KÖHNELEŞTİRME SİYASETİ…!

KÖHNELEŞTİRME SİYASETİ…!

Yayın: 15.09.2021 08:51
Paylaş:
A+ A-

Karabük’te yaşam tarihi müzesi kurmak.
Şehir hatıralarını canlı tutmak.
Geçmişe saygılı olmak.
Ortak değerlerde buluşmak.
Geçmiş, bugün ve gelecek arasında köprü kurmak.
Ve böylece…
Kent hafızasına dinamizm kazandırmak.
Daha doğrusu…
Yaşamı yeniden anlamlı kılabilmek.
Dost işi…
Ne müthiş bir güzellik olurdu değil mi?
…………………………
Yaşam tarihi müzesi nereye kurulabilir?
Yenişehir Mühendisler Kulübü bunun için çok önemli bir mekan.
O nedenle bu bina..
En kısa zamanda restore edilmeli.
Bu konuda kimler yetkili ve sorumlu ise taşın altına elini koymalı.
Bu Karabüklü olmanın ötesinde tarih bilincinin gereği yapılması gereken çok önemli bir görev…
Çünkü..
Mühendisler Kulübü Cumhuriyet kenti Karabük’ün hafıza depolarından en önemlisidir.
Bugün burayı yıkıma terk etmek Karabük’te yaşayan bizler için büyük bir ayıbın içinde kayboluştur.
Bilindiği gibi Mühendisler Kulübünün yapılması 24.10.1950 yılında Şahap Kocatopçu ve arkadaşları tarafından Karabük Ağır Sanayi Mühendisler Derneğinin kurulması ile gündeme gelmiştir.
Demir Çelik Mecmuasının da yayımlandığı yıl olan 1951 ‘de üyelerine hizmet vermeye başlamıştır.
Aslında bu mekanda…
Karabük’ün yakın tarihine damgasını vuran kişilerin birer mumya heykellerinin olması çok güzel olurdu.
Eskişehir Büyük Şehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in mumya müzesi bu bakımdan çok önemli bir örnek girişimdir.
Mühendisler Kulübü Demokrat Parti döneminde açıldığı için özellikle o dönemin siyasilerinin de misafir edildiği çok önemli bir mekan konumundaydı…
Elimizdeki siyah beyaz fotoğraflarda Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın Karabük’e her gelişinde Yenişehir Mühendisler Kulübüne mutlaka konuk olduğunu görüyoruz.
Bu konu üzerinde yapılacak fotoğraf taramalarında Celal Bayar dışında birçok siyasinin Mühendisler Lokalinde ağırlandığı bir gerçektir.
Hatta Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu’nun Karabük ile ilgili çok önemli yapıtı, ”Kuruluşu’nun XXV. yılında Karabük” adlı eserde dile getirdiği gibi yurt dışından gelen bir çok akademisyenin bu kulüpte konferans düzenlediğini de bilmekteyiz.
Kısacası, Yenişehir Mühendisler Kulübü bu kentin hafıza deposudur.
Sosyal medyada bu konudaki hatıralar bir araya getirilse zaten sayfaları bol olan büyük bir roman külliyatına konu olacak malzeme çıkar.
İnsanların geçmişine saygılı olmak hepimizin sosyal sorumluluğu çerçevesinde yaşama verilen değerin bir göstergesidir.
Ama bugün Karabük’te Yenişehir gerçeği; terk edilmişlik ve köhneleştirme siyasetinin konusu olacak kadar düşündürücü bir husustur.
Biz Karabüklülerin büyük bir ayıbıdır.
Bu ayıbın bizleri tarihten kopardığı bir gerçektir.
Tarih konusunda bu sevgisizliğin nedenini anlamak bir türlü mümkün değildir.
Karabük bu noktada sahipsizliği ne kadar sürecektir.
Gerçekten büyük bir merak konusudur.
Bu noktada görüş açıklayacak bir makamın olmaması gerçekten bizleri çok üzmektedir.
Üzmenin de ötesinde kahretmektedir…!

