“ Milyonlarca Memur Ailesinin Gözü Masa da..”

“ Milyonlarca Memur Ailesinin Gözü Masa da..”

Yayın: 13.08.2021 22:11
Paylaş:
A+ A-

Milyonlarca memur adına Toplu İş Sözleşmesi’ne oturan Memur-Sen Genel Başkanı Ali YALÇIN ve Kamu-Sen Genel Başkanı Önder KAHVECİ kendilerine sunulan tekliflere tepki gösterdiler.Her İki Sendika Genel Başkanı da “Kamu İşvereninin teklifi müzakere aşamasını başlatmaktan uzaktır..” şeklinde görüşler dile getirerek “Rahatsızlıklarını belirten..” açıklamalarda bulundular..          

Bölgenin Sesi Haber Merkezi

Ülke genelinde milyonlarca,Karabük özelinde ise 14 binin üzerinde Kamu çalışanı olarak görev yapan “Memur kesiminin..” gözü kulağı Toplu İş Sözleşme masasında,ancak,Kamu İşvereni tarafından Sendikalara sunulan teklifler hayal kırıklığı yaratırken,gerek Memur Sen Genel Başkanı Ali YALÇIN,gerekse Kamu-Sen Genel Başkanı Önder KAHVECİ açıklamalar yaparak rahatsızlıklarını dile getirdiler.

Toplu İş Sözleşmesi’ne ve teklif edilenlere tepki gösteren Memur Sen Genel Başkanı Ali YALÇIN ile Kamu Sen Genel Başkanı Önder KAHVECİ Kamuoyu’na konu ile ilgili olarak şu açıklamaları yaptılar.

Kamu Sen Genel Başkanı Önder KAHVECİ ;  “Hükümet bugün ilk teklifini masaya getirdi. Uzun yıllardır beklediğimiz 3600 ek göstergenin bir takvime bağlanması noktasındaki ifadelerini önemsiyoruz.

Sözleşmeli arkadaşlarımızın kadroya geçirilmesi noktasındaki talebimizin olumlu karşılanmasını ve bu masada çözülmesi yolunda yapılan açıklamaları kıymetli buluyoruz.

Yardımcı hizmetli arkadaşlarımızın GİH’e geçirilmesi, bayram ikramiyesi, vergi dilimleri gibi 51 maddeden oluşan tekliflerimizle ilgili müzakereler ise devam ediyor.

YAKIN ZAMANDA REVİZE EDİLMİŞ YENİ BİR TEKLİF BEKLİYORUZ

Hükümetin verdiği teklifi Türkiye Kamu-Sen olarak yeterli bulmuyoruz. Şu an itibariyle gerçekleşen enflasyon %19 iken bir sonraki yıl için %11’lik bir ücret artışı teklif etmek hakkaniyetli değil. Bu tekliflerin üst düzeyde yeniden revize edilmesi, bizim beklentilerimizi karşılayacak, memurun emeklinin yaşamış olduğu ekonomik sıkıntılara çare olacak bir ücret artışı bekliyoruz. Teklif edilen rakamın bizim tarafımızdan kabul görmesi mümkün değil.   Yakın zamanda yeni bir teklif bekliyoruz.

