Koral; “Lastiğiniz patlasa bile yolda kalmayacaksınız”

Koral; “Lastiğiniz patlasa bile yolda kalmayacaksınız”

Yayın: 22.12.2017 22:56
Paylaş:
A+ A-

Lastik üzerine eğitimler veren Uzman Ahmet Koral, Üniversitemizde gerçekleşen “Yeni Lastik Teknolojileri” konulu seminerde Patlak Yol Alabilen Lastik (RFT) teknolojisinin önemli bir buluş olduğunu ve lastik patlamasıyla ilgili endişeleri ortadan kaldırdığını belirtti. RFT teknolojisiyle üretilmiş lastiğin patladığında içinde hiç hava kalmasa bile aracın ağırlığını belli şartlar altında taşımaya devam ettiğini kaydeden Koral “Yani lastiğiniz patlasa bile yolda kalmıyorsunuz.” dedi.

Karabük Üniversitesi TOBB Meslek Yüksek Okulu tarafından “Yeni Lastik Teknolojileri” konulu seminer düzenlendi. Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Türkiye’nin lastik üzerine eğitim veren Brisa Akademi’den Uzman Ahmet Koral konuşmacı olarak yer aldı. Seminerde temel lastik bilgilerine değinen Koral, öğrencilere yeni teknolojilerden, son yıllarda popüler hale gelen çevreci yaklaşımlar ve yakıt tasarrufu yapan güvenli lastikler hakkında bilgiler verdi.

“Hayatımda gördüğüm en teknolojik malzeme lastik”

Lastiğin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirten Koral; “Canımızı, malımızı, her şeyimizi farkında olarak ya da olmayarak lastiklere emanet ediyoruz. Lastiğin yarısı kauçuk ve yüzde 25’i ise karbon siyahı. Lastiğin içerisinde ise birçok kimyasal var ve hepsinin işlevi var. Hayatımda gördüğüm tanığım en teknolojik malzeme lastiktir. 30 yıldır bu sektörün içerisindeyim ve hala yeni şeyler öğreniyorum. Çevreci teknolojilere yönelmek için yeni malzemeler bulmak zorundayız.” dedi.

“Biz daha az ısınan lastikler yapmak peşindeyiz”

Otomobilin ayrılmaz bir parçası olan lastiklerde artık iç lastik kullanılmadığını ifade eden Koral; “Günümüzde otomobil lastikleri içerisinde artık iç lastik kalmadı. Çünkü ekstra ısı kaynağı oluşturuyor. Isı lastiği öldürür ve daha fazla yakıt harcatır. Bir lastik ne kadar ısınırsa yakıtınız o kadar havaya uçmuş oluyor. Biz daha az ısınan lastikler yapmak peşindeyiz. Bu yüzden iç lastik kullanmanın hiçbir avantajı yok.” diye konuştu

Patlak Yol Alabilen Lastik (RFT) teknolojisi

Çevre duyarlılığı ve güvenlik arayışlarındaki artışla birlikte Patlak Yol Alabilen Lastik (RFT) teknolojisinin lastik patlamasıyla ilgili endişeleri ortadan kaldırdığını dile getiren Koral konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “RFT teknolojileri çok özel bir teknoloji. RFT lastiklerinin normal lastiklerden asıl farkı ise özel kauçuk. Bu kauçuğun özelliği lastiğiniz patladığında içinde hiç hava kalmadığında bile bu takviye sizin aracınızın ağırlığını belli şartlar altında taşımaya devam ediyor. Yani lastiğiniz patlasa bile yolda kalmıyorsunuz. RFT lastikleri çok önemli bir buluş. Yolculuk sırasında meydana gelen lastik hasarlarıyla ilgili endişeleri ortadan kaldıran RFT lastikler, patlasa bile saatte 80 km hızla, 80 kilometre boyunca güvenle yol alınmasını sağlıyor. Böylece, sürücüler lastiklerini güvenli olarak değiştirebilecekleri bir servis noktasına ulaşabiliyorlar ve stepne taşıma zorunluluğu da ortadan kalkıyor.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

“Gölgeyim Ben” Karabük’te okuyucusuyla buluşuyor

Yayın: 29.03.2024 16:54
Paylaş:
A+ A-

The Poet House tarafından yayımlanan mini kitapta Tuğba Turan’ın “Gölgeyim Ben” adlı hikayeleri İsmail Sertaç Yılmaz tarafından çizilen illüstrasyonlarla bir araya getirildi.

Karabük’te polisiye ve gerilim türünde kitap yazan Tuğba Turan, güçlü kalemiyle yeni bir başarıya imza attı. Karabük’ün yetenekli yazarı Tuğba Turan, bu kez okuyucusunu dört hikayede buluşturuyor. Hikayelerinde, kadınların erkeklerin gölgesinde kalmaktan çıkıp, kendi güçlerini keşfetmelerine vurgu yapıyor. Karakterinin gölge üzerinden güçlenmesi, aslında kadınların toplumda ikinci planda tutulduğu, bastırıldığı ve görmezden gelindiği gerçeğini simgeliyor. Ancak bu hikayeler, kadınların içlerindeki gücü keşfetmeleri ve erkek egemen topluma karşı mücadele vermeleri üzerinden umut ve ilham veriyor. Gölgelerden güç alan anti-kahramanın, kadınların kendilerini güçlü ve değerli hissetmelerine yönelik bir metafor olması da bu mesajın önemli bir parçasını taşıyor. Bu hikayeler, kadınların kendi ayakları üzerinde durmalarını, seslerini duyurmalarını ve adalet arayışlarında korkusuzca ilerlemelerini konu alıyor. Bu sayede, kadınların erkeklerin gölgesinde kalmayı reddederek kendi ışıklarını yakmaları ve hayallerine doğru ilerlemeleri teşvik ediliyor.

Bu kitap aynı zamanda sakin kitap ‘slow book’ projesi, hızlı tüketilen kitaplara karşı bir başkaldırı niteliği de taşıyor. Hikayelerinde gücünü gölgeden alan anti-kahramanın yaratıcısı Turan, kitabında şu ifadelerde bulunuyor: “Ben yoklukla güçlendim. Hiçlikten doğdum. Bir kadının içine düşerken zevk veren, düştükten sonra istenmeyen bir bebek gibi, boşluğu doldurdum. Ben oldum” sözleriyle karakterinin iç dünyasını anlatarak, kadınların sessizliklerine ses katmayı hedefliyor.

“Gölgeyim Ben”, kadınların güçlenme sürecini ve adalet arayışını ele alan etkileyici hikayelerle dolu bir kitap olarak okuyucularla buluşacak. Bu kitap ile Yazar Tuğba Turan’ın Karabük ve Türkiye genelinde edebiyata ve sanata farklı bir bakış açısı getireceğinin mesajı veriliyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)