2 kişi görüş bildirdi

  1. Gerçekci

    Siyasal İslam Karabük’ü KÖHNELEŞTİRdi

  2. Doğrucu Davut

    Aynen öyle gerçekci

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Altınbaş Üniversitesi öğretim üyeleri sosyal sorumlulukla ilgili söyleşi gerçekleştirdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Altınbaş Üniversitesi, Çorbada Tuzun Olsun Derneği ile gerçekleştirdiği söyleşide sosyal sorumluluk konusunu masaya yatırdı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesinin düzenlediği söyleşide, evsiz bireylere yardım elini uzatan Çorbada Tuzun Olsun Derneği gönüllüleri ve öğretim üyeleri bir araya geldi.

Açıklamada söyleşideki konuşmasına yer verilen Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Ayşegül Bayraktaroğlu Güner, İşletme Fakültesi öğrencilerinin, Sosyal Sorumluluk ve Kariyer Planlama dersi kapsamında, gruplar halinde, derneğin günlük rutin faaliyetinde, yemeklerin paketlenmesi, taşınması ve dağıtılması sürecinde gönüllü olduklarını belirtti.​​​​​​​

Öğrencilerin, sistematik bir faaliyet dahilinde, dezavantajlı gruplarla iletişim kurarak sosyal fayda yaratılması ve gönüllülük ruhu hakkında deneyim kazandıklarını anlatan Güner, “Bu deneyimin, öğrencilere yaşam boyu benimseyecekleri ve uygulayacakları değer ve prensipleri kazandırdığına eminim. Umarım tüm öğrencilerimiz, yeni gönüllü faaliyetler başlatma için inisiyatif alacak, katılımcı olacak ve çevresine de bu etkiyi aktaracaktır.” ifadelerini kullandı.

Altınbaş Üniversitesi ​​​​​​​​​Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü​​ Öğretim Üyesi Dr. Deniz Akgül, Çorbada Tuzun Olsun Derneği ile ortak gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projesinde, öğrencileriyle birlikte 12'şer kişilik 3 grup halinde 3 akşam yemek dağıtımında aktif rol aldıklarına değindi.

Akgül, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Coşkulu katılımları, gönüllü olarak topluma hizmet etmenin ne kadar anlamlı olduğunu bir kez daha gösterdi. Her bir öğrenci, küçük bir katkının bile insanların hayatlarında fark yaratabileceğini deneyimledi. Ders kapsamında yapılan bu etkinlik, empati ve yardımlaşma duygularını da güçlendirdi. Öğrencilerimiz, birlikte çalışmanın ve bir amaç uğruna bir araya gelmenin getirdiği güçlü bağları hissetti. Bu deneyimin, onların gelecekte daha büyük toplumsal sorumluluklar almalarına ilham vermesini umuyorum.”

Çorbada Tuzun Olsun Derneği Başkanı Evren Tüfekçi de dernek olarak Taksim'de Gezi Parkı civarında yaşamlarını geçiren, ufak kazançlar elde ederek hayatta kalmaya çalışan evsiz bireylere destek olmaya çalıştıklarının altını çizdi.

– “6 bin 430 gönüllümüz var”

Gönüllülüğün sürdürülebilir olmasına dikkati çeken Tüfekçi, “Perşembe günleri tek kişiydim yanıma bir kişi arıyordum. Ama 7 yılda gönüllü ağımız arttı, 6 bin 430 gönüllümüz var. Sizin gibi üniversitelerin, akademisyen ve öğrencilerin desteği bizim için önemli. Gönüllülerimizin yüzde 85-90'ı üniversite öğrencilerinden oluşuyor. İnsanın böyle erken bir döneminde bu farkındalığa varması bireysel gelişimleri ve gelecek hayatları için önemli. Kariyerlerin açısından da önemli. Bu sürecin liselilere kadar inmesi gerekiyor.”açıklamasında bulundu.

Çorbada Tuzun Olsun Derneği gönüllüsü olarak çalışan Altınbaş Üniversitesi öğrencisi Qasim Ali ise dernekle yaptığı faaliyetlerin empati kurmasına yardımcı olduğunu aktararak, “Beni derinden etkileyen şey ise bu modern dünyada tüm ayrıcalıklar ve kolaylıklara rağmen, insanların hala temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele etmeleriydi. Bu yüzden bu sosyal sorumluluk bilinci dersini ve Çorbada Tuzun Olsun deneyimini çok değerli buluyorum.” yorumunu yaptı.