Kaybedilen Ağırlığın Korunması

Kaybedilen Ağırlığın Korunması

Yayın: 15.02.2017 23:14
Paylaş:
A+ A-

Özel Medikar Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yasemin Demirsoy eğer kişiyi ideal vücut ağırlığına getirmek için yaklaşık %10 ve daha az ağırlık kaybı gerekiyorsa ideal vücut ağırlığına gelindiğinde kilo koruma programı uygulanabildiğini belirtti.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Demirsoy”Eğer kişiyi ideal vücut ağırlığına getirmek için yaklaşık %10’dan daha fazla ağırlık kaybı gerekiyorsa %10’luk ağırlık kaybı oluştuktan sonra kilo koruma programı uygulanabilir. Bu %10’luk ağırlık kayıpları bile obezitenin oluşturacağı sağlık sorunlarını önlemede yararlı olabilir. Eğer her obez için ideal kiloya inmek hedeflenirse kişi tedavi bitmeden zayıflama programını terk edebilir.

Genellikle düşük enerjili diyetler ile ilk 6 ayda %5 lik ağırlık kayıpları oluşur. Eğer diyet tedavisine davranış tedavisi ve fiziksel aktivite de eklenirse bu kayıplar %10’a kadar çıkar.

Kilo korumaya alınma zamanı ile ilgili bir başka görüş de, ideal ağırlığa inmek için %10’dan daha fazla ağırlık kaybı gereken kişilerin mümkün olduğunca maksimum ağırlık kaybı oluştuktan sonra kilo koruma programına alınmalarıdır. Obez kişiler kilo kaybı tedavisinde ne kadar uzun süre kalırlarsa o kadar uzun süre kilo kaybı için gerekli davranışlara bağlı kalırlar.

Yapılan bir çalışmada kilo kaybı tedavisinin 20. ve 40. haftası arasında, yani uzamış tedavi durumunda, kilo kayıplarının ortalama %35 daha fazla olduğu, 40. hafta sonunda diyetisyenlerle olan ilişki kesildiğinde geri kilo alımlarının olduğu gösterilmiştir. Sonuç olarak, diyetisyenle iletişim halinde olan obez kişilerin uzun dönem tedavi sırasındaki yoğun katılımı sonunda fazla öğrenmenin oluştuğu, kaybedilen kiloların kendi kendine başarılı bir şekilde kontrolünün ve korunmasının sağlandığı görülmüştür.

Ağırlığı Koruyucu Diyetler Nasıl Olmalıdır?

1. Kilo kaybı için enerji kısıtlı diyetler başarılı olurken kilo korumada ise miktarı sınırlandırılmadan verilen düşük yağlı diyetler daha başarılı olmaktadır Yapılan çalışmada düşük enerjili diyetle ortalama 13.6 kg kaybeden kişiler rastgele iki gruba ayrılmıştır. Birinci grup düşük yağlı bir diyet alırken ikinci grup düşük enerjili karışık bir diyet almışlardır. Bir yıl sonunda, her iki grupta da ağırlık kazanımı çok az olmuştur. Ancak, 2 yıl sonunda, düşük yağlı diyet alan grupta ağırlık kazanımı ortalama 5.4 kg olurken düşük enerjili karışık diyet alan grupta ise ağırlık kazanımı ortalama 11.3 kg olmuştur.

2. Kilo kaybını sağlarken mümkün olduğunca yüksek enerjili (en az bazal metabolizma düzeyinde) diyetlerle kişiler uzun zamanda zayıflatılmalıdır. Bu şekilde zayıflamayan kişiler daha sonraki yaşantılarında daha çok yiyerek ve daha uzun zaman kilolarını koruyabilirler. Çünkü, alınan enerjinin azlığı oranında bazal metabolizma hızı azalır.

Ağırlık kaybı sırasında oluşan bazal metabolizma hızındaki azalma için açıklanan 2 etken vardır. Bunlar, vücut kitle kaybından olduğu tahmin edilen enerji gereksinmesinde bir azalma ve yağ oksidasyonu için kapasitenin azalmasıdır.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Birleşik Metal-İş Sendikası Karabük’te gövde gösterisi yaptı

Yayın: 19.04.2024 17:01
Paylaş:
A+ A-

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar Karabük’ün de bağlı olduğu Kocaali Şubesi’nin düzenlediği etkinliğe katılmak üzere Karabük’e geldi.

Karabük’te Marzinc ve Çelsentaş firmalarında örgütlü olan sendikanın 2023-2025 dönemi toplu iş sözleşmelerine ilişkin kamuoyu bilgilendirmesi yapmak üzere Hürriyet Caddesi üzerinde düzenlenen programda konuşan Genel Başkan Atar, “Karabük bir emek kenti, bir işçi kenti. Burada hakları için mücadele eden metal işçileri var. Gelecekleri için mücadele eden DİSK üyesi bütün işletmelerin geleceği açısından önemli bir etkendir. Önemli bir garantidir. Onunla gelişmesi için on binlerce mezar işçisinin geleceği için bu bölgedeki faaliyetleri son derece herkesin yararınadır. Bana göre yararınadır. Neden işçisi kazanacak? Her gün esnafı da kazanacak. Neden işçisi kazanacak? Kazanacak. Kazanacak. Ülke de kazanacak. Hepimiz kazanacağız” ifadelerini kullandı.

