Mali kaygılarla değil, tarihi sorumlulukla hareket edin!

Mali kaygılarla değil, tarihi sorumlulukla hareket edin!

Yayın: 28.09.2022 15:35
Paylaş:
A+ A-

Şişecam fabrikasının aldığı bir karar, Safranbolu’da üretilen Bağlar Gazozu’nun tadını kaçırdı.

Safranbolu’nun tarihi Bağlar Gazozu’nun nostaljik cam şişesi için yüksek maliyeti nedeniyle üretilmeme kararı alınması tepki ile karşılandı.

KURULUŞ AMACINA TERS

1934 yılında Atatürk’ün talimatı ile Zonguldak, Balıkesir, Bursa, İstanbul, İzmit, İzmir, Tekirdağ, ve Bolu illerinin cam ve şişe ihtiyacını karşılamak üzere kurulan Şişecam’ın Bağlar Gazoz’un depozitolu kalın şişesi için aldığı karar tartışma konusu oldu.

Bağlar Gazozu fabrikası sahibi Mehmet Ayen’in, Şişe Cam fabrikasının artık Bağlar Gazozu’nun özel cam şişesini üretmediğine açıklaması tüm Bağlar Gazozu sevenlerini üzdü.

FABRİKA SAHİBİ KONUŞTU

Ayen yaptığı açıklamada, Bağlar Gazozu olarak bir asra yakındır kendine özel tadını koruyarak üretim yapıyoruz ama depozitolu o eski kalın şişeyi bırakmak zorunda kaldık. Çünkü artık Şişe Cam, talebimize rağmen Bağlar Gazozunun kendine özel şişesini üretmiyor. Biz de daha ince ve kullan at tipi şişe ile üretim yapmak zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

Ayen’in dile getirdiği Bağlar Gazozu’nun nostaljik özgün şişesinin üretilmemesi sorunu sadece Bağlar sahibini değil, tüm yöre insanını, onun da ötesinde Dünya Miras Şehri Safranbolu’ya geldiğinde Bağlar Gazozu ile serinleyen milyonlarca turisti ilgilendiriyor.

BAĞLAR YÖRENİN MİLLİ İÇECEĞİDİR

1935 yılından itibaren tarihi Bağlar semtinde üretim yapan Gazozu’nun yöre insanı için apayrı bir önemi vardır.

Siyah-beyaz reklam filminde ünlü oyuncu Nejdet Tosun’un oynadığı Bağlar Gazozu, dün olduğu gibi yörenin milli içeceğidir, vaz geçilmezidir.

Bugüne kadar nostaljik şişeyi temin eden Şişecam fabrikası kadar eskidir. Şişecam 1935’te kurulurken hemen ardından 1936’da da Bağlar kurulmuştur.

Daha da ilginç olanı ise Şişecam’ın kuruluş amacıdır.

Büyük Atatürk’ün direktifiyle 1935 yılında Safranbolu’nun önceki vilayeti Zonguldak ve 7 ilin cam şişe ihtiyacını karşılamak için kurulmuştur.

Şişecam fabrikası, 5 Mart 1934 tarihli Resmi Gazete ’de kuruluş amacı açıkça belirtildiği halde bugün Dünya Miras şehri Safranbolu’nun tarihi Bağlar Gazozu için nostaljik cam şişe üretmemek gibi kuruluş amacıyla çelişen bir durum sergiliyor.

Bölgenin Sesi olarak, bu durumu Bağlar Gazozu sahibi Mehmet Ayen’le görüştük.

MALİ KAYGILAR MI TARİHİ SORUMLULUK MU?

Atatürk’ün direktifiyle kurulan Şişecam fabrikasının Resmi Gazete’nin ilgili nüshasındaki kuruluş amacını hatırlatarak, Şişecam kuruluş amacına uygun olarak Bağlar Gazozu’nun nostaljik cam şişesini üretmesi gerekmiyor mu? Bu aynı zamanda Şişecam’ın tarihi bir sorumluluğu değil mi, bu yönde yeni bir girişiminiz olacak mı?” diye sorduk.

Ayen ise “ Uzun zamandır 4 yılı aşkın bir zamandır bu konuda mücadele verdik. Çok temaslarımız oldu. Fakat bir netice elde edemedik cevabını verdi.

Umut edelim ki, Şişecam kararından geri adım atar, Safranbolu ile bütünleşip efsaneleşen Bağlar Gazozu yeniden özgün nostaljik cam şişesine kavuşur.

 

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük PTT Sosyalfest için pul hazırlayacak

Yayın: 25.04.2024 10:11
Paylaş:
A+ A-

Karabük PTT, Karabük Üniversitesi tarafından organize edilen Türkiye’nin Sosyal Bilimler Festivali “Sosyalfest” için pul hazırlayacak.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın Karabük PTT Başmüdürü Ahmet Karagöz ile yaptığı görüşmeye göre Karabük PTT, Karabük Üniversitesi tarafından organize edilen Türkiye’nin Sosyal Bilimler Festivali “Sosyalfest” için pul hazırlayacak.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ile Karabük PTT Başmüdürü Ahmet Karagöz, PTT Müdürü Ali Bakır, İşletme Müdürlüğü, Pazarlama Satış Sorumlusu Furkan Küçük ile İdari ve Mali Birimler Müdürü Nevzat Yılmaz’ı Rektörlük makamında misafir etti. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunulan görüşmede, Karabük PTT tarafından Karabük Üniversitesi tarafından organize edilen Sosyal Bilimler Festivali “Sosyalfest” için hazırlanacak pul ile ilgili detaylar görüşüldü.

Ayrıca ziyarette, Rektör Kırışık ve Karabük PTT Başmüdürü Karagöz, üniversite ile PTT arasında yapılacak iş birliklerine ilişkin görüşlerini paylaştı.