KBÜ’de ‘Kadim Şehirlerden, Modern Kentlere’ konferansı

KBÜ’de ‘Kadim Şehirlerden, Modern Kentlere’ konferansı

Yayın: 20.11.2018 22:46
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesinde Prof. Dr. Sadettin Ökten tarafından “Kadim Şehirlerden, Modern Kentlere” konulu konferans verildi.

15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta konuşan Prof.Dr. Sadettin Ökten, modernitenin simge şehirlerinin olduğunu söyledi. Ticaretin simge şehrinin Londra, sanatın Paris, sanatın ve felsefenin Viyana olduğunu ifade eden Ökten, “Kapitalistin simge şehri ise şüphesiz New York’tur. Bütün bu şehirlere baktığımız zaman şunları görüyoruz. Bir toplumsal yapı var ve bu toplumsal yapı kendi medeniyet değerlerine göre bir hayat kurguluyor. O hayatı şehir de eylem haline dönüştürüyor. Kadim şehirlerde de bu böyledir“ diye konuştu.

Toplumun duygu ve düşünce dünyasına hakim olan değerlerin medeniyet tasavvurunun birinci kademesi olduğunu belirten Ökten, “Duygu ve düşünce dünyamızı şehirle özdeşleştiriyoruz. Kadim şehirler, modern şehirler bir medeniyet tasavvuruna sahip olan toplum kendi değerlerine göre bir şehir inşa ederse, edebilirse o şehirde mutlu yaşıyor. Çünkü arzu ettiği mekana kavuşmuştur. Edemiyorsa bir başkasının çözümünü alıp onu inşa ediyorsunuz. O zaman bir sıkıntı ortaya çıkıyor. Çünkü sizin değer dünyanız, iç dünyanız ile o mekan uyuşmamaktadır. Bütün problem buradan kaynaklanmaktadır” dedi.

“Karabük kenti etik bir şehir, Safranbolu ise estetik bir şehir”

Konuşmasında etik ve estetik şehir tanımlamalarına da yer veren Prof. Dr. Ökten şunları söyledi: “Bir şehirde yaşayan toplumun medeniyet tasavvuruna göre yapması gereken işler kolayca yapılıyorsa biz bu şehre etik şehir diyoruz. Medeniyet tasavvurunun değerlerini hatırlatan ve sevdiren bir şehir ise estetik şehir adını alıyor. Bir medeniyetin özgün şehri hem etik hem de estetiktir. Fonksiyon olmadan hayatta yaşanılmaz, bu şehir için de böyledir. Her şehrin kendisine göre duygusal unsurları vardır. Karabük kenti etik bir şehir. Safranbolu ise estetik bir şehir. Burası hem etik hem estetik bir şehir. Safranbolu bir kadim şehirken Karabük ise yeni bir şehir. Bu şehrin ekonomisi, topluma kattığı, dünyaya kattığı vazgeçilmez. Bir şehre hem etik hem de estetik boyut gerekiyor.”

“Türk şehirlerindeki çeşmeler, şehri simgesel olarak zenginleştirir”

Bir medeniyet tasavvuruna ait değerleri hatırlatan ve benimseten küçük unsurların daima bulunması gerektiğini savunan Ökten, “O şehirde yaşarken o toplumsal yapıya ait medeniyet değerleri, yaşayanlara sık sık diğer zamanlar da hatırlatılmalıdır. Viyana’da heykeller vardır. Türk şehirlerinde ise çeşmeler vardır. Heykeller, çeşmeler o şehri simgesel olarak zenginleştirirler” ifadelerini kullandı.

Konferansın sonunda Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, konuşmalarından dolayı Prof. Dr. Sadettin Ökten’e teşekkür ederek, plaket takdim etti.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hong Kong’da tek kullanımlık plastik yasağı yürürlüğe girdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 23.04.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

HONG KONG (AA) – Hong Kong'da çevre kirliliğini azaltmak amacıyla tek kullanımlık plastiklere getirilen yasak yürürlüğe girdi.

Hong Kong Çevre Koruma Departmanının resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, tek kullanımlık plastiklere yönelik yasağın başladığı bildirildi.

Büyük gıda üreticisi ve tüketicisi olması nedeniyle çok miktarda plastik ve straforun tüketildiği Hong Kong'da bu alanda getirilen yasağın bugünden itibaren geçerli olacağı kaydedildi.

Yeni yasa kapsamında çatal, bıçak, pipet ve tabak gibi tek kullanımlık ürünlerin satılamayacağı ve dağıtılamayacağı ancak yasağın paket servislerde kullanılan plastik gıda kapları ve bardaklar için henüz geçerli olmadığı belirtildi.

Yasağın seneye uygulanması beklenen ikinci aşamasında paket servis de dahil tek kullanımlık tüm plastik ürünleri kapsayacağı vurgulandı.

Geçiş sürecinde 6 ay mühlet verilen restoranların birçoğunun yeni önlemi uygulamaya başladığı kaydedildi.

– “Plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti iki katına çıkarıyor”

Hong Kong'daki Kuen Fat Kitchen restoranının sahibi Kitty Chan, artan maliyetlere dikkati çekerek, “Tek kullanımlık bir çatal bıçak setinin küçük bir değişiklik olduğunu düşünebilirsiniz ancak plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti iki katına çıkarıyor. Dolayısıyla yiyecek ve içecek sektörü için pek de dostane değil.” dedi.

Çevreci örgüt Greenpeace, plastik çatal bıçak takımlarının, Hong Kong'da tek kullanımlık poşetlerden sonra en büyük plastik atık kaynağı olduğunu ancak birçok işletmenin ambalajlarını iyileştirmek yerine yeni kurallara uymak için doğal kaynaklardan yapılmış alternatif plastiklere yöneldiğini açıkladı.

Greenpeace üyesi Leanne Tam, her türlü plastik yasağı politikasının, halkı maddeden uzak durmaları yönünde etkilemeyi amaçlaması gerektiğini dile getirerek, “Hükümete tek kullanımlık yerine yeniden kullanılabilir ürünleri teşvik etmek için daha fazla kaynak ayırması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Sorunun temelini çözmenin yolu budur.” diye konuştu.

Hong Kong hükümetinin 2022 rakamlarına göre şehir, günde 11 bin 128 ton katı atık imha ediyor, bunların 2 bin 369 tonunu plastikler oluşturuyordu.

Hong Kong'da atıkların yok edilmesi için 3 düzenli katı atık depolama sahası bulunuyor fakat hükümet, bu sahaların 2026 yılına kadar dolmasını öngörüyor.

Hong Kong, 1 Ağustos'tan itibaren evleri, restoranları ve tüm işletmeleri attıkları çöpler için ödeme yapmaya zorlayacak katı atık ücretlendirmesini uygulamayı planlıyor ancak uygulamayla ilgili lojistik sorunu henüz çözülemedi.