20 MİLYON İNSANI İLGİLENDİREN BU SÜRECİN UZLAŞMAYLA SONUÇLANMASINI TEMENNİ EDERİZ

Önümüzdeki yıl hedeflenen enflasyonun hiçbir zaman bu ülkede tutmadığını hepimiz biliyoruz. Ekonomik sıkıntılarımızı giderecek 2. Teklifi bekliyoruz. Mali konular dışındaki taleplerimizle ilgili de mutlaka mesafe alacağımızı düşünüyoruz. O müzakereler de devam ediyor. İnşallah 6 milyon memur ve emekliyi, 20 milyon nüfusumuzu ilgilendiren toplu sözleşmenin uzlaşmayla sonuçlanmasını temenni ederiz. Bu durum kamu işveren tarafının elinde olan bir şey.  Refah payı uygulamasını da bu sene uygulamaya geçirmemiz lazım.  Dün yapılan toplu sözleşmede hizmet zammı diye refah payı uygulaması getirildi. Geçmiş yılların telafisinin karşılanması noktasında istediğimiz 600 lira seyyanen zammın da hayata geçirilmesini istiyoruz.  Bu sürece kadar yaşananları Konfederasyon olarak Başkanlar Kurulu toplantımızda değerlendireceğiz. Hükümetin mevcut teklifi revize etmesi noktasında da çağrılarımızı hem sosyal medya aracılığıyla hem de alanlarda tüm illerimizde bir kez daha sürdüreceğiz” dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali YALÇIN ise şu açıklamalarda bulundu; “içerik itibariyle ise beklentilerin, olması gerekenin, adalet eşiğinin uzağında tekliflerle karşılaştık. Kamu işvereni, maaş ve ücretlere 2022’de %5+%6, 2023’de %6+%6 olmak üzere toplamda iki yıllık 23 puanlık bir artış önerdi. Bunun dışında somut, hesaplanabilir, tarihi, içeriği, kapsamı, uygulama süreci bilinir ya da öngörülebilir bir teklif sunmadı. Sayın Bakan tarafından ifade edilen teklif içeriğinde; ek gösterge, sözleşmeli personel, refah payı gibi bizim tekliflerimizde yer alan ana konularla ilgili müzakere etme eğilimi hissettirecek bir netlik ne yazık ki söz konusu değildir” diye konuştu.

Yalçın, 26 Temmuz’da iletilen Genel Toplu Sözleşme metni içeriğinde yer alan birçok konuya bakanlığın kendilerine olumlu veya olumsuz bir beyanda bulunmadığını belirterek, ” Genel toplu sözleşme tekliflerinin tasnifi ve müzakeresi noktasında da hem kurumların ve bürokratların hem de Sayın Bakanın toplu sözleşme tekliflerimizle ilgili içerik, maliyet ve mahiyet yönüyle yeterince bilgi sahibi olduğu da ortak kanaatimizdir. Ayrıca, kamu işvereni teklifinde toplu sözleşme sürecinin diğer önemli ayağını oluşturan hizmet kollarıyla ilgili bir bölüm, hüküm ve teklif de bulunmamaktadır. Bu tablo, kamu görevlilerinin beklentilerini ve haklı taleplerini yansıtan toplu sözleşme tekliflerimizin karşılığında işveren tarafından ortaya konması gereken iradenin henüz tam olarak ifade edilmediği kanaati oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Kamu İşvereninin Teklifi Müzakere Aşamasını Başlatmaktan Uzaktır”

Bugün sunulan teklifin toplu pazarlığın başlamasını sağlayacak nitelikte olmadığı gerçeğiyle birlikte kamu işevereninin müzakere başlatacak yeni bir teklif hazırlaması gerektiğini söyleyen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Bu bakış açısıyla teklif oturumu sonrasında kamuoyuna yaptığımız açıklamada; teklife ilişkin değerlendirmeler yanında teşkilatımızın konuya bakışını, örgütlü güç kapasitemizin bugünden sonraki aşamada sürece nasıl etki edeceğini, Türkiye’nin 81 ilindeki teşkilatlarımızın ve üyelerimizin konuya bakışını ortaya koyacak sürecin nasıl işletileceğini, belirlemek noktasında Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuzu toplayacağımızı ve kurulca alınacak kararların duyurularak süreci yönetip yönlendireceğimizi ifade etmiştik. Bu kapsamda teklif sonrası Genel Merkezimizde gerçekleştirdiğimiz Genişletilmiş Başkanlar Kurulu ve akabindeki başkanlar kurulu toplantısı ile toplu sözleşme sürecinde gelinen nokta ve bundan sonraki aşamaya dair yapılacaklara ilişkin kararlara varılmıştır” dedi.

Yalçın’ın paylaştığı Memur-Sen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’ndan çıkan kararlar ise şu şekilde oluştu.

1- Kamu işvereni tarafından sunulan teklif kamu görevlilerinin haklı beklentilerini karşılamaktan da müzakere-pazarlık aşamasını başlatmaktan da uzaktır. Bu nedenle kamu işvereni 6. Dönem Toplu Sözleşmenin pazarlık aşamasını başlatmayı gerektirecek yeni bir teklifi en kısa sürede ve en geç Pazartesi gününe kadar bizimle ve kamuoyuyla paylaşmalıdır.

