılıyor. Daha sonra Özel İdare tarafından aşağıya araçlar için bir yol yapıldı ama bu köprü kullanılmaya devam etti.” dedi.

Bölgede 2021 yılında çok büyük bir sel felaketi yaşandığını hatırlatan Oturak, “Valay Çayı üzerinde bulunan köprümüz, 2021 yılındaki büyük selde yıkıldı. Ondan sonra yeniden yapılması için çalışma başlatıldı. Karayolları tarafından yerine tamamen ahşap yeni bir köprü yapıldı.” diye konuştu.

Köprünün kendileri için çok değerli olduğunu vurgulayan Oturak, şunları kaydetti:

“Araç yolu yapılmadan önce ana yola bağlantımız olan tek köprü, buydu. Bu köprü yıllarca bizim dünya ile bağlantımız oldu. Araç olmadığı dönemlerde bu köprüyü yaya olarak kullandık. Bu köprüden geçerek ana yola çıkar, vilayete, ilçeye buradan giderdik. Şu anda da aracı olmayan vatandaşlar bu köprüden geçerek Şenpazar yoluna çıkıyor, ilçeye veya il merkezine oradan dolmuşa binerek gidiyor.”