ANALARININ AK SÜTÜ GİBİ HELAL

Genel başkan atar şunları söyledi; “Toplu iş sözleşmesinde canımızı dişimize taktık, direndik, mücadele ettik, haklarımızı aldık. Bu çerçevede Çelsentaş işçileri hak ettikleri zamları aldılar, uygulamaları yapıldı, toplu sözleşme farkalarını aldılar ve önümüzdeki dönemde de fabrikalarında huzur içerisinde çalışmanın avantajlarını ve sendikalı örgütlü olmanın avantajlarını yaşıyor arkadaşlarımız. Diğer yandan Marzinc beş sermaye grubunun sahibi olduğu bir iş yeridir. Demir Çelik Fabrikalarının baca tozlarının fabrikada kimyasal olarak güçlenerek tüm konsept biçiminde bir üretim biçimi yapan bir fabrikadır. En önemli büyük sermaye kuruluşlu kuruluşlarının demir çelik fabrikalarınınki bunlar içerisinde vardır. Diler çelik vardır. Kaptan çelik vardır. Diğer taraftan İçtaş Demir Çelik Grubu vardır ki bu firmalar Türkiye’nin en büyük, en güçlü firmalarıdır. Onların baca tozlarını burada gördüğünüz kardeşleriniz fabrikalarında canlarını hiçe sayaratozun toprağın içerisinde zor koşullar altında alın teri dökerek üretim yapıyorlar. Yaptıkları milletin itibariyle hem bu fabrikaların ortaya çıkan atık maddelerini onların bertaraf edilme güçlüğünün ortaya çıktığı böyle bir süre içerisinde hem onların arıtmasına ve kimyasal dönüşümünü gerçekleştiriyorlar. Hem de bu ülkeye önemli derecede ihracat yoluyla döviz getirecek bir üretim gerçekleştiriyorlar. 

Bu firmalar biraz önce saydığım sermaye kuruluşları hem kendi atıklarını, çöplerini burada arıttırıyorlar, hem de bir taraftan ortaya çıkan bu üretim biçimiyle birlikte önemli derecede karlar elde ediyorlar. Diğer taraftan toplu iş sözleşmemizle ilgili diyor ki, grup toplu iş sözleşmesi. 2023-2025 dönemi toplu iş sözleşmesi bu iş kolunda Birleşik Metal İşleri işveren sendikasıyla imzaladığı sözleşmenin koşulları bu iş yerinde uygulanır diye işverenle birlikte altına imza attığımız maddemiz söz konusu. Biz de bugüne kadar ortaya çıkan toplu sözleşmenin uygulanmasındaki eksikliğin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Bugün iş yer yönetimiyle temaslarımız oldu oldu. Onlar da bu konuda belli adımları atma konusunda bir niyet ortaya koyuyorlar ama samimiyetlerini ve davranışlarını da önümüzdeki günler içerisinde göreceğiz. Bizim de sendika olarak amacımız bir an önce işletmenin  sözleşme hükümlerinin uygulanması Marzinc çiftçilerinin de anasının ak sütü gibi helal olan toplu sözleşme ücret haklarını almasıdır.”

BİZİ GÖRDÜKLERİNDE RAHATSIZ OLANLAR VAR

Programda konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik de Karabük’te yaptıkları mücadeleden rahatsızlık duyanların olduğuna dikkat çekerek, “Bizi gördüklerinde birilerinin rahatsız olduğunu, uykularının kaçtığını biliyoruz. Onları rahatsız etmeye devam edeceğiz” dedi.

Çelik şunları söyledi; “Biz DİSK olarak Birleşik Metal-İŞ olarak birilerinin çok sevmediği, bizi gördüğünde yüzünü çevirdiği belki dişini gıcırdattığı bir sendikayız. Ama biz emekçilere işçilere köylülere halka kendine verilene razı olmasını değil, hakkını almasını bilmeyi, hakkı için mücadele etmesi gerektiğini ve bir kavgayı ortaya koyması gerektiğini öğretiriz, demokrasiyi öğretiriz, mücadeleyi öğretiriz. Bu kentte de demokrasiyi mücadeleyi işçinin hakkını, hukukunu almaması için mücadele etmesi gerektiğini elbette öğreneceğiz ve bunu büyüterek yapacağız. Biliyoruz bizi gördüklerine birilerinin rahatsız olduğunu, uykularının kaçtığını biliyoruz. Onları rahatsız etmeye devam edeceğiz. Üyelerimizin, bugün üyemiz olmayan yarın üyemiz olacak olanların hakları için de mücadelemizi büyüterek devam edeceğiz ve şairin dediği gibi; ‘Dolaşacaktır Karabük’te de en şanlı elbisesiyle, işçi tulumuyla bu güzelim memlekette hürriyet…’ diyorum.

Birleşik Metal-iş Sendikası’nın Karabük’teki programına CHP İl Başkanı Vedat Yaşar, CHP Merkez ilçe Başkanı ali yavuz ve parti yöneticileriyle sendika üyeleri katıldı.