2- Toplu sözleşme müzakerelerinin genel toplu sözleşmeye ilişkin bölümü kapsamında 22 Ağustos’a kadar oturum yapılması için kamu işveren tarafı istek ve iradesini ortaya koymalıdır.

3- Bugün masaya sunulan kamu işveren teklifinin içerdiği;

Ek gösterge, sözleşmeliler ve refah payı başlıklarına ilişkin olumlu tutum devam ettirilmeli, kapsam ve takvim belirsizlikleri giderilmeli, teklif netleştirilmeli,

  1. c) Genel toplu sözleşmeye dair tekliflerimizde yer alan diğer konu (seyyanen zam, aile yardımı, toplu sözleşme ikramiyesi, dini bayram ikramiyesi, ek ödeme, özel hizmet tazminatı vb.) başlıklarının cevapsız bırakılması durumu fark edilmeli, bu konularda kamu işvereni masaya müzakere temelli teklifler getirmeli,
  2. d) Toplu sözleşmenin hizmet kollarına ilişkin bölümü kapsamında devam edecek müzakerelerde genel toplu sözleşme teklifindeki hata yapılmamalı, teklif içerikleri net ve somut olmalıdır.

4- Kamu işvereninin 6. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde gelinen noktada ürettiği belirsizliğin ifadesi ve tekliflerimize yönelik olumlu bakış ve yakınlaşma iradesi oluşturma daveti içerecek biçimde Cuma günü Türkiye genelinde mevcut teklifin yetersizliğini ve yeni teklif sunulması gereğini içerecek davet temelli bir kamuoyu açıklaması yapılması, (Orman yangınları ve sel felaketlerinin yaşandığı illerde basın bildirisi paylaşılacak, diğer illerde basın toplantısı yapılacaktır.

5- 81 il temsilcimiz Ankara’ya çağrılarak Cumartesi günü teşkilatın konuya bakışını ve bundan sonraki aşamada Memur-Sen’in sergileyeceği tavrı tartışılacak ve bu çerçevede süreci hızlandıracak, işveren tarafında uzlaşma motivasyonunu artıracak, bu amaçla yeni ve adil teklif yapılmasını sağlayacak eylem tercihlerinin tartışılması kararlarını almıştır.”

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Emekli ziraat mühendisi kurduğu serada fidan aşılaması yapıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Niksar ilçesinde emekli ziraat mühendisi Kayhan Argun, Türk fındığı fidanlarına aşılama yaparak satıyor.

Kayhan Argun, emekli olduktan sonra kurduğu serada fındık aşılaması yaparak isteyenlere gönderiyor.

Argun, AA muhabirine, geçen yıl Tarım ve Orman Müdürlüğünden emekli olduğunu söyledi.

Fide ve fidan yetiştiriciliği için sera kurduğunu belirten Argun, “Ceviz ve fındık fidanları üretiyorum. Yabani cevizlere Amerikan chandler ve Fransız çeşidini aşılıyoruz. Bir de Türk fındığını, ağaç usulü olan fındığı aşılıyoruz. Geçen yıl yaptık, aşı gayet başarılı. Türkiye'de bunu yapan üç kişiden birisiyiz. İzmir Ödemiş'te, Düzce'de ve Tokat Niksar'da biz varız.” dedi.

Aşılama yapıldıktan sonra verimin güzel olduğunu dile getiren Argun, şunları kaydetti:

“Bahçeleme dediğimiz ışkın alma yok bunda. Bu fındık, direkt ağaç oluyor, üstten dallanıyor. Kök yapısı diğerinden çok farklı. Artık ocak usulü fındıkçılıktan ağaç usulü fındıkçılığa geçiliyor. Makineli tarıma, silkelemeye, budamaya, toplamaya uygun. Talep çok fazla. Aşılama mevsimi Şubat 20'den Nisan 20'sine kadar süren bir zaman. Biz kalem aşısı yapıyoruz. Mevsimlik aşılamamız 5 bin adet.”